Kenwood th79e problem

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Kenwood th79e problem

OdgovorNapisal/-a s53al » 18 Mar 2011, 11:53

Oj,
kolega ima problem z omenjeno postajo.
In sicer z ekrančkom.
Številke na ekrančku preprosto zginejo ali so pa slabo vidne.
Včasih se to zgodi na 10s, včasih na minuto, ali pa deluje par ur.(ni pravila)
Postaja ob tem normalno sprejema in oddaja, tudi, če na ekrančku ni nič.
Rešitev, da se spet kaj prikaže je, da postajo izklopiš in vklopiš in potem samo vprašanje kdaj bo spet mrknilo.

Ima kdo kakšno rešitev za to težavo?

Hvala,
l.p
Aleš, s53al
s53al

Kraj: Črnomelj

Re: Kenwood th79e problem

OdgovorNapisal/-a S57PNX » 18 Mar 2011, 12:40

Klasičen problem pri th79, prevodna gumica med displayem in tiskanino je zjahana. Kontaktiraj servis na http://www.elnaprave.si/servis.php , meni je Miro to uredil in zadeva dela brezhibno.
S57PNX

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a s53al » 18 Mar 2011, 14:37

Mirota sem že kontaktiral pred tem pa mi je rekel, da se popravilo skoraj ne splača. Lahko je cel ekranček hin ali pa samo slabi kontakti na tisti gumici.
No to je potem to...???
Hm, samo mi je čudno, da bi bila gumica, če postajo vgasne/prižge in potem dela nek čas, s tem, da postajo sploh ne premika...

Hvala za napotek, poročam o ugotovitvah.

Aleš
s53al

OdgovorNapisal/-a S57PNX » 18 Mar 2011, 16:21

Pri meni so bili simptomi enaki, po gasi/pali je nekaj časa delalo, ali pa če sem malo stisnil skupaj ohišje čez zaslon, včasih je pomagal celo vklop osvetlitve. Enostavno je stik na gumici slab in enkrat ravno še prebije skozi, drugič pa ne - odvisno od napetosti baterije, vlage v zraku itd. Po izkušnjah iz gsm telefonov so ekrančki binarni, dela ali ne dela, skoraj ne more pa slabo delati. Res pa je, da popravilo ni poceni, ker je kar nekaj dela z razdrtjem in vnovičnim sestavljanjem postaje, zato je vprašanje o smotrnosti umestno.

Če si dovolj pogumen, spreten in z viškom časa, lahko poskusiš sam razdreti in očistiti kontakte ali pa rahlo podložiti s kakšnim papirčkom. Pri čemer obstaja pa kar realna možnost, da po nerodnosti zdrobiš zaslon ali poškoduješ kaj drugega, zato počasi in po pameti.
S57PNX

OdgovorNapisal/-a s53al » 18 Mar 2011, 17:16

Se bom kar potrudil, če mi bo lastnik zaupal, v kar pa ne dvomim. :D
Sem že menjal ekranček na eni standartki in pa tudi problem na tipkovnici Kenwood th28e sem že usposobil. (to so bili manjši posegi)
Samo sem takšen tip, da vedno prej vprašam za mnenje drugih...(več glav več ve) :wink:

Kot sem že napisal, poročam.

Aleš
s53al

OdgovorNapisal/-a S53PJ » 19 Mar 2011, 22:20

s53al napisal/-a:Oj,
kolega ima problem z omenjeno postajo.
In sicer z ekrančkom.
Številke na ekrančku preprosto zginejo ali so pa slabo vidne.
Včasih se to zgodi na 10s, včasih na minuto, ali pa deluje par ur.(ni pravila)
Postaja ob tem normalno sprejema in oddaja, tudi, če na ekrančku ni nič.
Rešitev, da se spet kaj prikaže je, da postajo izklopiš in vklopiš in potem samo vprašanje kdaj bo spet mrknilo.

Ima kdo kakšno rešitev za to težavo?

Hvala,
l.p
Aleš, s53al

Med LCD in prozorni plastični okvir vstavi zgoraj in spodaj tam kjer so prevodne gumice ozek trakec papirja za printanje ali pa sloj selotejpa in zapri nazaj .
preverjeno deluje. :lol:
73 de Jože
(051)302208
joze.pekolj@gmail.com
S53PJ

Kraj: Podgozd nad Ig-om JN75GW 535m NMV

OdgovorNapisal/-a s53al » 21 Mar 2011, 07:58

Jože, hvala za nasvet.
Probam, ko mi jo lastnik dostavi.

73, Aleš
s53al

OdgovorNapisal/-a S57PNX » 25 Jun 2011, 19:38

Bom kar tole temo zlorabil.

Danes sem po dolgem času odklopil SMC-34 in ugotovil, da mi notranji zvočnik v th-79 ne dela več. Zelena ledika za odprt squelch sveti, zvoka ni. Skozi zunanji mikrofon dela bp.

Kdo ve, kje bi lahko začel iskat problem? Sklepam, da isti ojačevalni sklop napaja tako notranji kot zunanji zvočnik, torej problema ne bi smelo biti v tem. Zvočnik?

Edit: Service manual kaže, da sta ojačevalca dva, zato odpoved tistega za zvočnik ni izključena...

73, Mitja
S57PNX

OdgovorNapisal/-a s57mg » 26 Jun 2011, 12:53

S57PNX napisal/-a:Bom kar tole temo zlorabil.

Danes sem po dolgem času odklopil SMC-34 in ugotovil, da mi notranji zvočnik v th-79 ne dela več. Zelena ledika za odprt squelch sveti, zvoka ni. Skozi zunanji mikrofon dela bp.

Kdo ve, kje bi lahko začel iskat problem? Sklepam, da isti ojačevalni sklop napaja tako notranji kot zunanji zvočnik, torej problema ne bi smelo biti v tem. Zvočnik?

Edit: Service manual kaže, da sta ojačevalca dva, zato odpoved tistega za zvočnik ni izključena...

73, Mitja

menim, da je težava v konektorju postaje, kamor vklopiš mikrofon. Očitno , ko izvlečeš mikrofon, notranji konektor ostane v istem položaju, kot bi mikrofon še kar vklopljen bil.To je ravno razlog, ker si imel tako dolgo vklopljen mikrofon, v tem času so se kontakti znotraj drugače "prilagodili". Lahko pa da je slab spoj podnožja konektorja.

Zamenjal bi ta konektor v postaji, ali pa še prej, pocinil spoje kjer je zalotan.

73
73
S57MG
Uporabniški avatar
s57mg

OdgovorNapisal/-a S57PNX » 26 Jun 2011, 14:56

Na to sem tudi sam pomislil, vendar.... Ob vklopljenem mikrofonu in nastavitvi v meniju 5 Audio: Separate bi moral dobiti aktivni band na mikrofonu, drugega pa na notranjem zvočniku. Pa tudi v tej situaciji ni ne duha ne sluha o zvoku iz zvočnika.

Zaenkrat še vedno zgleda, da je težava bodisi v zvočniku samem bodisi v IC315, ki je AF ojačevalec zanj.
S57PNX

OdgovorNapisal/-a s57mg » 26 Jun 2011, 17:56

S57PNX napisal/-a:Na to sem tudi sam pomislil, vendar.... Ob vklopljenem mikrofonu in nastavitvi v meniju 5 Audio: Separate bi moral dobiti aktivni band na mikrofonu, drugega pa na notranjem zvočniku. Pa tudi v tej situaciji ni ne duha ne sluha o zvoku iz zvočnika.

Zaenkrat še vedno zgleda, da je težava bodisi v zvočniku samem bodisi v IC315, ki je AF ojačevalec zanj.

no, če lahko potrdiš, da je s konektorjem v postaji vse vredu, potem je seveda napaka drugje. Pri moji th 78e je nekoč bil ta problem s konektorjem, zato sem sklepal, da je morda pri tebi enak problem. Jaz bi vztrajal na detaljnem pregledu tega konektorja v postaji, saj je ta ob vklopu mikrofona vanj izpostavljen mehanskim pritiskom, jezički ( kontakti) v njem se eni razklenejo drugi pa sklenejo na mikrofonsko banano in če si ti imel dolgo časa vklopljen mikrofon v postaji, je lahko to razlog.

seveda ti bo še kdo drug dal kak nasvet, sam nimam načrta postaje pred seboj, tako bi težko rekel, da je le IC315 tisti, ki bi lahko oviral zvok iz zvočnika postaje, verjetno je še kaj pred njim.
73
S57MG
Uporabniški avatar
s57mg

OdgovorNapisal/-a S57PNX » 26 Jun 2011, 20:01

Gledam blok diagram in je pred IC315 le še analogna preklopna matrika (IC312, JLC1555F), ki jo med drugimi signali krmili tisti mehanski jeziček v konektorju - logika preklopa je zaradi dveh RTX modulov in dveh avdio izhodov kar komplicirana. Načeloma bi morala kljub vtaknjenem mikrofonu postaja pošiljati ne-aktiven band na zvočnik, kar pa se ne zgodi, zato dvomim, da je (samo) tisti mehanski jeziček kriv, po blok diagramu je po matriki samo še AF ojačevalec pa tranzistor za mute. Že res, da je bil mikrofon vključen nekaj mesecev, ampak to spet ne bi smelo biti toliko.... :)

Bom pa vseeno pregledal ali pa poklical mojstra za mnenje. Tnx.

73, Mitja
S57PNX

OdgovorNapisal/-a S57PNX » 27 Jun 2011, 19:14

No, postajo sem zdaj razdrl in ugotovil, da je zvočnik odžvižgal svoje. Poskusil sem mu malo pociniti kontakte, pa ni pomoči, očitno je nekje pretrgano navitje. Bo treba novega najti.
S57PNX

OdgovorNapisal/-a s57mg » 28 Jun 2011, 08:02

S57PNX napisal/-a:No, postajo sem zdaj razdrl in ugotovil, da je zvočnik odžvižgal svoje. Poskusil sem mu malo pociniti kontakte, pa ni pomoči, očitno je nekje pretrgano navitje. Bo treba novega najti.

vprašaj tukaj http://www.elnaprave.si/podjetje.php, lahko da ti bodo pomagali.
73
S57MG
Uporabniški avatar
s57mg

OdgovorNapisal/-a S57PNX » 29 Jun 2011, 15:59

Ja, sem že včeraj tam dobil zvočnik pri Mirotu, zdaj čaka na ugoden trenutek, da skupaj sestavim.
S57PNX

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov