Menjava S5 Klicnih znakov

O radioamaterstvu v S5 in po svetu

Moderatorji: S57D, s55o

OdgovorNapisal/-a s56a » 07 Apr 2005, 14:46

Ko si malo sirse zastavil, jaz bi omenil DL8DYL in P43E, ki tudi tekmujeta.

Prevec lep dan glih nimam z oteceno nogo od novih TS3A cevelj. Izvirni greh je s K1B DX-ped. Eh ta Jug...

Moderatorji verjetno ne bodo zamerili okrog YL ker so samski :-)
s56a

OdgovorNapisal/-a S59AV » 07 Apr 2005, 17:22

ja, vidiš, na Emily sem pa čisto pozabil. Lepo je bilo klepetati z njo v DL. Ampak na Arrubi slabo slišijo weak signals, hi... sploh pa v CW

No, da se vrnem h klicnim znakom... Fantje, če že menjate znake, potem
poskrbite, da bodo "frišni"... Razen v primeru, če želi kdo z znakom "podedovati" tudi diplome in morda še kakšen black list entry :wink: ... ampak verjamem, da takšnih najbržže sploh ni tod naokoli, ali pač?

Lep pozdrav, 73 es QRU !

Vanja, S59AV
S59AV

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a S56VGL » 07 Apr 2005, 19:00

Zanima me ali je treba nujno zamenjat klicni znak tudi za Cept licenco.
Hvala za odgovor
73 de LUKA,S56VGL,locator JN76FC
Tel.preko e-mail ali ZS.
Član Radiokluba S53APR
S56VGL

Kraj: Rezke Dragarjeve 1,Ljubljana,JN76FC

OdgovorNapisal/-a s55z » 07 Apr 2005, 19:20

Fantje, če že menjate znake, potem poskrbite, da bodo "frišni"...

Eh, ce Google in QRZ.com ne najdeta zelenega znaka, potem ga verjetno ni. Dobro je pogledati tudi v Amebisove zbirke na http://www.amebis.si/zbirke/ , ki so bolj kompletne kot ZRSjev CallBook, oziroma bolj stare, pa se najde tudi "bivse" znake ...

S56VGL napisal/-a:Zanima me ali je treba nujno zamenjat klicni znak tudi za Cept licenco.
Hvala za odgovor

NE. Pa se cena je samo 2500 SIT v upravnih kolekih ...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

"pameten znak"

OdgovorNapisal/-a s57c » 14 Apr 2005, 09:20

S57NWG napisal/-a:A imas predlog za kaksen pameten znak? Sploh ne vem ali je še kaj sploh kaj prosto. :cry:

Pozdravljeni!

Tale s pametnim znakom mi je pa zanimiva... Kaj je nasprotje pametnega znaka? Če bi delili operaterje po tem ključu, bi morda še razumel....
GH za pametnimi znaki!
73 de Branko (ex YU3TZT, ki je najverjetneje na razpolago v YU6)
s57c

OdgovorNapisal/-a s57c » 14 Apr 2005, 09:39

s55z napisal/-a:
s55o napisal/-a:Na žalost niso bila napisana nobena pravila o tem, kako z že uporabljenimi znaki..po eni strani bi moral biti nek 10 letni moratorij, vendar ga tukaj ni. Tako da...je kar je..
lp

Sam sem parkrat postavil vprasanje, ali je narejen pravilnik za razdeljevanje eno-, dvo- in tricrkovnih znakov, pa se me je zelo vehementno odpravilo, da se bo to ze pravi cas pripravilo in da itak ni obvezno menjati klicnih znakov... :evil:

Na, zdej pa mamo, in smo na brzino izkoristili luknjo, HI! :D

A se "nismo" borili za enakost! Dokazali smo, da smo si enaki vsi z znanjem/neznanjem telegrafije, tehnike, operaterstva.... zakaj bi bili pa sedaj malenkostni in delali razlike med tistimi, ki znajo/ne znajo tekmovat!? Enakost je komplicirana stvar.... G. Orwel je na to temo napisal zanimivo knjigo...
Adi je že ugotovil, da najboljše ni zmeraj najboljše, HI! Moji ženi sem predlagal, da vzame znak S57CC... zgolj iz razloga, da bo ostal v "familiji". Pri vsej enakosti je ponovno zanimivo razmišljanje, da bi vsak imel več znakov... Mislim, da bi državi odgovarjalo.... Če se komu ljubi, naj izračuna, koliko se bo denarja zapravilo(zaslužilo) za te menjave. Če bi bili predhodniki pametni, bi lepi denarci šli v blagajno ZRS.... sicer pa, kaj bi tam z denarjem?
Živeli vsi enaki!
73 de Branko
P.s.: Smeškov namerno nisem uporabil, ker vse mislim resno!
s57c

OdgovorNapisal/-a S51VC » 14 Apr 2005, 13:20

Kam plujemo s temi novimi znaki in podarjenimi licencami?
To je tako, kot da bi vsem voznikom v prometu (avto, moped, traktor...itd) podarili vozniško dovoljenje za tovornjak ali avtobus...
Vsi smo vozniki, mar ne?
Sicer pa, obleka še ne naredi človeka, kot se je nekdo že izrazil pred mano.
LP de S51VC
S51VC

Kraj: Orehovski Vrh - G. RADGONA

OdgovorNapisal/-a S58L » 14 Apr 2005, 13:44

Mah, ce pa radioamaterske znake primerjaš z vozniškim dovoljenjem pa res ne vem. Sem bil ex. 6-tka, pa mislim, da ne bom z pomankljivim znanjem oz. neznanjem radioamaterstva nekoga s tem ogrožal kot v cestnem prometu.
Vse je pač zakon in je kakršen je. Zato sem mnenja, da če nekomu koristi zamenjava znaka naj to le stori.

:lol:

73 Zoran
73, Zoran
Ex. s56wtz HAMnet IRC: ropotulja.saop.si Kanal #slovenia
S58L

Kraj: novo mesto

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 14 Apr 2005, 15:20

Mah, ce pa radioamaterske znake primerjaš z vozniškim dovoljenjem pa res ne vem. Sem bil ex. 6-tka, pa mislim, da ne bom z pomankljivim znanjem oz. neznanjem radioamaterstva nekoga s tem ogrožal kot v cestnem prometu.

To sicer drži, se pa že uresničuje Jožetova, s57bi napoved.
73
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

OdgovorNapisal/-a s55z » 14 Apr 2005, 16:26

s57ezb napisal/-a:

To sicer drži, se pa že uresničuje Jožetova, s57bi napoved.
73

Katera? Tale?

Ampak vse se spreminja. Tudi pri profesionalnih stvareh (ukinjanje CWja v profi zvezah npr., šolstvo itd.). Tako pač je. Radioamaterstvo je hobi in to, da nekomu pomeni vse, ne pomeni, da se bo vse urejalo po njegovih željah, da bodo kriteriji ostali vedno enaki ali še strožji.
Razvoj gre v drugo smer.

Lep pozdrav, Jože.

Zanimivo, kako sedaj kar naenkrat čisto drugačno razmišjanje ... :D
Jože, oprosti da sem vzel tvoj post iz pred nekaj casa, ampak je tako karakteristicno...

Kot sem že rekel, če ne bi bilo vodstvo, predvsem predsednik v odstopu, ki mi je vsaj dvakrat odgovoril, da pravilnik o dodeljevanju znakov ni potreben, saj niti ni potrebno zamenjati znaka (on ga je potem prvi), topogledno povsem nesposoben, te "štale" s klicnimi znaki sedaj ne bi bilo. Točno bi se lahko vedelo, kdo in po kaksnih kriterijih lahko dobi eno-, dvo- ali tricrkovni znak, ne pa, da si ga lahko vsak omisli, ki si ga zaželi. Nisem nobena izjema, da se razumemo!

Ta trenutek je menda prostih še za slabo abecedo znakov - okoli 20. V nekaj dnevih jih verjetno ne bo več. Sedaj pa si zamislite nekaj tekmovalnih ekip, ki bi rade enočrkovni specialni znak, pa nekaj klubov, ki bi si še omislili ctest lokacijo, pa morda kakšnega izvrstnega operaterja, ki ... Zanimivo ne. Zato, ker se nekomu ni dalo pripraviti pravilnika!

No ja. Bodo pa ti enočrkovni znaki vzpodbuda za tekmovanje in DXanje, a ne? Kakih 50 novih ta hudih tekmovalcev pa tud ni mačji kašelj... 8)
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S55DX » 14 Apr 2005, 16:41

Mogoče pa obstaja rezervni scenarij ?! :-?

Novi znaki se podelijo brez pravilnika. Država pokasira tolarčke. :(

Nato se nekdo spomni, da je le dobro, če bi imeli pravilnik.

Sprejme se nov pravilnik, določijo pravila igre in še enkrat je potrebno menjati znake. Država še enkrat pokasira tolarčke. :x

Deja vu? :evil:
73 de Milan, S 5 5 D X
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

OdgovorNapisal/-a s57x » 14 Apr 2005, 16:46

Nič drugega ne ostane, kot zamenjati prefix!

73 Jura, s57x
s57x

OdgovorNapisal/-a s56a » 14 Apr 2005, 16:58

Vseeno je APEK menjal napise pred pisarnami hitreje kot mi pozivne znake!

LP MMM YU1,7,3PCF, YU3EA, S57MM, S56A, S5M, S5046A
N1MM, W1BCD, KH7/N1MM, W6B, K1B, 3V8BB, TS3A
4U1ITU, OI2HQ, S50HQ...
s56a

OdgovorNapisal/-a s55o » 14 Apr 2005, 16:59

Joj mate vsi probleme s temi znaki.

Če je nekdo s5?? ali s57wtt in nečesa ne ve, HVALA BOGU, da lahko praša koga, ki bo vedel ali mu vsaj nakazal rešitev. Kakšna je razlika med njimi ? NI JE... To je ena izmed lastnosti, ki jih imajo hami zaradi česar sem tudi sam ham in z veseljem vedno povdarim, da sem v vaši družbi.

Če ste pa "fouš" zaradi callsignov....joj...pol pa.....(no tipično slovensko je to sicer..)....

Ker je že bilo pravilo tako kot je bilo, potem so tiste, ki so jih zanimali klicni znaki si izbrali tiste, ki so bili fraj...vsi enaki vsi enakopravni....če si hotel imeti znak in si bil hiter...pol si ga tudi dobil. In če ne dobiš 1 črkovnega (čeprav bi pomoje te morali malo drugače podeljevati..ampak če ni pravil je pol tako kot je)...vzameš 22 črkovnega...

Pomoje je važno, da ti je tvoj znak všeč, pa naj bo s5a ali s57aerobics, ali s55ese! Konec koncev je to tvoja identifikacija in če ga imaš rad je prav vseeno...

Upam pa, da bodo sedaj če ne drugega zradi novega znaka ljudje bolj aktivni in se ne bodo oglašali samo na pijama skedih :)

Lep sončni dan vsem skupaj, pa en sprehod po sončku! (za tiste, ki vas kolena ne zafrkavajo)

lp
Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a S57BI » 14 Apr 2005, 20:31

Z znaki ni tako enostavno kot se zdi in kot se je verjetno zaradi šlamparije zgodilo pri nas.
Krajši znaki pomenijo v svetu tudi potrditev, da je njegov lastnik radioamater z veliko znanja , veliko HAM kilometrine, veliko rutine in z neko avtoriteto na tem področju.

Me zanima, kaj si bodo mislili tuji HAMi, ko bodo slišali naše enočrkovne ''green horne'', ali kako se je to že reklo v Winetouju. Najbrž bodo rekli: Kakšni so šele tisti s5 radioamaterji z več črkami v znaku.

Tako razmišljane o znakih kot v predhodnem prispevku, je zame podcenjevalno. To ni osebno ime kot Jože, Tone ali Tine, ki si ga zamenjaš, če ti ni všeč. To je tvoja mednarodna identifikacija. Ti nekaj pomeni in daš nekaj na znak.
Velika večina novih RA mladcev je znake vzela malo za hec v stilu kdor prej pride prej melje. Ali v stilu novega turbo kapitalizma in njegovih japijev, ki grabijo zato, da imajo, ne glede na druge. Res je zakonito, ni pa moralno. Vsak mora vedeti kam paše.

Za možnost menjave na en znak sem vedel dovolj zgodaj. Se pa nisem in se ne počutim tako dobrega v RA, da bi s čisto vestjo šel na enočrkovni znak. Bil bi mi nekako v posmeh. Enočrkovni znak naj bi po moje ostal za ''špico'' radioamaterjev, ki ga rabijo in bi bil nekakšno priznanje za delo.
Verjetno se da to znakovno kolobocijo z malo dobre volje tudi popravit

Lep pozdrav, Jože.
S57BI

Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Radioamaterstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov