The »Splinter« QRPp Trans-Receiver

Načrti...

Moderator: s57uud

The »Splinter« QRPp Trans-Receiver

OdgovorNapisal/-a S57D » 04 Okt 2012, 10:32

Letošnja aprilska številka ameriške revije CQ Amateur Radio je posvečena QRP tematiki. Tega, zame zanimivega, branja sem se zelo razveselil, saj sem ljubitelj QRP tehnike in načela »manj je več«, ki v tem primeru še kako velja. Osebno vidim v zvezah, ki se naredijo z malo močjo veliko več »prvinskega« radioamaterizma. Take zveze so zame vredne veliko več, saj se je za vsako tako zvezo treba še posebej potruditi. To je nekako tako, kot če bi primerjal zveze narejene z veliko močjo (100W ali več, da ne omenim kW moči) z industrijo, ki izdeluje serijske izdelke za široko potrošnjo. Zveze narejene z malo močjo so v primerjavi s tem unikatno ročno delo, ki pa ima seveda tudi višjo »ceno«, seveda ne v materialnem ali cenovnem smislu, ampak v potrpežljivosti, znanju in spretnosti radioamaterja, ki take zveze vzpostavlja. Na tem mestu moram omeniti še moči, ki v svetu veljajo za QRP delo: v telegrafiji je to 5W ali manj, v foniji pa 10W ali manj. Zveze narejene z manj kot 1W izhodne moči se označuje s QRPp. QRPp je za ljubitelje minimalistične radioamaterske opreme kot češnja na vrhu torte. In če sprejemno oddajno opremo izdelamo sami, je ta »češnja« še toliko bolj sladka in vabljiva.

V reviji CQ Amateur Radio sem zasledil zanimiv članek o klubskem projektu, ki bi ga na tečaju zgradili tečajniki in se pri tem naučili osnov elektronike, hkrati pa bi ga po tečaju lahko odnesli domov in koristno uporabili. Avtor projekta je William Bill Minikiewicz W4FSV. Vse se je začelo kot enostavni brenčač za učenje telegrafije, na koncu pa končalo kot KIT komplet »Splinter«, kombinacija sprejemnika in ločenega oddajnika. Ime »Splinter« je KIT komplet dobil po leseni ploščici na kateri je Bill razvijal prototip. Tehnični podatki The »Splinter« QRPp Receiver / Transmitter so naslednji:

Sprejemnik z direktno konverzijo:
- sprejemnik sprejema 100kHz širok pas (uporabniško nastavljiv na 40m področju)
- vgrajen področni prepustni filter z antenskim slabilcem
- integrirano vezje SA612AN mešalnik/oscilator
- dvostopenjski avdio ojačevalnik z RC filtriranjem
- sprejem na stereo slušalke (velika izhodna moč)
- sprejema CW in SSB

Oddajnik kontroliran s kristalom:
- 2N3904 oscilator s »SPOT« tipko
- 2N2219A končna stopnja (450-500mW RF izhodna moč pri 12Vdc)
- čist izhodni signal (harmoniki zadušeni za -45db)
- dvopozicijsko stikalo za preklapljanje med kristali (kristal 7030kHz prispajkan na vezju, možnost menjave dodatnih kristalov na vgrajenem podnožju)
- vgrajen NF tonski oscilator za poslušanje telegrafije, ki jo oddajamo
- vgrajeno tipkalo za oddajanje telegrafije, možnost priključitve zunanjega tipkala
- vgrajen VXO (približno 3kHz)

V času testiranja je Bill W4FSW s Splinterjem vzpostavil zveze z 10 državami ZDA ter Kubo, Anglijo, Romunijo, Italijo, … kar sploh ni zanemarljivo za tako skromno opremo.

Kadar Sabini S57BNX omenim, da sem videl eno »ful dobro in sploh in oh luštno stvar«, ona dobro ve, kam pes taco moli in da bom imel to stvar slej ko prej doma. In, če se ji pri mojem vznesenem razlaganju kaj sem dobrega videl čisto ne odtrga in odpelje, je to že dober znak, praktično zelena luč za nakup. Ja fantje, res je dobro imeti za ženo razumevajočo dušo in še radioamaterko za povrhu. V tem trenutku sledi samo še zmagovalni »KLIIIK« in PayPal opravi ostalo (lažje) delo. :D

Čez nekaj dni me v nabiralniku pričaka težko pričakovana pošiljka, ki poleg KIT kompleta vsebuje tudi Billovo QSL kartico:

Slika Slika

Pošiljka vsebuje vse potrebne dele za sestavljanje ter natančna navodila. Deli so sortirani po stopnjah sestavljanja. Leseno osnovno ploščo lahko pobarvamo po svoji želji in tako izrazimo svojo kreativnost. Ker so dodani napisi črne barve, se priporoča, da se uporabi svetlo barvo.

Slika

Ploščica tiskanega vezja je zelo kvalitetna, obojestranska, z izvrtanimi in metaliziranimi luknjami, stop lakom ter tiskanim razporedom elementov na gornji strani:

Slika

Najprej sem se lotil večkratnega barvanja lesenega podstavka tiskanega vezja, sestavljanje tiskanega vezja pa sem prihranil za prvo v celoti prosto popoldne in večer, za dan, ki ne bo primeren za odhod v naravo in pohajkovanje po hribih.

Kot sem omenil, se KIT komplet sestavlja po stopnjah:
1. napajanje in NF tonski oscilator
2. zvočni ojačevalec
3. sprejemniški oscilator in mešalnik
4. oddajniški oscilator, RF končna stopnja in nizko propustni filter
5. ročka tipkala in končno sestavljanje

Vsi elektronski sestavni elementi so zelo majhni, zato si pri identifikaciji elementov pomagam s povečevalno lečo. Spajkalni otočki so majhni in zato zahtevajo uporabo »ostrejše« spajkalne konice. Po vsaki končani stopnji sledi predpisan preizkus že zgrajenega dela elektronike sprejemno oddajne postaje.

Dokončan Splinter RX/TX, 7MHz, 485mW output, CW:

Slika Slika

Postaja deluje z napajanjem od 9 do 13,8V DC. RF izhodna moč je pri 9V pol manjša, SPOT funkcija po vsej verjetnosti ne bo delovala z napajanjem manjšim od 11V. Tipko SPOT pritisnemo takrat, ko hočemo na sprejemniku poiskati svojo točno oddajno frekvenco, tako imenovani »zero beat«. Končna stopnja ni zaščitena proti slabemu SWR-u, zato je priporočljivo da je SWR antene največ 2:1 ali manjši. Visok SWR lahko poškoduje izhodni tranzistor 2N2219A. V izogib komplikacijam pri menjavanju končnega tranzistorja sem ga montiral na podnožje – uporabil sem 3 pine letvice. Na tranzistor sem nataknil tudi hladilnik, ki skrbi za dodatno odvajanje toplote. Pri delu nisem opazil segrevanja tranzistorja, ampak nikoli se ne ve … Z morsejevim tipkalom tipkamo napajalno napetost oddajnika, zato velja dodatna previdnost pri uporabi elektronskih tipkal.

Primerjava velikosti Splinterja s QSL kartico:

Slika

In kaj lahko pričakujemo od zgrajene postaje? Predvsem veliko zabave in veselja. Občutek pri vsaki uspešno vzpostavljeni zvezi je tak, kot da bi ravnokar naredili še edino manjkajočo DXCC državo. :D Za vsako zvezo se je treba posebej potruditi. Kdor je kdajkoli delal z oddajniki, kateri so imeli frekvenco kontrolirano s kristalom, točno ve, kako to zgleda. Izmerjena izhodna moč mojega Splinterja je 485mW. Z njim sem v zelo kratkem času naredil 29 zvez s 13 DXCC državami (SP, DL, 9A, F, HA, S5, OE, I, HB9, LZ, PA, OK, ON). Še posebej sem bil vesel zveze s postajo TM3FFI/P, ki je bila nekaj dni aktivna v spomin na radio operaterje skrivnih radijskih postaj odporniških gibanj med drugo svetovno vojno. Temu primerno je operater radioamaterske postaje TM3FFI/P pri vzpostavljanju zvez uporabljal trofejne sprejemno oddajne aparature – postaje v kovčkih: MK II(82), A MK III in Paraset.

Bill W4FSV izdaja posebno diplomo »Order of the Splinter« za uspešno narejenih najmanj 5 zvez s Splinterjem. Lahko se pohvalim, da sem prvi, ki je osvojil to diplomo.

Slika

Posebna fotografija - QSL kartica za vse tiste, s katerimi s Splinterjem uspešno naredim zvezo:

Slika

In za konec še to: radioamater sem 32 let, zadnjih 15 do 20 let nisem delal CW zvez. Povratek med telegrafiste - CW operaterje bi bil s tovarniško postajo prelahek. Za povratek v stilu je to morala biti doma narejena QRPp postaja z oddajnikom kontroliranim s kristalom.

Več informacij z navodili za sestavljanje, načrtom in podatki za nakup se dobi na http://www.breadboardradio.com.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: The »Splinter« QRPp Trans-Receiver

OdgovorNapisal/-a s57uud » 06 Okt 2012, 12:08

Izjemno lep projekt. Kaj takega bi morali imeti tudi mi.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator
 
Prispevkov: 659
Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača


Vrni se na Samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov