Članarina ZRS

Vse v zvezi z zvezo

Moderatorji: s55o, S57BBA

Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s57fj » 09 Feb 2024, 15:24

Ker verjamem, da prebirate Leo tudi člani vodstvo ZRS in ker se zadeva tiče tudi ostalih članov, bom zapisal tudi tu na lei.
6.5 2023 se vam poslal na mail vprašanje glede plačila članarine nečlanov klubov, kateri člani so nekoč bili. Do danes 9.2.2024 vam ni uspelo odgovoriti. Posledica tega je, da že pri tako vedno manjšem številu plačnikov zrs, se vam je v letošnjem letu zmanjšal znesek vplačil še za minimalno 240 eur.
Na novo postavljeni strani imate napisano, da ste predstavnik vseh članov, vendar ne naredite osnovnih stvari, kot je en odgovor. Posledično bi verjetno lahko obdržali še nekaj članov, kateri so do danes čutili pripadnost tej organizaciji.
Zanimivo pa, da bomo lahko nemoteno koristili večino storitev, za katero vzdrževanje plačuje vedno manj ham-ov.

73 s57fj, Florjan
s57fj
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 05 Dec 2018, 21:43

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a S57NAZ » 10 Feb 2024, 15:54

Sicer ne bi bil rad pameten, vsekakor pa ne odgovarjam v imenu ZRS.
Ampak, treba je prebrati Statut ZRS in znotraj iskati odgovore na vprašanja. Normalno pa, da kaka razlaga ali objava pristojnih ne bi bila odveč.
Kajti kar je najslabše, je tišina na vprašanja, ker si potem lahko zadevo razlaga vsak po svoje, kar pa nikakor ni v redu.

STATUT ZVEZE RADIOAMATERJEV SLOVENIJE
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Zveza radioamaterjev Slovenije (v nadaljevanju: ZRS) je prostovoljna, reprezentativna, krovna, samostojna in nepridobitna zveza radioamaterskih društev, ki se ukvarjajo z različnimi področji radioamaterstva (v nadaljevanju: radioklubov), ustanovljena za uresničevanje skupnih interesov na področju radioamaterskih in njim podobnih dejavnosti.
ZRS je pooblaščena organizacija za zastopanje in uveljavljanje interesov radioklubov pri državnih organih, mednarodnih organizacijah in drugih organizacijah v Republiki Sloveniji.
V skladu s predpisi ZRS izvaja dejavnost javnega interesa.

III. ČLANSTVO
10. člen
ZRS so ustanovili radioklubi, ki delujejo v Republiki Sloveniji.
Član ZRS lahko postane radioklub, ustanovljen in registriran v Republiki Sloveniji, ki sprejema določila tega statuta in na podlagi predhodnega soglasja upravnega odbora ZRS podpiše pogodbo o pristopu k ZRS.
Članstvo se letno obnavlja.
Kdor želi ostati član zveze, mora do roka, ki ga določi upravni odbor, poravnati članarino in druge obveznosti, ki jih določi konferenca ZRS.

11. člen
Članstvo v ZRS preneha na podlagi sklepa najvišjega organa radiokluba o izstopu iz ZRS, z izključitvijo radiokluba iz ZRS na podlagi pravnomočnega sklepa disciplinske komisije ZRS ali s prenehanjem delovanja radiokluba.
Članstvo v ZRS preneha radioklubu, ki do dogovorjenega roka ne obnovi članstva, kot je določeno v prejšnjem členu tega Statuta.
Ob prenehanju članstva v ZRS radioklub ne more imeti nobenega zahtevka do premoženja ZRS, razen v primerih, če je radioklub s pogodbo odstopil ali prenesel na ZRS v uporabo lastna materialna sredstva.

Nadalje piše o pravicah in dolžnostih Radioklubov.
Ni pa nič zapisano o 'svobodnih radioamaterjih', niti, da ne smejo koristiti infrastrukturo radioamaterjev, ki so včlanjeni v radioklube in s tem posredno v ZRS.

Bi bilo pa prav, da se tudi odpre enkrat razprava o 'svobodnih radioamaterjih' in se jim določi njihov status. Kajti človek je svoboden in iz različnih vzrokov ni mus, da je član nekega radiokluba,
če tega ne želi. Bilo bi pa prav, da prispeva nekaj za obnavljanje in razvoj radioamaterske infrastrukture, ko to že koristi.
Če se že pogovarjamo o vseh zadevah, bi bilo prav, da bi se enkrat pogovorili tudi o tej zadevi in jo rešili s sklepom (ni treba, da je rigorozen) ta pa naj bi se na konferenci sprejel ali ovrgel.
Tako je moje mišljenje, upam, pa, da bo nekdo od odgovornih le odprl to vprašanje in se enkrat tudi ta zadeva razčisti. Vsekakor je treba upoštevati, da bodo posamezniki uporabljali našo
infrastrukturo in da se jih ne da izločiti oziroma jim prepovedati uporabo. Zato bi bilo v redu, če bi le nekaj prispevali in z uporabo ne bi imeli sami slabega občutka izkoriščanja, ZRS pa bi pridobila
kakšen EUR kar dandanašnji niti ni tako nepomembno.
Seveda je treba določiti, da 'svobodni radioamaterji'' nimajo in ne morejo uporabljati vseh pravic članov, temveč se jim dovoli ob simbolni odškodnini uporaba radioamaterske infrastrukture.
Samo kot primer naj podam, da se tudi LEA forum uporablja s strani nevčlanjenih ljudi v kakšen radioklub, ki sploh nimajo radijskega dovoljenja za delo na radioamaterskih frekvencah oziroma z radioamaterstvom
nimajo nič, jih pa zanima dogajanje v naši branži.
Mogoče bi bil prispevek v višini 20 EUR letno, kar nekaj sprejemljivega?

To je samo moj pogled na ta nedogovorjen, po moje nekak problem.

73, S57NAZ
"Vedno se pogovarjam s človekom tako, da si pridobim prijatelja in nikoli tako, da dobim sovražnika!" Medvešček Janez
Uporabniški avatar
S57NAZ
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 27 Avg 2001, 01:00
Kraj: Kranj - JN76EF

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s57fj » 10 Feb 2024, 17:18

S57naz,
s statutom sem nekako seznanjen in se zavedam, da je to zveza klubov, vendar vemo kaj se dogaja že kar nekaj let v Sloveniji in kakšno je posledično stanje. Zavedati se je treba, da v času individualizma zmeraj težje prepričaš ljudi, da se vpisujejo v neke klube v katerih se ne počutijo domače oziroma ne čutijo neke pripadnosti ali ne najdejo neke niti, ki bi jih vlekla naprej.
Spodaj prilagam past-copy texta kateri je bil poslan poa mailu.

73 s57fj
Pozdravljeni.

Najprej čestitke novo izvoljeni ekipi. Želim vam obilo sreče, elana in pozitive energije v mandatu, ki ste ga prevzeli.


Na vas naslavljam problematiko za katero se mi zdi ob vedno večjem upadu članstva, da bi jo bilo smiselno nekako rešiti.
Sam opažam, da je kar veliko klubov propadlo, oziroma se v obstoječih krhajo odnosi in nekateri člani zapuščajo svoje krovne organizacije. S kar nekaj temi radioamaterji sem imel priložnost govoriti in jih je večina izrazila željo, da bi članarino za ZRS vseeno nekako plačali vendar nimajo želje se vpisovati v kakršen koli klub.
Vsi se zavedamo, da je ZRS dejansko zveza vseh klubov in da je nekako nemogoče kot posameznik biti član ZRS.
Za ustanavljanje novih klubov tudi ni neke želje zaradi birokratskih ovir in odgovornosti za posameznike, kateri prevzamejo vodenje takega kluba.
Zanima me ali mogoče vseeno razmišljate, če se bi lahko v sami ZRS nekako odprlo skupino npr. neopredeljenih članov kateri bi pripadali tej zvezi in v končni fazi bi tej organizaciji tudi finančno nekaj doprinesli.

Hvala za odgovor.
Lep pozdrav, s57fj, Florjan Jereb, Logatec
s57fj
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 05 Dec 2018, 21:43

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s53mj.janez » 11 Feb 2024, 15:46

Moje razmišljanje, glede "Svobodnih radioamaterjev."

Iz Statuta ZRS razumem, da se s trenutno članarino 40 evrov, ki jo plača vsak član ZRS poravna vse stroške, za uresničevanje skupnih interesov na področju radioamaterskih in njim podobnih dejavnosti.
Če bi ZRS razčlenila podrobno vse stroške iz tega zneska, bi člani Radioklubov, ki ne plačajo po 40 evrov, plačali le tiste (obvezne) stroške, katere plača tudi vsak drugi član ZRS in so nujni za njeno delovanje.
To ne bi bilo neko veliko delo, bi pa vedeli kaj plačujemo in zakaj bi vse plačevali le člani ZRS. To je povsem jasno glede 'svobodnih radioamaterjev' . . .

Lep pozdrav.
s53mj.janez
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 05 Mar 2021, 10:58
Kraj: Novo mesto

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s55m » 12 Feb 2024, 10:58

Jaz bom placal :)
Klub je v Kopru. Pa se eden v Radencih.
Jaz sem v Bolgariji.
Vem kaj imata kluba od mene, vem, kaj dajem zvezi in zakaj.
Ne koristim nobenih uslug.
Razmisliti je potrebno, in morda pogledati globoko v svojo duso.
s55m
 
Prispevkov: 1579
Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Kraj: KN12OR

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s58ru » 12 Feb 2024, 12:21

Pozdravljeni!

Problem kotizacije – prostovoljnega prispevka ZRS je že desetletja “prvi” problem slovenskih radioamaterjev.

Kaj bi bilo nespodobno, če bi vodstvo ZRS vzelo ta problem v obravnavo in ga rešilo enkrat za vedno?

ZRS bi morala strmet k spoštovanju lastnega statuta!

Statut pravi, da je ZRS zveza RK in ne zveza RA. Le klubi mi morali plačevat članarino, ne glede na število članstva, ker ne glede na številu članstva imajo iste pravice in dolžnosti. ( To bi bil tudi, za RK stimulans, da pridobijo čim več članov.)
s58ru
 
Prispevkov: 1051
Pridružen: 28 Okt 2004, 21:07

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a S57NK » 12 Feb 2024, 13:01

ZRS je v pat položaju. Kako namreč prepričati klube z malo kotizacij, da se odrečejo privilegiju enakega glasu napram klubom z veliko vplačanih kotizacij? Vsekakor je pravičneje, da imajo slednji večjo moč pri odločanju, a kako to doseči?
S57NK
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 03 Avg 2013, 09:18
Kraj: Ajdovščina

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s53mj.janez » 12 Feb 2024, 15:29

Pozdravljeni.

Vsak klub bi moral imeti le en glas, ne glede na število članov, sicer bi bilo še slabše. Tudi ne vidim problema "svobodnih radioamaterjev" za katere bi se morali pobrigati klubi ne ZRS. Vsak naj prispeva določene stroške, kateri so mu jasno predočeni in ne vidim problema.

Lep pozdrav.
s53mj.janez
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 05 Mar 2021, 10:58
Kraj: Novo mesto

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a S57NAZ » 12 Feb 2024, 16:29

s53mj.janez napisal/-a:Pozdravljeni.

Vsak klub bi moral imeti le en glas, ne glede na število članov, sicer bi bilo še slabše. Tudi ne vidim problema "svobodnih radioamaterjev" za katere bi se morali pobrigati klubi ne ZRS. Vsak naj prispeva določene stroške, kateri so mu jasno predočeni in ne vidim problema.

Lep pozdrav.


Za prvi stavek se popolnoma strinjam. S tem ni noben RK v podrejenem položaju, kako rešujejo zadeve v RK je pa stvar posameznega RK.
Za drugi je nekaj težje, ker 'svobodni radioamaterji' nočejo imeti nič z RK.
Mogoče ZRS določi letni strošek, ki se plača RK, ta pa ta strošek odvede ZRS. Kajti ZRS vzdržuje repetitorje in vodi QSL biro itd.
Sem pa mnenja, da to ni tako globok problem, da se ob angažiranju vodstva ZRS to področje ne bi dalo urediti v kratkem času
posebej še, ko vemo, da ni treba potovati iz kraja v kraj za malo debate in končni sklep, ampak se zadeve rešujejo preko zooma.
Mogoče nimam prav, nas je pa dovolj, da bi pripomogli k rešitvi in enkrat za vselej rešili in zaključili ta problem.

73 S57NAZ
Marko
"Vedno se pogovarjam s človekom tako, da si pridobim prijatelja in nikoli tako, da dobim sovražnika!" Medvešček Janez
Uporabniški avatar
S57NAZ
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 27 Avg 2001, 01:00
Kraj: Kranj - JN76EF

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a S57NK » 12 Feb 2024, 18:45

Sam Zakon o društvih ne omejuje možnosti, da bi bili člani ZRS tudi radioamaterji, ne samo društva. Zakon namreč razume zvezo kot navadno društvo, le da ga ustanovijo vsaj dve drugi društvi. Ker pa ima lahko vsako društvo za člane tako fizične kot pravne osebe (kar so društva), ima zato lahko zveza kasneje za člane tudi posameznike, ne samo društva.

Zakonsko torej tovrstno članstvo ni problem, treba je le spremeniti Statut ZRS, da bo dovoljeval članstvo posameznih radioamaterjev. S tem bo še bolj postala to, kar ji piše v imenu: Zveza RADIOAMATERJEV Slovenije.
S57NK
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 03 Avg 2013, 09:18
Kraj: Ajdovščina

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a S57NK » 12 Feb 2024, 19:06

Primer zveze, kjer so člani lahko tudi posamezniki, je Ribiška zveza Slovenije (RZS) .

Iz njihovega statuta:
1.člen
....
Člani RZS so lahko tudi druga društva in organizacije TER POSAMEZNIKI, katerih dejavnost je povezana z ribištvom ob pogojih, da:
— izrazijo željo in pripravljenost, da se včlanijo v RZS,
— plačujejo članarino po sklepih UO ter
— se zavežejo, da bodo spoštovali statut in druge splošne akte RZS.

Posamezniki izvolijo med sabo enega, ki jih zastopa:
18. člen
...
Člani iz 3. odstavka 1. člena izvolijo skupno enega člana na posebnem volilnem sestanku, ki ga skliče predsednik RZS

Kako je pa z glasovanjem? Dosti bolj komplicirano, kajti upoštevajo tudi vplačane 'kotizacije' društev:
21. člen
Člani skupščine imajo skupaj toliko glasov, kolikor znaša skupno število ribičev v vseh RD, za katere je plačana članarina, in kolikor znaša skupna članarina vseh članov iz 3. odstavka 1. člena tega statuta.
Vsaka RD ima toliko glasov, kolikor ima članov, za katere je plačana članarina RZS na dan sprejema sklepa UO o sklicu skupščine.
Člani iz 3. odstavka 1. člena tega statuta imajo toliko glasov, kolikor znaša njihova skupna članarina, pri čemer se upošteva mnogokratnik števila višine članarine posameznega ribiča, člana RD. Število glasov teh članov ne more preseči 25 % vseh glasov članov skupščine.

Kaj nebi mogli nekaj podobnega imeti tudi mi?
S57NK
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 03 Avg 2013, 09:18
Kraj: Ajdovščina

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s53mj.janez » 13 Feb 2024, 07:49

Pozdravljeni.

Osebno mislim, da je Statut ZRS kar v redu, le spoštovat bi ga morali. Naj spomnim vse deležnike na čase „DEMOKRATIJE“ kjer smo vsi brez razlike plačevali članarino, sicer si bil . . . se ve kje.
Sedaj imamo „DEMOKRACIJO“ in se tudi ve kje smo, tako lahko delamo, kar hočemo in - piš me v uh, da ne rečem še kam drugam.

Lep pozdrav.
s53mj.janez
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 05 Mar 2021, 10:58
Kraj: Novo mesto

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s57fj » 13 Feb 2024, 10:50

Vodstvo ZRS vsako leto poudarja, da se višina članarine ni spremenila že več let in da finance vedno težje zadostujejo za tekoče delovanje. Osip članstva po klubih je vedno večje, razen svetlih izjem, katerim ga je uspelo celo povečati. Posledično bo pritok denarja vedno manjši. Kaj to pomeni, da bodo obstoječi člani plačevali še več in se bo verjetno zgodilo, da ob naslednjem višanju članarin bo verjetno še več upada.
Zakaj se ljudje nočejo več vpisovati v klube, bi to morali že predelati v vseh vodstvih klubov in seveda se bi moral vprašati tudi vsak posameznik in mogoče tudi naglas izraziti svojo
mnenje-odločitev. Kot zanimivost, da v zadnjih petih minutah je prebiralo forum preko 300 uporabnikov in imamo samo 6 različnih mnenj.

Nekdo je omenil demokracijo in se bom navezal na to besedo, čeprav politika ni dovoljena v naših vrstah. Ampak vseeno; večina bi imeli kapitalizem, ko je treba dati iz svojega žepa, a ista večina ljudi se najraje poslužuje socializma in brez sramu koristijo stvari na tuj račun.

Kar se pravice glasovanja tiče, je logično, da ne more nek posameznik imeti enako veljavo kot klub. Lahko imajo posamezniki skupaj le en glas, a samo pod določenimi pogoji npr., če je v skupini vsaj toliko oseb, kot ima povprečen klub št. svojih svojih članov. Nato nekdo zbere iz te skupine vse kateri lahko s svojim podpisom jamčijo, da se strinjajo kar je tema glasovanja in odda glas v njihovem imenu. (torej te skrbi ni, ker se Slovenci kakor koli že težko povežemo, kaj, da bi še imeli enotno mnenje).

Lp 73 s57fj
s57fj
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 05 Dec 2018, 21:43

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a S58Y » 13 Feb 2024, 12:46

Osebno se pridružujem Adiji S55M.

Sem član ZRS od 1987, trenutno sem član RK Študent in Slovenia Contest Club. Mi niti na misel ne pride, da bi bil samo član kluba oz klubov, obenem pa ne bil član ZRS.
73 ES GL DE Robi, S58Y.
Ex. YT3DK, S52DK.
Član radiokluba "Študent" S59DXX
Uporabniški avatar
S58Y
 
Prispevkov: 312
Pridružen: 20 Apr 2016, 20:49
Kraj: Ljubično, JN76SH

Re: Članarina ZRS

OdgovorNapisal/-a s53mj.janez » 13 Feb 2024, 14:12

Pozdravljeni.

Glede na vse mislim, da bi bilo lepo, če bi bil vsak član vsaj toliko uvideven, kot je zapisal leta 1928 ameriški radioamater Paul M Sagan W9EEA v nekaj točkah: „Lojalen - vzpodbuja in podpira ostale radioamaterje, lokalne radioklube ter njegovo ali njeno nacioanlno radioamatersko zvezo.“ To je eno od pravil Ham-Spirita, ki naj bi bil radioamaterjev moto.

Lep pozdrav.
s53mj.janez
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 05 Mar 2021, 10:58
Kraj: Novo mesto

Naslednja

Vrni se na ZRS - Zveza Radioamaterjev Slovenije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost