Sončev cikel 24 in 50 MhZ

Operatorsko delo v praksi, metodika dela, kam obrniti antene, triki in zvijače..

Moderator: s55o

Sončev cikel 24 in 50 MhZ

OdgovorNapisal/-a s52sk » 10 Jan 2013, 13:13

Zaprosil sem kolege iz NASE, kaj se nam kot 6m entuziastom obeta ob prihajajočem ciklusu 24 in tukaj lepim prispevek, ki ni ravno vzpodbuden ampak vseeno:

50-MHz Razprostiranje F-sloja in 24. sončev cikel

Šest metrov– To frekvenčno področje, je zanimivo za raziskovanje ionosferskega razprostiranja. Pogoji razprostiranja na KV področju, so navadno dobri in so odvisni več kot od enega samega dejavnika. Razumevanje tega fenomena in napovedovanje razprostiranja radijskoh valov je zelo težko.

F Sloj in sonce – F sloj se ionizira primarno z ekstremno ultravijoličnimi žarki (EUV), ki prihajajo od Sonca. Gostota teh žarkov je strogo odvisna od faze sončevega cikla. “Povprečna” stopnja izžarevanja EUV žarkov ni zadostna, da »dvigne« MUF (maksimalna uporabna frekvenca) preko 50 MHz. Razprostiranje F sloja na 50 Mhz je popolnoma pogojeno z maksimumom sončevega cikla. Pravzaprav obstajata dva tesno povezana dejavnika aktivnega sončevega cikla in sicer cikel aktivnosti sončevih peg in sončev magnetni cikel.

Cikel sončeve aktivnosti – Cikel sončevih peg traja povprečno 11 let. Sončeve pege se pojavljajo v bipolarnih parih ali bipolarnih skupinah, in se pojavljajo na dveh različnih sončevih zemljepisnih širinah. Ene severno in ene južno od sončevega ekvatorja. Pege se pojavljajo in izginjajo na teh geografskih širinah in imajo življensko dobo od nekaj dni, do več tedov. Nekatere zelo velike pege lahko trajajo dovolj dolgo, izginejo iz vidnega polja sonca, izginejo za sončevim horizontom in se po 14 dnevih ponovno pojavijo na vidni strani sonca.

Sončev magnetni cikel – Cikel sončeve aktivnosti skupaj z pegami, koronalnimi izbruhi, sončevimi baklami in koronalnimi izbruhi (CME) je rezultat delovanja sončeve magnetne aktivnosti. Sončev magnetni cikel povprečno traja 22 let.
Ob sončevem minimumu je povprečno sončevo magnetno polje približno 1 gauss. Ob minimumu sončeve aktivnosti pride do zamenjave sončevega severnega in južnega pola. Znano je, da zunanji sloji na soncu rotirajo različno kot notranji. Področja ob sončevem ekvatorju se vrtijo hitreje (povprečno 27 dni). Ostali regioni na soncu se vrtijo počasneje in sicer čim višje proti polom gremo, tem počasnejša rotacija obstaja na soncu. Na začetku sončevega cikla ta pojav različne rotacije sonca povzroči, da se magnetno polje sonca razdeli na dva regiona – na severnega in na južnega.
Sončevo magnetno polje je na severnem in južnem polu najbolj šibko in se jača v smeri sončevega ekvatorja. Severno magnetno polje ima vzhodno – zahodno polarizacijo in južno magnetno polje ima zahodno – vzhodno polarizacijio. Te polarizacije povzročijo zelo močno lokalno magnetno polje (tudi do 6000 gauss-ov) ob sončevem maksimumu. Ta močna lokalna magnetna polja povzročijo pojav sončevih peg, bakel in koronalnih izbruhov.
Ko sončevo magnetno polje potuje skozi sončev cikel, z zamenjavo polov od severa proti jugu in nato ponovno proti severu. To traja povprečno 22 let. Vsak magnetni pol-cikel privede do sončevega maksimuma, ki se ponavlja v ciklu vsakih 11 let.
Novi sončev cikel – Vsak novi sončev cikel se prične ob sončevem minimumu. Na soncu takrat skoraj ni sončevih peg. Novi cikel peg se prične, ko se pričnejo pojavljati sončeve pege na približno 30 stopinjah severne in južne poloble sonca z obrnjeno polarizacijo kot v starem ciklu.
Ko je novi sončev cikel v razvoju se povečuje tudi število sončevih peg, ki se počasi pomikajo proti sončevem ekvatorju.

Moč cikla – Amplituda cikla se računa z več različnimi podatki. Najpomembnejši je mednarodni indeks sončevih peg (R)i, prav tako je pomemben radijski fluks, ki se meri v Boulder Coloradu na 10.7 cm. Oba dejavnika sta pomembna, vendar se bomo v tej študiji posvetili samo mednarodnemu indeksu sončevih peg. Stopnja Ri ob sončevem maksimumu lahko močno varira od enega do drugega cikla. V preteklih 110 letih je ta stopnja varirala od približno 60 do preko 200.
Dolžina cikla – Tudi dolžine vsakega cikla so različne. V povprečju trajajo 11 let. Večina pa se giblje nekje med 9 do 14 let. Zanimivo je, da so cikli ki bi trajali točno 11 let zelo redki. Večina cikov traja med 10 in 12 leti.
Severni cikel, Južni cikel – Resnično, ampak severna in južna sončeva polobla, vsaka ima svojo časovnico. Njune periode so sicer iste, ampak se v fazah lahko močno razlikujeta. To je povezano z dejstvom, da ima vsaka polobla svoj tok dogajanj, ki se različno odzivajo in delujejo od ekvatorja proti polom sonca. Na vsakem polu sonce vsrka material in ga povleče v notranjost ter ga ponovno izvrže ob ekvatorju. Meritve tega meridialnega obtoka so pokazale, da hitrost pretoka ni nujno enaka na obeh poloblah. Znanstveniki so opazili, da imajo tokovi na obeh poloblah različne hitrosti, tako lahko pride do zaostanka aktivnosti na eni polobli sonca.
V dveh predhodnih ciklih so izračuni pokazali, da se je južni pretok odvijal dosti počasneje kot severni. Isto se je prpetilo v ciklu 19, ko je pretok na južni polobli bil počasnejši kot na severni.Študije ciklov 22, 23 in sedaj začetek cikla 24 za katerega je zanimivo da znanstveniki računajo R indeks ločeno za obe polobli nakazuje da sta se obe sončevi plobli ponovno re sinhronizirali. Aktivnosti na severni polobli so se ustavile za približno dve leti in čakajo da jo dohitijo dejavnosti na južni polobli.
Ta kombinacija re sinhronizacije sonca privede do številnih učinkov.
Ko ena faza čaka drugo in prva začne upadati privede do dveh maksimumov. V ciklu 23 je južna polobla doživela maksimum približno eno leto bolj pozno kot severna in doživeli smo dvojni maksimum. Takšne okoliščine privedejo do tega, da je v takšnem dvojnem maksimumu R indeks nižji, se pa podaljša dolžina cikla. Če pa sta severna in južna polobla v fazi potem je cikel krajši R indeks pa lahko doseže vrednosti preko 200. (Npr. takšen je bil cikel 19 leta 1958 (Ri = 201).
Tako je trajal cikel 23 celih 12 let. V sedanjem torej ciklu 24 so znanstveniki pri izračunu meridialnega toka prišli do izsledkov, da se pretok na južni polobli pretaka dosti počasneje kot na severni. Predvidevanja kažejo, da bo tudi cikel 24 imel dvojni maksimum, in bo trajal zelo dolgo, ne bo pa močan.

Kje smo sedaj – Nenavadno dolga zamuda delovanja južne poloble nakazuje na to, da bo cikel 24 zelo dolg in s tem nepredvidljiv. Mnogi so imeli v mislih Maunderjev minimum ampak v izračunih in z začetkom novega cikla v Decembru 2008 so znanstveniki ovrgli to teorijo.
Kdaj bo nastopil sončev maksimum? – Če se indeks Ri po sončevem minimumu prične dvigati je razmeroma lahko napovedati razvoj dogodkov. Če bo cikel 24 kot vsi ostali bo sončev maksimum nastopil v zimskem času v prehodu leta 2012/2013 in predvidoma štiri leta kasneje bo nastopil sončev minimum. Obstajajo namigovanja da bo cikel 24 zelo šibak, eni pa zagovarjajo da bo zelo močan.
Kdaj lahko pričakujemo DX delo na 6m? – To je resno vprašanje za vse 6 m operaterje. Tukaj govorimo o napovedih in časovnicah ter o kvaliteti razprostiranja F sloja. Na žalost vse temelji ne samo na času maksimuma, ampak predvsem na višini indeksa Ri. Pogoji razprostiranja temeljijo na treh pomembnih parametrih.
Ti pa so:
1. Datum sončevega maksimuma
2. Višina indeksa Ri v maksimumu
3. Lokalno časovno obdobje (leto, zima)

Pa se najprej posvetimo maksimumu indeksa Ri . Izkušnje kažejo da mora biti povprečni indeks Ri za F2 odpiranje približno :
60 ali več za transekvatorialne zveze na relacijah sever – jug, in
100 ali več za zveze med vzdodom in zahodm s pomočjo F2 sloja.
Te stopnje Ri se navadno pripetijo nekaj mesecev pred sončevim maksimumom. Koliko mesecev pred maksimumom se pripetijo je odvisno od maksimuma cikla.

Odpiranja s pomočjo F2 sloja se pripetijo enkrat letno navadno na začetku vstopa v zimsko obdobje, bodisi na severni ali južni zemeljski polobli.
Za transekvatorialna odpirana (TEP) v smeri sever-jug je značilno,< da morata biti oba F sloja ob ekvatorju enako osvetljena s sonca, da pride do F2 TEP preskoka.
Do takšnih pogojev pride navadno dva krat letno ob enakonočjih spomladi in jeseni ne glede na zemeljsko poloblo.

Zaključek
Napovedan je bil sončni minimum z nastopom marca 2008 ± šest mesecev. Eni znanstveniki so napovedali sončev maksimum okoli oktobra 2011 z indeksom Ri okoli 140 in drugi, da bo maksimum v avgustu 2012, z Ri okoli 90.
Do sončnega minimuma je tako prišlo v decembru 2008. Znanstveniki iz NOAA in NASE so tako izračunali in napovedali, da bo do maksimuma prišlo v Maju leta 2013 z indeksom Ri okoli 90. Sedaj smo v januarju 2013 in zaenkrat napovedi znanstvenikov držijo, saj se indeks Ri trenutno suče okoli 70. Cikel 24 bo trajal neverjetnih 13.8 let, žal pa 50 Mhz entuziasti najverjetneje ne bomo imeli priložnosti vzpostavljati zvez s pomočjo F2 sloja na razdaljah vzhod-zahod, morda le ob enakonočju s pomočjo F2 (TEP) v smeri sever-jug.

Dr. Viliam Lord
NASA research center
s52sk
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 29 Jan 2006, 08:44
Kraj: Slatina (brez vina)

Re: Sončev cikel 24 in 50 MhZ

OdgovorNapisal/-a s52sk » 10 Jan 2013, 13:29

MUF se počasi dviga proti 50 Mhz držimo pesti da kaj grata hehe..

http://propagazioneionosferica.altervis ... age009.png
s52sk
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 29 Jan 2006, 08:44
Kraj: Slatina (brez vina)

Re: Sončev cikel 24 in 50 MhZ

OdgovorNapisal/-a S59GS » 10 Jan 2013, 18:39

s52sk napisal/-a:žal pa 50 Mhz entuziasti najverjetneje ne bomo imeli priložnosti vzpostavljati zvez s pomočjo F2 sloja na razdaljah vzhod-zahod, morda le ob enakonočju s pomočjo F2 (TEP) v smeri sever-jug.

Dr. Viliam Lord
NASA research center


50 MHz TEP - smer sever - jug je v preteklem letu bil kar radodaren tudi z QRP-jem, vsaj v obdobju
22.-25. aprila
( tudi na dan proslave ob 60.oblet. S59DJR je bila v zraku V5 poleg ZS
ter od 22.9. do 18.11 ( nekaj dni v teh obdobjih )
73 GS
S59GS
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 06 Avg 2010, 14:18
Kraj: JN75

Re: Sončev cikel 24 in 50 MhZ

OdgovorNapisal/-a s55z » 11 Jan 2013, 10:31

Lani spomladi so se najprej začele zveze sever-jug (ZS,...) kasneje, koncem pomladi pa proti SA (Argentina, Brazilija, Urugvaj, Čile, ...). Ponavadi so se pojavili okoli 20. ure GMT in se jih je slišalo še pozno v noč. Kasneje, že poleti, se je dalo delati tudi srednjo in severno ameriko, torej ne preko ekvatorja... spotirali so me tudi japonci, ko sem pozno zjutraj klical CQ DX, žal pa jih jaz nisem slišal... RIG FT2000 solo + 3EL S51AY delta loop...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z
 
Prispevkov: 2455
Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Kraj: Ljubljana - JN76HB


Vrni se na Operatorska tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov