V temi Sateliti so nekateri prispevki precej zastareli, nekaj spletnih povezav ni več aktivnih in samih začetnih korakov o radijskih zvezah preko satelitov je zelo malo. Zategadelj sem pripravil nekaj poglavij, ki opisujejo moje začetke, ugotovitve in videnja, ter seveda izkušnje, s tega radioamaterskega področja. Vaša izkušnja bo lahko povsem drugačna, načeloma pa so osnove enake. Mogoče bo komu v pomoč, ali pa za dobro razpravo o omenjeni temi, na tem forumu. Opisana bo oprema za portable delo.
Kako začeti? Dobro vprašanje začetnika, z nešteto bolj ali manj zapletenimi odgovori, ki jih danes ponuja splet. Skratka poplava informacij in nekatere se med sabo ne ujemajo oz. so precej pomanjkljivo ali celo površno opisane. In po neskončnem spletnem iskanju, ki je trajalo nekaj tednov, ter najdenih odgovorov »kar tako«, sem po vztrajnem brskanju, izluščenju in nekaj opravljenih satelitskih zvezah, oblikoval svoje enostavne in predvsem zanesljive ugotovitve:
1. Katera radijska postaja je primerna za satelitske zveze?
Odvisno, v kašnem načinu bomo delali zveze preko satelitov. Jaz sem se odločil za FM modulacijo. Torej potrebujem duplex dvoband radijsko postajo, da bom lahko hkrati sprejemal in oddajal svoj signal. Zelo pomembno je namreč, da svoj signal preko satelita tudi slišimo! Le na ta način bomo zagotovo vedeli, da smo na satelitu tudi zares prisotni. Izbral sem postajo Icom IC-2730E, ki je operativna na 2m in 70cm bandu, kanalski raster lahko poljubno določam 2.5 kHz (Narrow FM band), oz. 5.0 kHz (FM). To popolnoma ustreza, kajti doplerjev efekt je pri spremembi položaja satelita še kako prisoten in moramo frekvenco spreminjati z 5.0 kHz korakom (o tem pozneje). Postaja ima tudi velik prikazovalnik, kar je seveda odlično!
Veliko radioamaterjev pa za FM satelitske zveze uporablja ročne radijske postaje (imenovane tudi HT), ki so občutno manjše in lažje, ne nudijo pa takšnega razpona moči, kot mobilne ali portable postaje. Načeloma za vzpostavitev satelitske zveze zadostuje že 5 W, kadar so pogoji brezhibni seveda in kadar ni pretiranega radijskega prometa na satelitih. Slika UKV postaje, ki jo uporabljam izključno za satelitske radijske zveze - tako je tudi programirana:
2. Napajanje postaje
Izhodna oddajna moč postaje naj bo vsaj 5 W. Moja postaja IC-2730 ima izbiro med 5 W ,15 W in 45 / 42 W.
Pomemben podatek je tudi tokovna poraba, predvsem, kadar bomo v portable poziciji (kot npr. jaz). To pomeni, da bo napajanje povsem avtohtono, oz. z ustreznim akumulatorjem. Izbral sem modelarski akumulatorski paket, kajti ti so pripravljeni tudi na nenadne tokovne skoke, ali preobremenitve, pa kljub temu še vztrajajo s svojo kapaciteto. Torej moje portable napajanje: LiPo (litijev-polimerski)14.8 V 3.800 mAh 20C, Conrad energy Stick XT60 (zadnja oznaka pomeni vrsto priključka do porabnika), torej potrebujemo še ustrezen moški del priključka, ki ga spojim na napajalni kabel postaje. To je potrebno posebej nabavit! Akumulator vsebuje štiri celice, teža znaša 415 gramov in mere so: 143 x 44 x 35 mm.
K akumulatorju spada seveda ustrezen polnilec. Izbral sem takega, ki ima enak priključek za spoj z aku baterijo, kot je na bateriji sami. Polnilec: Voltcraft V-Charge Eco LiPo 3000. Polnilni tok je največ 3 A, pri napetosti 3.7 V , torej normalno polnjenje, kar bo zagotovilo dolgo življensko dobo napajalnega akumulatorja.
3. Kako in kam namestiti portable postajo?
V mojem primeru, ko uporabljam mobilno postajo, torej večjih dimenzij in z večjo lastno težo, sem moral poiskati najustreznejšo možnost. Razmišljal sem o izdelavi lesenega pulat, ki bi služil, kot nosilec postaje in akumulatorja in hkrati kot pult za pisanje in odlaganje mikrofona (mogoče kdaj kasneje nabavim slušalke z mikrofonom, kar bi stvar zelo poenostavilo). Zadeva je precej zapletena; v portable delu imamo: radijsko postajo, mikrofon, anteno, kompas, papir in pisalo – in le dve roki!? In zaključek:
- Postaja bo z akumulatorjem vred visela okrog mojega vratu
- Mikrofon bo v mojem hlačnem žepu ali žepu vetrovke
- Mapa s trdimi platnicami za vpetje listov in keplerjevih elementov satelita (na tla, klop, ograjo,....)
- Kompas bo na mapi
- Antena je v levi roki (ali pa desni, če ste levičar)
Torej bo postaja z baterijo vred obešena okrog mojega vratu..... To pomeni, da potrebujem nosilec za postajo, kakršni so za montažo v avtomobil. Tudi to je potrebno posebej kupiti. In ideja: na ta nosilec lahko pritrdim akumulator. In tudi duplexer, ki ga uporabljam za anteno (o tem kasneje). V odprtine za pritrditev sem vstavil kovinske obroče in na njih močan pas z možnostjo nastavitve dolžine. Pas naj bo čim širši, da nas preveč ne ovira okrog vratu, kajti teža je precejšnja: postaj, kovinski nosilec, akumulator, duplexer, koaxialni kabli, napajalni kabli, mikrofon.
Akumulator, kot tudi antenski duplexer sem pritrdil na nosilec s plastičnimi, malce širšimi vezicami – odlična rešitev, spodnja slika:
nadaljujem.....