Jou, TNX Arpi za link...
Letos sem delal kot S55Z/QRP... je pač to en od ctestov, ki veljajo za S5 QRP KV POKAL. Ker imam trenutno samo "dobri" stari ECO INV V dipol, sem šel seveda v kategorijo SOLF (80/40M) Low Power. Vnaprej sem vedel, da več kot 12 ur skupaj ne bom delal (moram pa še preveriti, koliko ur je bilo dejansko). Torej je bilo vse skupaj bolj turistično.
Zaradi nekih obiskov sem se že za postajo vsedel s kako uro zamude, potem sem še popravil makrote za lažje delo in gas... Dvakrat gor pa dol po 7MHz podnevi, pobral sem tiste, ki so me slišali, potem pa na RUN, da me poberejo tisti, ki mene slišijo, HI...
Do 21. se je nabralo kakih 88 QSO na 7MHz, potem me je za nekaj ur zmanjkalo. Ob 3. zjutraj sem skoćil na 3,5MHz, kjer sem vztrajal do 7.ure zjutraj... Priznam, da me je vmes tudi parkrat zmanjkalo... posledica zelo kratke noči iz petka na soboto...

Po kofetu sem skočil spet na 40M in tam vztrajal do 11. ure (10UTC) in tudi zaključil zaradi obiskov.
QRP je pravzaprav res nekakšen mazohizem, še posebno, če delaš z zanič anteno (vsa čast ECOtu, če je vsaj 25m visoko, kar moj ni - 10m). Se pa pri tem naučiš vseh možnih prijemov, da te korespondent le nekako sprejme. V DIGI načinih je to še nekoliko težje, ker nimaš manevrskega prostora (ne moreš s frekvenco malo gor pa dol kot v CW, recimo) in je zelo pomembno, da se čim bolje nastaviš na frekvenco korespondenta. Kot QRPjaš tudi uporabljam izredno dolge CQje (vsaj 3 x CALL), daljše raporte (spet vsa 3X), na zalogi pa je še kakšen makro za ponavljanje samega raporta. Se mi je zgodilo, da tudi po 5 x 3-kratnem raportu korespondent ni sprejel serijske štvilke in sem pač nadaljeval še parkrat. Na srečo lahko F ukaze združuješ in nastane kot en sam ukaz (npr. F5 (CALL) + F10 (samo raport) + F4 (My CALL) + F12 (BK)), seveda, če jih dovolj hitro tipkaš (oddaja se vmes ne sme prekiniti)... Ukaz
F5 F5 F5 F10 F10 F10 F10 F4 F12 pač pomeni (npr. zveza z DJ4WM) -
DJ4WM DJ4WM DJ4WM 599 067 067 067 599 067 067 067 599 067 067 067 599 067 067 067 S55Z/QRP BK....
Sam za vse conteste uporabljam logger
N1MM, v DIGI načinih pa z MMVARI (PSK) ali MMTY (RTTY) in to z dvema kanaloma. V MMVARI na RUN-u oddajnega kanala oddajno frekveno nastavim tako, da je v centru okna (oziroma avdio pasu filtra, ki je pri meni običajno 250Hz). Izklopim NET, kar pomeni, da lahko prestavljam sprejemnik poljubno, oddajnik pa je fiksiran, izklopim pa AFC, da sprejemnik ne skače na vsak signal v soseščini... Drugi, sprejemni kanal vklopim AFC, zato, da
sledi korespondentu, če ni točno na moji frekvenci. Macro za EXCH imam nastavljen tako, da s klikom na F2 poberem zadnji znak {GRAB} in oddam raport. Tudi če me kliče več postaj hkrati, je ponavadi vsaj en znak malce kasneje, kot ostali (zadnji noter, prvi ven). Jasno, da okno graberja po vsaki zvezi počistim...
Če hočem ponoviti relacijo (ker me korespondent morda ni sprejel od prve), moram to storiti z drugim makro ukazom, ki ga imam na Shift-F2 brez ukaza {GRAB}, saj bi sicer lahko nehote pobral drug znak (kar se mi tudi sicer ni samo enkrat zgodilo, hi). S tako nastavljenimi macroji dejansko samo klofaš F2/ENTER, samo po potrebi pa še katerega od zgoraj navedenih (no pri QRPju je to velikokrat).
No, pri pobiranju je situacija malce drugačna. Tukaj ponavadi uporabljam širši filter (500Hz), razen, če je v soseščini kakšen zelo močan signal, ki onemogoča sprejem šibkejšega. Drugi sprejemni MMVARI kanal nastavim enako samo AFC. Pri prvem vključim NET (torej se oddajna in sprejemna frekvenca gibljeta po pasu skupaj), AFC pa tudi pustim izključen, saj nočem, da mi oddajna frekvenca poskakuje in potem korespondent lovi mene - kar je izguba časa). Ko postavim kurzor na korespondentov signal in ga dekodiram, kliknem na makro, ki naredi par stvari: Poravna frekvenco v center pasu filtra (pri meni je to 1400Hz), vzame znak {GRAB} in pokliče korespondenta - F4 = ({ALIGN}{GARB}CALL DE MYCALL MYCALL MYCALL MYCALL BK). Jasno, da je Shift-F4 brez {GRAB} in {ALIGN} ukaza... In tako spet delam več ali manj z ENTER.... seveda v ESM načinu...
Tale hitra navodila sem napisal zato, ker sem dobil nekaj vprašanj, kako začeti delati z N1MM v DIGI mode načinu. Več in bolj natančno bom opisal v naslednjem CQju, ko bo spet izšel (sem obljubil, HI).
Koda:
Band QSOs Pts Mlt
3,5 87 172 18
7 128 268 30
Total 215 440 48
Score: 21.120
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech -
Toys for real CONTEST-ers and DX-ers