Hajka-I

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s57j » 13 Jun 2014, 11:40

Včeraj okrog pol-polnoči po našem času so se po 70 letih spet slišala poročila in glasba iz radijskega sprejemnika Hajka-I. V resnici je to moja replika tega radia, saj se po dosegljivih podatkih ni ohranil noben originalni primerek. Sprejemnik so leta 1943 skonstruirali in 1944 izdelali 15 primerkov v Slovenskih PArtizanskih Radijskih Delavnicah v Starih Žagah. Namenjen je bil predvsem partizanskim bolnišnicam. Največji problem je bil, kje dobiti dovolj baterij zanje. Zato so sprejemniki največkrat delovali samo toliko časa, kolikor so delovale baterije, potem pa so jih založili ali celo zavrgli.

Sam imam že dlje časa namen izdelati replike izdelkov iz SPARD, vendar je zelo težko priti do elektronk in ostalih sestavnih delov. Zato sem se sedaj odločil, da začnem z najenostavnejšim in hkrati prvim v celoti izdelanim radiem iz SPARD. Za začetek sem vzel kar prvi dve triodi, ki sem ju našel v »furdi« skupaj s podnožji. Če bom kdaj prišel do v originalu uporabljenih elektronski cevi, jih bom pač vkomponiral v radio.

Tukaj se moram zahvaliti kolegu Marku, S57UUU, ki je potrpežljivo odgovarjal na moja vprašanja in mi pojasnil še veliko dejstev o delovanju elektronskih cevi. Kakšno stvar pa sva se skozi debato in poskuse oba naučila.

Za zgoraj opisani namen iščem:
elektronske cevi RSAF in RRBF italijanske proizvodnje,
elektronske cevi 6A8G, ECH4 in 6BN8G – več kosov.

Če kdo kaj od tega ima, ali vrtljive zračne kondenzatorje 70p, 150p, 250p in 400 pF, sem pripravljen odkupiti po normalnih cenah za take stvari.

Nekaj slik in video posnetek moje replike je na moji spletni strani http://www.s57j.com v HF sekciji čisto na koncu.

LP Janez, S57J
s57j
 
Prispevkov: 242
Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s53v » 14 Jun 2014, 16:31

Janez Hojla!

Lepo, da si se lotil tega projekta. Kakor sem gledal na tvoji strani je sprejemnik konstruiral pokojni Prof. dr.Dušan Lasič( http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:I ... ageSize=25.) Mogoče bi ti lahko
kaj več povedal o tem sprejemniku ali dal še kakšno informacijo Inko Gerlanc S51AC, ki mislim, da je bil tam v 50. letih asistent pri prof. Lasiču.


lp/73 Janez
S53V
janez
s53v
 
Prispevkov: 596
Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Kraj: Ljubljana

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s57j » 16 Jun 2014, 22:57

Janez, Hvala za informacijo. Sem se že pred par leti lotil brskanja po telefonskem imeniku, da bi našel kakega potomca inž. Lasiča. Brez uspeha. Ja, Lasič je bil poleg profesure tudi direktor Vakuumskega inštituta in Jožef Štefana. Mene predvsem zanima kot inženir, ki je razvijal radijsko tehniko in razne pripomočke zanjo.

Projekta izdelave replik radijskih naprav iz 99d sem se lotil iz več različnih razlogov. Najprej kot zbiralec vojaške radijske tehnike, uporabljane na tleh Slovenije. Kot radioamater zato, ker se je skozi delavnico 99d med vojno zvrstilo kar nekaj radioamaterjev, ki so bili najbolj uporaben kader, čeprav v osnovi drugačnih poklicev. Eden med njimi je bil arhitekt. Najmočnejši razlog pa je, da sem tudi jaz »vojaški« inženir v zdajšnji SV. Kot tak ugotavljam, da se nekatere stvari v zadnjih 70 letih niso nič spremenile na bolje. Tako npr so tudi tehniki morali hoditi na stražo in v patrulje. Sam sem še nedolgo tega nekajkrat mesečno opravljal dolžnost dežurnega častnika brigade, hkrati pa tudi dežurnega vojašnice, v kateri je poveljstvo brigade. Tehniki iz delavnic so tudi izvajali predavanja na raznih tečajih, predvsem tistih za radiotelegrafiste. Tudi jaz sem inštruktor za mehanike - vzdrževalce različnih oborožitvenih sistemov. V knjigi Lasičeve žene je tudi opis potovanja dveh tehnikov iz Starih žag na Primorsko, kjer naj bi popravila radijsko postajo. Izkazalo se je, da je ni možno popraviti na terenu in sta jo potem onadva morala tovoriti nazaj v delavnico. V tem primeru malo primerjam svojo pot in delo v Afganistanu. Pa še kake vzporednice bi se našle.

Hajka-I ima sedaj že svoje ohišje, baterijo in slušalke pa si bo morala še deliti z drugimi. Ohišje za H-I in dve ohišji (za postajo in pribor) H-III sva z mizarjem delala v soboto popoldan in ponoči. Sem se naučil še nekaj mizarskih prijemov in skrivnosti. Hkrati pa ugotovil, da projekt izdelave replik iz 99d niti najmanj ne bo poceni, pobral pa bo tudi ogromno delovnih ur. V soboto izdelana tri lesena ohišja naprav me bodo koštala skoraj 100 €. Ko pa gledam cene in poštnine potrebnih elektronk na ebayu, me pošteno stiska v želodcu.

Iz zapuščine nekega entuziasta sem odkupil poskus izdelave sprejemno oddajne postaje Invazija-V. Možak se je res trudil, vendar kakega upoštevanja vrednega znanja radijske tehnike zagotovo ni imel. Od celega projekta bo uporabno le nekaj elementov.

Ob prvi prosti urici bom uredil še par slik in jih naložil na svojo spletno stran.

LP Janez, S57J
s57j
 
Prispevkov: 242
Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s57j » 09 Sep 2014, 21:48

Hajka-I je že nekaj časa v ohišju, poglašena in dodelana.

Po dostopnih podatkih so jih v SPARD izdelali 17, ni pa poznano ali je že kdo drug kdaj izdelal kako repliko. Zato sem si jaz prilastil serijsko številko 18. Po enakem načelu sem si prilastil tudi številko 5 za Hajko – III in številko 11 za Invazijo – V.

Ker nisem imel dovolj ključnih sestavnih delov za Hajko – III sem preskočil vrstni red in se lotil Invazije – V. Ta je sedaj izdelana. Konec tedna dobi novo ohišje, konec meseca pa sem dogovorjen z graverjem, da mi izgravira napise na čelnih ploščah. Glede na to, da je to vojaška sprejemno oddajna radijska postaja, je bila prva zveza, ki jo je naredila (razen preizkušanja) vzpostavljena z vojaško postajo, ki jo v sedanjosti uporablja Slovenska vojska.

Po tej prvi zvezi sem tako oddajnik kot sprejemnik z izbiro ustreznih odcepov na tuljavah »zapeljal« po frekvenci malo višje tako, da pokriva tudi 7 MHz področje nekje do 7,1 MHz. Z izbiro ustreznega odcepa na sklopni antenski tuljavi je mogoče oddajnik poglasiti tudi na 50 ohm koaksialni kabel in navaden dipol. Ker pa je razlika med 3,5 in 7 MHz le prevelika, je za najboljše delovanje potrebno posebej nastaviti za 3,5 ali 7 MHz. Oddajnik s prenastavitvijo trimerja v izhodnem krogu in izbiro ustreznega odcepa na sklopni tuljavi. Sprejemnik pa z prenastavitvijo trimerjev v antenskem vhodu in VF ojačevalcu. Imam tudi kvarca za oddajnik in sicer 3550 in 7006 KHz. Tudi kvarca je potrebno zamenjati ob prehodu z banda na band.

Sama izdelava sprejemno oddajne radijske postaje Invazija – V je bila močno zahtevna. Če naj bo zadeva čimbolj podobna originalu, ne smem uporabiti današnjega znanja in materialov. Pa čeprav bi malenkostna izboljšava ogromno doprinesla h kakovosti npr. sprejemnika. Izdelati natančno kopijo je veliko težje, kot izdelati izdelek po svoji zamisli. Pa čeprav upoštevaš isto elektroshemo. Skoraj 90 % je finomehaničnega dela: izdelava šasij, čelnih plošč in pritrjevanja elementov nanje. Veliko časa je vzelo tudi izračunavanje in določanje vrednosti tuljav, kondenzatorjev in uporov, saj teh vrednosti ni napisanih v elektroshemi niti kje drugje v knjigi. Tako sem nekatere elemente dokončno določil s poskušanjem. Največji problem je, ker nikjer ni opisano upravljanje postaje (preklop sprejem/oddaja), niti ni nobene besede o uporabljanih antenah. Očitno niso predvideli nobenega postopka za uglaševanje lastnega oddajnika na frekvenco lastnega sprejemnika. Verjetno so celo delali v »split« načinu. Ob tem moram izraziti spoštovanje do tedanjih radio telegrafistov, ki so uspeli vzpostavljati zveze s takimi postajami. Res je bil frekvenčni prostor takrat veliko manj zaseden, pa vendar. Jaz sem problem usklajevanja sprejemnika in oddajnika rešil na svoj način tako, da bi mi omogočil vzpostaviti nekaj zvez v današnjih pogojih na radioamaterskih frekvencah. Za izdelavo Invazije – V bom porabil cca 300 evrov za sestavne dele, material in storitve obrtnikov in preko 150 ur lastnega dela. To pa vključuje preračunavanje velikosti čelnih plošč in šasij ter razporeditev elementov na njih, izdelavo tuljavnikov in navijanje tuljav, izdelavo dvojnega vrtljivega kondenzatorja za oddajnik, struženje gumbov iz orehove korenine in impregnacija le teh po »puškarskem« postopku, sestavljanje in lotanje, uglaševanje in preizkušanje, izdelava vibratorskega napajalnika, izdelava replike tipke (tasterja) po sliki iz knjige, če naštejem le večja dela. Večje delo je tudi ugotavljanje in ugibanje kaj je bilo napisano nad posameznimi gumbi in stikali na napajalniku, sprejemniku in oddajniku.

Zahvaljujem se Marku, S57UUU, ki mi je tudi tokrat ogromno pomagal z nasveti in postopki izračunavanja delovnih točk elektronk in preračunavanju in določanju drugih elementov.

V petek, 12. septembra bom ob 19:00 po našem času poklical CQ na 3550 KHz z uporabo kristala in dipola. Izhodna moč oddajnika v takih pogojih je skoraj 2 W. Če me bo kdo slišal, in bi me želel poklicati, naj pokliče z večkratnim ponavljanjem znaka, da pridobim čas za poravnavo sprejemnika na najboljši sprejem in prehod na oddajo. Kak drug dan pa mogoče poskusim še na 7 MHz, kjer v dipol spravim skoraj 3 W.

Janez, S57J
s57j
 
Prispevkov: 242
Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a S57D » 10 Sep 2014, 07:55

Hoj, Janez.

Mogoče si lahko pomagaš s tem linkom in tako prideš še do kakšnega kristala:

http://qrpme.com/?p=product&id=XXS

Jaz sem tu že nekajkrat kupoval in je vse OK. Link je za celoten komplet kristalov, lahko pa seveda izbereš ponudbo kjer so samo 7MHz kristali:

http://www.qrpme.com/pages/XTALS.php

Cene so dosti konkurenčne in dostopne.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s52pc » 10 Sep 2014, 19:44

Janez čestitam ti, da si se lotil tega precej zahtevnega dela. Če bo priložnost bi si postaje z veseljem ogledal v živo.
Kvarci, ki jih predlaga Miloš pa niso primerni za te postaje, še posebaj ne za invazija-V, ki ima oddajnik narejen z eno elektronko. V takih aplikacijah so moderni mali kvarci preobremenjeni, ob pritisku tasterja se kristal močno zagreje, velikokrat celo poči, ali pa je frekvenca nestabilna. Potrebni so stari kristali iz časa WW2. Npr: FT-171-B, DC-11-A, FT-243..
s52pc
 
Prispevkov: 81
Pridružen: 02 Jan 2003, 11:59
Kraj: Zenik

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s57j » 10 Sep 2014, 20:33

Mirko, hvala za pohvale in tudi, ker si namesto mene razložil problematiko novodobnih kristalov.
Nikar preveč ne glej mojih izdelkov, saj se ti lahko zgodi, da boš, ko se boš tudi ti lotil izdelave, naredil repliko moje replike ne pa replike originala, HI.

Kar se tiče kristalov pa, saj jih sploh ne rabim cel kup. V postaji je mesto samo za enega. Ko bom naredil še Hajko-III, bom ta isti kristal uporabil tudi tam. Ne mislim pa vsakodnevno delati s temi postajami amaterskih zvez. Moji kristali so iz obdobja WW 2. Imam enega za 3945 kHz, ki meri 38x74x19 mm in je dovolj težak, da bi ga zlahka uporabil namesto kamna, če bi ga hotel vreči za kom. Kakih 14 dni nazaj smo na naši zbirateljski skupini WS 19 govorili o problematiki novodobnih kristalov v napravah z elektronkami. Nekatere postaje, predvsem angleške WS so znane kot morilke teh kristalov.

Danes sem oddajnik Invazije-V pripravil za petkov preizkus. Izkazalo se je, da zadeve le ni tako enostavno pripraviti za delo na 50 omih in s koaksialnim kablom. Izdelal sem celo novo tuljavo v antenskem induktivnem sklopu, pa vseeno ne morem priti niti približno do moči, za katero so jo leta 44 deklarirali. Ugotovil sem tudi, da kristal najbolje deluje na 3548,9 kHz in ne na 3550, kot piše na njem. Poklical sem Poldeta, S57U naj me posluša na omenjeni frekvenci. In me je res slišal, signal okrog S 2 v Srednjem Grčevju nad Šmarješkimi toplicami, ko sem oddajal z dipolom. Signal je bil samo malenkost šibkejši, ko sem oddajal na 11 m dolgo žico speljano po sredini hiše skozi prostore, naslonjeno na vrhove vrat in ozemljitev pripeto na radiator. To lepo potrjuje moje izkušnje, da te starine ne marajo koaksialnih kablov in ostalih 50 omskih naprav. Bom moral enkrat probati oddajati zunaj na kos žice dolžine 21 m, kot »end fed« anteno, priklopljeno direktno na končno stopnjo in kakih 10 m kontarpeze (protiuteži). Tako so po vsej verjetnosti delali tudi partizanski radiotelegrafisti.
Jutri je na vrsti še sprejemnik.
Polde me je opozoril še, da čas med televizijskim dnevnikom ni najboljši.

Torej, CQ bom klical v petek, 12.09. ob 20 uri po našem času na frekvenci 3548,9 kHz. Signal s kristalom je lepo čist, z VFO-jem pa značilno čirpav.

Janez, S57J
s57j
 
Prispevkov: 242
Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s53fo » 12 Sep 2014, 19:13

Živjo Janez

Za navedeno tehniko zelo lep sig in ton.Pričakoval sem ton bolj v stilu"SCR"postaj HI.
Tukaj TS850+dipol ki pa ni ravno prav orientiran.
Hvala za zvezi in še veliko podobnih uspehov.

73 mni dx z Hajko nr.18 Tone S53FO
73
s53fo
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 02 Mar 2008, 15:16
Kraj: Zalog

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s57bat » 12 Sep 2014, 19:17

Hej hoj!

Trenutno te poslušam na loop fi 30cm in signal je lep brez chirpov, le vfo precej poplesuje v plus.

l.p. Tomaž
s57bat
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 12 Jul 2004, 06:57

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s57j » 12 Sep 2014, 21:04

Hvala za lepe raporte fantje. Za čist signal je kriva tudi majhna goljufija. Že v fazi prvih testiranj in uglaševanj sem si zložil skupaj veliko število Li-ion členov, da sem naredil baterijo za 250 V.

Ker se pri taki tehniki, ki sem jo jaz danes uporabljal vse prevečkrat kaj sfiži v zadnjem trenutku, sem imel to baterijo tudi za danes v rezervi polno nafilano. Ko sem se popoldne pripravljal na današnji večer, mi je crknilo nekaj v vibratorskem napajalniku. Vibrator še brni in daje napetost tudi v sekundarju transformatorja, od tam naprej pa pride le še 37 V. To sem na hitro preveril po oddajanju. Napetost iz vibratorskega napajalnika pa se seseda v ritmu pritiskanja tasterja (v SPARD so temu rekli "tipka"), zato povzroča čirpav, SCR-ovski signal. Pri bateriji pa je tega manj. Ker sem uporabil starinske elemente, kolikor sem jih le imel, mi je tik pred zdajci crknil še potenciometer za glasnot (zgublja stik). Na hitro sem ga v nekem položaju fiksiral s selotejpom preko gumba.

Z moje strani gledano, sprejemnik bi bil lahko še malo občutljivejši, vsaj toliko, kot je na 7 MHz. Če me je klical še kdo, razen tistih, s katerimi smo zveze skompletirali, ga nisem slišal.
Hvala za zvezo Marjanu, Poldetu, Tonetu, Juretu, Zdravku in Andreju. Hvala za poročilo o poslušanju tudi Tomažu in Mirku.
s57j
 
Prispevkov: 242
Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a S57XX » 13 Sep 2014, 05:29

Čestitek janez!

Na momente prav močan. V glavnem tudi signal več kot odličen. Pa kako sliko kje objavi :)
LP Jure
S57XX
 
Prispevkov: 676
Pridružen: 28 Feb 2002, 01:00
Kraj: Škofja Loka

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a S52RZ » 13 Sep 2014, 06:42

Janez sprejmi tudi moje čestitke za tvoj konstruktorski podvig.
Lepo si prihajal na Primorsko, lepo čitljiv signa, malo bolj švoh, toda zelo čist in jasen CW signal, moj RPT 559. Delal sem z IC-7400, input 8W in anteno dipol INV za 80 M. Tudi sam sem si ob tem hotel ustvariti malo nostalgije in napraviti to zvezo z trofejno vojaško postajo RUP4, zunaj na terenu, pod lipo, toda zagodlo je vreme in zadnji moment sem ugotovil, da sta bateriji 2x4,5V za sprejemnik izčrpani. Pa drugič se dobimo na QSO party-u z trofejnimi vojaškimi postajami.

GL, 73 de Zdravko S52RZ
Uporabniški avatar
S52RZ
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 27 Feb 2004, 21:06
Kraj: Sežana

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s57j » 13 Sep 2014, 21:21

Jure, slike so že dolgo na moji spletni strani:
http://www.s57j.com/janez/index.php?opt ... =4&lang=sl

Zdravko, ne daj se dežju. Jaz sem tudi napeljal žično anteno skozi okno na sosedov vrt v dežju. Vendar se ob spremembi anten z dipola na žično anteno tudi frekvenca oddajnika spremeni za par kilohercov, zato je včeraj niti nisem uporabil. Bi bilo preveč telovadbe zame ob ponovnem nastavljanju frekvence. Za prvič je bil preizkus več kot dober. Več kot dvajset let dela z elektronskim tasterjem z dvema ročkama ali računalniško tipkovnico je povzočilo okorno roko na »peš« tipki.

Danes sem se vseeno še malo poigral z odcepi na vseh možnih tuljavah oddajnika. Moj trap dipol za 7 in 3,5 MHz je poglašen na spodnje dele bandov tako, da SWR cagar nit ne mrdne. Tako sem včeraj (kot že prej večkrat z ruskimi oddajniki) z antena tunerjem poglasil oddajnik na anteno. Po novem tega ni več treba. Vatmeter Bird 43 z vložkom HF do 50 W na 3,5 MHz pokaže cela dva vata, na 7 pa skoraj enega celega. SWR cagar se ne premakne.

V skupini WS 19 velja pravilo, da se prizna delo s starinsko postajo, če so originalni vsaj glavni deli. Kondenzatorji, upori in ostale malenkosti so lahko nove. Iz razumljivih razlogov je dovoljeno tudi moderno napajanje, vključno s svičerji. Zato sem se tudi jaz odločil, da napajalnik I-V posodobim. 12 V enosmerne napetosti iz baterije še vedno spreminjam v izmenično z vibratorjem, na sekundarni strani transformatorja pa sem dal graetz in elektrolit za glajenje. Tudi filter brnenja (brujanje, ripples) sem poenostavil na eno dušilko in dva kondenzatorja, namesto tistega, ki so ga leta 44 vgrajevali tudi v napajalnike z dinamomotorjem. Tudi potenciometra v sprejemniku bom ob prvi priložnosti kupil nova. Pa še kak starinski element bom raje zamenjal z novim. Vseeno se mi zdi škoda vloženih sredstev in dela, da bi se držal starih elementov. Raje vsaj sedaj na začeku naredim nekaj zvez z radioamaterji. Odcepe na tuljavah pa se tako ali tako brez škode kadarkoli vrne v prvotno stanje.

V Radiopriručniku Mirka Mandrina je skoraj enaka shema oddajnika, kot je I-V. Tam se priporoča uporaba prvega harmonika, ki je sicer malo šibkejši, zato pa stabilnejši. Tako sem prišel na idejo, da bi tudi jaz uporabil nastavitve za 3,5 in prvi harmonik na 7. Pri prvem testiranju oddajnika je bil prvi harmonik več kot 60 % osnovnega, merjeno s spektralnim analizatorjem. Oddajnik I-V pač nima nekih filtrov za višje harmonike.

Ob naslednjem testu bi rad, da bi nekdo, ki bi me dobro slišal na 3,5 preveril še harmonik na 7. Potem bi jaz oddajnik nastavil na 7 in tako bi poskušali ugotoviti razliko v moči. Problem pa je najbrž, da je treba ujeti pravo uro, ko so pogoji za delo znotraj Slovenije dobri na obeh bandih. Ali ima kdo kake izkušnje s tem, pridobljene v zadnjem mesecu?

Se vsem zahvaljujem tudi za pohvale glede mojega projekta. Želja in namen je čimprej oddajati tudi v najbližji možni bližini rojstnega kraja partizanskih sprejemno oddajnih postaj.
Roman, S52AS je del mojega oddajanja posnel s sprejemnikom OT-2 in naredil video s slikami I-V in OT-2. Sem dodal link do videa na spletno stran ob slikah I-V.
s57j
 
Prispevkov: 242
Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a s57j » 08 Okt 2014, 19:09

Tako, I-V je dokončana. Ker je graver obljubljal nizko ceno, sem naredil še en komplet čelnih plošč. Končna cena je bila seveda zaračunana za vsako ploščo posebej, čeprav sta bili po dve enaki. Požrl sem debel cmok in odštel zahtevano visoko ceno, kaj pa naj bi drugega. Popravil sem tudi ohišje odkupljenega poskusa izgradnje replike I-V tako, da je sedaj čisto sprejemljivo. Imam pa sedaj še rezervno ohišje s čelnimi ploščami in šasijami za morebitno gradnjo drugega primerka replike.

Zadnjič sem napisal, da imam željo delati s postajo v njenem rojstnem kraju. V petek, 10. Oktobra 2014 bom ob 18 uri po našem času oddajal s travnika pod ruševinami hiše na Novi Gori, kjer je bila v letih 1943 -44 partizanska radijska delavnica. Ob 18 uri zato, ker je že krajši dan in ne bi rad oddajal, še posebej pa pospravljal v trdi temi.
Za anteno bom uporabil 40 m dolgo žico v obliki prevrnjenega »L« kot end fed anteno. Pet metrov navpično nad postajo, ostanek pa vodoravno cca pet metrov nad tlemi. Poskusil jo bom orientirati natančno proti severu, čeprav teren narekuje bolj severo severozahod.

Oddajal bom na 3549 s kristalom in VFO-jem, po kakih 20 minutah pa še na 7006 s kristalom, ker je VFO tam močno nestabilen. Prosim, da tisti, ki me bodo bolje slišali na 3549 in imajo radio z dual VFO, poslušajo še na 7098. Zanima me, ali je prvi harmonik dovolj močan za oddajanje po SLO. Če pa bo kdo posnel moj signal in mi ga posredoval bom pa še toliko bolj vesel.

Upam torej, da se slišimo v petek, 10.10.2014 ob 18 uri po našem času na 3549 kHz.

Janez, S57J
s57j
 
Prispevkov: 242
Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48

Re: Hajka-I

OdgovorNapisal/-a S58T » 10 Okt 2014, 17:28

Janez, prima signal in lepo tipkanje na 3.549, 579 po S-metru. Hvala za 559.

Zanimivo, da so te, razen S57U, vsi ostali klicali z nekaj sto Hz zamika, izven 300 Hz CW filtra.

GL na 40m!

Miro S58T
S58T
 
Prispevkov: 238
Pridružen: 15 Apr 2007, 09:38
Kraj: Ljubljana Črnuče

Naslednja

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov