S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 23 Okt 2021, 17:40

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Vaja ARON 2017
OdgovorObjavljeno: 29 Nov 2017, 21:23 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1068
Kraj: Sevnica
Pozdravljeni,

pošiljam elaborat Vaje ARON 2017 in v nadaljevanju krajše navodilo za samo vajo.

V vaji sodelujejo vse ARON ekipe na državnem, regijskem in občinskem nivoju, sodelujejo tudi ekipe SRVKS iz 9A ter radioamaterji posamezniki.

Ekipe na regijski in državni ravni bodo v nedeljo 3. decembra okoli 8. ure telefonsko aktivirane preko pristojnih centrov za obveščanje. To so ekipe, ki se nahajajo na neprizadetem območju. Ostale ekipe se aktivirajo same, saj tudi same opazijo in zaznajo potrebo po aktivaciji. Tako kot na lanski vaji bodo na svoje Winlink e-naslove prejele naloge s strani vodstva vaje (S50ARO) s50aro (at) winlink.org ali aron.s50aro (at) gmail.com.

Predpostavka vaje je, da Slovenijo prizadenejo obsežne poplave vodotokov in hudournikov, sprožijo se tudi številni zemeljski plazovi. Visok vodostaj rek v nekaj urah doseže Republiko Hrvaško, kjer poplavi več mest in naselij.

Mediji obeh držav poročajo o več poplavljenih objektih, poškodovanih in mrtvih, o izpadih električne energije, moteni oskrbi s pitno vodo in zemeljskim plinom ter popolni prekinitvi javnih telekomunikacijskih omrežij. Padavine naj ne bi ponehale še vsaj dva dni.

Poplave in plazovi so najbolj prizadeli posavsko, zahodno štajersko, zasavsko, osrednjeslovensko, gorenjsko, podravsko in severno primorsko regijo. Na Hrvaškem poplave prizadenejo krapinsko-zagorsko, varaždinsko, zagrebačko, sisačko-moslovačko, zadarsko, šibensko-kninsko in karlovačko županijo.

Zaradi izpada telekomunikacijskih omrežij je moteno delo nekaterih Regijskih centrov za obveščanje v Sloveniji in Županijskih centrov 112 na Hrvaškem. Motena je tudi podatkovna komunikacija Centra za obveščanje Republike Slovenije (CORS) z regijami in z republiškim centrom na Hrvaškem. Profesionalne UKV radijske zveze povečini delujejo, tako, da komunikacija med pripadniki reševalnih služb, štabi in centri za obveščanje poteka bolj kot ne nemoteno. Največje težave predstavlja izpad omrežja mobilne in stacionarne telefonije, saj občani ne morejo oziroma s težavo pokličejo pomoč na številko za klic v sili - 112. V centrih 112 se iz neprizadetih regij vrstijo klici občanov, ki poizvedujejo o sorodnikih in o stanju na območju kjer imajo svoje nepremičnine (hiše, vikende). V ta namene se organizirajo informacijski centri v sklopu Rdečega križa obeh držav. V informacijske centre se na zahtevo Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) ter Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) pošlje tudi radioamaterske ekipe, ki zagotovijo povezave med informacijskimi centri obeh držav.
Radioamaterji na "prizadetih" območjih takoj pričnejo zbirati informacije o:
- vodostaju rek na svojem območju (pomagajo si s podatki s spletne aplikacije http://smok.sos112.si),
- poškodovanih osebah ter objektih,
- opremi radioamaterjev in zmožnosti sodelovanja pri prenosu informacij in pomoči na terenu,
- zmožnosti lastnega napajanja ter času, ki ga lahko posameznik ali občinska ARON ekipa nameni za pomoč.

Za komunikacijo se uporabijo vsa razpoložljiva radioamaterska frekvenčna območja in vsi načini dela.
Ekipe na "neprizadetih" območjih, ki imajo internetno povezavo naj za poročila S50ARO preko globalnega e-poštnega sistema Winlink uporabljajo TELNET način. S tem bodo ekipe na "prizadetem" območju imele lažji dostop do radijskih prehodov, ki bodo med vajo obremenjeni. Zaželjeno je, da Regijske ARON ekipe zbrane podatke S50ARO pošiljajo v formularju. Tudi občinske ekipe, ki bodo uporabljale Winlink naj na regijo pošiljajo sporočila v formularju.
Vse ekipe naj oddajo svojo GPS lokacijo in informacijo na katerih frekvencah/repetitorjih je ekipa dosegljiva.

S50ARO in 9A upravna postaja podatke izmenjujeta preko Winlinka in jih fiktivno predajata informacijskim centrom Rdečega križa v Ljubljani in Zagrebu.

Za vsa vprašanja ali nejasnosti v zvezi z vajo me prosim kontaktirajte.

Lep pozdrav,
Tilen Cestnik/S56CT
Namestnik koordinatorja ARON pri ZRS
S5 RPT manager

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Vaja ARON 2017
OdgovorObjavljeno: 04 Dec 2017, 13:28 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1068
Kraj: Sevnica
Spoštovani,

vaja ARON 2017 je za nami. Komunikacija preko Winlink omrežja je delovala brezhibno, žal pa nekateri niso razumeli vseh navodil.

Vsakokrat se na usposabljanjih razložijo nivoji komuniciranja, pa kljub temu, še vedno nekaterim to ni povsem jasno.

ARON vaja ni tekmovanje kdo pobere več postaj, ampak predvsem kdo pobere prave postaje, neprave preusmeri na pravo frekvenco in pridobi potrebne/zahtevane podatke ter jih posreduje kamor je potrebno.

Vse regijske ekipe so prejele po tri naloge.

1. naloga je bilo zbiranje podatkov. Navodilo je bilo sledeče:

VAJA VAJA VAJA

1. Pripravite vso potrebno opremo in ob 9.uri pricnite z Vajo ARON 2017.

2. Preko Winlink ali APRS sistema oddajte svojo GPS lokacijo in frekvence kjer ste dosegljivi.

3. Preko vseh nacinov dela, katere imate na razpolago poskusajte znotraj regije priklicati cimvec postaj ter za vsako izmed njih zbrati naslednje podatke:

Klicni znak:
QTH:
GSM:
Radioklub:
Oprema: npr. 3 x UKV radijska postaja, 1x KV, agregat, akumulator 100 Ah
Moznost dela: npr. FM, Winlink, D-STAR
Stevilo ljudi:
Moznost nudenja pomoci: DA/NE, ce DA koliko dni
Moznost interneta in spremljanja vodostaja DA/NE,: http://smok.sos112.si (ce DA, potem naj si te podatke zabelezijo za naslednjenjavlanje)

Ce postaja ne spada v vaso regijo jo napotite na pravo regijsko postajo. Povejte ji frekvenco. V kolikor zveze z regijsko postajo nekdo ne dobi, poberete podatke vi in jih po Winlinku posredujete pristojni regiji in v vednost S50ARO.

4. V splosnem pozivu klicete tudi 9A postaje. Vse podatke teh postaj posredujete S50ARO, ki podatke posreduje 9A SRVKS postaji v Zagreb.

5. Vodite dnevnik zvez z vsemi sprejetimi podatki v pregledni tabeli (npr. Excell), ki jo boste na koncu predali S50ARO.

6. Zbrane podatke do 10. ure posredujte na S50ARO.

7. V neprizadetih regijah za Winlink komunikacijo primarno uporabite Telnet povezavo, v kolikor imate moznost. S tem pustimo radijsko omrezje prosto za druge namene.Ta del ni delal ni delal večjih težav, razen pri razumevanju, da je potrebno postaje, ki ne spadajo v vašo regijo usmeriti na pravo.


2. naloga je bila razdeljena za "neprizadeto" regijo in

VAJA VAJA VAJA

Naloga ob 10. uri

1. Kot neprizadeta regija ste zbrali podatke o postajah, ki so na voljo za pomoc v ujmi, katera je doletela sosednje regije. Posredujte ponudbo za pomoc in sicer:

S50AMB --- podatke o postajah, ki so na voljo za pomoc v Z Stajerski regiji posljite S50ACE in S50ARO, za pomoc v podravski regiji pa S50APT ter S50ARO

S50AMS --- podatke o postajah, ki so na voljo za pomoc v podravski regiji posljite S50APT in S50ARO

S50AKP --- podatke o postajah, ki so na voljo za pomoc v S primorski regiji posljite S50ANG in S50ARO

S50APO --- podatke o postajah, ki so na voljo za pomoc v osrednjeslovenski regiji posredujte na S50ALJ ter za pomoc gorenjski regiji posljite podatke S50AK. Vse v vednost tudi S50ARO

S50ANM --- podatke o postajah, ki so na voljo za pomoc v posavski regiji posljite S50ABR in za pomoc v zasavski regiji posljite S50ATR vse se v vednost S50ARO

S50ASG --- podatke o postajah, ki so na voljo za pomoc v Z Stajerski regiji posljite S50ACE in S50ARO

2. Povprasajte ARON regijske ekipe katerim ponujate pomoc kje je zbirno mesto za te enote oziroma kam jih posljete. Naj vam dajo podatek tudi kje so dosegljivi in kam se jim javijo ter varne vstopne tocke v regijo.

3. Izmislite si sezname z imeni pogresanih oseb, katere vam je posredoval informacijski center Rdecega kriza. Naredite poizvedbo pri regijskih ekipah s katerimi sodelujete o teh osebah s statusom: pogresan, poskodovan, mrtev, evakuiran, ni podatka. Regijske ekipe naj pridobijo podatke do 10.25 in naj vam jih posljejo najkasneje do 10.30.

4. Bodite tocni in to nalogo opravite med 10. in 10.30 uro.

5. Razmislite in si zabelezite kaj vse bi se se v tej situaciji dogajalo, koga bi obvescali, s kom sodelovali. Odgovore boste kasneje prepisali v porocilo.

6. Vzdrzujte zvezo in preverite ali so vsi, ki so se javili se vedno dosegljivi, kaksen je njihov status in ali so ze napot v sosednjo regijo. Pazite, da se ne bo kdo zares kam peljal :)


VAJA VAJA VAJA

na "prizadeto" regijo

VAJA VAJA VAJA

1. Kontaktirali vas bodo iz sosednjih regij ter vam ponudili pomoc. Odgovorite jim s podatki, ki jih potrebujejo.

2. Prejeli boste sezname oseb za katere informacijski centri Rdecega kriza potrebujejo podatke. Odgovorite jim s podatki katere pridobite pri svojem informacijskem centru.

3. Razmislite in se pogovorite o tem kaj vse bi se se dogajalo in kdo vse bi bil se vkljucen v taksno nesreco. S kom in kako bi sodelovali. Zabelezite in vase odgovore kasneje zapisite v porocilo.

4. Vzdrzujte zvezo in preverite ali so vsi, ki so se javili se vedno dosegljivi, kaksen je njihov status.

5. Poizkusajte pridobite podatke o stevilu poplavljenih objektov, stevilu pogresanih, evakuiranih oseb ostalih pomembnih informacijah in jih posredujte S50ARO.

VAJA VAJA VAJA


Tega dela nekateri niso razumeli. Ena izmed ekip je celo spremenila scenarij vaje in tega dela ni izpeljala. Pricakoval sem vec resnosti, spretnosti in manj izmikanja. Kljub temu, da je bilo točno napisano komu pošljete podatke o postajah, ki so na voljo za pomoč v prizadeti regiji ste nekateri pošiljali podatke samo na S50ARO. S50ARO tudi ni prejel navodil kje se lahko pomoč zbere in kje s varne vstopne točke v regijo. Mogoče je bilo premalo časa, nerazumljiva navodila? Povejte...


3. naloga je bila namenjena razmišljanju, ker ste ravno zbrani kot ekipa in imate po lokalnih frekvencah možno o tem razpravljati tudi z udeleženci vaje v svoji regiji.

VAJA VAJA VAJA

Med 10.50 in 11.00 razmislite in se pogovorite s sodelujocimi v ekipi ter s postajami, ki so se vam javile o sledecih zadevah:
1. Kaj bi storili, ce bi imeli otroke v vrtcu ali soli, vas-a partner-ica naj bi bila v sluzbi. Veste, da vas potrebujejo za ARON, ne veste pa, kako je z vaso druzino in sorodniki.Kak?ne so vase prioritete? Kaj storite v takem primeru?
2. Ali so vasi druzinski clani in delodajalec seznanjeni z vaso funkcijo v kviru ARON-a?
3. Kaksen je vas nacin aktiviranja?
4. Ali pricakujete, da vas bodo poklicali? Na kaksen nacin?
5. Kaj bi vzeli s seboj, ko bi odsli na intervencijo? Ali imate pripravljeno opremo?
6. V kak?nem casu predvidevate, da bi bi bili pripravljeni za delo?
7. Ali imate doloceno lokacijo za delo in tudi rezervno lokacijo? Kje so te lokacije?
8. Ali imate plan kako ukrepati, ce se vodja ekipe ne odzove.
9. Ste ze bili kdaj na reCO in ali ste se znotraj regije povezali s klubi, ki bi pomagali na regijskem nivju in popolnili ekipo?

Odgovore boste zapisali v porocilo.

VAJA VAJA VAJAPodrobnejša analiza za regijske in državno ekipo bo v kratkem. Za ostale sodelujoče pred samim pričetkom konference ZRS 2018 v Pekrah ali v okviru Radioamaterskega izobraževalnega srečanja 2018 aprila na Igu.


Hvala vsem sodelujočim, da ste si vzeli čas za sodelovanje v nedeljo!

73
Tilen Cestnik/S56CT
S50ARO

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Vaja ARON 2017
OdgovorObjavljeno: 12 Dec 2017, 10:33 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1068
Kraj: Sevnica
Analiza vaje bo za člane državne in regijskih ARON ekip 21. decembra na Vranskem. Ekipe so vabilo že prejele. Zaključke analize bomo objavili.

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Vaja ARON 2017
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2017, 18:08 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1068
Kraj: Sevnica
Pozdravljeni,

v priponki vam pošiljam zapis Analize vaje ARON 2017.

Srečno, zdravo in zanimivih zvez polno leto 2018 vam želim,
Tilen Cestnik/S56CT
S5 RPT manager
Namestnik koordinatorja ARON pri ZRS


Priponke:
Analiza vaje ARON 2017.pdf [846.94 KiB]
Prenešeno 351 krat

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/
Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group