ADTRX-7 SDR

Načrti...

Moderator: s57uud

ADTRX-7 SDR

OdgovorNapisal/-a s54mi » 20 Avg 2014, 17:54

Pozdravljeni! Se bom malo pohvalil o tem kako mi je uspelo v zadnjih dneh spravit v delovanje tale SDR sprejemnik/oddajnik iz članka v CQ ZRS iz pred dveh let od YU1LM/QRP :)

Ploščico sem dobil v lokalnem radioklubu. Je bilo kar nekaj ovir pred dokončnih delovanjem z oddajo vred, saj je bilo nekaj napak na PCBju (tudi na tistemu iz članka!) in celo na shemi sami. Poleg same izgradnje sem se potem še nekaj časa hecal s raznimi SDR programi, da bi mi delala pravilno tudi oddaja. Na koncu sem obupal nad preklapljanjem, kakor pričakuje originalni članek, in v računalnik si dodal še eno zvočno kartico, tako da imam ločene IQ in audio vhode/izhode. Z dvema zvočnima karticama se vsi programi, katere sem probal lepo obnašajo tudi na oddaji. Nekateri izmed njih zamešajo IQ in nimajo softverske nastavite za jih obrnit, sem pa to preprosto rešil da sem uporabil stereo kabel z činč konektorji, kjer lahko ročno zamenjam.

Trenutno oddaja približno 1.4W moči na 7Mhz. Filtre sem izbral, da bi lahko delal na 40m+30m, na 40m je prvi harmonik slabljen za 33dB, kar bi lahko sicer bilo boljše, na 30m še nisem probal ker nimam primernega kristala (10.1*4 = 40.4 MHz ). Sedaj sem vezan na frekvenco kristala in tako mi je na voljo za oddajo le za +-20kHz okoli 7055kHz. Sem upal, da bo kaj širše, saj zvočna kartica računalnika podpira višje frekvence vzorčenja ampak sem ugotovil, da ima vgrajen filter, ki odreže vse kar je ultrasoničnega (sicer če bi dobil kristal 28.06MHz bi to glih lepo pokril celo območje telegrafije na 40m). Začuda na vhodu pa ni enakega ukrepa, tako da lahko poslušam približno od 7000 do 7100Khz. Bom verjetno v bližnji prihodnosti stvar nadgradil z DDS VFOjem, da bo vse skupaj bolj fleksibilno.

Pred dnevi sem si tako postavil prvo anteno za KV, navaden dipol za 7MHz, napet med drevesi, približno 7m nad tlemi. Po nekaj začetniških težavah (sem rabil ven privlečt ta vodovodarski spajkalnik za poštimat PL259 konekter, kjer je prekinjal oklop zaradi slabega spoja) sem v zadnjih dneh naredil že 40 zvez, 7 držav v telegrafiji, 10 držav v BPSK in 3 v SSBju tako, da stvar lepo deluje :)

LP in 73, Simon
Priponke
IMG_1406a.JPG
ADTRX-7 XCVR
(244.09 KiB) Še ni prenešeno
s54mi
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 12 Apr 2013, 09:27
Kraj: JN65UM

Re: ADTRX-7 SDR

OdgovorNapisal/-a s55z » 21 Avg 2014, 07:48

Uau. Čestitke!
No, v novem CQ ZRS bo objavljena predelava v multiband postajo in avtorjev prototip izgleda super!
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z
 
Prispevkov: 2455
Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Kraj: Ljubljana - JN76HB

Re: ADTRX-7 SDR

OdgovorNapisal/-a s58db » 21 Avg 2014, 09:33

Bravo. Tale oz. podoben sdr istega avtorja sem imel željo tudi sam narediti ampak nikoli nisem imel dovolj ja** in potrebne merilne opreme za kaj takega speljati :D . Se mi je pa ob ogledu tvoje slike spet vrnila želja po izdelavi :).


73 de Danilo S58DB
Drži vodu dok majstori odu. :)
s58db
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 11 Sep 2008, 18:49
Kraj: Sevnica - JN76PA

Re: ADTRX-7 SDR

OdgovorNapisal/-a s54mi » 21 Avg 2014, 12:35

Evo, to jutro prišel na 10 držav v CW z 1.4W moči :)

S5, OE, D, I,F, HB, OK, PA,SF in E7


Od testne opreme za usposobit stvar sem uporabil samo poceni kitajski osciloskop od Rigola (ta je prišel predvsem prav pri razhroščevanju glavnega LO in delilnika. Če ne bi bilo napak na uporabljenem PCBju bi verjetno vse delalo iz prve :D), navaden multimeter in en doma narejen merilec induktivnosti, s katerem sem zgolj preveril število ovojev na toroidih filtra, tako da niti ni bil nujno potreben. Na osciloskopu sem tudi ob gradnji se izučil, da 1:10 preklop na sondah ni le za merjenje visokih napetosti temveč je njegova prednost, da se krepko zmanjša efektivna kapacitivnost kabla in tako ne dodajaš dodatnih 100pF kjerkoli meriš v vezju in s tem spreminjaš njegovo delovanje.

Druge KV postaje nimam, tako da IQ od sprejemnika sem uglasil s tem, da sem zminimiziral zrcalni signal od italijanov, ki cel dan s QRO debatirajo na SSBju. Slabljenje nosilca ter IQ ravnotežje oddajnika pa preko opazovanja signala na osciloskopu (sicer to bi lahko komot preverjal z drugo KV postajo). Osciloskop ima tud vgrajen števec frekvence s katerim sem si nato v programih prav nastavil frekvenco LO, sicer tu gre le za par 100Hz odstopanja od navedene frekvence uporabljenega kristala.
s54mi
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 12 Apr 2013, 09:27
Kraj: JN65UM

Re: ADTRX-7 SDR

OdgovorNapisal/-a s57owa » 21 Avg 2014, 14:15

Čestitam Simon, za uspešno gradnjo in za najin CW qso

Jaz pa že dobivam sestavne dele za dva kompleta za vgradjo na ta isti PCB, tako da bodo vse tvoje izkušnje zlata vredne :-)

73 de robi, S57OWA
s57owa
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 10 Jun 2009, 14:32

Re: ADTRX-7 SDR

OdgovorNapisal/-a S56RGA » 25 Avg 2014, 14:26

Simon,

Ker si me prehitel pri gradnji, (jaz imam delujoči sprejemnik na 472 kHz), objavi popravke v tej temi. Mislim, da nas je kar nekaj z isto verzijo polščice na obali.
S56RGA
 
Prispevkov: 94
Pridružen: 15 Nov 2004, 11:27
Kraj: Koper, JN65UM

Re: ADTRX-7 SDR

OdgovorNapisal/-a s54mi » 27 Avg 2014, 20:04

Z veseljem :)

Bom šel po vrsti sestavljanja vezja:

  • Na PCBju v članku, kakor tudi na PCBju of Frankota S57JEL, je dioda, ki naj bi bila na izhodu od levega kristalnega oscilatorja (74HC04, pin 8 ) vezana na napačen pin. Pin 8, ki je na plošči ozemljen je treba ven povlečt in kar v zraku nanj prilotat anodo od diode, ki je tam v bližini. Ta desni oscilator deluje vredu.
  • Na vsakem oscilatorju, je eno serijsko LC vezje v bližini kristala. Predvidevam da za razne overtone kristale. Jaz sem pustil kar prazno in je deluje.
  • Na originalnem vezju in shemi celo, je srednji pin od stikala za preklapljanje delilnka vezan na +5V. Moral bit biti na 0V, če ne ne dela izbira delitelja!
  • Na prvem delilniku frekvenca 74HC74 (tist ki je bližje 74HC04) bi moral biti pina 1 in 13 vezana na +5V. To konkretna samo na PCBju of Frankota fali. Spet je rešitev jih ven iz ploščice povlečt in v luftu prebrikat do primerne točke.
  • Delilnik je malo počasen če uporabiš 74HC74, 28MHz od LO (za delo na 40m) glih za glih da gre skozi, ostane bolj sinusne oblike in vezje se nič kaj preveč "digitalno" ne obnaša. Nisem še poizkusil, ampak po podatkovnih listih sodeč če nameravaš izdelovat ta SDR za delo na 30m/20m/18m bo verjetno potrebna uporaba hitrejšega 74AC74.
  • To nisem čist točno si razjasnil zakaj je do tega prihajalo (sumim da je par pF kapacitivnsoti v diodah al neki) ampak druga stopnja delilnka si mi ni hotel izklaplat ob uporabi višje frekvence LO. S kristalom od 7Mhz ali 14Mhz je vse delalo vredu, s kristalom od 28MHz pa se kondenzator C12 na shemi ni hotel izpraznit dovolj da bi se delilnik pravilno vklapljal/izklapljal ob izbiri položaja na stikalu. Upor R12 sem iz 6.8kiloohmov znižal na 1kiloohm in je potem dalo mir.

S samim sprejemno elektroniko nič ne fali (razen da je shemi v članku zamešano, katera stran je sprejemnik in katera oddajnik, ki gre potem na močnostno stopnjo)

  • Na močnostni stopnji, tako v PCBju v članku kakor na PCBju of Frankota, je 100nF kondenzator, ki bi moral vrata četverice MOSFETov povezat na ponor prve dvojice MOSFETov, napačno povezan na vrata od ta prvih dveh. Tako ne gre prva stopnja ojačanje naprej v drugo in na koncu dobiš le bogih 200mW na izhodu. To sem rešil, tako da sem ta kondenzator na spodnji strani ploščice prispajkal med pravilni točki.
  • Na originalni shemi že fali, da pri vmesniku za RS232 port pri tistem tranzitorju od tasterja bi moral biti upor R33 2.2kiloohma vezan med bazo in emitorjem in ne med bazo in kolektorjem kakor je narisan. Tudi tega sem nalotal na spodnjo stran ploščice.
[*]Tisti sidetone oscilator mi ne deluje, toda itak imam nastavljeno, da mi ga računalnik generira tako da ni to problem.

V bran Frankota, je samo ena napaka več na njegovem PCBju, kakor na tistemu iz članka!



Za zgolj sprejem so vsi programi lepo delovali. Ko sem hotel urediti tudi oddajo pa so se vsi delali nekaj fine, in mi ni uspelo poštimati preklapljanje, da ne bi bilo potrebno drugo zvočne kartice. Ko sem dodal drugo zvočno kartico je bil takoj mir (tudi če hočeš samo telegrafijo delat, kjer nimaš priklopljenega mikrofona :-? ) . Nisem se dlje igral, glede na to da danes skoraj vsak računalnik ima kakšen 5.1 surround zvok bi v teorijo morala delovati vsaj ločena izhoda za IQ med oddajo in audio brez dodatne kartice.
S raznimi preurejenimi verzijami PowerSDRja za te SoftRockSDR sisteme nisem imel kaj dosti sreče.
Za zgolj poslušanje je HDSDR še kar zmogljiv, lepo si lahko filtre sproti spreminjaš za izrezat čimveč šuma in motenj. Za možnost oddaje si moraš pobrati driver, kot da imaš "Softrock Lite v0.12". Edino, ki fali je da taster ne deluje in moraš telegrafijo klofat na enter tipki :P SSB gre pa brez težav. S progamo VirtualAudioCable sem ga tudi povezal na FLDigi in WSPR za digitalne načine dela (spodaj v priponki ena slika zadnjih 24ur, kaj sem vse slišal, in kdo je mene vse slišal na WSPR!).
Program Rocky kar vredu deluje za CW (in ima celo vgrajen BPSK31 modem) samo nima break-in, moraš ročno preklapljat med RX/TX.
Večino časa pa preživim jaz v Linuxih, kjer sem se nekaj časa hecal s konfiguracijsko datoteka vendar sem uspešno usposobil Quisk, kjer mi lepo deluje tako CW kot SSB in taster in vse drugo.
Kaj več pa nisem zaenkrat probal.


lp, Simon
Priponke
screenshot_wspr.jpg
WSPR 40m 1.5W
(176.62 KiB) Še ni prenešeno
s54mi
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 12 Apr 2013, 09:27
Kraj: JN65UM


Vrni se na Samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov