S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 14 Jun 2021, 10:39

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 271 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 05 Okt 2009, 19:35 
Odsoten

Pridružen: 06 Dec 2002, 19:01
Prispevkov: 94
Pa še moj oziroma glas kluba S51DSG podpori skupini klubov, kateri so pripravili predlog proti osnutku zakona!

Pozivam pa tudi vse "neorganizirane" radioamaterje(tisti, ki ne plačujejo kotizacije in jih trenutno stanje v Zvezi ne zanima), da dajo svoj glas skupini.

_________________
ex S57NEZ


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Okt 2009, 06:13 
Odsoten

Pridružen: 27 Jan 2006, 14:14
Prispevkov: 235
Kraj: Prihova S5
Tovarišija!
Takole porečem : Zdaleč ne morem reči da me ZRS ne zanima,še bolj namreč prav tale sedaj. HI! Zakaj, prav vsi vemo. Prav tako sem si omislil učlaniti se ŠE pred mesecem ko so mi rekli da je celo CQ-zrs dosti boljši,Qsl biro odlično deluje in še kaj izboljšanega v zadnjem času.
Pred kratkim pa tale osnutek-predlog.....skregan z ham spiritom v mnogih točkah.Mlajšim sestavljavcem niti ne zamerim,saj niso "zraven" kakor pre mnogi old timerji (tudi izpisani) , pač pa pobudnikom v ozadju...
Ne pustimo se ! Albert Sedaj E77UW ali pa S5/E77UW morda pa celo vseeno po treh mesecih S57UW HI !
Lep pozdrav !


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 07 Okt 2009, 20:39 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2005, 21:25
Prispevkov: 245
Kraj: VRHNIKA
Radioklub "Ivan Cankar" Vrhnika je na svoji seji dne 07.10.2009 obravnaval osnutek ZRDej in sprejel sklep, da smo absolutno proti takemu zakonu! Mnenja smo tudi, da zakona ne potrebujemo, naj se zadeve rešujejo drugače (sprememba statuta ZRS...).
Morda bi dodal še to, da nam nekako ni bilo jasno, kakšni so to radioamaterji, ki so pripravili osnutek, ki je sovražno nastrojen proti radioamaterjem? Vsekakor osnutek ni podoben ničemer. Pa še to: vsaj nekatere sem imel za kolikor toliko normalne, pa sedaj lahko ugotovim samo to, kako zelo sem se motil. Nobenega ne bom navajal poimensko, ker mi bodo sicer solili pamet, da nimam prav.
Ampak, predlog zakona bo, kot najvišji organ, sprejemala konferenca ZRS-a. In iskreno upam, da si bo večina klubov vsaj okvirno prebrala osnutek in izoblikovala svoje mnenje. Vsaj z nekaterimi se bom osebno pogovoril o tem. Osebno pa sem mnenja, da noben normalno misleč radioamater ne more biti za sprejem takega zakona. Ali pa sem zopet naiven?
Vsem, ki pa še niste uspeli prebrati osnutka, pa toplo priporočam, da si vzamete čas in to storite čimprej.

_________________
73 de S57DX


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 06:52 
Odsoten
Moderator

Pridružen: 06 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 118
Samo toliko, da ne izgubimo prave smeri. Na 37. konferenci je bil med ostalimi sklepi sprejet tudi tale:

Sklep štev. 6
Konferenca ZRS je z glasovanjem potrdila ustanovitev skupine za izdajo zakona o radioamaterski dejavnosti.

Predlog omenjenega zakona se bo potrjeval na 38. konferenci. Kakor je meni znano je statut ZRS-ja skušalo spremeniti že kar nekaj UO, vendar dlje kot do sprememb ki jih je pripravil Miran s50o ni prišlo. Iz navedenih razlogov je čas samo za spremembo statuta minil že davno. Trenutni UO se je trudil in se trudi, da se do naslednje konference pripravi predlog ZRDej v taki obliki, da bomo imeli kaj od njega. Normalno je da obstajajo predlogi za popravek členov predloga zakona in smatram da bodo tisti, ki so tehtno in argumentirano napisani tudi upoštevani. Za skupino za pripravo ZRDej bi bilo najlažje in bi ji najbolj pomagali tako, da bi člen, ki bi ga želeli spremeniti, dodati ali brisati formulirali v taki obliki, da bo pasal v predlog zakona. Ali pa mi vsi tisti, za katere je ta predlog zakona tako sovražen predstavite vašega, ki bo boljši..., bolj radioamaterski.

73 de Andrej / S50TA


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 07:27 
Odsoten

Pridružen: 28 Feb 2002, 01:00
Prispevkov: 669
Kraj: Škofja Loka
Ja konferenca je res sprejela tak sklep vendar brez predhodnih gradiv v klubih, nekih zmedenih informaci, ki niso povedale nič in principov, da večina prisotnih tako potrdi vse, kar se da na mizo. Bljak :roll:

s50ta napisal/-a:
...
Sklep štev. 6
Konferenca ZRS je z glasovanjem potrdila ustanovitev skupine za izdajo zakona o radioamaterski dejavnosti.

...
73 de Andrej / S50TA

_________________
LP Jure


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 08:36 
Odsoten

Pridružen: 27 Jan 2006, 14:14
Prispevkov: 235
Kraj: Prihova S5
Ja Slavko....
Da je kar nekaj naivnih drži. Zato so pa vsa leta izdelali tako situacijo z ZRS-jem.Sedaj pa "red" na enkrat.Nikoli nisem bil naiven in videl tudi ozadja raznih predlogov. Zato sem izstopil ker so mnogi predlogi (tudi kateri moj) iz strani mnogih bili bob ob steno, saj so preovladali predvsem zasebni interesi.1000 šol,razhodovanja telek. opreme,zaščita slov.interesov na digipiterjih in še mnogo česa, se pa ZRS-ja ni brigalo.Prav zaradi takih stvari so mnogi enostavno prenehali plačevati. Eni smo pa napisali svoje prigovore, jih posredovali na ZRS, kjer je takrat Arči "deloval", pa še kdo.Tudi na komferencah smo delovali... žal prevladali so zasebni interesi. "psi lajajo-karavana gre naprej" pa velja še danes dragi ANDREJ.
Ja Andrej....
Verjamem da si,pa še kdo, vložil v zrd kar precej dela. Toda nikomer ne bo prav da se bo "prišlo skozi"na način nezainteresiranosti članstva in klubov za vse skupaj (sklepčnost !) Vedi da nismo naivni!
S tem v zvezi te uprašam:1. zakaj je bil zaklenjen tisti del foruma kjer so padale zaresne , in tudi neresne pripombe-žal, iz katerih ste snovalci lahko izluščili prav tisto kar sedaj "umno" predlagaš--- naj pač damo svoj predlog.
2.Kaj ni prav ta forum eno od glasil ZRS,tudi za mene nečlana ničesar v S5, pa se nihče ni konfrontiral z nami kateri smo dajali zelo konkretne-tudi konstruktivne komente.Poleg tudi celo sovražnih, drži, saj aroganca sproži marsikaj.
3.Da naj bi bil red se strinjamo vsi.Ni pa res da se država ne bo z nami radio amat. ukvarjala, saj se dobro ve da je sama po sebi z mednarodnimi obligacijami zavezana delati -skrbeti za red na radio freq. Torej ne rabimo še dodatnega monitoringa. Mi sami pa vemo za HAM SPIRIT, kar naj bi veljalo.Tistega mariborčana bi se dalo lepo utišati.....
Sem že ne enkrat prav tukaj -v forumu- skoraj zahteval kaj konfrontacije, nekateri celo kotizirani člani prav tako(no ja...jaz nečlan sem res "niko i ništa") nič od vsega!
Old/old timer Yu3bgh,Yu1fyz,Yu1uw,Yu4uw,Yu3Uw,S57uw, sedaj E77uw Albert
Lep pozdrav prav vsem. Albert


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 09:07 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2383
Kraj: jn76gh
Samo pojasnilo k vprašanju 1.

Forum je bil zaklenjen z moje strani zaradi nivoja komunikacije, ki je na žalost šel prenizko. Lahko bi kdorkoli odpr novo temo o tem. Tako da te zadeve rešujemo objektivno (kar se pač da) in moderiramo po svoji najboljši vesti. Andrej seveda tudi kot naš član moderatorjev zgledno opravlja svojo zadolžitev, za katero smo mu hvaležni.

lp

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 10:15 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 510
Kraj: Novo mesto
Andrej je fajn fant kot tudi njegov oče S51ST...! :)

Pri vsej tej zadevi, kot jo ves čas vidim sam, je izostanek TRANSPARENTNOSTI
delovanja vodstvenih organov zveze. Zakaj je potrebno, da se za člane "skupine"
še sedaj javno ne ve...?...Ne govorit o "varstvu osebnih podatkov", lepo prosim...
Gre za 8 članov te "skupine"....smo hami ali ne..?!!. Tako pa: UO - nič....NO - nič...
Predsednik tu še ni rekel nobene...!!..etc...In potem se ni čuditi, da imajo fantje revolt
do takega načina dela :( Tako pač ne gre...!

Vsebina osnutka (NE predloga) in pripombe (predvsem Boštjanove), dajejo iztočnice za
izdelavo teksta osnutka, ki bo primeren za nadalnjo obravnavo. Obstoječi tekst ni
dobil pozitivne ocene za nadalnjo obravnavo, čeprav se to poizkuša preslišati in kot
tak NE more biti obravnavan kot bodoči predlog zakona. Ali ni to jasno iz mnogih
pripomb...??!! Med nami imamo strokovnjake, ki imajo znanje in dovolj energije da se
iz obstoječega, lotijo izdelave teksta novega osnutka...če že mora ta zakon bit.
Toliko za tokrat...

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 10:54 
Odsoten

Pridružen: 27 Jan 2006, 14:14
Prispevkov: 235
Kraj: Prihova S5
Boštjanu priznanje za zgledno delo na forumu-z razlogom si oni del zaprl.
Nadalnjim prisotnim tudi hvala, kajti vse preveč se je bilo tiho.
Dan... kupi si očala, saj spregledaš Yu3 kar 3 krat.Si pač nestrpnež do "ubogih",barakarja.
Upam samo da se še več fantov-tudi deklet oglasi ko si po dolgih časih ogledajo postulate ham spirita. (recimo ARA-BiH je izdal nekaj tisoč primerkov prevedenega od ON4UN-a okoli obnašanja na frekvencah.)
Lep pozdrav


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 11:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2003, 22:59
Prispevkov: 101
Ali mi lahko sploh kdo, pa naj bo proti ali za pripravljeni osnutek zakona o radioamaterski dejavnosti, pojasni, zakaj je tak zakon sploh potreben?! Ste mar že slišali, da bi recimo ljubitelji petja, morda branja, smučanja, ali kakšne druge amaterske - ljubiteljsko neprofitne dejavnosti vztrajali in si pripravljali in pisali zakone, ki bi urejali njihovo dejavnost in jo obravnavali kot ekskluzivo? Morda lot lex specialis? Neodvisno od okolja in sveta okoli njih?
Okvire delovanja amaterizma in s tem tudi pravic in dolžnosti državljana, postavlja zakon o društvih, okvire izvajanja pogojev same dejavnosti pa splošni zakon, ki ureja to dejavnost nasploh, po potrebi pa tudi podzakonski akti. Izvajanje same amaterske dejavnosti, organiziranost in druge posebnosti pravne osebe - društva pa se urejajo s statutom, pravilniki. Kaj pa s tistimi, ki niso ali nočejo biti, bi rekli "organizirani", ki želijo ostajati prosti strelci? Ja, s tistimi bo pa bolj težko, zlasti še, če vseh njihovih interesov in potreb država ni pripoznala in jih vključila v temeljni zakon, s katerim je uredila izvajanje dejavnosti. Pa še nekaj je treba vedeti. Država nima rada veliko ust in veliko ušes. Najraje ena. In zato igra na reprezentativnost. In zato med drugimi združenji in zvezami obstaja tudi Zveza radioamaterjev. In kaj je pri pripravi temeljnega zakona o sistemih zvez naredila ta radioamaterska zveza, da bi kar najbolje zaščitila interese članov? in kaj je še morda naredila za tiste, ki to še ali več niso?
Veliko je še mogoče narediti s spremembo statuta same organizacije. Pa vendar mi še vse do danes ni uspelo razbrati, kaj se s spremembami statuta in pisanjem zakona sploh želi doseči. Morda boljši radioamaterizem, več radioamaterizma? Kaj neki?
Sam bi se opredelil za članstvo v centralno organiziranem radioklubu, ki bi mi ponujal paleto možnosti, za katere bi se odločil in katerih zagotovitev bi plačeval. Ker sem dokaj altruistično in socialno naravnan, bi poleg dejanskih stroškov, ki bi jih povzročal in stroškov za delovanje samega kluba, kril še del stroškov za delovanje mladih radioamaterjev in tistih, ki sami tega ne zmorejo.
Tako vidim jaz vso to zadevščino, ki povzroča toliko nejevolje.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 11:52 
Odsoten

Pridružen: 18 Jun 2006, 23:23
Prispevkov: 452
Kraj: Ljubljana
Centralnega radiokluba ni in ne bo iz preprostega razloga, ker bi takšen radioklub bil izrazito ljubljana-centričen.

V Ljubljani sta že RK Ljubljana in RK Triglav (pa še kakšen bi se našel, saj je tudi SCC organiziran kot pravna oseba).

Ravno "gužva" v Ljubljani in uničujoča tekmovalnost, a ne na bandih temveč za "funkcije" so boter marsikaterem sporu iz preteklosti in nerazumevanju problemov v sedanjosti.

ZRS ima svoje organe in svoje poslanstvo ter vsak izmed teh določene pristojnosti.

ZRS je le ena. Za to, da bi kdo vodil ZRS bi moral s svojimi idejami, usmeritvami in programom prepričati večino na volilni konferenci. To je zame (pa še za marsikoga drugega) temelj demokracije.

Kolikor mi je znano vodi ZRS med dvema konferencama UO ZRS in ne Peter ali Pavel ali neka glasna ad-hoc skupina, ki zgolj nečem nasprotuje, a ko je bilo potrebno kaj predlagati so bili predlogi, da te se bog usmili (USTAVITI ZAKON, USTAVITI SKUPINO, USTAVITE SVET!)

Kdor predlaga ustanovitev "centralnega radiokluba" naj ga ustanovi kar sam, naj ga vodi kar sam, naj se s tem ukvarja tako, kot misli, da je edino pravilno, a naj pri tem ne pozabi, da konkurenca idej pomeni tudi to, da še kdo drug ima s svojo idejo pravico vstopiti v ta prostor v katerem se krešejo mnenja in argumenti.

My 2 €c, pa najbrž se bom ugriznil za jezik.

73

S56ZDB, Darko


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 15:17 
Odsoten

Pridružen: 28 Okt 2004, 21:07
Prispevkov: 761
Gospod Darko!
Že nekaj let obiskujem Konference ZRS. Na nobeni Konferenci nisem zasledil niti kanček demokracije. Govoriva o istih Konferencah ZRS?


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 15:25 
Odsoten

Pridružen: 30 Mar 2005, 13:46
Prispevkov: 14
S55P napisal/-a:
Ali mi lahko sploh kdo, pa naj bo proti ali za pripravljeni osnutek zakona o radioamaterski dejavnosti, pojasni, zakaj je tak zakon sploh potreben?! Ste mar že slišali, da bi recimo ljubitelji petja, morda branja, smučanja, ali kakšne druge amaterske - ljubiteljsko neprofitne dejavnosti vztrajali in si pripravljali in pisali zakone, ki bi urejali njihovo dejavnost in jo obravnavali kot ekskluzivo? Morda lot lex specialis? Neodvisno od okolja in sveta okoli njih?
Okvire delovanja amaterizma in s tem tudi pravic in dolžnosti državljana, postavlja zakon o društvih, okvire izvajanja pogojev same dejavnosti pa splošni zakon, ki ureja to dejavnost nasploh, po potrebi pa tudi podzakonski akti. Izvajanje same amaterske dejavnosti, organiziranost in druge posebnosti pravne osebe - društva pa se urejajo s statutom, pravilniki. Kaj pa s tistimi, ki niso ali nočejo biti, bi rekli "organizirani", ki želijo ostajati prosti strelci? Ja, s tistimi bo pa bolj težko, zlasti še, če vseh njihovih interesov in potreb država ni pripoznala in jih vključila v temeljni zakon, s katerim je uredila izvajanje dejavnosti. Pa še nekaj je treba vedeti. Država nima rada veliko ust in veliko ušes. Najraje ena. In zato igra na reprezentativnost. In zato med drugimi združenji in zvezami obstaja tudi Zveza radioamaterjev. In kaj je pri pripravi temeljnega zakona o sistemih zvez naredila ta radioamaterska zveza, da bi kar najbolje zaščitila interese članov? in kaj je še morda naredila za tiste, ki to še ali več niso?
Veliko je še mogoče narediti s spremembo statuta same organizacije. Pa vendar mi še vse do danes ni uspelo razbrati, kaj se s spremembami statuta in pisanjem zakona sploh želi doseči. Morda boljši radioamaterizem, več radioamaterizma? Kaj neki?
Sam bi se opredelil za članstvo v centralno organiziranem radioklubu, ki bi mi ponujal paleto možnosti, za katere bi se odločil in katerih zagotovitev bi plačeval. Ker sem dokaj altruistično in socialno naravnan, bi poleg dejanskih stroškov, ki bi jih povzročal in stroškov za delovanje samega kluba, kril še del stroškov za delovanje mladih radioamaterjev in tistih, ki sami tega ne zmorejo.
Tako vidim jaz vso to zadevščino, ki povzroča toliko nejevolje.

Imaš čisto prav. Ne rabimo nekega specialnega zakona za naš hobi. Težnja je uzakoniti vse v zvezi s hobijem, da bi bil to samo hobi članov. To pa samo zaradi pridobivanja denarja. Namesto, da bi se potrudili za članstvo, so v preteklosti delali tako, da jih je čimveč odšlo. Po moje bi bilo treba narediti društvo (klub) tako zanimiv, da bi ljudje videli smisel v svojem članstvu v takšnem klubu, da bi delovalo to društvo v interesu članov. Društvo ne more biti samo sebi namen. Vsa društva delujejo v skladu z zakonom o društvih..Je radioamaterska dejavnost kaj drugačna - a niso klubi ustanovljeni po zakonu o društvih? Tako je težnja ene skupine zelo očitna tudi s tem, ko prepisujejo stare predpise, ki naj bi bili nekaj novega..


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2009, 16:31 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
Pozdravljeni!!!

Kot neclan ZRS ali kaksnega kluba,vseeno podpiram dejstvo,da tak osnutek ne more bit sprejet,zato sem vsekakor proti temu osnutku.Se bolj sem pa za,da se v celoti ukine delovanje ZRS,ker do sedaj pokazano v vecih letih,je glavni krivec za spore in upadanjem zanimamnja za nas hobi,prav ta zveza.V vseh teh letih kaj sem v teh vodah,nisem niti 1x zasledil,da bi kdo pohvalil delo zveze.Ceprav se garnitura menjuje na vsake toliko,uspeha ni.To pomeni,da so mocni lobiji,kateri vsiljujejo svoje interese(tudi kaksni posamezniki).Prav s tem namenom sem izstopil iz zveze,ker v vseh teh letih,se ni premaknilo nic.Sicer ne vem,zakaj kdo potrebuje ZRS,mogoce zaradi revije CQ ali cesa podobnega,ker glede QSL biroja,se da vse lepo uredi na sami posti,samo interes mora bit,pa ni nikjer nobenih zapletov.Ne pa da poslusamo o spremembi statuta organizacije itd...Ta organizacija ne rabi obstajat,ker itak ne pomeni nic,in se to je na ravni prostovoljstva,tako da ne vpliva na nic.Podpiral pa bi vecje delovanje klubov na dolocenem obmocju.
No toliko iz moje strani,sicer malo skrenil s poti kaj navaja Topic,ampak vseeno.Verjamem,da je tako mislecih kot sem sam veliko,ker prav to dogajanje na ZRS jih je ali nas je privedlo do dejstva,da ne potrebujem zveze.Hvala!

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Okt 2009, 10:10 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
s57oma napisal/-a:
Pozdravljeni!!!

Kot neclan ZRS ali kaksnega kluba ........ sem pa za ,da se v celoti ukine delovanje ZRS......Ta organizacija ne rabi obstajat, ker itak ne pomeni nic, in se to je na ravni prostovoljstva, tako da ne vpliva na nic. ......ne potrebujem zveze. Hvala!

Pozdravljen Boštjan.

Ali res misliš, da je delovanje ZRS nepotrebno, samo sebi namen, da ne vpliva na nič in da zveze res ne potrebuješ? Jaz se s tvojim mnenjem ne morem strinjati. Bom tudi napisal zakaj. Predlog ZRDej vsebuje kar nekaj določil, ki nam niso všeč (obvezno članstvo, predvsem pa prenehanje veljavnosti licence ob izstopu iz članstva, pa še kakšna druga »cvetka« bi se našla). Predlog je še v obravnavi in ne bi se mogel strinjati bolj kot se, s pripombami, ki jih je na predlog napisal Boštjan S55O in pod katere sem se v podporo tudi podpisal. Da je zveza nepotrebna in da ne pomeni nič? ZRS zastopa vse radioamaterje (tudi nečlane, če hočeš ali ne), je pravna oseba, ki nas in naše interese zastopa proti državi, IARU, ter posledično tudi ITU. In od tega dela je marsikdaj odvisno ali bomo dobili ali izgubili določeno frekvenčno območje. Verjamem, da za »internetne radioamaterje« delovanje QSL biroja ni pomembno. Zame je. Mogoče sem starokopiten, ampak veliko rajši v roke primem »the real thing« - pravo papirnato QSL kartico in take tudi vestno pošiljam naokoli po svetu. ZRS po svojih močeh (kdaj pa tudi nemočeh) skrbi za repetitorsko in PR omrežje, to pa je povezano z določenimi stroški, ki se v določenem delu krijejo tudi s plačilom članarine. Pri tem ne smem pozabiti omeniti gruče zagrizenih radioamaterjev skrbnikov repetitorskega in PR omrežja, ki žrtvujejo svoj prosti čas in nemalokrat tudi svoj denar, da aparature na hribih delajo v zadovoljstvo vseh uporabnikov – članov in nečlanov ZRS. Zakaj bi plačeval nekaj, kar lahko uporabljam »zastonj«, si verjetno mislite tisti, ki vam je za skupno dobro preveč prispevati vsak Evro? Naj plačujejo drugi, jaz pa bom še naprej uporabljal DXcluster, PR in RPT omrežje! Ne, ZRS res ne potrebujemo!??? Zadnje čase z velikim veseljem vzamem v roke prenovljeni CQ ZRS in ga z užitkom preberem. Dragan S55Z je iz usihajočega biltena ustvaril zavidanja vredno revijo z obilico zanimivega branja. Ah, sem pozabil, da imate nekateri CQ ZRS za zavijanje solate! Imate prav, ZRS je res odveč, ga ne potrebujemo!

Ker sem v radioamaterstvu nabral že kar nekaj kilometrine, lahko primerjam stanje nekoč in danes. Pravljica se začne nekako takole:

Nekoč, še v prejšnjem stoletju, za devetimi gorami in vodami je bila ZRS, katere član si postal avtomatično s tem, ko si naredil radioamaterski izpit. Da bi bila družba bolj vesela, si z opravljenim izpitom postal tudi član lokalnega radiokluba. To lahko primerjam edino s sprejemom cicibanov v pionirsko organizacijo, noben od sedemletnih mulčkov ni imel pojma zakaj se pravzaprav gre, ampak je bilo v tistih časih res »kul« dobiti rutico in kapo, na koncu pa še sadno tortico in Pingo sok. In noben ni imel nič proti. Časi so bili res pravljični, v trgovinah se je dobilo mnogo manj in za marsikaj smo morali čakati v dolgih vrstah. Najbližje si koaksialni kabel in konektor dobil takoj za mejo pravljične dežele, postaje pa so se dobile v posebni za radioamaterje še bolj pravljični deželi, ki je imela skrivnostno ime Konsignacija. Tam smo težko privarčevane konvertibilne cekine menjali za radioamatersko tehniko in potem z njo na radioamaterskih frekvencah odkrivali nebesa. Obnašanje na frekvencah je bilo neprimerno boljše kot danes, bilo je manj motenj, manj kW oddajnikov in z malimi močmi in skromnimi antenami smo vsi delali vse in se pri tem zabavali. Bili so taki časi, da si moral biti radioamater, če si hotel komunicirati s svetom. Tudi za nakup radijske postaje je bil potreben opravljen radioamaterski izpit. Osebnih računalnikov, interneta in prenosnih telefonov nismo poznali. Radioamaterske izpite smo delali postopoma, korak za korakom in vmes nabirali izkušnje z delom na radioamaterskih bandih. Pozivni znaki so bili radioamaterjem dodeljeni glede na opravljen izpit in za eno črkovni znak si moral pokazati določeno znanje, biti zelo prizadeven in aktiven, da si ga sploh lahko dobil. ZRS je imela posluh za vse, šolarčki in študentje so imeli samo simbolično članarino, članstvo je bilo množično in noben se ni nič pritoževal. V najbolj pravljičnih časih je imela ZRS 6000 srečnih članov. ZRS je razvajala svoje člane z lastnim laboratorijem in servisom, lahko smo kupili KIT komplete ali narejene stvari po zelo dostopnih cenah. Koliko od vas se spomni, da smo na ZRS hodili po OT-2, SWR meter, elektronski taster, QRP-805, papirnati log za vpisovanje zvez, univerzalne QSL kartice, ….? In ker nobena sreča ne traja večno, je bilo tudi te sreče enkrat konec. Prišli so osebni računalniki, internet in GSM telefoni. Število srečnih članov ZRS je zelo upadlo. V glavnem so v ZRS ostali samo zanesenjaki, ki jih radioamaterstvo ter s tem povezano konstruktorstvo zares zanima. Da bi privabili mladino, je bilo treba poseči po drastičnih spremembah: ukinilo se je obvezno znanje telegrafije za delo na KV območjih, ukinilo se je postopno napredovanje po radioamaterskih razredih, pozivne znake se je začelo deliti po principu kdor prej pride, prej melje. Kdor seje veter, žanje vihar. Sedaj ni nič čudnega, če »enočrkovnik« dela na 7MHz v USB načinu, sprašuje ali sme priključiti mobilno postajo na 12V akumulator in podobno. In kar naenkrat je naša pravljična dežela veliko manj pravljična, kot je bila včasih. Sedaj naša pravljična zgodba poteka nekako tako: včeraj se kot hamlet naučiš odgovore na izpitna vprašanja, danes narediš izpit, jutri zaradi prestiža zaprosiš za eno črkovni znak, pojutrišnjem ga brez problema dobiš in potem se za večino izgubi vsaka sled. Močno verjamem, da v tej pravljični deželi obstajajo »enočrkovniki«, ki niso naredili niti ene prave zveze na radioamaterskih frekvencah. In zaradi takih je v pravljični deželi zmanjkalo enočrkovnih pozivnih znakov, tako da jih v bodoče ne bodo mogli dobiti tisti, ki se z radioamaterstvom resno ukvarjajo. Zmedo, ki trenutno vlada v pravljični deželi sem ponazoril s primerom deljenja pozivnih znakov. Včasih, v tistih bolj pravljičnih časih, si že po pozivnem znaku lahko ugotovil koga imaš na drugi strani morzejevega tipkala ali mikrofona, kakšen nivo znanja ali izkušenj lahko od njega pričakuješ. V bolj pravljičnih časih se je vedelo kdo pije in kdo plača. Ampak sedaj so čisto drugi časi, sedaj bi pili vsi, plačal pa nobeden. Ne, ZRS ne potrebujemo! Zadnji dogodki spominjajo na »der untergang« - propad. Le upam lahko, da se motim.

73, Miloš S57D
p.s.
Prispevek odraža osebno mnenje avtorja in ne predstavlja stališča moderatorske ekipe foruma LEA.

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 271 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group