World War II Foxhole radio

Načrti...

Moderator: s57uud

World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a S57D » 20 Dec 2009, 14:48

Med surfanjem po internetu sem naletel na zanimivo izvedbo radijskega sprejemnika, ki so ga med drugo svetovno vojno izdelovali ameriški vojaki na bojiščih ter vojni ujetniki (POW – Prisoners Of War) v ujetniških taboriščih, v Evropi in na Pacifiku. Vsi so bili »lačni« informacij, v dolgih dneh ali nočeh, ki so jih preživeli na bojišču v zaklonih pa so potrebovali tudi malo zabave in sprostitve. Zato so si sami začeli izdelovati radijske sprejemnike. »Pravi« radijski sprejemniki na elektronke so bili težki in poleg tega so potrebovali tudi električno napajanje, kar je marsikdaj predstavljalo nepremostljivo oviro. To pa še ni vse, saj so taki sprejemniki s svojimi nihajnimi krogi delovali kod šibki oddajniki in je bilo mogoče njihovo pozicijo odkriti z radiogoniometri, ki so jih prav v ta namen na bojišče pripeljali nasprotniki. Da ne bi zavezniki omogočili odkritja svojih položajev nasprotnikom so bili radijski sprejemniki z nihajnimi krogi strogo prepovedani. In ker človeška iznajdljivost ne pozna meja, so tehnično izobraženi vojaki začeli izdelovati preproste radijske sprejemnike iz odpadnega in priročnega materiala, ki so ga našli na bojišču. Les so dobili iz zabojev za strelivo, žico za tuljavo iz razbitih tovornjakov in avtomobilov, slušalke iz razbitih radijskih postaj ali telefonskih govorilnic. Britvico, varnostno zaponko, svinčnik, pisarniške sponke ter cevko na katerem je bil navit toaletni papir pa je imel vsak vojak.

Slika

Na cevko so navili izolirano bakreno žico, za detektor je služila britvica in svinčnik, ki so ga nataknili na varnostno zaponko. Vse skupaj so povezali na deščico s pomočjo žebljičkov in pisarniških sponk ter s koščki žic. Za anteno jim je služilo nekaj metrov izolirane žice, ki so jo razpeli po tleh ali po rastlinju.

Slika

Tako so lahko s takim preprostim radijem poslušali bližnje postaje, dostikrat tudi sovražno propagando, ki pa so jo zlahka preslišali, saj so med sovražno propagando radijske postaje oddajale tudi veliko dobre glasbe.

Načrt WW II Foxhole radio:

Slika

Kako »iz nič« narediti delujoč radijski sprejemnik je pravi izziv tudi za današnji dan in tako sem se odločil, da izziv sprejmem in tudi sam naredim Foxhole radio in se tako z njim v mislih preselim v težke čase druge svetovne vojne. Material za izdelavo radijskega sprejemnika:

Slika

Za izdelavo sem uporabil nekaj modernih sestavnih delov, vendar sem pazil na to, da je sam sprejemnik še vedno avtentična kopija slavnih predhodnikov. Namesto tulca na katerem je navit toaletni papir sem uporabil kos plastične vodovodne cevi. S tem sem pridobil trdnost, saj je cevka na kateri je navit toaletni papir premehka. Pisarniške sponke za priključitev antene, ozemljitve in slušalk sem zaradi enostavnosti in izboljšane kvalitete priključevanja zamenjal z dvema pušama in mono vtičnico za slušalke. Najbolj kritičen element, ki najbolj vpliva na kvaliteto sprejema je britvica. Kot najboljša za ta namen se izkaže stara zarjavela modra britvica, na kateri dosti lažje s konico svinčnika poiščemo mesto na katerem nam začne delovati detektor. Detektor nam seveda predstavlja britvica in svinčnik napičen na varnostno zaponko. Z malo potrpežljivosti občutljivo mesto hitro najdemo in že slišimo zvok v slušalkah. Tuljava je navita iz 0,6mm lakirane žice na plastični cevi. Drsnik, ki drsi po tuljavi so vojaki izdelovali iz zaponk zabojev za strelivo, jaz pa sem za svoj drsnik uporabil bolj miroljuben kos od žičnega obešalnika za obleko. Na mestu, kjer drsnik drsi po tuljavi moramo odstraniti lak, saj le tako lahko pride drsnik v stik s tuljavo. S premikanjem drsnika iščemo najboljši sprejem. Deščico, 12mm bukovo vezano ploščo, sem pobarval s sivo zeleno barvo, da spominja na deščice zabojev za strelivo, katere so vojaki uporabljali za izdelavo svojih sprejemnikov.

In na koncu še slike izdelanega radijskega sprejemnika:

Slika

Slika

Slika

Slika

Sprejemnik lepo deluje in z njim lepo slišim domžalski oddajnik. Slušalke morajo biti seveda visokoohmske, lepo pa se tudi sliši na aktivnih računalniških zvočnikih. Morebitnim prihodnjim izdelovalcem tega radia želim veliko uspeha in užitkov pri izdelavi in kasnejšem poslušanju. Izdelan radio je tudi lep eksponat, ki nas bo spominjal na iznajdljivost vojakov in na najtežje čase svetovne zgodovine, za katere upam, da se ne bodo nikoli več ponovili.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a s55m » 20 Dec 2009, 18:22

UFB zabava!
s55m
 
Prispevkov: 1580
Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Kraj: KN12OR

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a S51AY » 20 Dec 2009, 20:03

Nekaj podobnega sem naredil v mojih začetkih radioamaterstva (osnovnošolska leta), poleg OT-2. Slušalke so tako bile od OT-2, visokoohmske. Slaba stran je, da ko se iz tega čuda brez napajanja (baterija) zasliši zvok, te nekaj tako zastrupi, pa postaneš "nor" na vse povezano z radijem... :D :D :D
Spomnil sem se še ene zanimivosti. Takrat nas je več naredilo superreakcijske sprejemnike OT-2. Ko sta bila dva na isti frekvenci, je žvižgalo. Pa smo med en kontakt baterije in OT-2 dali taster (moj "izum" :D ) in vzpostavljali prve CW zveze. Žvižganje se je slišalo tudi na več kot 100m, odvisno od antene. Ko si bil "na sprejemu, si držal stisnjen taster. To so bili časi...
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY
 
Prispevkov: 1149
Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Kraj: Lendava

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a s52ab » 20 Dec 2009, 20:32

Vsekakor zanimivo in zelo lepo narejeno, Miloš. Na podoben način tudi pri meni že v začetku 60ih. Pa si poleg 918 kHz, ponoči slišal še kaj ali ti domžalčan pohodi ostalo ?
Tudi OT-2 sem pred kratkim našel med šaro. Bo treba probat...
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab
 
Prispevkov: 510
Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Kraj: Novo mesto

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a S52RZ » 20 Dec 2009, 21:42

Malo nostalgije, po prvih korakih, prve ne pozabiš nikoli. No pisalo se je leto 1962, ko sem si podoben detektor izdelal. Dobro vem, da je bilo pozno zvečer, ko sem prvič v slušalkah zaslišal Radio Moskvo (Es fi Moscow), čeprav nisem nič razumel, je delovalo in dovolj je bilo, da me je "zacumpralo". Stvar je delovala na kristal, toda kmalu sem kristal zamenjal za germanijevo diodo OA-85 in čez nekaj časa sem to predelal v reakcijski sprejemnik s tranzistorjem OC-44, vse po načrtih takratne revije Življenje in tehnika, ki mi je bila edina literatura in tudi "mentor" obenem. Zanimivo diodo in tranzistor sem nabavil v Italiji, ko se je tja smelo iti z maloobmejno prepustnico le štirikrat na mesec. Dioda je stala, po takratnih cenah v Italiji 250 LIT, kar je znašalo en paket putra, tranzistor pa je stal 1000 LIT, kar je bilo približno 1 kg rozbif mesa. Z detektorjem se je podnevi dalo slišati le nekaj bližnjih italjanskih postaj, se pa je na avdionu kar trlo postaj, posebej v nočnem času. Izdelek v lični leseni škatlici sem prinesel v šolo in z sošolcem svo med poukom v klopi z slušalko v rokavu vneto poslušala sprejemnik. Tovariš me je odkril in iz tega se je razvila nova zgodba...

LP Zdravko
Uporabniški avatar
S52RZ
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 27 Feb 2004, 21:06
Kraj: Sežana

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a anton.galun » 20 Dec 2009, 22:51

Zdravko,

nadaljuj, težko pričakujem nadaljevanje tvoje zgodbe!!!

Prav neverjetno je, koliko veselja lahko naredi eno drobno elektronsko vezje. Tudi sam sem v mojih zgodnjih letih naredil kar nekaj audionov, detektor pa smo izdelali v šoli pri tehničnem pouku. Pisalo se je leto nekje 1980, ko sva s tovarišem Jožetom Cvetkom, učiteljem tehničnega pouka na takratni Osnovni šoli Franc Osojnik na podstrešju raztegnila skoraj 100 m žice, priključila dovod, v kletni učilnici tehničnega pouka pa izdelala razvod s kakšnimi 10 priključnimi mesti. Na to T anteno smo potem priključevali naše detektorje. Ker sem bil sam takrat že kar precej "in" v elektroniki, sem pri izdelavi pomagal sošolkam in sošolcem. Podnožje je bilo leseno, tuljavnik je bil izdelan iz črne plastične vodovodne cevi, detektor pa je bila germanijeva dioda AA118. Uporabljali smo ruske slušalke TA-56, točno takšne, kot na Miloševi sliki. Sprejemali smo seveda le eno postajo - Radio Ptuj, ki je iz kakšnih 500 m oddaljenega oddajnika na frekvenci 1.485 kHz nažigal s kilovatom. Še danes imam v ušesih tiste zvoke. Mislim, da bi se moral moj detektor še vedno skrivati nekje v kleti. Jebentiš, to so bili časi!!!

Fantje, a je kdo razmišljal, da bo detektor dokončno umrl, ko bo radiodifuzija digitalizirana?

Lp,

Tono
Uporabniški avatar
anton.galun
 
Prispevkov: 172
Pridružen: 14 Nov 2008, 00:12

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 20 Dec 2009, 23:16

"Fantje, a je kdo razmišljal, da bo detektor dokončno umrl, ko bo radiodifuzija digitalizirana?"

Takrat oz. še prej, bom "zažgal" svoj SV oddajnik na AM za nostalgike, magari eno pesem na dan.Hi!
Božo
Uporabniški avatar
s57ezb
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 25 Okt 2001, 01:00
Kraj: Sežana,JN65WQ

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a S57D » 21 Dec 2009, 08:28

Hoj, Jože.

Kaj dosti še nisem testiral, ko bom našel čas za bolj obsežno testiranje, bom z veseljem sporočil, če mi bo uspelo na ta sprejemnik sprejeti še kakšno drugo postajo. Oddajnik v Domžalah je od mene oddaljen nekaj kilometrov, zato bom za boljše rezultate moral med anteno in RXom dodati preselektor (filter). Ko sem včeraj demonstriral delovanje tega sprejemnika prijateljici, je bila navdušena. Potem sem jo vprašal, ali misli, da ji bo sploh kdo verjel, če bo komu povedala, da je poslušala radio narejen iz stare britvice in svinčnika? :lol:

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a S51AY » 21 Dec 2009, 09:47

Zdravko, tudi mene zanima nadaljevanje tvoje zgodbe ! :D Me prav zanima, kakšne sorte učiteljev si imel.

anton.galun napisal/-a:- - -
Fantje, a je kdo razmišljal, da bo detektor dokončno umrl, ko bo radiodifuzija digitalizirana?
- - -
Lp,

Tono

Odvisno, kako gledaš na to. Da bodo MF in LF komunikacije popolnoma ukinili, dvomim. Da bodo prešli na "dvofazne", pa tudi dvomim. Ne vem, kakšen smisel bi imelo, še vedno bo slišnost odvisna od propagacij. Da bi zaradi "modne muhe" ukinili proizvodnjo vseh "public" RX-ov in vsi prebivalci Zemlje zamenjali "stare" škatle,... dvomim.
V bistvu je tako, da če vidiš čar tega v temu, da nedvoumno slišiš vsako besedo poročil radija Peking, je zate to že umrlo. Tvoje mesto je za satelitskimi RX-i, ali pa preprosto tam, kjer trenutno si - na internetu. Če pa uživaš v spemljanju propagacij, fedingu, izdelavi anten, itd., je popolnoma druga zgodba.
Podobno je z radioamaterstvom. S pojavom digitalnih komunikacij, CW ni umrla, kot so nekateri želeli ! V CW tekmovanjih je celo večja udeležba, kot v ostalih modih (vsaj zaenkrat). CW je bolj stabilna, ker stoji na treh nogah (trofazna -> črta, pika, pauza :D ). Za zanesljivo zvezo (ki ne stane), pa raje uporabiš Skype. Bistvo radioamaterstva je ravno v tem čaru, ki ga prejmeš predvsem z detektorjem, pa te zacumpra - forever...
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY
 
Prispevkov: 1149
Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Kraj: Lendava

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a anton.galun » 21 Dec 2009, 22:18

Ja, Arpi, povsem se strinjam. Ravno zato mi je žal za takšnimi signali, ki jih je mogoče poslušati s skrajno preprostimi pripomočki.
Uporabniški avatar
anton.galun
 
Prispevkov: 172
Pridružen: 14 Nov 2008, 00:12

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a s52ab » 21 Dec 2009, 23:13

Mogoče bo Miloševa ideja in realizacija pokrenila trend okoli "Crystal radia" v S5...?. V svetu je okoli te oblike radioamaterstva kar veliko napisanega, z resnim pristopom. Celo neke oblike združenj in tekmovanj s temi napravami obstajajo...
http://www.crystal-radio.eu/
http://members.shaw.ca/ve7sl/crystal.html
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab
 
Prispevkov: 510
Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Kraj: Novo mesto

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a S57D » 22 Dec 2009, 09:20

Jože, hvala za odlične linke. Prav zanimivo je, koliko veselja in eksperimentiranja nam omogočijo preprosti detektorji. Tudi rezultati, objavljeni na teh straneh so zavidanja vredni. Nasledni moj projekt bo kristalni detektor iz prvih dni radia z webcoil tuljavo in galenskim kristalom. Ko ga naredim, objavim kakšno sliko.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a S51AY » 22 Dec 2009, 09:20

Kaj pa FT2K ? :lol: :lol: :lol:
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY
 
Prispevkov: 1149
Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Kraj: Lendava

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a S57D » 22 Dec 2009, 09:27

Arpi, to je FT1.9K tehnika. :lol:

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: World War II Foxhole radio

OdgovorNapisal/-a s52ab » 26 Mar 2010, 11:08

...sedaj pa ta zabava prikazana na video posnetku :

http://www.youtube.com/watch?v=skKmwT0EccE&feature=fvw
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab
 
Prispevkov: 510
Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Kraj: Novo mesto

Naslednja

Vrni se na Samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov