imam par "načelnih" vprašanj. Doma sem si postavil strežnik (vmware na enem supermicro... skratka "pravi/čistokrvni" strežnik za testiranje in učenje in kake nove, zanimive projekte). Imam tudi statični IP, eno "frej" domeno (luštna, dvočrkovna, v4.si), ... skratka vsi pogoji za... postavitev kakšne zanimive ham strežniške aplikacije. Poleg raznih packet/balonarskih/ADS in podobnih projektov je ena od idej tudi postavitev DX cluster strežnika. Tu me za začetek zanima, kaj je v tem -času najoptimalnejše. Kje začeti, oz. kje so "getting started" navodila (za strežniško stran), seveda če je to sploh interesantno in ima smisel - da ne delam kake "gužve" brez potrebe. Verjetno kaka mala redundanca nikoli ne škodi. Žal pa kar sem iskal, je relativno staro (vsaj 10 let), pa bi za začetek vprašal, kaj obstaja bolj sodobnega in da izkoristi kar ponujajo najnovejše inštalacije (npr. ubuntu 20.04).
Imam pa tudi zanimiv SDR (pluto), ki bi ga komot uporabil za kak skimmer. Ena od idej je, da bi dal sprejemnik med vinograde (zelo tiha, remote lokacija), kjer bi lahko učinkovito pobiral kake CW/FTxx/RTTY in podobne signale (RBN?), ker je lokacija res radijsko mirna, obenem pa blizu "big gun" contestarjev (npr. BCC - hihi), če je seveda tak sprejemnik lahko koristen

Idej je polno, tako da kar na dan z nasveti / novimi idejami.
LP,
Marko