WCA S5-00089 GRAD Podsreda

Moderatorji: S57D, s55o, s55x, s50ld

WCA S5-00089 GRAD Podsreda

OdgovorNapisal/-a S51RU » 19 Apr 2015, 19:26

Grad: ( Podsreški grad ) Podsreda

W C A Ref.: S5 - 00089

Datum aktivacije: 19.04.2015

Pozivni znak: S51RU / P

Operator: Marjan - S51RU


:P Poročilo o aktivaciji

Kratek opis:
Grad se nahaja na severnem pobočju Orlice, na nadmorski višini 475 m. S severne strani gradu se obiskovalcu razprostre lep pogled na srednjeveški trg Podsreda, dolini Bistrice in Sotle ter Hrvaško Zagorje. Sodi med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na Slovenskem, saj je njegovo srednjeveško jedro skozi stoletja ostalo skoraj neokrnjeno. Sestavljata ga dva palacija, stolp s kapelo ter obrambni stop. Kapelo je ljubljanski škof Tomaž Hren leta 1612 posvetil sv. Filipu, Jakobu in sv. Ani. Grad stoji na ozemlju ki ga je grofica Ema Krška prepustila ženskemu benediktinskemu samostanu v Krki na Koroškem. Po njeni smrti je bil samostan razpuščen in posest je prešla v last novoustanovljene krške škofije. Sredi12. stoletja so ga pozidali krški škofje.
Grad nosi WCA referenčno številko S5 - 00089.

V kolikor vas zanima obširno o zgodovini v nadaljevanju, sicer pa preskočite in poglejte le nekaj utrinkov spodaj !

Zgodovina gradu:
Grad Podsreda, kot najznačilnejši romanski grad na Slovenskem, je eden izmed tistih gradov, ki so mu zgodovinarji namenili nekoliko več pozornosti, predsem zaradi njegove ohranjenosti. Nemška oblika grajskega imena opozarja na veliko starost stavbe. Ime se je v prvotni obliki glasilo Herberch, kar pomeni zaklonišče, del utrdbe karolinške dobe, kjer so si ob nevarnosti iskali zatočišče vojaki, lahko pa pomeni tudi samo zavetišče, kakršna so bila ob srednjeveških cestah pogosta. Slovensko ime Podsreda je mlajše in nima z nemškim imenom nobene zveze. Tako kot pri Podčetrtku morda pomeni dan, ki je bil za trg pomemben.
Grad se prvič neposredno omenja leta 1213, ko je Ortolf Pnaninski, po rodu Trušenjčan, zapisal svoji drugi ženi Gebirgi castrum Herberch z vsemi pritiklinami. Že v tej prvi omembi je torej grad označen kot utrdba. V zadevni listni se omenjajo kot priče tudi podsreška ministeriala Hiltprand in njegov sin Wolfhard ter upravitelj podsreškega gradu Henrik: milites de Herberch, ministerial Hiltprand et filius eius Wolfhardus ter Heinricus procurator domus de Herberch. Leta 1251 je krški škof ulrik oddal v zajem gradova Planino in Podsredo Frideriku Ptujskemu in Henriku Svibenskemu. Leta 1265 je olomuški škof Bruno pred deželnim sodiščem v Mariboru razsodil spor med Henrikom Svibenskim in neko gospo Lemberško zaradi gradu Podsreda, ki ga je prisodil Henriku, obenem pa je naročil Liutoldu Lehniškemu - dominus Lutoldus de Leichtenekke - naj Henriku grad izroči. Henrikov sin Friderik in njegovi potomci so se tedaj že imenovali Podsreški. Leta 1318 se grad Podsreda omenja kot vest
Herwerg in haws Herwerch, pozneje leta 1430 kot castrum in leta 1476 kot gschloss Herberg. Po letu 1320, ko je rod podsreških vitezov izumrl, je gospoščino dobil Seifried Kranichberški, ki jo je leta 1338 za 600 mark srebra oddal svobodnim Žovneškim. Leta 1339 je Viljem Pišečki zagotovil, da se zaradi podsreške utrdbe ne bo več prepiral s Friderikovom svobodnim Žovneškim in še tistega leta so se za 450 mark odrekli svojemu deležu Podsrede tudi bratje Viljem, Reinprecht in Albert Šperenberški. Leta 1340 je krški škof Henrik oddal grad Frideriku Žovneškemu v zajem. Leta 1355 so bila zglajena nasprotja zaradi utrdbe med salzburškim nadškofom Ortolfom in grofom Friderikom I. Celjskim, leta 1441 pa je krški škof Johan oddal Podsredo v zajem grofu Frideriku Celjskemu. Ko so celjski grofje izumrli, je grad prešel iz krških rok v posest deželnega kneza. Leta 1484 sta ga od cesarja Friderika dobila v zakup brata Erazem in Danijel Mindorfer, sinova Andreja Mindorferja. V naslednjih letih so se zakupniki in oskrbniki pogosto menjavali.
V zakupniških rokah je bil grad tudi leta 1515, ko so ga napadli in zavzeli uporni kmetje. Med zakupniki gradu sta bila leta 1569 Gašper baron Herbersteinski in leta 1573 Krištof pl. Ratz, ki je upravljal grad za časa velikega kmečkega upora. Kot izvemo iz njegove poročila, ki ga je poslal celjskemu vicedomu, grad in trg tedaj nista bila napadena niti nista utrpela škode; le birič Toman Satle je bil pri tem ob glavo. Leta 1617 je kupil grad in gospoščino v zasebno dedno last Žiga grof pl. Tattenbach. Leta 1701 jo je podedovala grofica Eleonora Evzebija por. Barbo, leta 1731 njena hči Marija H. pl. Apfaltrern in leta 1787 Fr. baron pl. Lazarini. Kot poroča Reichert, je za časa barona Lazarinija grajski kaplan Fernasari dosegel, da so strah vzbujajoči, dotlej nedostopni stolp nekoliko znižali, ob njegov vznožju pa razstrelili skalo. Tako so ustvarili možnost, da je postal grad neposredno dostopen z bližnje ceste. Pri teh delih naj bi se pokazala njegova nekdanja vloga. V zgornjem delu so našli nekdanjo izbo z loputo, ki je bila preperela, vendar je kauala sledove krvi. Potlej so v poldrugo klaftro debeli steni naleteli na majhne odprtine. Po nadrobnejši preiskavi naj bi se pokazalo, da so tu zazidavali ljudi in jih skozi te odprtine oskrbovali s hrano. Šlo naj bi najbrž za neko vrsto trpinčenja, z grožnjo zazidavanja, koliko ne bi prišlo do priznanja. Razen te mučilnice v stolpu ni bilo drugih prostorov, vendar so ob njegovem vznožju našli toliko kosti, da so jih morali odpeljati z več vozmi do za to izkopane jame, kjer so jih zagrebli.
Od Lazarinija je pred letom 1848 kupil grad knez Weriand pl. Windischgrätz in ga leta 1852 izročil svoji hčeri kot doto ob poroki z dednim grofom Schönburgom, ki je imel v posesti tudi grad Snežnik na Notranjskem. Zakonca sta grad preuredila in desetletja pozneje o njem beremo, kako je bil urejen tako imenovani turnirski prostor (ki tam pravzaprav nikoli ni stal). Živali kot so opice, lisice in ostale se pozorno sprehajajo po manjšem parku, v katerem najdemo redke cvetlice in tujerodne zadeže. V rokah Windischgrätzov je ostal grad do zadnje vojne.
V gradu Podsreda je bil tudi sedež deželnega sodišča. Po zadnji vojni so ga nekaj časa uporabljali za sedež gozdne uprave in stanovanja, ga medtem temeljito izropali, leta 1974 pa ga je začela spomeniška služba obnavljati.
V gradu je več prostorov, ki zaradi svojih arhitekturnih značilnosti zaslužijo pozornost. V stolpu sta v tretjem nadstropju ohranjeni romanski lini, v četrtem nadstropju pa je v severni steni ohranjen romanski portal, ki drži na podstrešje (ta obiskovalcem ni dostopen že lep čas). V stari kapeli, ki jo je leta 1612 ljubljanski nadškof Tomaž Hren posvetil sv. Filipu in Jakobu in sv. Ani, je na vzhodni strani ohranjena hudo poškodovana romanska apsida, ki pa ima na zunanji strani še svojo prvotno obliko - če pri tem ne upoštevamo sekundarno prebitega okenca.

Leta 1983 je upravljanje nad gradom prevzel Kozjanski Park, ki je isto leto začel z obnovo gradu.

Za podrobnejši opis stavbnega razvoja gradu, ki je vsekakor zelo zanimiv, se priporoča ogled literature Ivana Stoparja, Grad Podsreda.

Grad danes:

Zaradi obnovitve je dostop do grajskega dvorišča onemogočen. Zaprt bo do konca junija 2015.

Tehnika za aktivacijo:

TX/RX: Yaesu FT 817ND - 5 W. Vir napajanja Ako baterija 2,3 Ah; Lipo 4 Ah in Li-Ion 9Ah.
Antena: Za KV dipol s preklapljanjem območij za 80, 40, 30 in 20 M ... za UKV in 5/8 vertikalka.
Nosilni drog antene: 9 m visoka teleskopska palica - fiberglas.

Povzetek:
Pogoji za delo so bili odlični in vreme ugodno in tudi brez vetra. Začel sem dokaj zgodaj, kot je razvidno iz utrinkov. Z aktivacijo sem bil zelo zadovoljen.

Zahvala za popolno in uspešno izvedbo aktivacije: S50LD - Lovru za najave, S58AL - Albertu in S54X - Rajku za band spote. Zahvaljujem se tudi za odzive lovcem iz drugih držav in seveda iz Slovenije. Priporočam se tudi v bodoče v upanju, da bo zainteresiranih lovcev vedno več ! Vzpostavil sem 118 zvez ... izkoristil tudi spomladanski del tekmovanja KVP ZRS tako, da bo seznam lovcev iz S5 kar precej razširjen. Log bo poslan na mednarodno stran in lovci si lahko pogledajo delane gradove na tej povezavi:
http://qth.cz/wcagroup/export/log_eng.php

Vrč informacij o WCA pa na teh povezavah !

http://wca.hamradio.si/?lang=sl
http://www.wcagroup.org/ENG/_s5wca.html
http://wcagroup.org/

Se slišimo iz naslednje aktivacije !
73 & 11 de Marjan S51RU

Slike:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
S51RU
 
Prispevkov: 293
Pridružen: 14 Apr 2012, 15:44

Re: WCA S5-00089 GRAD Podsreda

OdgovorNapisal/-a s50ld » 20 Apr 2015, 07:50

Hvala za zelo lepo poročilo!
s50ld
 
Prispevkov: 258
Pridružen: 25 Feb 2009, 13:43
Kraj: LJ/SG

Re: WCA S5-00089 GRAD Podsreda

OdgovorNapisal/-a s52on » 20 Apr 2015, 14:35

Res lep in obširen opis - je veselje prebrat takšno poročilo Marjan. Hvala !

73 de Miro
s52on
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 09 Jan 2002, 01:00
Kraj: SPODNJE KRASE

Re: WCA S5-00089 GRAD Podsreda

OdgovorNapisal/-a s55rd » 20 Apr 2015, 15:55

Hvala za vse napisano in poslikano. Obilo uspeha še v prihodnje!
s55rd
 
Prispevkov: 48
Pridružen: 28 Dec 2001, 01:00
Kraj: Maribor


Vrni se na Poročila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron