Pozdrav. Nekaj časa sem prisoten na SOTA frekvencah (večinoma 145.550 in 433.400) in včeraj, ko sem doma preizkušal novi FT65E opazil, da vklapljam nekakšen ''repetitor'' na SOTA frekvenci 433.400. Kot vsakič, ko dobiš prvič v roko novi radio in se šele prebijaš skozi nastavitve, si v dvomih, kaj in kako. FT65E je enostaven, da bolj ne more biti. Ročno sem vnesel frekvenco 433.400 in 145.550 MHz, da bi imel tako postajco pripravljeno za naslednjo SOTA aktivacijo. A glej ga začudenje, ko pritisnem na PTT (na 433.400 simplexu) vklopim nekakšen transponder, repetitor ali kaj? Nato se mi oglasi še radioamater S56KMS, (poslušam ga torej na simplexu 433.400 in ne kje drugje) ki pa pravi, da delava preko Krvavca na frekvenci 438.575 MHz. Kako? Hitro vzamem stari AnyTone in glej ga zlomka, isto se dogaja tudi tam. Očitno, gre za piratsko postavljen repetitor ali transponder. Danes mi je povedal isto zgodbo tudi Marjan, S56IHX, ki mu ta ''repetitor'' zabije 59+60dB. (Marjan je relativno visoko v hribih, prav tako kot jaz, na 635m). Zanimivo je, da Vili, S55VN iz doline (blizu Ihana, pri Domžalah), tega ''repetitorja'', ki bi transpondiral na Krvavec, ne vklaplja, niti ne sliši. Danes sem sprobal še iz svoje službe, iz strehe ARSO (Ljubljana, Bežigrad, Vojkova 1b) in sem tudi od tukaj vklopil ta ''transponder''. Kaj se da narediti, da najdemo vsiljivca in proti njemu, predlagam da najprej prijazno, nato pa preko institucij, če ne ugasne zadeve, prijavimo? V imenu vseh SOTA operaterjev, ki nam je simplex frekvenca 433.400 nekako prirasla k srcu, hvala za odgovor. Morda pa se motim in gre za legalno postavljeno zadevo?
Hvala, Aleksander, S57S
|