Selitev e-pošte z Lane na Arnes

Vse v zvezi z zvezo

Moderatorji: s55o, S57BBA

Selitev e-pošte z Lane na Arnes

OdgovorNapisal/-a S57BBA » 19 Mar 2023, 09:22

Živjo!

Ker se spodobi, da se ideološki zadržki glede selitve elektronske pošte z Lane na Arnes ne razčiščujejo na tehničnem delu foruma, jih bom odprl tukaj. Naj takoj v uvodu napišem, da me selitev dejansko ne prizadane, saj mi to zmanjša količino prispele e-pošte (pri kateri je velika večina zadnje čase spam).

Torej, selitev: ideja selitve (no, bolj pošteno bi bilo povedati nadgradnje strežnika, ki je imelo za posledico selitev) je tlela kar nekaj časa in ko se je izkazalo, da trenutno na Lei ne moremo enostavno rešiti poštnega strežnika (ne bom se spuščal v zgodovinska dejstva, a recimo, da programska oprema ni bila več kos svojim nalogam, za nadgradnjo le te pa bi bilo treba razmisliti o nadgradnji/zamenjavi strojne opreme, ki je svoje že zdavnaj odslužila) je bila tudi ideja s selitvijo "na mizi". Sama selitev je bila sicer opravljena bolj *censored*, saj so začele padati poddomene (avgusta lani) zaradi premeščanja DNS strežnika, ampak, ja, se zavedam, nekatere porodne težave pač morajo biti (samo speljano ni bilo tako, kot bi si človek želel). No, potem je sledila še selitev samega poštnega strežnika na Arnes, s čimer seveda ne bi bilo nič narobe (tisti, ki smo skrbeli za Lea strežnik, smo to videli kot zelo pozitivno zadevo), a kaj, ko se je vmešala "politika" in se odločila, da priprada elektronski naslov tipa "znak@hamradio.si" le radioamaterjem, ki so plačali kotizacijo ZRS (malce bom nesramen in bom na glas vprašal vodilne pri ZRS, kako točno bodo opravičili plačevanje kotizacije z nudenjem uslug, ko pa ves čas glasno zagovarjajo drugo logiko; da je kotizacija le prostovoljni prispevek Zvezi brez povezave z uslugami?).

Torej, če povzamem; Lea z vsemi svojimi servisi gostuje v RK Ljubljana, ki za njeno delo (energija, neprekinjeno napajanje, klimatiziran prostor, dostop do interneta 100/100 optika) ne zaračunava radioamaterjem ničesar, hkrati pa Zveza za domeno, ki predstavlja celotno radioamatersko skupnost (in, da sem povsem pošten, je v lasti ZRS), zaračunava radioamaterjem uslugo nudenja elektronskega naslova. Fino.

Pa ko sem že pri tipkovnici; Lea je bila v vseh teh letih večkrat nadgrajevana (v osnovi HP Proliant ML150 G3) in je, kolikor vem, s spominom razširjena maksimalno (na 8Gb), pa tudi diskovno polje je zadostno veliko (6 diskov v RAID, pa še zunanji NAS strežnik ima za rezervo), tako da je naslednji korak zamenjava strežnika za novejšega in migracija vseh servisov na ločene virtualke. Trenutno smo pri pridobivanju informacij glede različnih strežnikov in organiziranja upravljanja (pridobivanja administratorjev za posamezne virtualke), ko pa bodo stvari bolj jasne, bom seveda še kaj napisal glede tega.

Za konec; osebno nisem prizadet s selitvijo poštnega strežnika za hamradio.si domeno na Arnes, se mi pa zdi pritlehno s to selitvijo izsiljevati radioamaterje, ki so imeli elektronski naslov oblike klicni_znak@hamradio.si , a zato, ker niso plačniki kotizacije ZRS, le tega ne smejo več obdržati.

LPB.
S57BBA
Moderator
 
Prispevkov: 383
Pridružen: 08 Mar 2002, 01:00
Kraj: JN76FC

Re: Selitev e-pošte z Lane na Arnes

OdgovorNapisal/-a s55z » 19 Mar 2023, 09:57

Upam, da bo novi predsednik ZRS Konrad Rado Križanec z ekipo to rešil po hitrem postopku... Kot dokaj gorečemu podporniku ideje VSI z licenco člani ZRS, se celo meni zdi, da onemogočanje hamradio.si e-pošte nečlanom, ni pošteno, niti spodobno!
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z
 
Prispevkov: 2454
Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Kraj: Ljubljana - JN76HB


Vrni se na ZRS - Zveza Radioamaterjev Slovenije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost