S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 21 Avg 2019, 16:37

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 26 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Kako zacet digimodes?
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2004, 22:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Evo, kablovje za povezat zvocno kartico in radijsko postajo sem dobil, sedaj pa bi se reci rad lotil, za zacetek samo na sprejemu, torej pasivno.

Zacel bi z RTTY. Na masino sem si nalozil MixW 2, sel posusat na 14 MHz in dobival na ekran samo nesmiselne crke.
Potem pa dam gor Mmtty, ki je freeware in rec mi takoj "ujame":
CQ CQ DE UR5EDU UR5EDU UR5EDU
CQ CQ DE UR5EDU UR5EDU PSE KIAV VL ZXBFTKLAYYNN HVTVTGMXQGFMGVOWGQKWKXLNZIGJ
CQ CQ DE UR5EDU UR5EDU UR5EDU
CQ CQ DE UR5EDU UR5EDU PSE KE

V principu sem imel oba progija vzporedno zagnana, v MixW2 dajal marker na watermark kjer se je pojavil signal, ampak je dekodiral samo zlobudranje. Mmty pa ze od prve dekodira fajn.

Torej kateri soft je dober recimo za RTTY? Iz prejsnjega poiskusa ocitno soft za $$$ ni nujno najboljsi, ali pac?

Kako kaj drugi nacini digitalnega dela pri MixW?


73 de S56IUA, S5-RS-011 - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: F6CTE
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 04:13 
Odsoten

Pridružen: 17 Jun 2003, 18:41
Prispevkov: 22
Kraj: Idrija
Ognjen
Probaj z MULTIPSK Ver.3.1 od F6CTE jaz sem z tem začel in dela super
od BPSK31,HELL, RTTY...

73,s cu de Janez S57AJ


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kako zacet digimodes?
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 06:15 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2408
Kraj: Ljubljana - JN76HB
s56iua napisal/-a:
Evo, kablovje za povezat zvocno kartico in radijsko postajo sem dobil, sedaj pa bi se reci rad lotil, za zacetek samo na sprejemu, torej pasivno.

Zacel bi z RTTY. Na masino sem si nalozil MixW 2, sel posusat na 14 MHz in dobival na ekran samo nesmiselne crke.
Potem pa dam gor Mmtty, ki je freeware in rec mi takoj "ujame":
CQ CQ DE UR5EDU UR5EDU UR5EDU
CQ CQ DE UR5EDU UR5EDU PSE KIAV VL ZXBFTKLAYYNN HVTVTGMXQGFMGVOWGQKWKXLNZIGJ
CQ CQ DE UR5EDU UR5EDU UR5EDU
CQ CQ DE UR5EDU UR5EDU PSE KE

V principu sem imel oba progija vzporedno zagnana, v MixW2 dajal marker na watermark kjer se je pojavil signal, ampak je dekodiral samo zlobudranje. Mmty pa ze od prve dekodira fajn.

Torej kateri soft je dober recimo za RTTY? Iz prejsnjega poiskusa ocitno soft za $$$ ni nujno najboljsi, ali pac?

Kako kaj drugi nacini digitalnega dela pri MixW?


73 de S56IUA, S5-RS-011 - Ognjen


Hoj,

tudi meni MixW najprej ni delal. Nastavi pri RTTY Settings INVERTED, Shift 170Hz in Baud rate na 45. To so amaterske nastavitve, videl pa sem, da so nekateri delali tudi hitreje in z večjimi shifti. Frekvenco pa itak s klikom miške na sredino med obe frekvenci ujameš. Prav zanimivo je, ko lahko brez premikanja VFOja sprejemaš več precej zamaknjenih postaj.

Poskusil sem še Packet in po nastavitvi načina kodiranja je delal takoj.

Za drugo nisem imel časa, ker sem dal postajo v servis, :((

Preizkusil sem še nekatere druge, pa se mi nobeden ne zdi tako dober kot MixW. Verjetno ga bom kupil...

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 09:00 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Avg 2003, 17:13
Prispevkov: 469
Kraj: Golo 670m asl
Za digi uporabljam Skysweeper, ki je precej širok program.
No, včeraj sem poslušal "nekaj" kakšno uro, pa mi ni uspelo razvozlat...pa
sem poskusil cca. 12 različnih mod.??

73

Tilen

_________________
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://s52ow.heliopolis.si


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 10:54 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Take Skysweepeer je pa dokaj draga zadevscina. No ja, ce je rec dobra, pac ni skoda kakega eurotka vec. Bomo videli ...

Najprej se bom poigral s freeware zadev'cami, od komercijalnih pa MixW. Pozneje pa gremo pocasi naprej.

Med tednom se bom v glavnem igral na poslusanju po KVju. Cez vikend se pa odpravim na hribovsko lokacijo, postavim Yagico za 6m band in ce bo vse ok, se vrzem se na oddajo in morebiti ubodem kak QSO.

Drugace, pa me zanima, kako imate izkusnje z zvocnimi karticami na prenosnikih? Meni se zdi, da je mikrofonski vhod na mojem prenosniku nekoliko gluhe sorte.

73 de S56IUA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 11:31 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Avg 2003, 17:13
Prispevkov: 469
Kraj: Golo 670m asl
Živjo Ognjen. (imava skupnega prijatelja s56juk)
Moj prenosnik ima presenetljivo dobro zvočno kartico...pravzaprav nič posebnega 16b in 44.1khz....na to kartico sem celo snemal vokal.
Gericom....

73

Tilen

_________________
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://s52ow.heliopolis.si


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 12:33 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2408
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Moja Toshiba Satellite dela UFB. Tako Line kot Mic vhod sem preizkusil. Seveda je Mic bistveno bolj občutljiv... Zvok ima nek Yamahin čip, vendar je kompatibilen z vsem, kar sem mu do sedaj pripeljal. Edini problem je bil pred kratkim, ko sem nadgrajeval gonilnike in se interni mikrofon ni izključil, zato je prišlo do mikrofonije. Kasneje sem to opazil pri uporabi Rozinega VHFCtest4Win, saj je interni mic ostal vključen, čeprav ima tam potrditveni gumb Mic mu, ki pa ga po recimo CQju izključi

Pa ni panike, pač poklikam Mute v Master Volume...

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 13:08 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Ja SW01, s S56JUKom se redno slisiva v direktu, ko sem na svoji hribovski lokaciji in to na raznih frekvencnih obsegih. :)

Glede svojega laptopa, pa se bom se malo poigral z mikrofonskim vhodom.

Sicer pa obstaja radioamaterski pregovor, ki se ga da priredit tudi na digitalne nacine: Ce postavis antenski sistem in le ta prezivi zimo, si ga ziher postavil prenizko in ne lovi dobro. Oz. ce vse navidezno takoj deluje OK, potem je ziher kaj skurjeno. :)

73 de S56IUA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 16:07 
Odsoten

Pridružen: 31 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 63
Kraj: Domzale, JN76HD
s57tda napisal/-a:
Kasneje sem to opazil pri uporabi Rozinega VHFCtest4Win, saj je interni mic ostal vključen, čeprav ima tam potrditveni gumb Mic mu, ki pa ga po recimo CQju izključi


Dela tocno tako kot je misljeno. Namrec ce imas mikrofon vezan v mic vhod PC-ja lahko sproti snemas sporocila. Ko predvajas CQ pa ne zelis, da se zraven slisi se kaj ti delas v ozadju, zato je torej med CQjem mikrofon mute-an, drugace pa ne.

73's


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 17:06 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2408
Kraj: Ljubljana - JN76HB
s57nob napisal/-a:
s57tda napisal/-a:
Kasneje sem to opazil pri uporabi Rozinega VHFCtest4Win, saj je interni mic ostal vključen, čeprav ima tam potrditveni gumb Mic mu, ki pa ga po recimo CQju izključi


Dela tocno tako kot je misljeno. Namrec ce imas mikrofon vezan v mic vhod PC-ja lahko sproti snemas sporocila. Ko predvajas CQ pa ne zelis, da se zraven slisi se kaj ti delas v ozadju, zato je torej med CQjem mikrofon mute-an, drugace pa ne.

73's


Meni osebno bi bilo bolj všeč, če bi deloval tako, da ko sem na CQ, avtomatsko vključi MicMute, in ga ne izključi, če sem ga jaz sam potrdil. Če pa sem MicMute izključil, pa ga izključi tudi po CQju.

Če želim snemati, itak lahko kliknem in izključim MicMute kadar želim.

Tako pa MicMute vključim, pokličem CQ in ga moram ponovno vključiti ker ga program izključi neglede na to, da sem ga jaz vključil, itd. Drugače mi začne zaradi mikrofonije piskati.... (Mic imam vgrajen v PC).

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 17:30 
Odsoten

Pridružen: 31 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 63
Kraj: Domzale, JN76HD
Filozofija je v tem, da uporabljas ta mikrofon tudi za postajo in sicer preprosto samo stisnes eksterni PTT. Zato mora biti takrat mikrofonski vhod prepuscati zvok... To uporabljajo KV programi.

Glede tvojega problema pa bom naredil eno opcijo.

Mal sva izven teme.. ;)

73's


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2004, 17:43 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2408
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Saj je to tudi digi mode :wink: !

Mogoče pa ne bi bilo slabo, ko bi še kakšno temo odprli na temo HAMSOFT?! Bom rekel Metodu...

Siecer pa na kratko. Mic bi tudi sam tako uporabljal, samo potem moram obvezno uporabiti slušalke. Če lahko dodaš zgoraj opisano opcijo, bi pa bil vseeno zelo vesel.

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Jun 2004, 18:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
No ja, ce že ne na RTTY nekje na 50 MHz, pa mi je ratalo delat preko Mednarodne vesoljske postaje.

Slika


Moji paketići:
20040602164255 : S56IUA]CQ,RS0ISS-3*,qAo,ON7EQ:]JN75DN/- OGNJEN
20040602164255 : S56IUA]CQ,RS0ISS-3*,qAo,ON7EQ:]JN75DN/- OGNJEN IN SLOVENIA PSE QSL OGO@EMAIL.SI
20040602164254 : S56IUA]CQ,RS0ISS-3*,qAo,ON7EQ:]JN75DN/- OGNJEN, SLOVENIA UL JN75DN, Yaesu FT-857, 45W power, 5/8 vertical ant, ogo@email.si


Drugače pa mi je uspel konekt z PD0RKC preko RS0ISS.

Kako se šteje, da je packet radio zveza narejena? A je konekt dovolj ali pa je kaka "uradna" procedura, da se šteje za veljavno?

Na žalost je 50% časa bila vesoljska postaja na severni strani mojega stanovanjskega bloka. Jaz pa imam anteno v 2. štuku in na južni strani.

73 de S56IUA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Jun 2004, 23:46 
S56IUA> Kako kaj drugi nacini digitalnega dela pri MixW?

Vlado, S55A, upokojeni vinogradnik nad Koprom dela vse brez težav!

RTTY KV standard je LSB, 170 Hz, 1275/1445 ali 2125/2295 Hz tonski pari, 45 baud. Ostali digitalni načini dela na KV so ponavadi USB. In ta inverzija je dovolj, da nič ne sprejemaš. Tudi meni je RTTY uzel kar nekaj časa do prve zveze s homemade modemom in programom v 90-ih.

Congrats ISS!


Na vrh
  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Jun 2004, 09:02 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
s56a napisal/-a:
S56IUA> Kako kaj drugi nacini digitalnega dela pri MixW?

Vlado, S55A, upokojeni vinogradnik nad Koprom dela vse brez težav!

RTTY KV standard je LSB, 170 Hz, 1275/1445 ali 2125/2295 Hz tonski pari, 45 baud. Ostali digitalni načini dela na KV so ponavadi USB. In ta inverzija je dovolj, da nič ne sprejemaš. Tudi meni je RTTY uzel kar nekaj časa do prve zveze s homemade modemom in programom v 90-ih.

Congrats ISS!


TNX.

Za RTTY in LSB sem že poštekal. Nisem,pa vedel, da je večina ostalih digi načinov na USBju. Morda zato nisem še nobenega ujel. :)

Kaj pa recimo SSTV? A ta je tudi na USB?

73 de S56IUA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 26 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group