Pozdravljeni,
ZRS je v preteklosti sledila večini evropskih držav. Radioamaterski razredi so v Evropi usklajeni z mednarodnimi priporočili ITU, IARU in priporočilom CEPT, ki določa osnovno standardizacijo dveh glavnih razredov:
1. Razred A (ali HAREC)
HAREC = Harmonized Amateur Radio Examination Certificate
To je radioamaterski razred, ki omogoča dostop do vseh frekvenčnih pasov in moči, določenih za radioamatersko uporabo.
Velja kot mednarodno priznan certifikat v državah CEPT (več kot 40 držav, vključno z večino Evrope).
2. Razred N (ali vstopni/licenčni razred) N = Novice ali Entry Level Licence
Namenjen začetnikom, z omejenim dostopom do nekaterih pasov in nižjo izhodno močjo.
Ne temelji vedno na HAREC certifikatu, zato ni nujno priznan v tujini.
Večino vas po mojem moti predvsem to, da smo vsi v A razredu enakovredni in nimamo omejitve pri izbiri klicnega znaka, še posebej eno črkovnega klicnega znaka. Tako lahko nek začetnik, ki je šele opravil izpit in morda niti nikoli ne bo aktiven, v pravem trenutku AKOS zaprosi in pridobi eno črkovni klicni znak. Takšen znak je včasih pripadal le top operaterjem in tekmovalcem na podlagi nekih pravil. Žal, enim pa na srečo, tega ni več, kriv pa ni AKOS, ki zgolj spoštuje sprejete predpise. Le te pa soustvarjamo radioamaterji.
V Splošnem aktu o pogojih za uporabo radijskih frekvenc, namenjenih radioamaterski in radioamaterski satelitski storitvi, ki še ni bil tako dolgo nazaj revidiran (mislim, da je sodeloval tudi S55O), je v 6. členu določeno, da se lahko klicni znak S50A - S59Z podeli radioamaterjem A razreda, radioamaterskim društvom in radioamaterski organizaciji.
Za ta segment klicnih znakov bi lahko dali opombo npr. s soglasjem komisije pri ZRS (UKV, KV manager in še kdo, ki bi preveril dejansko aktivnost prosilca). Verjetno pa bi v tem primeru nastal velik problem, kreg...
Sem slučajno zašel na forum in po dolgem času nekaj napisal.

Verjetno se mi ne bo dalo brati odgovorov.