S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 23 Okt 2021, 10:04

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 25 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 09 Jun 2016, 09:48 
Odsoten

Pridružen: 26 Nov 2006, 21:30
Prispevkov: 134
Kraj: Bled
Pozdravljeni,

Imam eno vprašanje, oziroma razmišljanje o ceni izpita za radioamaterja. Moj namen ni razpravljati o višini temveč o načinu zaračunavanja.

Za izpitnino naj bi sedaj veljala cena:

- 25,- € za nečlane
- 12,5 € za člane kluba

Do tu vse lepo in prav. Letos je pri nas opravilo tečaj in potem izpit 7 tečajnikov. Vsi so se vpisali v naš klub in so torej člani kluba. Poklicala me je Mojca iz ZRS in povedala, da velja neko pravilo, da kdor ni plačal kotizacije (40,- €) nima 50% popusta ?? Sedaj pa moje vprašanje oziroma razmišljanje:

- definiciji klub in zveza sta dva pojma, mar ne?
- mislim, da se vsakdo, ki se odloči postati radioamater najprej v matičnem klubu skuša spoznati bolj natančno z radioamaterstvom in se potem odloči kaj bo počel v bodoče, bo tekmoval, bo zbiral na KV države, bo…. ? Bo prispeval za QSL biro, časopis, zvezo…? Letos so se v našem klubu štirje, ki so lansko in predlansko leto opravili izpit odločili, da plačajo tudi kotizacijo ZRS. Hm, lahko, pa se sploh ne bi včlanili v klub, saj je končno vseeno:
cena tečaja je enaka za vse, kot vidimo je cena izpita, če prej nisi vplačal 40,- € za ZRS, tudi, AKOS ne zanima članstvo v klubu….
- torej moje(!) mnenje je, ali naj se ZRS odloči za enovito ceno za izpit, ali pa naj upošteva, da člani kluba plačajo polovico. Mislim, da z raznimi informacijami in dezinformacijami ne vplivamo ravno pozitivno na naš novi kader.

73 Cveto – S52KT
Predsednik Radioklub Lesce – S59UAR

PS.: tole pisanje sem poslal na ZRS predsedniku Bojanu, 'financarju' Antonu in administratorki Mojci ter objavil na LEI, ker upam, da bo še kdo dodal svoj pogled in razmišljanje…. Ah, ja, račun 7 x 25,- € smo pa danes plačali………

_________________
ex YU3APO, ex YZ3APO, ex YT3KT


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 09 Jun 2016, 14:19 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2388
Kraj: jn76gh
Enako se je dogodilo pri nas, smo govorili z ZRS in dokler ne sprejmejo drugačnega sklepa, takšnega obračuna ne morejo narediti.

Nato smo dobili račun s starimi vrednostmi.

Lep pozdrav

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 09 Jun 2016, 16:06 
Odsoten

Pridružen: 30 Sep 2010, 13:25
Prispevkov: 41
Izpitni roki za tiste, ki ne želite obiskovati tečaja, so objavljeni na spletni strani. Prijavite se s pomočjo prijavnice za izpit. Strošek prijave na izpit in opravljanje le tega je 25,00€ (za člane radioklubov se upošteva 50% popust).

http://www.hamradio.si/index.php?option ... &Itemid=98

Ne razumem zakaj kar naenkrat sprememba. Mi smo imeli enak problem.

_________________
Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 09 Jun 2016, 17:29 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Avg 2001, 01:00
Prispevkov: 490
Kraj: Kranj - JN76EF
Tukaj se strinjam s teboj. Če se nekdo vpiše v radioklub z željo, da opravi radioamaterski izpit in radioklubu plača letno klubsko članarino, se ga mora obravnavati kot člana radiokluba. Ta ima potem popust ali ne, pri strošku izpita, mora biti jasno takoj na začetku, oziroma že ko se vpiše v radioklub in plača letno članarino z namenom, da opravi izpit za radioamaterja.
ZRS pa ne sme delovati po nekem kot "pravilu", ki naj bi veljal (ta se lahko spreminja po željah posameznika ali kakor si ga kdo želi razlagati), ampak po zapisanem sprejetem sklepu, ki se ga potrdi bodisi na letni konferenci, bodisi na eni izmed sej UO ZRS in morajo biti o tem seznanjeni vsi radioklubi, ki potem kandidatom jasno in nedvoumno predstavijo pogoje za izvedbo in strošek izpita. Cena bi se mogoče lahko za malenkost razlikovala ali kandidat opravlja izpit v ZRS ali v matičnem radioklubu, vendar mora biti razločno definirana.
In, ko nekdo plača letno članarino radioklubu, pomeni, da je njegov član, ni pa mus, da je takoj prvi dan tudi plačnik članarine ZRS. Ta naj članu pusti, da se ob spoznanju za katere zvrsti v radioamaterstvu odloči kako naprej, kaj mu članstvo nudi, kaj mu nudi članstvo v ZRS, da se odloči kako naprej. Prepričan sem, da bo s tem novi član veliko več pridobil, kot bi izgubila ZRS.
V kolikor bo sklep o višini stroška izpita sprejet uradno, ne pa z nekim "pravilom",, bodo tega tako v radioklubih tudi izvajali in ne bo nezadovoljstva, pri nekaterih pa občutka, da se gre ZRS bolj za denar, kot članstvo.
Moje mišljenje je, da v kolikor nekdo plača letno članarino radioklubu, mu pripadajo vse pravice kot članu radiokluba. Če ZRS s tem, da je član radiokluba pri določenih delih ali nalogah, da članom popust, se mora tega držati, brez nekih kasneje razlaganih sklenjenih pravil, ki so ali niso bili dogovorjeni. Pa tudi pri zamenjavi vodstva v radioklubih, kdo pa ve kakšna pravila veljajo, če ta niso zapisana?
Sem pa prepričan, da je boljše pridobiti člana z nekoliko nižjo ceno in si s tem zagotoviti kasnejši prihodek, kot ga odvrniti z visoko ceno, za katero niti ne ve kaj bo dobil in, če bo s tistim kar bo dobil tudi zadovoljen.
Torej sem za, jasno in razločno napisati ceno izpita in kdo ima v kakšnem primeru popust, pa ta kakršenkoli je že, ter s tem seznaniti radioklube, ne pa se post festum pogovarjati o nekih kao pravilih, ki so ali niso veljavni.

_________________
"Vedno se pogovarjam s človekom tako, da si pridobim prijatelja in nikoli tako, da dobim sovražnika!" Medvešček Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 09 Jun 2016, 18:06 
Odsoten

Pridružen: 26 Nov 2006, 21:30
Prispevkov: 134
Kraj: Bled
Hmm, iz vaših odgovorov sem doumel, da je pač tako: če se upreš, pač plačaš tako kot je tu zapisano,

http://www.hamradio.si/index.php?option=com_content&view=article&id=10:faq1&catid=7:vpraanja-in-odgovori&Itemid=98

če se ne upreš pa toliko, kot ti rečejo (mi na žalost smo) :x . To se mi zdi kar preveč ''malo po domače'' ali še bolje '' če rata, rata '' za eno organizacijo kot je ZRS....

Me zanima, če bom dočakal reakcijo od odgovornih na ZRS in, če nam bo ZRS pol vplačanega zneska vrnila.

73 Cveto - S52KT

_________________
ex YU3APO, ex YZ3APO, ex YT3KT


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 09 Jun 2016, 20:09 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2016, 20:49
Prispevkov: 246
Kraj: Poljčane, JN76SH
Hoj!

Glede na to, da EMŠO obstoju radioamaterskega hobija v S5 ravno ni v prid, bi veljalo, da je izpitna taksa nič (0) Evro. Predlagal bi še, da vsak klub, ki izobražuje in uspešno izpelje tečaj za vsakega tečajnika, ki uspešno opravi izpit, od ZRS dobi nepovratna sredstva v višini zdajšnje polne izpitne takse.

Izpitno komisijo naj plačuje ZRS iz sredstev, ki jih je potrebno vsako leto rezervirati za ta namen.

Dajmo se že enkrat prešteti, predvsem je zanimiva statistika koliko let v povprečju štejemo. Na podlagi tega lahko zelo natančno določimo, kdaj bo ZRS in zelo verjetno tudi naš hobi v S5 prenehal obstajati. Želim si, da sem v zmoti, vendar me zaradi napak ZRS v preteklosti in nepripravljenost za soočanje z realnostjo v sedanjosti nekako cela reč ne navdaja z optimizmom.

Kdaj bo ZRS postala organizacija, ki resnično vabi v svoje vrste?

Mimogrede, na internih straneh MORS sem bral kakšne ugodnosti pripadnikom SV in njihovim družinskim članom nudijo različne organizacije z katerimi je MORS sklenil pogodbe o sodelovanju. ZRS ni med njimi. Pa verjamem, da bi mnogo pripadnikov SV, še posebej vezistov stopilo v radioamaterske vrste. Predlagam, da ZRS uradno ponudi izvedbo tečajev za MORS.

Upam, da pristojni dajo odgovor, če ne nam članom radioklubov, pa radioklubom, ki so člani ZRS.

_________________
73 ES GL DE Robi, S58Y.

Ex. YT3DK, S52DK.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 10 Jun 2016, 07:31 
Odsoten

Pridružen: 28 Okt 2004, 21:07
Prispevkov: 799
"Hoj!

Glede na to, da EMŠO obstoju radioamaterskega hobija v S5..........
.........če ne nam članom radioklubov, pa radioklubom, ki so člani ZRS.
_________________
73 ES GL DE Robi, S58Y.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.

Ex. YT3DK, S52DK."


Glas vpijočega v puščavi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 10 Jun 2016, 15:33 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1522
Kraj: KN12OR
Bravo Robi! Se popolnoma strinjam s teboj in upam, da nas bo takih veliko.
To bo odlično porabljen denar in super motivacija za klube.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 28 Jun 2016, 08:25 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2016, 20:49
Prispevkov: 246
Kraj: Poljčane, JN76SH
s55m napisal/-a:
Bravo Robi! Se popolnoma strinjam s teboj in upam, da nas bo takih veliko.
To bo odlično porabljen denar in super motivacija za klube.


Adi, upravni odbor ZRS ne razmišlja tako. ZRS se ne namerava odpovedati finančnim prilivom na račun klubov, ki delajo za dobrobit in obstoj radioamaterizma v S5.
Na 23. korespodenčni seji je sprejel sklep, da morajo nečlani plačati 25 € pristojbine, torej še predno so opravili izpit že morajo biti člani ZRS, čeprav še ne vedo ali bodo izpit sploh opravili. Zanima me, če se tečajnikom, ki dan po opravljenem izpitu pristopijo v članstvo ZRS (preko radiokluba) vrne 50% pristojbine.

Na povezavi je zapisnik omenjene seje.

Kakorkoli, očitno bomo morali oblikovati koncept, kako vzdrževati članstvo in ga pomladiti. V zadnjem času tega od UO ZRS še nisem zasledil, sem pa zelo zainteresiran, kako te stvari spraviti naprej.

_________________
73 ES GL DE Robi, S58Y.

Ex. YT3DK, S52DK.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 28 Jun 2016, 16:26 
Odsoten

Pridružen: 26 Nov 2006, 21:30
Prispevkov: 134
Kraj: Bled
Robi,
tako kot Adi se tudi jaz povsem strinjam s tvojim razmišljanjem in pisanjem. V našem klubu S59UAR, se že kar nekaj let zapored trudimo in organiziramo tečaje za radioamaterje, ki se jih udeležujejo, lahko rečem, tečajniki od blizu in daleč. Seveda smo najbolj veseli mladih, saj se zavedamo, da nam zija generacijska luknja. Človek bi ob tem pričakoval vsaj kakšno spodbudo, če ne že pomoč od strani naše krovne organizacije, pa... nič, res en velik nič. Takrat, ko sem objavil gornji post, sem, kot sem napisal, poslal E-mail z enako vsebino na tri elektronske naslove in sicer: predsedniku ZRS Bojanu, 'financarju' Antonu in administratorki Mojci, pa misliš, da sem v skoraj mesecu dni dočakal vsaj en odgovor? Seveda ne.... žalostno...
Ja, ja, počasi se bom moral sprijazniti s tem, da sedaj živim v drugačnem času in, da poslovna morala itd., ne velja nič več ...

73 Cveto - S52KT

PS.: ah ja, ali ne piše v statutu ZRS, da smo klubi njeni ustanovitelji :roll:

_________________
ex YU3APO, ex YZ3APO, ex YT3KT


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 29 Jun 2016, 07:12 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2388
Kraj: jn76gh
Naj se na predsedniški listi da predlog za drugačno ureditev in če ne drugega se lahko sprejme drugačen sklep na konferenci, pa je pol mir.
lp

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 10 Jul 2016, 23:17 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 609
Kraj: Ptuj, JN76WK
s52kt napisal/-a:
Robi,
tako kot Adi se tudi jaz povsem strinjam s tvojim razmišljanjem in pisanjem. V našem klubu S59UAR, se že kar nekaj let zapored trudimo in organiziramo tečaje za radioamaterje, ki se jih udeležujejo, lahko rečem, tečajniki od blizu in daleč. Seveda smo najbolj veseli mladih, saj se zavedamo, da nam zija generacijska luknja. Človek bi ob tem pričakoval vsaj kakšno spodbudo, če ne že pomoč od strani naše krovne organizacije, pa... nič, res en velik nič. Takrat, ko sem objavil gornji post, sem, kot sem napisal, poslal E-mail z enako vsebino na tri elektronske naslove in sicer: predsedniku ZRS Bojanu, 'financarju' Antonu in administratorki Mojci, pa misliš, da sem v skoraj mesecu dni dočakal vsaj en odgovor? Seveda ne.... žalostno...
Ja, ja, počasi se bom moral sprijazniti s tem, da sedaj živim v drugačnem času in, da poslovna morala itd., ne velja nič več ...

73 Cveto - S52KT

PS.: ah ja, ali ne piše v statutu ZRS, da smo klubi njeni ustanovitelji :roll:


Pozdravljen Cveto,

žal ti zaradi bolniške odsotnosti nisem osebno odgovoril, dejansko pa ti je odgovor glede obračuna posredovala Mojca. Glede politike ZRS pa je za odgovore pristojen predsednik Bojan Majhenič. Očitki glede poslovne morale pa niso na mestu, še posebej, ker se vedno potrudim, na maile odgovoriti praktično takoj. Nenazadnje sva si na začetku junija kar precej dopisovala.

Lep pozdrav,

Anton GALUN


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 13 Jul 2016, 11:30 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 756
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Ko sem sam opravljal radioamaterski izpit cca 24 let nazaj, na začetku srednje šole, nisem videl težave v tem, da sem na dan izpita vplačal, tako članarino radio kluba, ZRS in še stroške izpita. Ker sem bil preprosto zainteresiran, da bi bil radioamater. Nisem ugibal, a bi hotel biti, ali ne bi hotel biti, jaz sem bil odločen biti radioamater.

Seveda, se strinjam, takrat je bilo članstvo v ZRS še obvezno. Danes ni. Delamo pa seveda diferenciacijo med člani in ne-člani ZRS. Veliko je bilo že to, da je ZRS poklanjala priročnike vsem tistim, ki so izpit opravili, četudi potem niso postali člani organizacije.

In ja, zakaj bi vse stroške nosili samo člani ZRS, ostali, bi se pa samo šlepali na to? Dolgoročno to ne gre v nobeni članski organizaciji. Tudi recimo tisk prej navedenih priročnikov ni šel iz lufta, temveč iz blagajne ZRS, da ne omenjam ostalih stroškov.

In ja, vzemite zadevo tudi iz vidika, kot stimulacijo, da novega radioamaterja včlanite v organizacijo. Pa da že v startu dela, pošilja in prejema QSL kartice, prejema glasilo in se ukvarja z radioamaterstvom. Železo se kuje, dokler je vroče. Ko se ohladi, je adijo.

Se pa seveda strinjam, da lahko na Konferenci ZRS zahtevate tudi spremembe glede izpitne takse. To je legitimna pravica. Legitimna pravica radioklubov, da preko svojih delegatov to na Konferenci predlagajo ter izglasujejo ali pa ne izglasujejo. In da seveda obstaja lahko drugi nasprotni predlog na isto problematiko.

73 de S56OA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 13 Jul 2016, 12:09 
Odsoten

Pridružen: 18 Jan 2015, 14:47
Prispevkov: 152
Kraj: Tolminski griči, JN66VC
Da pristavim tudi jaz moje mnenje kot nekje nov radioamater:
želja postati radioamater je v meni zorela dooolga leta ampak je bilo vedno nekaj prej...ko sem se končno odločil, me ni zanimala cena - strošek izpita, enostavno sem pač želel izpit opravit...moje mnenje je, da bi se opredelilo enotno ceno izpita za vse brez izjem z vštetim gradivom. Cena vsekakor ne sme biti odbijajoča! To je pogoj, da plačaš in opraviš izpit in postaneš radioamater. Od tu naprej, pa je stvar vsakega posameznika kam se bo včlanil.
73

_________________
Verjemi v svoje sanje in živi v lepoti prihodnjosti!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Račun za izpitno takso
OdgovorObjavljeno: 13 Jul 2016, 16:51 
Odsoten

Pridružen: 11 Apr 2005, 12:01
Prispevkov: 124
Vprašanja in stališča o izpitni taksi so vmestna. Finančno stanje tistih, ki pristopajo k izpitu je zelo različno. Mislim, pa, da bilo dobro, da bi UO ZRS to temo ponovno premislil. V našem klubu smo se po Po dolgih dolgih letih smo se v klubu S50E spet spravili skupaj in organizirali tečaj na osnovni šoli. Z desetimi tečajniki se je celo leto trudil Janez S51J, vendar izpit bo šele jeseni. TEČAJNIKI SO VSI OSNOVNOŠOLCI. recimo, da bodo naredili izpite, ko bodo ustrezno pripravljeni. Sedaj pa bo klub dobil račun za vsakega, ki bo naredil izpit. Popolnoma je spregledano, da je radio klub zainteresiran, da se včlanijo in takoj bi jim dal račun. Ali ni to paradoks, skregano z zdravo pametjo in voljo organizacije. Naslednje leto bodo odšli iz kraja na srednjo šolo, ki si jo bodo izbrali, se domov vračali za konec tedna n takrat ali bodo e prišli v klub, težko reči. Zato je umestna odločitev za izpite v jeseni in potem usposabljanje na postaji, do konca šolskega leta. Verjetnost, da se bodo vračali v klub je precej večja.

Pred veliko leti, ko izpiti še niso bili plačljivi s "takso" je komisija skupaj s tečajnik šla na pivo in sok, klub je to poravnal, velikokrat pa člani kluba sami. Strošek je bil zanemarljiv pa še dobro smo se imeli.

Pa lep pozdrav

73miran S50O


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 25 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group