Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

Načrti...

Moderator: s57uud

Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57D » 07 Feb 2012, 14:38

Vsake toliko časa imam navado, da na http://www.conrad.de preverim ponudbo "retro" kit kompletov radijev, ki jih pod svojo blagovno znamko "Conrad" ponuja ta, verjetno eden od bolj znanih kataloških prodajalcev tehnike in elektronike. Izvorno so ti kit kompleti del ponudbe založbe Franzis Verlag GmbH. Conrad jim spremeni zunanji izgled in zniža ceno, v osnovi pa so to enaki radiji, kot jih ponuja malo prej omenjeni Franzis. Najbolj znan predstavnik "cardboard radio" - radijev v ohišju iz lepenke je pri nas conradov KV radio, o katerem smo že razpravljali na forumu LEA. Zaradi nizke cene in dobrega sprejema je ta mali regeneracijski KV sprejemnik priljubljen kot začetniški komplet za sestavljanje v šolah in na tečajih v radioklubih. Žal Conrad pod svojo blagovno znamko izda samo cenejše radije, dražji pa se dobijo samo pod blagovno znamko Franzis. Ta politika trženja se lepo vidi pri verziji KV radija z elektronko, ki ga lahko kupimo za 50€, samo pod blagovno znamko Franzis. Zgodba se seveda ponovi pri UKV radiju z elektronko na katerega sem naletel med zadnjim preverjanjem ponudbe decembra 2011.

Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

"Tole bo nekaj zame," pomislim med ogledovanjem predstavitvene slike. Retro izgled kot si ga lahko samo želim, leseno ohišje in obljubljeni odličen zvok h kateremu pripomore tudi vgrajena elektronka:

Slika

Kliknem na predstavitveno sliko UKV čudeža in dobim tole:

Slika

Le pazljivi in zelo natančni opazovalec, obdarjen z velikim darom opazovanja bo opazil nekaj drobnih, skoraj neznatnih vidnih razlik med gornjima slikama. :lol: OK, si mislim embalaža se razlikuje od vsebine, čeprav sem kar malo razočaran, saj mi je tisti na embalaži narisan inštrument zares všeč. No, vsaj lesena škatla in elektronka sta resnični. Radio mi je kljub vsemu všeč in v mislih si ga že predstavljam kako bi izgledal v družbi Enigme in Uhrboxa. Naslednji hladni tuš doživim ob pogledu na prodajno ceno :o "nur 79,95€" :o piše .... samo 79,95€. Pri Franzisu so nam očitno predstavili nov pomen besede "samo", saj ima zame ta beseda čisto drugoten pomen in ji zveza s tako visoko evrsko vsoto ne pristoji. Na misel mi pride tisti izrek:"paše kot sedlo na prašiča". Ali je že kdo videl osedlanega prašiča? No, jaz ga nisem ....

Ampak hudič mi ne da miru...... Skoraj vsak dan malo posurfam po internetu in upam na kakšno predbožično akcijo, kajti to so že konkretni denarji, ki so jih pripravljeni odšteti le pravi zbiralci in navdušenci. Pri ceni ne popustijo niti za cent, mine že pol decembra. "Sanjala svinja koruzo", si mislim, ali še bolje "sanjala osedlana svinja koruzo."

"Mene pa že ne bodo osedlali!", sem trdno odločen in se oprimem še zadnje rešilne bilke. Hja, mesec december, veseli december, mesec obdarovanj in radodarnih treh mož, ki nosijo darila. Lobirati bo treba in ni vrag, eden od radodarnih starčkov bo že popustil in pustil kaj pod smrekico. In res, nekega lepega dne me je pod smrekico pričakala kuverta in v njej dovolj velika vsota, pravi regres za nakup UKV radija.

Super, gremo v akcijo. Ampak prelepo bi bilo, če se nebi spet zakompiciralo. Omenjeni UKV radio prodaja samo Conrad v Nemčiji, naročilo v Slovenijo zaradi politike podjetja ni možno, saj imamo tu slovenskega zastopnika firme Conrad in moramo naročevati lokalno. Vtipkam številko artikla, vendar ga na mojo žalost slovenski Conrad ne pozna. Nato sledi pošiljanje elektronske pošte v slovensko firmo. Seveda morajo tudi oni jesti in zaslužiti za kruh, zato mi nabijejo ceno na 95,00€. Tokrat se počutim dvakrat osedlanega, vendar me iz zagate reši kupon s popustom, ki so mi ga poslali nekaj dni pred tem. Skupaj s poštnino jim na koncu nakažem 85,90€.

Izdelava UKV radia z elektronko:

Lesena škatla radija hkrati služi tudi kot embalaža v kateri se nahajajo vsi potrebni sestavni deli. Sestavni deli so sortirani in varno ločeni v prav za ta namen narejenim prozornim plastičnim vložkom:

Slika

SMD sestavni deli radija so že prispajkani na ploščico tiskanega vezja, ostali deli so klasični in jih moramo prispajkati sami. Sami moramo naviti tudi dve tuljavi. Srce radija je integrirano vezje TDA7088, ki predstavlja radijski sprejemnik v čipu. NF ojačevalnik je poznani in priljubljeni LM386. Na tem mestu moram tudi napisati, da elektronka 6J1 (= EF95 = 6AK5) služi samo kot NF predojačevalnik. Radio z zmanjšano glasnostjo deluje tudi brez elektronke, kar se pozna pri porabi toka oziroma trajanju baterij, saj je tokovna poraba radija brez vključene elektronke 20mA, z vključeno pa 195mA. Za vklop/izklop elektronke nam služi stikalo "Klang". Vezje TDA7088 vsebuje tudi AFC, zato lahko najdeno postajo "zaklenemo" s stikalom "Halten". S tem stikalom ločimo drsnik potenciometra za iskanje frekvence. Območje sprejema premikamo s spremembo tuljave SP1 (raztezanje in krčenje prostora med navoji). Načrt radijskega sprejemnika:

Slika

Na načrtu je dodanih tudi nekaj modifikacij, ki sem jih naredil pri svojem sprejemniku. Dodal sem konektor za zunanje napajanje, osvetlitev elektronke - predupor in LED dioda med 3. in 4. pinom elektonske cevi, dodan je tudi elektrolitski kondenzator 10uF med 1. in 8. nogico integriranega vezja LM386. S tem sem povečal gain NF ojačevalnika. Prvotno stikalo, ki se nahaja na osi potenciometra za glasnost sem nadomestil s klecnim stikalom, dodal pa sem tudi lučko, ki signalizira vklop. Prvotno tlivko in predupor v lučki sem zamenjal z LED diodo z ustreznim preduporom.

Kompletno vezje UKV sprejemnika:

Slika

Levo NF del, desno SMD radijski del:

Slika Slika

Škatla pripravljena za vgradnjo elektronike:

Slika

Vgradnja elektronike in ožičenje:

Slika

Narejen, delujoč radio:

Slika

Nekaj detajlov: osvetljena elektronka, tuning diskriminator ...

Slika Slika

... zunanje napajanje, elektronka 6J1:

Slika Slika

V KIT kompletu je dodan kos trde žice iz katerega naredimo LOOP anteno, ki jo priključimo na prednja antenska priključka. Namesto tega sem jaz radiju raje dodal paličasto teleskopsko anteno, vendar sta prednji priključni puši še vedno funkcionalni. Za boljši "retro" izgled sem v kote prednje plošče dodal vijake, na vrhu pa montiral ročaj za prenašanje. Radio lepo deluje in ga je pravo veselje poslušati. Še dve sliki končanega sprejemnika:

Slika Slika

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57D » 07 Feb 2012, 19:05

Na hitro posnet video:

http://www.youtube.com/watch?v=G9_ArELkkEQ

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S51AG » 07 Feb 2012, 20:59

Miloš, super gradnja!
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator
 
Prispevkov: 610
Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Kraj: Ptuj, JN76WK

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a s52ab » 07 Feb 2012, 22:08

Čestitke Miloš !
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab
 
Prispevkov: 510
Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Kraj: Novo mesto

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57D » 08 Feb 2012, 10:24

Hvala, Tono in Jože. Tono, se mi zdi, da ni daleč dan, ko boš imel ta sprejemnik tudi ti doma .... :D . Vreme je tako (brrrr, mrzlo!), da sem si namesto SOTA Winter Activity Weekend raje priredil Radio Assembly Weekend. :lol:

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57BIG » 08 Feb 2012, 14:16

Mah, brez zamere ampak vseeno : Le kaj počne elektronka v tej sprejemniški škatli. :roll:
Pa saj bi se jo dalo enostavneje zamenjati z enim, oziroma parom ustreznih tranzistorjev in obenem
znižati tokovno porabo.
Pa meni osebno ta shema izgleda približno tako, kot da bi električni ali pa diezelski lokomotivi dodali
še en stroj na paro. .....HI....HI....HI...., pa brez zamere. :D
S57D napisal/-a:Vsake toliko časa imam navado, da na http://www.conrad.de preverim ponudbo "retro" kit kompletov radijev,
BIG is beautiful, SMALL is expensive.
73 de S57BIG
S57BIG
 
Prispevkov: 94
Pridružen: 08 Okt 2003, 11:45
Kraj: Maribor

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S51AG » 08 Feb 2012, 16:10

V tem je glih poanta, radio je na lampo. Dobro, da ni priključeno zgolj gretje :) Ampak izgleda pa dobro :)

Lp,

AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator
 
Prispevkov: 610
Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Kraj: Ptuj, JN76WK

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57D » 08 Feb 2012, 17:54

S57BIG napisal/-a:Mah, brez zamere ampak vseeno : Le kaj počne elektronka v tej sprejemniški škatli. :roll:
Pa saj bi se jo dalo enostavneje zamenjati z enim, oziroma parom ustreznih tranzistorjev in obenem
znižati tokovno porabo.]

Se strinjam s tabo, Igor. Elektronka skrbi za umetniški (retro) vtis, hkrati pa tudi odlično opravlja svoje delo NF predojačevalca ter poskrbi za odličen zvok. Seveda bi se elektronko dalo zamenjati s tranzistorjem, vendar v tem ni "point" - ni smisel retro radia. :wink: Kot sem napisal, radio dela tudi brez vključene elektronke, le zvok je tišji, vendar nivo glasnosti še vedno ustreza udobnemu poslušanju. Tokovna poraba me ne skrbi, saj sem radio priredil za priključitev zunanjega napajanja. Notranja baterija se s priklopom zunanjega napajanja izklopi. Trenutno notri sploh nimam baterijskih vložkov.

Franzis oziroma Conrad prodajata tudi kit komplet UKV radija s tranzistorskim ojačevalcem. Cena takega radija je pri Conradu 15€. V njem je enako sprejemniško vezje, le namesto izhoda na elektronko gre signal na tranzistorski ojačevalnik (2 tranzistorja) in potem na zvočnik. Tak radio ne vsebuje LM386 ojačevalca, ki ga seveda lahko dodaš sam. Namesto tuning potenciometra je možen priklop scan in reset tipke. Tako je poskrbljeno za vse okuse in želje (tudi finančne :D ). Itak pa je za prave puriste retro radio tak, ki deluje samo na elektronke, nikakor pa ne na germanij ali silicij .... :P

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57D » 13 Feb 2012, 10:53

Mraz ne popušča, zato sem imel ta konec tedna spet malo časa in tako sem se lotil dela in naredil drobno izboljšavo, ki vpliva na enakomernejšo in boljšo osvetlitev elektronke 6J1 in instrumenta - FM diskriminatorja. Papir šeleshamer, obojestranski lepilni trak in ALU folija je material, ki sem ga uporabil za izdelavo svetlobnih zaslonk - usmerjevalk svetlobe. Tako je vsa svetloba usmerjena natančno tja, kjer jo želim in ne po celotni notranjosti radia. Zaslonka pri elektronki poskrbi tudi za dosti boljši izgled, saj tako ne vidimo več osvetljene notranjosti radia, ampak se svetloba porazdeli po celotni elektronki in tako s svojo modrikasto barvo spominja na zeleno modrikasto "mačje oko", ki nam je včasih bilo v pomoč pri nastavljanju natančne sprejemne frekvence.

Montirane svetlobne zaslonke v notranjosti radija:
Slika

Osvetlitev elektronke 6J1:
Slika Slika

Osvetlitev instrumenta - diskriminatorja:
Slika Slika

Na zadnji stranici radija je tako, kot je bilo to v navadi včasih nalepljena električna shema radijskega sprejemnika:
Slika Slika

Za vsak slučaj sem kasneje kupil še nekaj rezervnih elektronk, dokler se dobijo :lol: . Ta je ena izmed njih:
Slika

Takole pa sedaj sveti radio: :D
Slika

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S51AG » 13 Feb 2012, 11:34

Miloš,

ta lampa pa zdaj izgleda kot kakšna zadeva iz Vojne zvezd. Žarki smrti :D :D :D
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator
 
Prispevkov: 610
Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Kraj: Ptuj, JN76WK

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57D » 13 Feb 2012, 11:43

Ha, ha, ha ... še Marie Curie bi je bila vesela - tako veselo "žarči". :lol:

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57D » 23 Feb 2012, 18:46

Avtor kit kompleta cevnega UKV retro radia Burkhard Kainka, DK7JD, je na svoji strani http://www.elektronik-labor.de/Lernpakete/RetroDeluxe1.html objavil link na forum LEA in članek o mojem sestavljanju radia. Hkrati me je prosil za ponoven posnetek delovanja radia, saj Nemci zaradi avtorskih pravic ne slišijo zvoka, saj copyright robot na YouTubu prepozna glasbo, ki jo oddajajo naše radijske postaje in jo blokira zaradi avtorskih pravic. Za ponovni posnetek upam, da ne bo problemov, saj so odlomki različnih radijskih programov zelo kratki, hkrati pa sem se tudi izogibal glasbi.

Link na nov posnetek: http://www.youtube.com/watch?v=26YQA4ur ... e=youtu.be

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S55WT » 24 Feb 2012, 10:30

Miloš, kazalec merilnega instrumenta kar divje skače, mogoče bi dodatek elektrolitskega kondenzatorja nekje 1 - 10 uF vsporedno z tuljavo pomagal.

Drugače pa čestitke, tudi z moje strani.

73, Janko
Uporabniški avatar
S55WT
 
Prispevkov: 241
Pridružen: 10 Mar 2002, 01:00
Kraj: Radenci JN86AP

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a S57D » 24 Feb 2012, 10:58

Hoj, Janko!

Kazalec je FM diskriminator in mora kazati točno navzgor, takrat, ko imam nastavljeno točno frekvenco s potenciometrom. Za manjša odstopanja poskrbi AFC. Je pa res, da sem bolj na hitro "preskaniral" gor in dol, da ne bi imel težav s kakšnim copyrightom na Youtubu zaradi glasbe (tako kot pri prvem posnetku, ko Nemci ne dobijo zvoka) in zato kazalec tako divje poskakuje :-). Verjetno sem pri tako hitrem obračanju izpustil kakšno radijsko postajo, ampak kazalec je pa ni :-)

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Franzis UKW-Röhrenradio Deluxe 65096

OdgovorNapisal/-a s52ab » 24 Feb 2012, 12:30

Vsekakor zoprna zadeva zadnje čase s temi avtorizacijami. Lahko celo nabašeš na kako glazbo, ki je zaščitena do te mere, da ti niti videa (sliko) ne predvaja. Samo siv ekran. Najslabše je to, da nikoli ne veš, kdaj se bo pojavil napis "Video je v navedenih državah blokiran"...in potem spisek dolg pol ekrana. Postaviš gor, vse v redu potem pa čez mesece, opozorilo. Ali pa še slabše, "Uporabljena avtorska vsebina tretjih oseb", ki se lahko prelevi v blokirano. Zgodilo se mi je že tudi obratno: najprej opozorilo "uporabljena vsebina tretjih oseb", čez nekaj časa pa to opozorilo umaknjeno... Hudič je ratal s temi avtorizacijami. Najbolje ti je, da narediš dele videa, ki jih posnameš na govoru in sestaviš. Govora verjetno, še ni avtoriziranega. Se pa v tem norem svetu nikoli ne ve, kaj nas še čaka. Ali pa za to kar že imaš gor, uporabi možnost rezanja kar na samem YT.
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab
 
Prispevkov: 510
Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Kraj: Novo mesto

Naslednja

Vrni se na Samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov