Stran 1 od 1

Oddajanje brez licence...

OdgovorObjavljeno: 29 Jan 2023, 16:38
Napisal/-a S57OGP
Debata med kolegi, kolikor glav toliko mnenj :) Upam da boste tu bolj enotni ;)

Imam postajo in radiomatersko dovoljenje. Ali lahko v moji prisotnosti oddaja nekdo drug, doma (npr sin ali kolega) ali v radio klubu (npr tečajnik). Ali mora biti obvezno prisoten nekdo z licenco inštruktorja? Pustimo ob strani situacije če nihče ne gleda.

Vem da pri nekaterih bolj "nevarnih" športih, mora biti ob članu kluba obvezno prisoten inštruktor, če sam nima papirjev.

Re: Oddajanje brez licence...

OdgovorObjavljeno: 29 Jan 2023, 18:02
Napisal/-a s53dz
Citiram člen iz Splošnega akta:

(6) Uporaba radioamaterske radijske postaje za osebe brez veljavnega radioamaterskega dovoljenja je izjemoma dovoljena v primerih nesreč, določenih v Zakonu o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in za namene izobraževanja, promoviranja in raziskovanja, ob navzočnosti radioamaterja razreda A z veljavnim radijskim dovoljenjem, ki je odgovoren za pravilno uporabo radioamaterske radijske postaje. V ta namen se lahko uporablja klicni znak navzočega radioamaterja oziroma klicni znak radioamaterskega društva ali radioamaterske organizacije.


73 Bojan

Re: Oddajanje brez licence...

OdgovorObjavljeno: 30 Jan 2023, 09:26
Napisal/-a s55o
Ob načrtovanju Splošnega akta je bilo eno izmed vodil, da se pokrije to, kako se bo dejansko izvajal.
Radioamaterji poleg izobraževanja svojih, dopuščajo oddajanje v eter tabornikom, skavtovm, itd... in smo to poskušali s to določbo pokriti.
Tako da ne samo mladi nadebudni hami brez licence, tudi ostali lahko, vendar je odgovornost na tistemu, čigar klicni znak uporabljajo.

lp

Re: Oddajanje brez licence...

OdgovorObjavljeno: 31 Jan 2023, 07:17
Napisal/-a s57fj
Škoda, ker ni bilo to vprašanje dano pred prvim decembrom hi, namreč ta mesec je v ham namenjen prav za spodbujanje mladih v tem hobiju. Takrat se lahko preizkusijo v spremstvu kar po celem svetu. Letos je bil celo aktiviran slovenski znak.
Vse kateri imate kakšnega mladega nadobudneža in ga bi radi spodbudili v ta hobi ne pozabite na ta mesec, ko aktivacija poteka pod https://events.ham-yota.com/ .
73 s57fj

Re: Oddajanje brez licence...

OdgovorObjavljeno: 31 Jan 2023, 09:42
Napisal/-a s55o
Od vseh hamov se pričakuje, da poznajo Splošni akt in se po njem ravnajo. Enako kot velja za prometne predpise.
Lahko pa seveda če potrebujete, vam naredim predstavitev predpisov v s5 razen gradbenih.
lp