APRS vprašanje

Packet radio, TCP/IP in AX.25 - oprema, elektronika, programska oprema, nastavitve, problemi, ...

Moderatorji: s56g, S57BBA

APRS vprašanje

OdgovorNapisal/-a s57mg » 06 Jul 2011, 08:22

hi

po najboljših močeh sem si nastavil postajco za aprs delo. Ko pritisnem na BCON ( beacon) tipko postaje, gre postaja na oddajo, ne vem kaj točno odda, je to moj klicni znak, pozicija,..?? kot odgovor nazaj na displayu dobim : Mypossition via
kjer ta via še utripa. Mi kdo tole razloži?

hvala
73
S57MG
Uporabniški avatar
s57mg
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 21 Jan 2008, 08:44

Re: APRS vprašanje

OdgovorNapisal/-a S56UBS » 06 Jul 2011, 20:52

Oj,
iz napisanega sklepam, da gre za postajo Kenwood TH-D72 (ali pa zakakšno TM-D7..,malo več podatkov ne bi škodilo), če je to ta postaja z vgrajenim GPS-jem kateri je vključen in sprejema satelite ali pa si ročno nastavil pozicijo in pravilno vpisal svoj znak, potem dejansko gre za potrditev da je oddan paket nekdo sprejel (digi) in potrdil tvojo pozicijo. Če si še nisi na računalnik namestil kakšnega programa za aprs preko katerega bi kontroliral promet, potem to storiš preko interneta na strani http://aprs.fi. Toliko za začetek.

Lp, Miran
S56UBS
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 18 Nov 2007, 21:28
Kraj: Ljubljana

Re: APRS vprašanje

OdgovorNapisal/-a S56UBS » 06 Jul 2011, 21:04

Hiška s tvojim znakom trenutno stoji nekje v Logatcu, je pa včeraj štirikrat poskočila proti Ljubljani in končala svojo pot nazaj grede v Logu pri Brezovici. Vir:aprs server - db0anf.

Lp, Miran
S56UBS
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 18 Nov 2007, 21:28
Kraj: Ljubljana

Re: APRS vprašanje

OdgovorNapisal/-a s57mg » 27 Jul 2011, 11:04

ja. moral bi verjetno še kaj nastavit na sami postaji, ker sem bil mobilen iz logatca proti LJ, vmes parkrat oddal bcon. Največkrat sem mobil, istočasno pa vključim še GPS na sami postaji.Imam th-d72e.
73
S57MG
Uporabniški avatar
s57mg
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 21 Jan 2008, 08:44

Re: APRS vprašanje

OdgovorNapisal/-a s53al » 15 Feb 2023, 12:30

Da ne odpiram nove teme.
Temu se še nisem posvetil, mogoče je pa sedaj čas :)
Imam postajo wouxun kg-uv2d in eno magnetno mobilno anteno VHF/UHF.
Kaj spada še zraven, da bi bil viden kje mobilam na aprs.fi?
Ta "vmestnik" in še kaj seveda tudi kupim, če ima kdo viška.
s53al
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 08 Mar 2004, 14:00
Kraj: Črnomelj

Re: APRS vprašanje

OdgovorNapisal/-a S56BL » 20 Feb 2023, 18:26

Pozdravljen!

Na hitro sem "pogooglal" tvojo postajo in nisem našel, da bi imel aprs funkcijo.(mogoče jo ima, ampak te postaje ne poznam)
Da bi obstajal kakšen vmesnik, da bi ga dal na obstoječo postajo mi tudi ni poznan.
Tako, da žal ne bo šlo na tej postaji. Lahko si namestiš aplikacijo na android telefon in to oddajaš preko njega ampak to deluje preko interneta.
Obstajajo tudi samostojni aprs oddajniki, jaz imam AP510 APRS https://www.amazon.co.uk/SainSonic-AP51 ... op?ie=UTF8 (ni naprodaj) lahko si pogledaš v tej smeri.
Deluje OK, če imaš dobro anteno, ampak to je škatlica in dve lučke, nastaviš na računalniku in to oddaja kot si nastavil ni kot postaja.
Verjetno obstaja tudi kakšna samogradnja takšnega oddajnika ampak je ne poznam.

Srečno, Blaž
S56BL
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 10 Jan 2019, 14:05


Vrni se na Packet radio

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron