Preizkus iz CW...

O radioamaterstvu v S5 in po svetu

Moderatorji: S57D, s55o

OdgovorNapisal/-a s56al » 25 Okt 2001, 08:15

Ideja ni slaba in bi o njej kazalo razmisliti tudi ZRS oblastem...
Nanasa se na debato v GQRP grupi o (ne)potrebnosti preizkusa CW za posamezne operaterske kategorije.


The 5 wpm test, I have to say it' a bit of a waste of time. As one who likes CW I still see that it may seem to be irrelevant to today's technology and as such is perhaps not the best way of judging who has access to the HF bands. So as I have mentioned on other occasions on other lists why not have something more or less directly equivalent to the CW test in this modern digital age. How about a typing test. At a speed that would require correct use of all fingers i.e. touch typing. It would take effort and practise just like morse and would be a really useful and relevant skill. I like the idea but would be sad nevertheless to see CW go. But times change. 5 WPM is not a realistic operating speed but is perhaps a useful introduction for reduced access. How about a straight choice of skills 12 WPM CW or 25 WPM typing, giving the candidate the choice of which to take, either one giving fullaccess. Just a thought

Ray GW4PUC GQRP 10912 FISTS 6466 RSARS 2076 RSGB
s56al
 
Prispevkov: 798
Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a s51bw » 26 Okt 2001, 08:59

Uporabniški avatar
s51bw
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 17 Maj 2001, 01:00
Kraj: Space

OdgovorNapisal/-a S55L » 19 Dec 2001, 20:12

Po moje bi tudi bila to pametna ideja! 73 Matevz
S55L
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 19 Dec 2001, 01:00
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a S57NRC » 07 Feb 2002, 01:11

Seveda se z idejo v večini strinjam. Ne morem pa mimo dejstva, da je telegrafija začetek tega..

Mislim, da bi bilo potrebno CW, kot prioriteto "ukiniti" oz. umakniti toliko na stran, da bi do izraza prišle tudi drugi načini komuniciranja, ki so sedaj malo umaknjeni pri izpitu, kot packet, povezave s sateliti, EME, SSTV in še kaj bi se našlo.

Prav tako pa bi bilo 3 razredu povečati pristojnosti, glede uporabe frekvenc.

Seveda pa bi bilo potem treba razreda spremeniti, oz malo drugače doreči njihove pristojnosti.
73
Miha
S57NRC
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 13 Avg 2001, 01:00
Kraj: Ljubljana JN76GB

OdgovorNapisal/-a S51M » 12 Mar 2002, 16:59

Ni vprasanje toliko, cw da ali ne, marvec, kaj so same radioamaterske zveze in koliko spostujemo sprejete dogovore, kam smo zasli. Mar so sekundne zveze v slogu "59 thanks", ali "599001" ipd., sploh kaksne zveze, ali gre za celo za dobesedno bebavost? Hm, v razmislek, kajne?

Gre za to, da se vse bolj in bolj odtujujemo, zapiramo vase, postavljamo zidove, oklicujemo z zvenecimi ( domnevnimi ) nazivi "svetovno", "olimpijsko", ceprav....
Gre za to, da postajamo suznji strojev, da je v radioamaterizmu ze toliko narcizma,, skratka: ah, naj razume, kdor more!

Osebno menim, da se je cw preizkus lahko izpustil za dostop na kv ze zdavnaj, toda cw frekvence naj ostajajo nedotaknjene. Lahko se jim nekoliko zozi obseg, odvisno od zanimanja za to vrsto dela in se da vecji obseg za druge vrste dela, toda obstajati mora strogo spostovanje pravil, kje je kdo.

Zdi se mi, da bi nekateri "sodobni" ljudje zeleli zravnati z zemljo tudi stare gradove, umetniske stavbe, pa zgradili na njihovem mestu zelezobetonske stolpnice, pa izbrisali resno, zares umetnisko glasbo preteklega obdobja in jo preglasili s sodobnimi racunalniskimi poneumljajocimi packarijami, kjer lahko ze vsakdo "ustvarja". Mar na nek nacin tega ne pocnemo v radioamaterizmu? Ne z racunalnikom, kje pa, le vedeti, kaj ima in nima duse in koliko je ima.

Neki moder clovek je zapisal: "Kadar se spotaknejo bebcki, vedno potegnejo za seboj v prepad mnozice". Tako je tudi ( ze ) v radioamaterizmu.

Rekel pa bom takole: Nemalo, in to ljudi, ki so resnicno segli v zivljenju dlje od nosu lastnih enoumij in necimrnosti, meni, da je cw umetnost v telekomunikacijah. Telegrafija je zares ustvarjalna, zblizajoca, koliko je in taksna bo, pa je odvisno od nas.

V radioamaterizmu naj ne bo toliko odvisnosti od denarja. in freudevskega podaljsevanja raznovrstnih stolpov, moci signalov - v imenu raznovrstnih parad, brzcas se en "bister" vpliv strani nekega neba.

A ni smesen paradoks, da si je clovek pridel vzdevek "sapiens", pa vendar, kako dalec je se od tega! Tako je ze tudi v nasem hobiju, ljudje.

Quo vadis, radioamaterizem?

Srecno!

Bruno Lubec, S51M

<font size=-1>[ To sporočilo je spremenil: S51M dne 2002-03-12 17:06 ]</font>

<font size=-1>[ To sporočilo je spremenil: S51M dne 2002-03-12 17:06 ]</font>
S51M
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 12 Mar 2002, 01:00
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a s56al » 13 Mar 2002, 08:12

Bruno,

Da ne bo pomote, nic nimam proti telegrafiji kot taki. Strinjam se tudi, da je bila Morsejeva telegrafija (ceprav precej drugacna kot tista, ki jo poznamo radioamaterji danes!!!), zametek resnih mnozicnih telekomunikacij s pomocjo elektricnih signalov. Strinjam se s tabo tudi v vseh ostalih tockah, tudi z ohranjanjem dolocenih delov frek. obsegov namenjenih izkljucno telegrafiji. Vendar ne smeva pozabiti, da sposobnost dojemanja, kaj sele ustvarjanja umetnosti, kamor telegrafijo pristevas, ni dana vsem. In tako je tudi s telegrafijo. Namen izpita iz le-te naj bi bil, da je za dostop do dolocenih frekvencnih obmocij potrebno vloziti nekaj vec truda. S tem naj bi se na teh frekvencah ohranila nekaksna operaterska kulturna elita. A temu zal ni tako. Vsakemu, ki nekoliko poslusa 20m obseg, hitro postane jasno, kaksni vse HAMi se tudi na najbolj "priviligiranih" frekvencnih obmocjih zadrzujejo. Ceprav so med njimi v veliki meri HAM z dobrim znanjem telegrafije. Tako kot pravis, nastopastva, predvsem pa nestrpnosti in nasilja, ki vse bolj prezema civilizacijo zahodne (USA) kulture, je na HAM frekvencah vedno vec. To je nesporno dejstvo.

Menim, da je nauciti se pravilnega 10 prstnega tipkanja v povprecju prav tako tezko, kot nauciti se sprejemati telegrafijo z npr. 60 znaki /s. Zato se mi je zdela ideja dobra. S tem bi se ohranil namen, da se dovoli dostop do nekaterih frekvencnih obmocij samo tistim, ki so se za to pripravljeni potruditi in ne samo placati tega privilegija z denarjem, vzame pa se "samodrzen" privilegij telegrafistom, ki se resnici na ljubo marsikdaj zaradi tega svojega znanja pocutijo neke vrste "nadljudje" v HAM svetu. Kajti treba je vedeti, da obstajajo osebe, ki so dobre volje, prijazne, omikanih navad, pripravljene uciti se, a se nikoli ne bodo mogle nauciti sprejemati telegrafijo s hitrostjo, potrebno za opravljanje izpita za 1. kategorijo. Ker pac imajo za to "vgrajen" neke vrste antitalent ali morda "zavoro". In po veljavnih predpisih je taksnim osebam dostop do najzanimivejsih KV obsegov onemogocen. To se mi ne zdi posteno. Tudi sam sem nekoc poznal taksnega cloveka. Kjub nadpovprecnim naporom in vlozenemu casu v vaje iz sprejemanja CW mu ni nikoli uspelo. A je bil sicer dober "phone" operater. Preprican sem, da ta primer ni osamljen.

Pa se nekaj je. Eden glavnih argumentov, ki ge je pogosto slisati v prid ohranjanju privilegijev telegrafistov med HAM operaterji je, da je to nacin dela, ki omogoca najzanesljivejsi nacin radijskega komuniciranja tudi v mejnih pogojih, ko vsi ostali nacini odpovedo. To ze dolgo ni vec res.

Se vedno pa je telegrafija lepa in zanimiva vescina, ki vzbuja (vsaj pri meni) nostalgicne obcutke in spomine na neko prijetno obdobje, ko so bili signali, ki smo jih sprejemali s HAM RX, bistveno drugacni kot danes. In kraji, iz katerih so prihajali, so se nam zdeli tako zelo oddaljeni a hkrati tako zelo privlacni zaradi svoje kulturne ali geografske drugacnosti. Bil je resnicno posebne vrste obcutek in bilo bi skoda, da ta "regenerator" tovrstnih spominov popolnoma zamre. Zal pa minulih casov tega preteklega obdobja ni vec in tudi na HAM bandih je iluzorno pricakovati mnozicno uporabo telegrafije. Svet je pac postal globalna vas. In kraji niso vec tako zelo oddaljeni. Mladim je danes dozivetje tovrstnih obcutkov prikrajsano. V zameno za globalizacijo in vse, kar z njo prihaja, bodi pozitivno ali negativno. Vsaj v svetu zahodne (USA) industrijske kulturne ureditve.

73 & 72 de S56AL


<font size=-1>[ To sporočilo je spremenil: s56al dne 2002-03-13 15:11 ]</font>
s56al
 
Prispevkov: 798
Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a S51M » 14 Mar 2002, 09:01

Lepo pozdravljen in hvala za lep odgovor.

Da, tudi sam vidim, da je ze dolgo casa razvrednotenje v nasem hobiju in to toliksno, da sem ze nekajkrat nameraval vse opustiti ( tudi letos ), a si se vendarle premislil, kajti se se najdejo radioamaterji s srcem, dobri ljudje, zal pa nam radioamaterski vsakdanjik prepogosto doloca in vsiljuje neka klika taksnih in drugacnih ljudi, zaslepljenih od zelje po moci, nastopastev... in - kot sem ze rekel - vpliva strani nekega neba, mislec, da je to dobro in pravicno, kaj se dogaja.

Osebno imam telegrafijo najraje, a, kot sem ze rekel, menim ze leta in leta, da je treba prekiniti preizkus telegrafije kot dostop na "privilegirane" frekvence ( to je, zal, naredila neka "kvazielita", ki nekih drugih talentov nimajo, so pa na polozajih ).

Istocasno ugotavljava, kaj pocno tile "vrhunski, top, first in kdo ve se, kaj vse necimrno so si se pripeli, ti operaterji, kam je vse skupaj prislo. Toliko lazi in narcizma, necimrnosti je ze v nasem svetu, tudi radioamaterstvo je zastrupljeno. Da, globalnost, z dobrim in slabim.

Ponavljam: res ne vem, cemu zagovarjajo cw kot dostop do visjih razredov operaterja, ne vem, kdo jim vendar daje taksne in drugacne kompetence in kdo so ti posamezniki, ki s tem radioamaterizmu povzorcajo skodo.

Pogoj bi moral biti, ce ze govorimo o nekem kriteriju za dostop do operaterskih razredov, ravno v spostovanju dogovorov, prijaznosti in seveda - veselju, toda ne sebicnemu veselju in onemogocanju drugih. To, kar se pogosto ze lep cas dogaja na frekvencah in s cim se trkljajo po prsih nekateri slovenski operaterji, imenujem dobesedno bevbavost, malikovanje, zaslepljenost.

Moti me tudi preobsezen kriterij tehnicnega znanja na izpitih.

Zal mi je, da tvoj prijatelj, ki se je trudil nauciti cw, ni mogel do visjega operaterskega izpita. Najbrz je veliko podobnih primerov, ki je ljudem odvzelo voljo. Da, vsi ne morejo igrati klavirja kot Ivo Pogorelic, vsi nimajo teh talentov, jasno, a ljudje se vendarle lahko z vsem srcem predajajo glasbi in glasba je mnogotera, ni samo klavirska ( prispodoba radioamaterizma ) in kar je od srca, je veliko vec od marsicesa, kar se ima za... Kako je ze pisano: Veliko je darov, duh pa je isti.

Zato je skrajni cas, da se tudi odgovorni na ZRS ozavestijo, kaj je nastalo iz radioamaterizma tudi pri nas in pricnemo cistiti plevel v samih sebi. Dovolj je stigmatizacij , iskanja lastnih privilegijev, nastopastva, skrajne sebicnosti... Se kar vcasih vprasujem, kdo nas nenazadnje to zastopa na IARU: cemu tam molcijo... in kako dolgo bomo se price propadu radiomaterizma. Poznam odlicne radioamaterje, radioamateje s srcem, predvsem iz Rusije, ki jim je postal ta hobi nedostopen: bodisi ne morejo placati elektrike, bodisi nimajo niti od cesa za ziveti. Pa toliko govorimo o nekem duhu, prijateljstvu v radioamaterizmu... Da, vendar je to duh denarja in lazi, sebicnosti, necimrnosti strupenih zelja po moci ( hm, Nietzsche... )!

Glede tipkanja oziroma cw same, pa menim takole: ne moti me, ce ima kdo racunalnik in me cita ali tipka na tipkovnico, kje pa, se celo zelo zanimivo mi je. Pomembno je, da je zveza lepa, prijateljska, ne kratka in odtujojoca... - sem ze pisal o tem.

Vse dobro in hvala.

S51M, Bruno

<font size=-1>[ To sporočilo je spremenil: S51M dne 2002-03-14 09:17 ]</font>
S51M
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 12 Mar 2002, 01:00
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a s56a » 19 Mar 2002, 01:19

Ce ukinemo CW, zgubimo vecno temo za radioamaterske debate...

73 de Mario, S56A
s56a
 

OdgovorNapisal/-a s56al » 19 Mar 2002, 09:20

Da ne bo nepotrebnega in nekonstruktivnega razpihovanja strasti se na tem forumu: POZOREN bralec lahko razbere, da v prispevkih 1..7 nihče ni predlagal ukinitve telegrafije.

73 & 72 de S56AL



<font size=-1>[ To sporočilo je spremenil: s56al dne 2002-03-19 09:38 ]</font>
s56al
 
Prispevkov: 798
Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a S51M » 21 Mar 2002, 07:47

In ce ( ko ) ukinemo radioamaterske debate, dobimo dobeseden "krasni novi svet" tudi v radioamaterizmu.

Od tod nenazadnje izvira vse vecja tisina na frekvencah in se kaj... Oh, tremens.

Srecno
S51M
S51M
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 12 Mar 2002, 01:00
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a s56a » 02 Apr 2002, 17:08

Na KV frekvencah je bilo kar zivahno zadnje case zahvaljojoc WPX SSB in novi DXCC VP6DI.
Ta je zacel delati CW in je bilo veliko jokanja za SSB :smile: O disciplini na obsegih lahko recemo "Oh, tremens".

73 de Mario, S56A


On 2002-03-21 07:47, S51M wrote:
In ce ( ko ) ukinemo radioamaterske debate, dobimo dobeseden "krasni novi svet" tudi v radioamaterizmu.

Od tod nenazadnje izvira vse vecja tisina na frekvencah in se kaj... Oh, tremens.

Srecno
S51M
s56a
 


Vrni se na Radioamaterstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov