s55z napisal/-a:Za ščitenje amaterskih frekvenc ima IARU organizirano službo, ki bazira na podatkih, ki jih prejme od nacionalnih organizacij. Tudi mi smo nekdaj pošiljali, zadolženemu v I. regionu take podatke.
Frekvence moramo ščititi tudi za sebe in pred seboj. APEK tega ne dela in je ob znanih mariborskih motnjah jasno povedal, da zato nima pravne podlage. Pa tudi kakšen linearec na 2 m iz Slavnika in od drugod bi bilo potrebno včasih malo uglasiti, da se ne bi sosedje v 100 km pasu pritoževali nad motnjami. Stroškov s tem delom ni in ne novih zaposlitev s katerimi grozite.
73, Toni, S53BH
S56ZDB napisal/-a:Kaj je radioamaterski monitoring?
Pozor! Četudi sem morda tudi sam v začetku bil v zmoti, radioamaterski monitoring NI namenjen iskanju morebitnih kršilcev in motilcev, kadar so le-ti licencirani radioamaterji.
S56ZDB, Darko
s55z napisal/-a: Pa tudi kakšen linearec na 2 m iz Slavnika ....... bi bilo potrebno včasih malo uglasiti, da se ne bi sosedje v 100 km pasu pritoževali nad motnjami.
anton.galun napisal/-a:Prav zanimive zadeve se utegnejo izluščiti iz diskusij protagonistov uzakonjenja radioamaterstva na slovenskem:
En pravi:s55z napisal/-a:Za ščitenje amaterskih frekvenc ima IARU organizirano službo, ki bazira na podatkih, ki jih prejme od nacionalnih organizacij. Tudi mi smo nekdaj pošiljali, zadolženemu v I. regionu take podatke.
Frekvence moramo ščititi tudi za sebe in pred seboj. APEK tega ne dela in je ob znanih mariborskih motnjah jasno povedal, da zato nima pravne podlage. Pa tudi kakšen linearec na 2 m iz Slavnika in od drugod bi bilo potrebno včasih malo uglasiti, da se ne bi sosedje v 100 km pasu pritoževali nad motnjami. Stroškov s tem delom ni in ne novih zaposlitev s katerimi grozite.
73, Toni, S53BH
Drugi pa pravi:S56ZDB napisal/-a:Kaj je radioamaterski monitoring?
Pozor! Četudi sem morda tudi sam v začetku bil v zmoti, radioamaterski monitoring NI namenjen iskanju morebitnih kršilcev in motilcev, kadar so le-ti licencirani radioamaterji.
S56ZDB, Darko
Zdaj pa bi bilo res lepo, da se znotraj skupine tistih, ki brezobzirno in ne glede na glas javnosti na najrazličnejše načine vsiljujejo ZRDej, posamezniki dogovorijo, kaj bi sploh radi: možnost sankcioniranja početja licenciranih radioamaterji, ki jih zabava ustvarjanje motenj, ali pa možnost sankcioniranja početja neradioamaterskih motilcev, ki posegajo na radioamaterske frekvence. V zgornjih citatih se namreč kaže, da so pričakovanja protagonistov ZRDej glede monitoringa v popolnem nasprotju s tem, kaj o izvajanju monitoringa veleva koncept IARU. In to je le en droben primer kopice zablod, nedoslednosti in protislovij, zapisanih v dokumentu, ki sliši na ime "Osnutek Zakona o radioamaterski dejavnosti".
No ja, mogoče pa se bo le izkazalo, da je celotna zadeva okoli ZRDej ena velika zmota in da bodo akterji le doumeli, da je potrebno pri urejanju statusa in pravne plati radioamaterstva v Republiki Sloveniji ubrati popolnoma drugačni pristop, in to predvsem strokovni. Vsekakor pa brez oziranja na rešitve iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. So namreč hudo preživele.
In da ne zaidemo s teme: ali lahko tisti, ki zavračamo sedanji pristop pri uzakonjanju radioamaterstva na slovenskem, v naslednji številki CQ ZRS objavimo eno anketo?
Lep pozdrav,
Anton GALUN
S56ZDB napisal/-a:
Tono, nikar ne ugibaj. Namesto, da gledaš in bereš kaj piševa Stipe in jaz bi se lahko dal podučiti tudi sam o tem kaj je radioamaterski monitoring. Verjemi, da nimam(o) namena odkrivati tople vode.
73
S56ZDB, Darko
s57uud napisal/-a:s55z napisal/-a: Pa tudi kakšen linearec na 2 m iz Slavnika ....... bi bilo potrebno včasih malo uglasiti, da se ne bi sosedje v 100 km pasu pritoževali nad motnjami.
Kot skriti del ekipe. ki tekmuje s Slavnika moram povedati, da monitoriram delovanje naprav in po potrebi tudi v času tekmovanja servisiram. Sem precej bližje kot 100km, pa nisem zaznal potrebe po uglaševanju. Mislim, da smo trenutno edina ekipa, ki ima organizirano lastno monitoring službo.
s55z napisal/-a:Hmm, fantje, dajte no prebrat, kdo je podpisan.... Jaz sem samo objavil Tonijevo besedilo...
Mah... dost mam vsega...
Vrni se na ZRS - Zveza Radioamaterjev Slovenije
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov