S5/CP-003 Blegoš 26.8.2008

Kaj in kako je bila izvedena aktivacija

Moderatorji: S57D, S58R

S5/CP-003 Blegoš 26.8.2008

OdgovorNapisal/-a S57D » 27 Avg 2008, 19:06

Blegoš (SOTA referenčna oznaka S5/CP-003) je s svojimi 1562m nadmorske višine najvišji vrh Škofjeloškega hribovja. V lepem vremenu imamo s travnatega vrha odličen razgled na najvišje slovenske gore v skupinah Julijskih Alp, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Koča pod vrhom Blegoša je od junija do septembra odprta vsak dan, razen ponedeljka. Pogled od koče proti vrhu Blegoša:

Slika

Vrh Blegoša je posejan z bunkerji Rupnikove obrambne linije Kraljevine Jugoslavije, ki je stala nasproti italijanske, ki se je imenovala Alpski zid (Vallo Alpino). Obe sta nastali kot odziv na rapalsko pogodbo s katero je bila določena meja med Italijo In Kraljevino SHS (kasnejšo Kraljevino Jugoslavijo). Ti dve liniji sta imeli za vzor druge obrambne linije, ki so se v tridesetih letih prejšnjega stoletja gradile v Evropi. Najbolj poznani sta Maginotova linija v Franciji in Siegfridova linija v Nemčiji. Nekaj ostankov mogočne utrdbe na Blegošu je vidnih na naslednjih štirih fotografijah. Vrh Blegoša je bil tudi sicer ena od najbolj pomembnih točk Rupnikove obrambne linije. Rupnikova obrambna linija ni nikoli služila svojemu namenu, saj na začetku druge svetovne vojne še ni bila dokončana, večina objektov je bila v času napada na Kraljevino Jugoslavijo že zapuščena.

Slika

Slika

Slika

Slika

KV antena je bila postavljena tik ob označbi vrha. Tokrat na vrhu ni bilo krav, ki bi mi podirale anteno, tako kot se je zgodilo med aktivacijo, ki jo je opravil Janez, S51ZG. Je bil pa vrh dodobra "zaminiran", ostanek in spominek obiska naših mlečnih rogatih alpinistk. :lol:

Slika

Na KV in UKV frekvencah sva v zelo kratkem času aktivacije naredila 33 zvez z 9 DXCC državami (S5, F, OE, G, ON, GW, 5B4, EW, 9A), od tega 3 S2S zveze. Potem je sledilo pospravljanje in sestop po slikoviti stezi do koče.

Slika

Sabino sem z gore lahko zvabil le s polno dlanjo slastnih malin, ki rastejo v bližini steze. :lol:

Slika

V koči smo si privoščili izvrstno malico. Bili smo res lačni, saj smo si privoščili 3/4 jedilnika. :lol: :lol: :lol: Potem je sledila vožnja v dolino, saj sva bila že zmenjena z Zvonetom, S57OPZ, da se vidimo pri njem doma, kasneje pa smo skupaj odšli še do Janeza, S51ZG. Pravi lokalni hamfest! Čas v dobri družbi hitro mine in tako je bila že temna noč, ko smo se odpravili proti domu...

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator
 
Prispevkov: 1227
Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Kraj: Ljubljana - JN76GC

Vrni se na Izvedene aktivacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost