Saj ni res pa je

Vse v zvezi z zvezo

Moderatorji: s55o, S57BBA

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a S51AY » 10 Feb 2013, 10:03

s52ft0 napisal/-a:...
Arpi, tale svoj post si uokviri tam na qrz.com zraven svojih dipolom katere te opisujejo kot odlicnega operaterja. Ta post pa iznici se tako lepo diplomco...moderatorji so zgleda na dopustu...
...


Vedno, če koga nenamerno užalim, mi je težko... :cry: Ne bom se pa opravičeval za nekaj, kar sem tako mislil, čeprav mi je žal. Drugič naj raje "provokatorji" premislijo, kaj zganjajo...
Sicer mi je to po demokatičnih načelih, "na eno oko not, na drugo ven". Mene lahko kdo pošlje v 3 ... , pa ne bom zameril.

Boštjan, vse kar vidiš na qrz.com, je v skladu s propozicijami, pravili in predpisi. Če te daje "faušarija" in ljubosumje, to ni moj problem. Malo se potrudi, pa boš tudi ti imel kaj za "gor dat"... Nestrpno pričakujem (z posti ali brez)...
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY
 
Prispevkov: 1149
Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Kraj: Lendava

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a S59ZB » 10 Feb 2013, 13:37

s57uw napisal/-a: ... NE zna pa prikazati godlje v mešalnih stopnjah naših RX ov, o čemer govore kar krepka tehnična dejstva. Takoleee v rdeče se zapeče občutljivost rx ov...da se ja ne da slišati kaj šibkejšega dx a ...

Dragi Albert,
Ker si že tolikokrat ponovil mit o slabostih v mešalnih stopnjah RX ov, se bom tokrat "obregnil" ob tvoja izvajanja. Obstajajo namreč tudi novejši RX-i brez mešalnih stopenj (direct sampling), z zelo veliko dinamiko (100 dB za 2 kHz razdalje), z zelo majhnim faznim šumom lokalnega oscilatorja in z odličnim AGC-jem, če ostanem pri samo najpomembnejših parametrih.
Zato menim, da QRO-ji sploh niso problem, dokler imajo čist signal, saj lahko pri dobrem RX-u par kHz stan od postaje, ki ima signal S9+50, sprejemaš tudi najšibkejše signale. Našim fantom v tekmovanjih (in tudi pri lovljenju DX-ov) včasih tudi ena S stopnja lahko pomeni zvezo narediti ali pa ne. Kdor pa ima čas i voljo, pa lahko seveda s QRP poskuša tudi drugič in ob boljših pogojih in verjetno mu bo tudi uspelo.

Poleg oddajnikov, ki morajo imeti čist signal. je pogoj seveda imeti dober sprejemnik, radioamaterji pa smo po svojem Kodeksu in načela naprednosti (Progressive) zavezani »Nadgrajevati svojo radijsko postajo v duhu časa in napredka tako, da je dobro zgrajena in učinkovita.« Zastarele postaje zato najbolj sodijo v (lahko domači) muzej in za občasno preskušanje, če pa jih kdo še vedno želi uporabljati za radioamaterske dejavnosti, se pač ne sme pritoževati nad vsakim malce močnejšim signalom.

73 Zvone, S59ZB
73 Zvone, s59zb
ex. yu3azb
E-qsl save you time and money.
S59ZB
 
Prispevkov: 148
Pridružen: 06 Okt 2009, 22:10
Kraj: Maribor

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a S51AG » 10 Feb 2013, 15:09

Pozdravljeni,

ne bi želel pretirano modrovati, pa vseeno: prav žalostno je, ko skoraj 20 kHz od srednje frekvence "tekmovalne" postaje slišiš pokanje in šum. In ko zadevo pogledaš še z ustrezno tehnično opremo, ti je jasno, da za motnje ni kriv sprejemnik "muzejske" postaje (ki v konkretnem primeru to ni), ampak oddajnik na drugi strani. In ta definitivno ni QRP. In ko se to nenehno ponavlja, postavne zadeva zaskrbljujoča. Ne mi govoriti, da je danes potrebno investirati v postajo, vredno 5.000 EUR in več, da bi se izognili motnjam, ki jih nekdo povzroča zaradi nepotrebne in predvsem tehnično neustrezne uporabe prevelike moči, praviloma celo znotraj urbanega okolja ali strnjenega naselja? Poseganje po vedno večjih močeh definitivno ni tehnični napredek.

Zase lahko rečem, da sem v smislu oddajanja skoraj nekativen, zato pa veliko poslušam. In ob tej godlji na frekvenčnih obsegih me prav mine, da bi sploh poskušal narediti kakšno zvezo. Sicer pa, kako za vraga so lahko še ne tako dolgo nazaj radioamaterji zveze po vsem svetu vzpostavljali z nekaj deset vati? Bojim se, da so zadeve, vsaj kar se moči tiče, ušle izpod nadzora. Pa tudi vzpostavljanje zvez za vsako ceno je popolnoma mimo. Pa saj nismo plačani od števila vzpostavljenih zvez.

In da ne bo napačno razumljeno: velike moči da, vendar do zakonskih meja ter na tak način, da bo na frekvencah omogočeno sobivanje QRP-jašev, lastnikov "muzejskih" in drugače zastarelih postaj ter drugih "outsiderjev", ki jim osebno prepričanje, sosedje ali finance ne dopuščajo dela z velikim močmi. Predvsem pa vzdržnost pri uporabi kilovatov. Saj menda ni nujno za vsako figo kuriti ruskih flaš, ki očitno zmorejo veliko več, ko to dovoljujejo predpisi.

Lep pozdrav,

Anton GALUN, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator
 
Prispevkov: 610
Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Kraj: Ptuj, JN76WK

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a S51TK » 10 Feb 2013, 21:46

Anton, 100% se strinjam z zgoraj napisanim. Je tudi v našem hobiju prišlo do "neoliberalizma", v smislu, jaz sem najmočnejši, za druge me pa ne briga.

LP, Janko
S51TK
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 20 Apr 2003, 18:18
Kraj: Galicija p. Žalcu

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a S57GB » 10 Feb 2013, 22:01

tudi jaz se strinjam tako z Antonom kot isto ali vsaj podobno mislečimi.ni vse v mišicah.
73 de Boštjan S57GB
antena je važna!
Uporabniški avatar
S57GB
 
Prispevkov: 271
Pridružen: 12 Mar 2006, 11:05
Kraj: LJ-Podgorica-JN76HC

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s53v » 11 Feb 2013, 18:45

S59ZB napisal/-a:Tudi QRP postaje znajo špricati na široko po bandu in povzročati motnje, ko v želji kako iztisniti zadnji miliwat premodulirajo oddajnik; kar lahko večkrat vidim na PSK31.
Med QRP in QRO so samo 3 (tri) S enote, zato lahko trdim, da dobro dizajniran in pravilno nastavljen QRO na splošno povzroča manj motenj kot prekrmiljen QRP.

73 Zvone, S59ZB



Hojla Zvone!

Tale trditev je pa kar malo huda. Najprej se moramo dogovoriti kaj je to QRP, kaj je 1 S stopnja in kaj je QRO !!!

Vzemimo za QRP definicijo,kot se jo uporablja v CQ WW contestu: C) QRP: Same as (A) with the exception that the output power shall not exceed 5 watts. Torej QRP < 5W.

Po definiciji je S stopnja po tehničnih priporočilih IARU-ja enaka4 kratniku povečanja moči ali 6dB : The recommendation defines a difference of one S-unit corresponds to a difference of 6 decibels (dB), equivalent to a voltage ratio of two, or power ratio of four.

QRO pa vzemimo,če je že debata, je enako 1500W. Če sedaj izračunamo logaritemsko razmerje 10x log ( QRO/QRP) je
rezultat 24,7 dB kar znaša teoretično 4 S stopnje.

Da bi nek 5W QRP imel slabši IMD in slabše dušenje harmonikov od 1500W QRO-ja bi morali biti pa elementi in ta konstruktor iz 19. stoletja.
Pri tem, da mu ni treba premodulirat oddajnika saj so ti elementi,ki so v QRP končni stopnji praktično zastonj. Tak transistor stane mogoče
nekaj €. Veliko bolj zanimivo je drajvati flaše namesto s 30W kolikor je potrebno za optimalen output 1500W drajvati linči z 100W in izklopiti ALC pa bo kar bo......Poznam takšne primere.

Že zadnjič pa sem omenil, da je zgodba okrog moči QRO-jev nikoli dokončana zgodba. Mi sedaj razpravljamo o moči 1500 W Outputa na 160m medtem,ko so na trgu že nekaj časa komercialne izvedbe moči linčijev reda 5KW Outputa.Nihče mi ne bo govoril, da lastnik tega linearja omeji izgodno moč na 300W. Imeti je potrebno skratka polno denarnico in gremo "sekat drva" kakor je pred leti lepo to definiral Robi S53WW.Če pa nabijamo s 5KW moči pa imamo napram QRP-ju že razmerje 30dB ali 5 S stopenj.

http://www.cqdx.ru/ham/new-equipment/kl ... a-updated/

http://www.cqdx.ru/ham/new-equipment/em ... pa-dx-3sp/

http://www.cqdx.ru/ham/new-equipment/ch ... r-cqdx-ru/

Mi se bomo torej čez dve leti zopet kregali ali povečati moč iz 1500W na 5KW ali ne. Ta zgodba se namreč ponavlja v vsem mojem
50 letnem amaterskem stažu,ko smo povečevali moč od 250W inputa naprej. Škoda časa in živcev zato takoj legalizirajmo moč 5KW.
Samo vprašanje časa je, kdaj se bo ta debata pojavila na forumu. Stavim flašo piva, da prej kot v 2. letih.!

V Sloveniji je sigurno že vsaj 10 ojačevalnikov,ki presegajo moč 1500W, da ne govorim koliko je tega na Balkanu ali v Rusiji.Zato trdim, da
ta tekmovanja in rezultati razen WRTC-ja niso več regularna saj nimamo objektivnega kriterija za kontrolo in omejevanje moči.Če pogledamo šport ali Formulo 1 so pravila do potankosti definirana sankcije za kršenje pravil pa diskvalifikacije in denarne kazni. Zanimivo tudi, da se nekateri Big Gun operatorji v WRTC-ju ne najdejo.

Nekdo mi bo sicer oporekal, kaj pa antene. ?? Ja kar naj gre delat beam za 160m ampak pridobil bo "samo okrog 6dB" in ne 30dB kot to lažje
stori z linčijem iz kataloga.

Tu ne bo reda,dokler npr. ne bo ARRL ugotovil, da to nikamor ne vodi. Mogoče bomo nekoč v bodočnosti z nekim monitoringom ( mogoče z gosto mrežo referenčnih reverse beaconov ) lahko kolikor toliko natančno ugotovili kdo in za koliko presega dovoljeno moč.Do takrat pa
veselo " sekajmo drva" in slavimo vrhunske rezultate "Big Gun-ov"

Lp/73
S53V
janez
s53v
 
Prispevkov: 596
Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Kraj: Ljubljana

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s57uud » 11 Feb 2013, 22:23

Predlagam, da se povsem sprosti omejitve moči. Omeji pa naj se neželeno moč, ki se oddaja. Torej omeji naj se skupek vseh moči, ki gredo v anteno izven definirane pasovne širine dane modulacije.
Še majhen in pomemben dodatek. Uvede naj se komisija, z možnostjo meritve omejitve kadarkoli v tekmovanju. Če je omejitev presežena pomeni to QRT postaje za dobo enega leta in odvzem grešne naprave.

No to bi bil napredek.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator
 
Prispevkov: 659
Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s52ab » 12 Feb 2013, 09:20

s57uud napisal/-a:Predlagam, da se povsem sprosti omejitve moči. Omeji pa naj se neželeno moč, ki se oddaja. Torej omeji naj se skupek vseh moči, ki gredo v anteno izven definirane pasovne širine dane modulacije.
Še majhen in pomemben dodatek. Uvede naj se komisija, z možnostjo meritve omejitve kadarkoli v tekmovanju. Če je omejitev presežena pomeni to QRT postaje za dobo enega leta in odvzem grešne naprave.

No to bi bil napredek.


Nisem se niti mislil več oglašati, vendar, ker smo te zadeve (meritve nivoja signala), opravljali pred dobrim mesecem, vam še enkrat povem iz prve roke, da je to zelo zahtevna zadeva. Seveda če se hočeš približati optimumu. Se pravi, meritev nivoja na več lokacijah okoli oddajne antene, ki pa morajo biti definirane. Meritev bo v določeni smeri presežena, v določenih smereh pa ne. Zbir bo kompromis, ki ga "kršitelju" niti ne moreš očitati.
Prav tako je s člani "komisije", ki naj bi bili v rangu Robija S53WW. Koliko je teh strokovnjakov v S5, me res zanima. Imel bi zanje nekaj konkretnih vprašanj, da izboljšamo meritve. Robiju ne morem kar naprej težit. Lahko pristojno povem iz izkušenj, da je takih strokovnjakov tudi v WW merilu med "hami", zelo malo.
Skratka, te meritve bodo "tako-tako". Posledično tudi poskus za QRT. In spet prerekanja...
Janez - S53V, je malo višje podal za marsikoga kruta dejstva, ki pa že eksistirajo. To je ŽAL, realnost, ki jo, po mojem mnenju, ne bo mogoče ustaviti tudi zaradi opisanih problemov (okoli meritev).
Še namig za vsaj delno rešitev teh problemov: če se boste opremili z ustreznimi RX antenami, boste zagotovo naredili največ kar v dani situaciji lahko naredite. O tem sem že pisal, vendar kot ta čas berem v eni od naših revij okoli tega, ne morem mimo očitka, da nekaterim mojstrom niso jasne osnovne postavke, ki se jih je treba držat pri izdelavi in postavitvi teh preprostih naprav, ki lahko rešijo marsikaj. In prav na tem segmentu bo treba delat, kajti "haranja" kilovatašev, po mojem mnenju, ne boste ustavili.
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab
 
Prispevkov: 510
Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Kraj: Novo mesto

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s53v » 12 Feb 2013, 09:37

Hojla !

Danes,ko je zapadlo toliko snega, da nisem šel v službo sem imel vmes med kidanjem snega malo časa ter se malo poigral, da v praksi vidim kako se sliši različna moč na Reverse Beaconih.Naredil sem test na 3,5MHz z močmi 500, 50 in 5 W.Test sem naredil v zaporedju 3. minut z vsako močjo posebej na oddaji eno minuto. Žal nimam večje moči, da bi poskusil kako je to še z večjo močjo.

Z 500 W me je slišalo 8 skimmerjev po Evropi
Z 50 W so me slišali 3. skimerji po Evropi
Z 5 W pa samo eden - OL3Q

Na Reverse Beaconu OL5Q je bil nivo čisto po teoriji v razmerju moči 25 - 15 in 5 dB. Žal pa to razmerje v praksi ne drži popolnoma ,ker me nekateri Reverse Beaconi ,ki so me z 500W slišali z 29 dB potem sploh niso zaznali.

Eksperiment potrjuje,da imajo tisti z velikimi močmi v realnem svetu večjo prednost kot pa to kaže teorija.

lp/73 S53V
Priponke
OL5Q Skimmer.jpg
(14.9 KiB) Še ni prenešeno
janez
s53v
 
Prispevkov: 596
Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Kraj: Ljubljana

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a S57UHX » 12 Feb 2013, 10:06

Saj nihče ne trdi, da se razlika v moči ne pozna.
Vprašanje ni tehnično, ampak "filozofsko":
Ali je res za vsako ceno in kilowate potrebno narediti zvezo?
Če je temu tako, potem ukinimo vse omejitve in naj pač vsak oddaja z močjo, ki si jo lahko privošči.

PS: Morda bo v Domžalah kmalu SV oddajnik za odpis, ki bi komu za nižje bande prišel prav :wink:
73, Iztok
S57UHX
 
Prispevkov: 244
Pridružen: 04 Nov 2012, 14:57

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s55m » 12 Feb 2013, 10:07

Edina merodajna meritev, za dokazovanje česarkoli, je na izhodu iz oddajnika.
Slabi 3-je Watti (34.77dBm) razpršeni po širokem spektru, lahko zasvinjajo cel band bolj kot 60dBm PA(Vprašajte 3WW, kaj dela razglašen IC202).
5W na HF je QRP. 5W na 24GHz je QROO.
Če bi prebrali malo teorije o tem, kako se spreminja propagacija-po smeri in po slabljenju trase, bi se bolj malo zanašali na reverse beacone, kot merodajne za karkoli.
In res, naslov teme je popolnoma v skladu z debato!

P.S.
"Če imam kratkega, in si ga ne morem-nočem podaljšati, naj imajo kratkega tudi drugi"
s55m
 
Prispevkov: 1579
Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Kraj: KN12OR

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s53v » 12 Feb 2013, 12:15

Adi hojla !

Mislim, da je rdeča nit debate predvsem povečanje moči na Top Bandu 1,8Mhz. Tu so razmere popolnoma drugačne in neprimerljive z UKV in UP.
Na UKV in Up in podobno tudi na 470kHz in Down je tudi tehniška kultura na bistveno višjem nivoju in tam se srečujejo v kontestih predvsem tehniško izobraženi HAM-i kjer ni vse v katalogu in denarnici.

Zgodbo z IC202 poznam, poznam pa še hujšo zgodbo z IC 202 + 50W "linear",ki smo si ga za Tesla Memorial sposodili z posredovanjem Marjana S56A pri Iztoku S52D. Bila je tema up/dwn v radijusu 100km ++. :lol: S samim IC 202 se je potem dalo delat samo S56A,ki smo ga prej komaj zrinili na 2000m nam jo je ponoči s spremljevalcem odkuril v dolino :lol: .

Na 1.8 pa imaš z močjo 5W lahko v Kopru zaradi mene tudi spark transmitter ali pa z " dratom z enosmerno po žlebu praskaš :lol: " pa oni v Piranu niti trznil ne bo.

lp/73
S53V
janez
s53v
 
Prispevkov: 596
Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Kraj: Ljubljana

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s52ab » 12 Feb 2013, 16:23

s55m napisal/-a:Edina merodajna meritev, za dokazovanje česarkoli, je na izhodu iz oddajnika. ...


V glavnem tu gre res prvenstveno za 1.8MHz in to je srednje valovno področje. Res je tudi, da tu ni kakih oddajnikov oz. sprejema, ki bi jim povečevanje moči lahko škodilo, kakor je to vsekakor slučaj na področju frekvenc 472 do 479kHz. Tu ni šale in razgrajaštva s kilovati na kolikor toliko "konkretnih" antenah. Vsaj daljši čas ne. Zakaj je to tako, je navedeno v članku. Za te frekvence velja vrednost efektivne izzračene moči (1W EIRP oz. cca 0.6W ERP za področje S5) in nikakor ne moč merjena na izhodu iz oddajnika. ERP pa ni enostavno izmeriti kot recimo SWR.
Torej, 1.8MHz je srednje valovno področje. Imate srečo, da ni predpisana efektivna izzračena moč. Ravno tako se vsaj za sedaj, ne predvideva predložiti meritve nivojev z vso proceduro merjenja, pred izdajo dovoljenja za delo tam, kjer je ta navedena. Če bi bilo to potrebno, ne bi bilo dileme, vsaj večje ne, pri kontroli nivoja posameznega signala v prostoru, na določeni točki, ob upoštevanju določenih postavk.

Na 1.8MHz se motite le med sabo. In to seveda se. Pristojni se v to ne bodo spuščali, dokler ne bo nekega špricanja na kaki "delikatni" frekvenci in pritožb služb, katerih frekvence bi motili. Povsem možno je, da vam ta dvig moči celo dovolijo brez vaše konkretne obrazložitve, zakaj vam je to pravzaprav potrebno. A povsem jasno je, zakaj je določenim posameznikom to potrebno. Je že Janez navedel.

Da ne bo dileme o tem ali sem proti ali ne. Meni osebno je vseeno. Se strinjam z Janezom in njegovimi ugotavljanji. Mene ne boste motili pa če imate 10KW ali več. Zaradi te situacije kot vlada na frekvencah že ob običajnih pogojih, da v času kontestov ne govorimo, je najbolje it na druga področja hamovšne, če to koga zelo moti. Na srečo, radioamaterstvo je zelooo široko področje delovanja, ki nikakor ni samo operaterstvo na teh neznatnih otočkih ham frekvenc. Nekaj malega, kar se dogaja izven, sem celo preprosto opisal. Več pa je na moji web strani in še kje. Ni problema, da bi vam bilo dolčas, če se odločite odit iz te, marsikdaj, norišnice.
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab
 
Prispevkov: 510
Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Kraj: Novo mesto

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s53mj » 13 Feb 2013, 07:43

Lep pozdrav vsem.

Ne mislim razpredati o meritvah, saj nimam ne instrumentov ne znanja, le nekaj je po moje važno in sicer pravila tekmovanja, kjer piše dovoljena moč za določeno kategorijo. Ne bom se spuščal v kilovate ampak za primer vzamem QRP kategorijo, kjer skupna izhodna moč ne sme presegati pet vatov. Kaj naj storim, da bom zadostil pravilom. Naj nastavim na postaji 5 vatov in delam kontest brez strahu, da sem presegel dovoljeno moč, naj si nabavim instrumente in morda bom moral celo zvišati moč na 6 ali več vatov, da bom imel optimalno moč. To početje mi ni logično saj na to vpliva preveč dejavnikov, ki niža prag 5 vatov od kablov, instrumentov, preklopnikov, prilagoditev na anteno in še kaj. Torej po moji logiki, ni mogoče preseči dovoljene moči, če sem postajo nastavil na 5 vatov, saj se moram zanesti pač na proizvajalca, da je ta podatek pravilen, vse ostalo je le stvar debate, ki ji ni konca ne kraja. Glede velikih moči pa te zadeve ne igrajo ključne vloge.
Janez
s53mj
 
Prispevkov: 268
Pridružen: 11 Jul 2003, 08:31
Kraj: Novo mesto

Re: Saj ni res pa je

OdgovorNapisal/-a s57uw » 13 Feb 2013, 10:41

Nikoli konca slepomišenja zagovornikov večjih moči.Najbolj zrela je tista o S indikacijah in špricanju qrp jev,nikakor pa priznati kaj je z RX i(tudi njihovimi), še bolj pa tista o muzejskih postajah...Skrajna ignoranca RESNICE,in zavajanje nepoučenih,samo da bi vsaj tile kupovali čim več qro jev in modernih božičnih drevesc, samim pa nebi bilo potrebno voziti na odpade svoje močno orožje.Saj, saj CB jaši so,razen redkih, krepko kršili zakone.Glej ga vraga, da se je ta miselnost uvrežila tudi med "posvečene" z licencami."Ko jači, taj tlači" kar je sevedaaaaaa popolnoma v skladu z ham spiritom, ali pač ne ?Zakaj, je že nebroj krat pojasnjeno, kakor tudi že ob tej temi.Toda bob ob steno, saj je najlažje ignorirati, ali celo ne upoštevati fiziko.
Kar smilite se mi ko boste kmalu rabili desetine ali celo več KW za zadovoljevanje svojih kompleksov.
Kako so le na primer ribiči zaostali da ne dovolijo ob kakem tekmovanju nekaterim(ki imajo denar in se upajo kršiti pravila) metati v vodo dinamit, revčki naj pa kar z laksom capljajo za njihovimi "dosežki" in prvimi mesti.
Še malo in se mi pojavi preblisk v obliki narodnega rekla : blagor ubogim na duhu.....saj ne vedo kaj delajo. Kakšna konkurenčnost neki?
Lep pozdrav ! A
s57uw
 
Prispevkov: 254
Pridružen: 27 Jan 2006, 14:14
Kraj: Velika Polana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na ZRS - Zveza Radioamaterjev Slovenije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov