S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 08 Mar 2021, 10:46

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 18 Maj 2014, 09:02 
Odsoten

Pridružen: 14 Apr 2012, 15:44
Prispevkov: 163
Castle: Grad ( WINDISCH FEISTRIZ ) Slovenska Bistrica

W C A Ref.: S5 - 00115

Datum aktivacije: 2012/2013

Pozivni znak: S51RU

Operator: Marjan - S51RU


Poročilo o aktivaciji

Kratek opis:
Grad Slovenska Bistrica je grad v mestu Slovenska Bistrica. Danes je grad Slovenska Bistrica osrednji kulturni in prireditveni center mesta in občine. Na ogled so številne stalne razstave, galerija in viteška dvorana s freskami. Stoji v neposredni bližini obširnega gabrovega parka. Grad nosi WCA referenčno številko S5 - 00115.

Zodovina:
Grad je prvič pisno omenjen leta 1265, ko ga je kralj Rudolf skupaj z mestom izročil grofu Majnhardu Goriškemu (od leta 1286 je bil koroški vojvoda). Leta 1313 je grad prešel v roke Habsburžanom, ki so leta 1355 oddali mesto in grad Slovenska Bistrica v zastavo Walseejem, od 1368 pa Celjskim grofom, posest pa je ponovno postala deželnoknežja leta 1456. Leta 1587 je grad in mesto kupil Hans Vetter, leta 1717 pa so grad kupili grofje Attemsi, ki so ostali lastniki do konca 2. svetovne vojne. V času, ko so imeli grad Attemsi je tukaj bivala slikarka in zgodovinarka Marija Attems.
Grad stoji na severozahodni strani srednjeveškega dela mesta. Postavili so ga na temeljih stavbe, ki je stala ob enem od obrambnih stolpov in počasi dobival podobo renesančnega dvorca. V 17. stoletju so ga gradbeno preuredili. Grajsko poslopje ima trapezast tloris s po enim stolpičem v vsakem vogalu in arkadnim notranjim dvoriščem. Celotno stavbo varuje izsušen zunanji vodni jarek. Ob gradu je zapuščen park redkih dreves in gabrovim drevoredom. Zadnji lastniki - Attemsi, so po letu 1717 notranjost gradu predelali: grad so opremili s poslikanim stopniščem, Marijino kapelo in razkošno viteško dvorano. Grad je preživel tudi manjši požar.
Grad, prvotno dvor, se je leta 1227 pojavil kot sedež županije Pohorje, nato urada Bistrica in deželnega sodišča. Leta 1313 je bil prvič omenjen kot Burg - grad, ki pa je 1384 pogorel. Njegov naslednik je doživel več obleganj (madžarsko obleganje, Baumkirchnerjevo zasedbo, turške plenitve). Med mnogimi upravljalci so bili tudi grofje Celjski. Leta 1587 je prešel iz deželnoknežje v privatno last.
Prvi zasebni lastnik gradu je postala družina Vetter (kasneje pridobijo plemiški naziv von der Lilie). Med leti 1590 in 1623 ter 1651 je družina pristopila k izgradnji in obnovi gradu, po kateri je dosegel približno sedanjo obliko in velikost. Grajsko jedro je tako dobilo rahlo trapezasto zasnovo z notranjim dvoriščem in s štirimi stolpi, od tega s tremi oglatimi in enim okroglim stolpom na vogalih ter z dvoetažnim toskanskim stebriščnim hodnikom vzdolž južnega poslopja. Drugi lastniki gradu so bili še pred letom 1681 grofje Wildenstein. Ti plemiči so si ob gradu na novo uredili tudi park (200 m dolg »znameniti« gabrov drevored) po sočasni modi geometrijsko urejenih parkovnih kompozicij francoskega vzora, kjer se volji načrtovalca podreja narava, tekoča voda in kiparski okras.
Zadnji in najpomembnejši lastniki gradu so bili grofje Attems. Ignac Marija Attems je leta 1717 kupil bistriški grad od Janeza Jožefa Wildensteina in ga do leta 1721 ponovno preuredil. Na strehi sta bili zgrajeni trikotni urni čeli, preurejena sta bila oba portala. Med modernizacijo gradu so dvižni most zamenjali s trdnim zidanim na dveh lokih, polje portala (blenda) pa je zapolnila mogočna školjka. Hkrati s pilasterskim okrasjem vse zunanjščine so nastali kamniti okenski okviri. Zahodnemu krilu je bilo prizidano reprezentančno stopnišče, v vzhodnem krilu pa je z združitvijo dveh nadstropij nastala viteška dvorana.
Preurejena ali na novo je bila locirana tudi grajska kapela. Na južni strani je bilo zgrajeno še upravno poslopje. Leta 1721 so bila dela sklenjena s poslikavo kapele, stopnišča in viteške dvorane.
Po koncu druge svetovne vojne je bil grad nacionaliziran, grajska oprema pa odtujena. Prostore je najprej uporablja vojska za takratne potrebe. Po selitvi vojske iz gradu je ta postal stanovanjski objekt in »žalostno« propadal vse do leta 1985, ko se je pričelo z njegovo obnovo in celostno revitalizacijo. Obnova je potekala neprekinjeno od leta 1985 in poteka še danes
Viteška dvorana: Poslikave v gradu (viteška dvorana, grajska kapela, reprezentančno stopnišče) je izdelal Attemsov grajski freskant Franz Ignaty Flurer, kot se je podpisal nad vhodnimi vrati viteške dvorane, ko je leta 1721 končal s poslikavami. Te freske so najobsežnejše in najboljše Flurerjevo delo in hkrati edine podpisane in datirane v Attemsovih gradovih na Slovenskem Štajerskem ter predstavljajo visokobaročni ideal iluzionistično poslikanega prostora. Dvorana je posvečena Herkulovi apoteozi (sprejemu med bogove), njegov mit pa je priljubljen motiv v baročno iluzionističnem slikarstvu. V simbolnem svetu je predstavljal krepost in fizično moč. Vse štiri stene viteške dvorane so poslikane z bogato razčlenjeno arhitekturo in s številnimi figurami in raznovrstnim okrasjem
Grajska kapela: Grajska kapela je v celoti poslikana. Freske, ki so delo F.I. Flurerja, so verjetno nastale v letu 1721 in so med vsemi Attemsovimi naročili najmanjše in najmlajše, po vsebini posameznih detajlov pa najbolj zanimive. Kapela je posvečena Mariji, takšna je tudi vsa likovna simbolika.
Freske na stropu so obnovljene, stenske pa še čakajo na obnovo !
Grad danes:.
Grad Slov. Bistrica je že zelo star, ampak lepo urejeni grad. V njem si lahko pogledate zelo zanimive razstave. V enem zidu, ki je v notranjem grajskem dvorišču je eden zakopal oz. zazidal živo žensko. Seveda je ta ženska zdaj mrtva, ampak še ponoči straši. Če ne verjamete, pojdite v Slovensko Bistrico v grad in tam si imate vodiča, ki vas bo vodil, ter vam povedal vse zanimive zgodbe.

Tehnika:
TX/RX: Yaesu FT 1000 MarkV. Antena: Dipol W3 2000, Vertikal R7000 Cushcraft, 3 el. HYGAIN Explorer beam za KV in vertikal DIAMOND X-200 za 2 M.

Povzetek:
Aktivacija izvedena iz domačega naslova. Oddaljenost od gradu je 450 m. V logu je 2875 zvez z različnimi pozivnimi znaki ... vključno do 31. dec. 2013 . http://qth.cz/wcagroup/export/log_eng.php


73 & 11 de Marjan S51RU

slike:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group