S5/KA-004 Košutnikov turn, 12.08.2009

Kaj in kako je bila izvedena aktivacija

Moderatorji: S57D, S58R

S5/KA-004 Košutnikov turn, 12.08.2009

OdgovorNapisal/-a s52o » 12 Avg 2009, 19:32

Za današnjo aktivacijo sva si skupaj z Lukasom S57LU izbrala 2133 metrov visoko goro Košutnikov turn v najdaljšem slovenskem grebenu Košuti. Z vrha je lep pogled proti celotnemu grebenu. Prav tako pa se lepo vidi Avstrija in Kamniške in Savinjske Alpe. Na vrhu stoji križ na katerem je vpisna knjiga.

Slika

Za izhodišče sva si izbrala pašnike planine Spodnja Dolga njiva:

Slika

Po kratki hoji po planini pa nas pot pripelje do razpotja, kjer so smerokazi. Usmerimo se levo v smeri Košutnikovega turna (naravnost Košutnikov turn vzhodna pot) in po nekaj korakih nas pot pripelje v gozd, kjer se začne zložno vzpenjati. Pot naprej preči pašno ograjo in nas kmalu za tem pripelje do naslednjega razpotja, kjer se usmerimo ostro desno v smeri Košutnikovega turna (naravnost Tegoška planina). Sledi zmeren vzpon po smrekovem gozdu iz katerega nas pot pripelje na ozko in visoko jaso. Pot se nato ob tej jasi vzpenja v številnih okljukih kar strmo navzgor. Nad jaso pot preči kratek pas gozda in nas pripelje na vršna neporaščena pobočja Košute. Tu pot zavije nekoliko proti levi in se po nekaj minutah povsem približa eni od številnih grap v grebenu Košute. Ravno na mestu, kjer se pot približa grapi pa markirana pot na Košutnikov turn zavije ostro desno.

Slika Slika

Pot naprej v rahlem vzponu preči travnata pobočja, ki so ponekod porasla z rušjem proti vzhodu. Pot se nato ponovno strmeje vzpne in nas pripelje v manjšo strmo dolinico med Košutnikovim turnom na desni in manj znanim vrhom Ostrv na levi. Tu se pot še strmeje vzpne in nas v nekaj minutah vzpona pripelje na mejni greben, kjer se nam odpre pogled proti Avstriji. Tu se nam tudi priključi plezalna pot, ki pride iz avstrijske strani.
Nadaljujemo desno po vse bolj kamnitem pobočju, ki kmalu obide manj opazno okno v grebenu. Strmina na poti pa se stopnjuje in pred nami zagledamo strm skalni skok, ki je visok okrog 10m. Na tem delu si moramo pomagati z rokami, saj je pot zelo strma in v mokrem zelo nevarna:

Slika Slika

Še naprej strma pot nas nato kmalu pripelje na greben, kjer strmina popusti. Poti, ki poteka po mestoma izpostavljenem grebenu sledimo do vrha, katerega pa dosežemo v nekaj deset korakih nadaljnje hoje. Ta del poti ni primeren za vrtoglave:

Slika

Vrh doseževa v manj kot dveh urah:

Slika Slika

Po kratkem počitku začneva z aktivacijo:

Slika

Po eni uri uspešnega dela se vrneva v dolino po drugi poti:

Slika

Še del poti, ki sva jo že prehodila in del poti, ki je pred nama:

Slika Slika

Med potjo proti planini obirava jagode:

Slika

Vendar pozor, ne segajte z roko po jagodah preden se ne prepričate, da jih ne ščiti tisti pravi gorski gad, črne barve in dolžine več kot pol metra. Kar nekaj se jih greje ob poti, zato previdnost ne bo odveč.

Hvala vsem za QSO in spote na SOTAwatch in DXclustru.

Srečno in 73, Lukas S57LU in Zvone S57OPZ
s52o
 
Prispevkov: 406
Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Kraj: Hotavlje JN76BC

Vrni se na Izvedene aktivacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov