EU ZOO

Operatorsko delo v praksi, metodika dela, kam obrniti antene, triki in zvijače..

Moderator: s55o

EU ZOO

OdgovorNapisal/-a S51AY » 06 Apr 2007, 13:20

Zadnje čase zelo pogosto uporabljana beseda pri delu kakšne ekspedicije. Posebno še pri tej zadnji na Swains Isl., ki ima zaradi oddaljenosti in slabih propagacij dokaj šibek signal. Ko si pa človek vzame čas in pozornost, da posluša, kdo je ta EU ZOO, pride do zanimivih zaključkov.
Kot prvo, praktično nobena ekspedicija ne posluša na isti frekvenci, kot oddaja. Če pa že, je to navadno zelo kratek čas, dokler se ne "nabere gužva". To je bil občasno tudi sistem 9M4SDX, kar pa je povzročalo precej nejevolje, ker se pozneje več mnogim ni dalo kar nekaj časa dopovedati, naj ga kličejo višje. To pa zato, da ga bodo vsi lahko nemoteno slišali. V veliki gužvi enostavno več ne slišiš DX-a, pa je konec veselice... Zato NIKOLI ne kličite redkega DX-a na njegovi frekvenci, prej poslušajte in preverite kje posluša ! Saj vas DX ne bo slišal, ker posluša drugje. Škoda elektrike... Tečno je, ko vsakih recimo 30s pride novi "vajenec", pa mu morajo "policaji" dopovedovati UP UP UP, pa uporabljati sočne izraze, ko jim popustijo živci. Potem se pa še pojavijo namerni "vajenci", pa je stvar kompletna. Ta čas pa jih mnogo DX-a zaradi teh motenj ne more slišati, pa bi jim ga morda ravno takrat uspelo narediti. Ti "policaji" pri izbruhu jeze navadno delajo še večje motnje na DX-ovi frekvenci, kot tisti "vajenci". ZAKAJ VSE TO IN KDO TO DELA ???
Vzamite si čas, pa poslušajte. Nikogar ne bom izpostavljal (da ne naredim mednarodnega spora :D ), vsakomur se zgodi, da pozabi pritisniti na gumb Split, ali pa da pri iskanju DX-ove sprejemne frekvence ostane na napačnem VFO-ju, Split je pa vključen. Take napake se hitro popravijo, ko se opazijo, nekateri se pri tem celo opravičijo za nenamerne motnje (zelo pohvalno). So pa tudi taki, ki enostavno ne razumejo, verjetno niti ne vedo kaj je to Split, ali UP ali Down (DWN). In zanimivo, največ takih v Evropi je iz 3 , 4 , morda 5 držav. Kot sem napisal, ne bom jih izpostavljal, to lahko ugotovi vsak sam. To so pa države, ki so liberalizirale pogoje za vstop na KV in spustile "horde" na pašnik. Važna jim je bila kvantiteta. To so naredili v glavnem ljudje, ki na KV-ju nikoli niso zares "dihali". Med njimi je tudi Slovenija, na srečo pa ne spada ravno med prej omenjene države, morda tudi zaradi tega, ker jih je bolj malo po liberalizaciji kategorij začelo delati na KV, pa tudi kupna moč povprečja je dosti nižja. Pri temu je treba povedati tudi to, da so izpiti postali zelo neprimerni. Za vozniški izpit moraš poznati prometne predpise in obvladati tehniko vožnje ! To, da znaš zamenjati svečke, pa olje, da sam menjaš kolesa je samo koristno znanje. V prometu pa te vsi preklinjajo... Fantje, premalo poudarka je na samem delu na frekvencah ! Zato, da smo "v prometu", ne rabimo izpita za "avtomehanika" ! Koristno je poznati tudi "skrivnosti" radijske in elektro tehnike, ampak zato so šole... Nekdo, ki je vrhunski strokovnjak v motoroznanstvu in strojništvu, je še vedno lahko slab šofer in nima kaj iskati na cesti v prometu ! Prav tako mislim, da lahko brez operaterskega izpita konstruiram elektroniko in lotam. Če pa česa ne bom vedel, bom pogledal v kakšni knjigi, na internetu, ali koga vprašal. Naš operaterski izpit bi moral biti bliže principu vozniškega izpita, pa bi bilo marsikaj drugače. Zdaj, ko je vse vrženo v isti koš...
Treba bi bilo na ravni IARU sprožiti to problematiko, pa naj vsak razčisti v svoji državi. Drugače ne pridemo nikamor. Kot sem pa že napisal, z lahkoto se da ugotoviti, kdo je ta EU ZOO, samo pri ukrepanju zgleda nekaj zašteka, ali pa sploh ni interesa. Išče pa naj se tiste, ki jim ne moreš dopovedati, tiste ki namerno motijo in tiste, ki samo pozivajo, DX-a pa sploh ne poslušajo, včasih celo sploh ne slišijo.
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY
 
Prispevkov: 1149
Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Kraj: Lendava

OdgovorNapisal/-a S57S » 06 Apr 2007, 15:01

Arpi. lepo si napisal. Jaz sem dobil solzne oči, ko sem poskušal odklofati
N8S na 7 MHz. Takšnega kaosa pa še res ni bilo. Poslušal sem pol ure in
od tega ni bilo niti ene ''čiste'' minute. Od pol ure, kolikor sem zdržal, sem
poslušal samo EU signale, ki so na N8S oddajni frekvenci vodile pravo
vojno. Pa ''policaji'' in mirilci ''policajev'', pa spet UP UP UP UP UP,
pa pikice, dolge 10 sekund, pa spet vse znova. Opažam, da je tend
motenj od vsake resne DXpedicije do naslednje samo še večji. Po pol ure
sem obupal, ugasnil postajo in povabil hčerko na partijo šaha.
Kaj se gremo? To ni več podobno ničemur! In potem naj bi država nam
omogočala prispevke od dohodnine? Le čemu? Za takšno obnašanje na
bandih? Saj niti besede za opis tega, kar se dogaja ne najdem. Eni
tipkajo IDIOTS, pa je to žaljivka za to besedo. Če ne bi bilo v tem obnašanju tudi prizvoka namernosti, bi človek še verjel, da
se je toliko ljudem naenkrat poslabšalo, tako pa...

Če ne bomo kaj ukrenili, sicer niti pod razno ne vem kaj, bo naš lep
hobi prerastel v psihološko mučenje tistih, ki bi radi uživali v njem.
Groza!

Daj Arpi, povej kdo so tisti, ki motijo. Zame so vsi isti. Socialno nedograjene zafrustrirane osebnosti, ki se na tak način izživljajo na nami,
ki smo jim v imenu potrošništva to omogočili.

Lepe praznike, Aleksander, S57S
S57S
 
Prispevkov: 431
Pridružen: 10 Jan 2002, 01:00
Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a s52w » 06 Apr 2007, 15:35

Da nebi bili vsega zla na bandu krivi vajenci, ker to zagotovo niso citiram Slavca S57DX, ki je to napisal na tem forumu.

Bi pa izkoristil priliko in tukaj opozoril na problem obnasanja na bandu! Vedno smo obtozevali samo Italijane in Ruse, ampak roko na srce, tudi nekateri nasi niso nic boljsi! Vecina jih sicer dela zelo v redu in disciplinirano ampak najdejo se izjeme. Ne bom povedal kdo (naj se sam najde) je naprimer oddajal na nasi frekvenci svoj znak neprekinjeno celo minuto skupaj??? In na tak nacin je mislil, da nas bo naredil? Dajte no, eh, pa zanalasc nas ne bo! S takim nacinom sigurno ne. Pa kaksen smisel ima svoj znak oddajati celo minuto skupaj? A mislis, da te bom cakal celo minuto, da se bos blagovolil spraviti na sprejem? Pa kje so ti mozgani? Pa tvoje 40 + letne izkusnje? S takim nacinom samo motis resno delo. Bi bilo najbolje, da v bodoce ugasnes postajo in se ne javljas na moj CQ. Toliko v razmislek!

Če bi bili vsi DX-i tako dosledni bi bilo to zelo vzgojno za »vajence«.

Čeprav se sam ne gužvam na redkih DX-ih, ker me zbiranje držav in pošiljanje $ enostavno ne zanima, sem vseeno opazil zanimiv pojav nekaterih »starih vajencev«. Kakšen smisel ima (razen delanja gužve in samodokazovanja), da istega DX-a delaš nekajkrat v istem modu na istem bandu. Pametne razlage ob on-line logih (3Y0X, 9M4SDX…) tu ne vidim. Če koga zanima kdo tako dela naj se sam potrudi.

In da zaključim. Vsi smo mi vajenci, samo vsak na svoj način :-?
s52w
 
Prispevkov: 517
Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a S51AY » 06 Apr 2007, 16:59

Damjan, po svoje imaš prav. Nekateri bodo celo življenje ostali vajenci. Verjetno je to res vprašanje osebne kulture in vrednot, ki smo jih vrgli v koš za smeti... :cry:
To, da nekdo dela isto ekspedicijo večkrat na istem bandu v istem modu, sploh ni primerljivo z obnašanjem na frekvenci. To niti ni tako zelo za zameriti. Morda pa ljudje nimajo interneta, se na njem ne znajdejo, da bi pogledali v online log. Pa tudi online log se dostikrat dopolnjuje po nekajdnevnih intervalih. Nekateri pa so raje "ziheraši", kot da bi imeli na koncu "dolgi nos".
Nisem rekel, da med Slovenci ni problematičnih. Ugotavljal sem samo, kateri so najpogostejši "izzivalci eksplozij".
Tokrat (danes) so bili to nadobudni "vajenci". Tisti starejši vajenci niso dajali pozivnih znakov, samo kazali so svojo sfrustriranost, škodoželjnost, nervozo. Misliš, da so zato bili "naši", da je to tipični znak ? Ne, ne, morda je bil kdo med njimi, ampak dvomim. NOVI OPERATERJI IMAJO SLABE UČITELJE ! To je to. VSI SO SE NALEZLI SINDROMA, "ČE NE BOM JAZ, NE BO NIHČE !"
Slavc je "dobra duša". Kaka druga ekspedicija bi ga po nekaj pozivih, ko bi hotela slišati določeno postajo in nekajkrat povedala ali odtipkala ONLY "XYZ", seznanila, da je na "black listi" in ne bo prišel v LOG.
Morda pa potem ravno ti ljudje namerno bruhajo po bandu...
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY
 
Prispevkov: 1149
Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Kraj: Lendava

EU ZOO

OdgovorNapisal/-a S51KW » 07 Apr 2007, 10:49

Lepo zastavljena tema,ker sem v v zadnjem obdobju redno prisoten na
7 mhz. se strinjam z ocenu nekulturnega,nasilnegain vsekakor
nestrpnega
obnašanja na tej po vseh merilih specifični frekvenci. Žal tudi jaz sem
hote ali nehote komu stopil na pota in ga stem oviral oziroma motil.
Priznati pa morava da se tudi DX postaje ne poslužujejo vseh znanih
oziroma preporočenih načinov dela v tako zahtevnih pogojih!!! Kot vsi
vemo so frekvence razdeljene v segmente v katerih je dovoljena
določena
vrsta dela ampak žal to se tudi ne spoštuje. Naštevanje pomankljivosti
in napak katere se dogajajo na bandu ne spremenijo ničesar,jedino delo
na lastnem obnašanju prinese rezultat.Naših članov kateri se obnašajo
neolikano je izredno malo skrbi me kaj je z amaterji iz Anglije,Italije
Španije,Rusije kako lahko vplivamo na njih???
ŽARKO
S51KW
 
Prispevkov: 112
Pridružen: 07 Jun 2006, 07:52
Kraj: KOPER

OdgovorNapisal/-a S51AY » 07 Apr 2007, 12:26

S51KW napisal/-a:...skrbi me kaj je z amaterji iz Anglije,Italije
Španije,Rusije kako lahko vplivamo na njih???


A zdaj bi pa vplivali na svoje vzornike ??? :-? :D :D :D

(Tu mislim na vzornike pri operaterskih kategorijah, opustitvi CW,...)

Najprej je treba začeti na mednarodni ravni (IARU), potem po posameznih državah, končalo bi se pa tako z "uglaševanjem" posameznikov...
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY
 
Prispevkov: 1149
Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Kraj: Lendava

Re: EU ZOO

OdgovorNapisal/-a s57ad » 07 Apr 2007, 12:38

S51KW napisal/-a:...
Naših članov kateri se obnašajo
neolikano je izredno malo skrbi me kaj je z amaterji iz Anglije,Italije
Španije,Rusije kako lahko vplivamo na njih???


Na njih ne moremo vplivati drugače kot z vzornim delom z naše strani.
Če se bomo izgovarjali "Pa saj vsi tako delajo!" bo pa kaos (zoo) kmalu še večji.

Skratka, na obsegih bodi vljuden, a če zaradi raznih "vajencev", "policajev" itd ne boš uspel "poklofati" nove države zase, se pa tudi ne bo svet podrl, :D

73 Mirko, S57AD
Uporabniški avatar
s57ad
 
Prispevkov: 415
Pridružen: 17 Apr 2004, 17:40

Re: EU ZOO

OdgovorNapisal/-a S51U » 07 Apr 2007, 13:15

s57ad napisal/-a:

Skratka, na obsegih bodi vljuden, a če zaradi raznih "vajencev", "policajev" itd ne boš uspel "poklofati" nove države zase, se pa tudi ne bo svet podrl, :D

73 Mirko, S57AD


Aja :evil:

A to je po tistem načelu, če te usekam po levi strani, mi boš še desno nastavil :wink:

Ne moremo tolerirati niti LIDov niti policajev, ki so velikokrat še veliko hujši :oops:
S51U ( ex: S5041U, S52FB, YT3FB, YU3AXR )
Uporabniški avatar
S51U
 
Prispevkov: 368
Pridružen: 12 Jul 2006, 12:50
Kraj: JN75GX

Re: EU ZOO

OdgovorNapisal/-a s57ad » 07 Apr 2007, 14:55

S51U napisal/-a:
s57ad napisal/-a:

Skratka, na obsegih bodi vljuden, a če zaradi raznih "vajencev", "policajev" itd ne boš uspel "poklofati" nove države zase, se pa tudi ne bo svet podrl, :D

73 Mirko, S57AD


Aja :evil:

A to je po tistem načelu, če te usekam po levi strani, mi boš še desno nastavil :wink:

Ne moremo tolerirati niti LIDov niti policajev, ki so velikokrat še veliko hujši :oops:


Ne, ne gre za načelo, da nastaviš še drugo lice., ampak za načelo "Če hočeš spremeniti svet, prični pri sebi". Če se (na bandu ali pa v realnem življenju) prepiraš z idioti, te bodo hitro spustili na svoj nivo ter premagali s pomočjo izkušenj. :wink:

Še nobenega JA nisem, recimo, slišal, da bi se na obsegih šel "policaja" (a so po operaterski disciplini še vedno za vzgled ostalemu svetu).

73 Mirko, S57AD
Uporabniški avatar
s57ad
 
Prispevkov: 415
Pridružen: 17 Apr 2004, 17:40

OdgovorNapisal/-a S51U » 07 Apr 2007, 15:05

Saj sem razumel Mirko, ampak zaradi teh policajev ne morem nikakor narediti N8S, pa mi zaradi mojega obnašanja to tudi sigurno ne bo ratalo - ugasnem postajo in se grem jezit drugam.

Težko je spreminajti kretene v kaj drugega

Eto zopet, isti trenutek, ko ga slišim dobro ( 10.106 ) se kakšen psiho obesi na njegovo frekvenco in izživlja svoje psihoze :evil:
.
S51U ( ex: S5041U, S52FB, YT3FB, YU3AXR )
Uporabniški avatar
S51U
 
Prispevkov: 368
Pridružen: 12 Jul 2006, 12:50
Kraj: JN75GX

OdgovorNapisal/-a S51KW » 07 Apr 2007, 19:21

S51AY napisal/-a:
A zdaj bi pa vplivali na svoje vzornike ??? :-? :D :D :D


Žal ampak pri njih nimam vzornikov.Ne da ne spoštujem kakšnega
posameznika a v bistvu pri mojih letih ni več hude potrebe po
vzornikih in idealih.Hudomušno še dodam da si oni lahko iščejo
vzornike v naših vrstah. :D :D :D
ŽARKO
S51KW
 
Prispevkov: 112
Pridružen: 07 Jun 2006, 07:52
Kraj: KOPER

OdgovorNapisal/-a s57ad » 07 Apr 2007, 19:53

S51U napisal/-a:Saj sem razumel Mirko, ampak zaradi teh policajev ne morem nikakor narediti N8S, pa mi zaradi mojega obnašanja to tudi sigurno ne bo ratalo - ugasnem postajo in se grem jezit drugam.

Težko je spreminajti kretene v kaj drugega

Eto zopet, isti trenutek, ko ga slišim dobro ( 10.106 ) se kakšen psiho obesi na njegovo frekvenco in izživlja svoje psihoze :evil:
.


Na žalost je v vsaki sredini, in radioamaterji pri tem nismo izjema, določen odstotek "policajev", psihopatov in podobno, in tu na žalost ni pomoči. Pred liberalizacijo operaterskih izpitov so takšni odpadli že na nižjih stopnicah ali svoje strasti izživeli z manjšimi močmi in izven DX obsegov. Prej sem kot vzorne operaterje omenil Japonce. Tudi med njimi so "bele vrane", vendar se tistih njihovih 20W s kakšno multiband vertikalko ne sliši prav daleč. :evil:

Upam, da ti le uspe poklofati tistega N8S, Mario! :)

73 Mirko, S57AD
Uporabniški avatar
s57ad
 
Prispevkov: 415
Pridružen: 17 Apr 2004, 17:40

OdgovorNapisal/-a S57S » 08 Apr 2007, 11:54

Danes zjutraj ob 07:00 UTC sem končno uspel logirati N8S in
sicer na 18 MHz. Poleg mene sem slišal še, da je uspelo tudi S53R, S57AT, in S52OT, če se ne motim. EU signali so bili ''švoh'', N8S pa izjemno močan, čistih 59 po S metru, karkoli to že pomeni. Je pa res, da je operater na N8S bil ''naš'' in je dejal: Ajde, naši, zovite 5 dole. Temu se
pravi tudi sreča, saj kaj takega ne piše na DXclustru in samo, če pazljivo
poslušaš DXpedicijo, so takšne stvari mogoče. In pa seveda, zaradi
specifične ure in frekvence, tokrat EU ZOO ni imel ''šans''. Kakšen balzam za ušesa...

Torej, vsi, ki ga še vedno niste poklofali, 18 MHz, zjutraj ob 7 po UTC bo
kar dobra pot k uspehu. Srečno in lepe praznike.
Meni so prinesli new DXCC. Enako želim tudi vam!

73, Aleksander, S57S
S57S
 
Prispevkov: 431
Pridružen: 10 Jan 2002, 01:00
Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a S52RZ » 08 Apr 2007, 13:47

Danes zjutraj so bili res izjemno dobri pogoji za delo na 18 mhz, kar sem slišal pri RTTY delu. Škoda, da tedaj tudi CW niso delali na tem bandu, saj je na bandu 14 istčasno potekal tudi kontest in zmeda (zoo) na 14.020 je bila kar dvojna. Mnogi kontestarji so si kar privoščili frekvenco od N8S, kar je dodatna zgodba. Ne vem kakšni so tekmovalci, ki ne vedo za to ekspedicijo, ali pa kot že rečeno, so s tem izkazovali svojo psihotičnost.

Upam, da se je tudi meni nasmihnila sreča za new dxcc, ko sem že 29.3.07, ob 18.42, na CW delal Alena KH8/K6SRZ, ki naj bi se od tam že v pripravah ekspedicije med prvimi oglasil, upam da je to to.

GL Zdravko S52RZ
Uporabniški avatar
S52RZ
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 27 Feb 2004, 21:06
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a S51AY » 08 Apr 2007, 20:37

Me veseli, da vam počasi uspeva. Meni je uspelo danes zvečer ob 19:24 UTC na 14.020 s samo 100W in 3el. ECO yagi. EU se skoraj ni slišala, pa ni bilo problema.
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY
 
Prispevkov: 1149
Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Kraj: Lendava

Naslednja

Vrni se na Operatorska tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov