S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 18 Okt 2021, 06:07

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 60 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2007, 12:44 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2388
Kraj: jn76gh
Super!

Debata se je umirila, prosim pa, da na temo Centralnega RK ali kakšne druge zadeve odprete novo temo! Zadeve so tako obširne, da bi bilo potrebno jih jemati po sklopih in ker je toliko informacij hkrati in idej človek se ne znajde.


Hvala in lp
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2007, 19:41 
Odsoten

Pridružen: 22 Jul 2004, 20:19
Prispevkov: 298
Kraj: JN75LX, Sevno
Umirila? Zdaj je radioamaterstvo končno rešeno. :wink:

_________________
*****************
73, Rudi, S51BR
ex. S56SRB in S57SRB,
TX/RX: Yaesu FT 857D, Icom T7E


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2007, 21:16 
Odsoten

Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48
Prispevkov: 242
S51BR napisal/-a:
Umirila? Zdaj je radioamaterstvo končno rešeno. :wink:


Očitno nekateri še naslednjih tisoč let ne boste sposobni razlikovati med radioamaterstvom in ZRS. Ko se spravim za postajo še vedno slišim veliko S5 postaj ko kličejo DX-e ali delajo v kontestih. Tudi na drugih področjih se veliko dela. Torej radioamatestvo v S5 ni v nikakršni krizi. Tudi, če se še tako branite, boste nekoč le morali spoznati, da radioamaterstvo ni odvisno od ZRS, mogoče kvečjemu obratno. In nikoli več ne boste ZRS-jevci mogli odločati o tem, kdo se v S5 sme ukvarjati z radioamaterstvom in kdo ne. Res imate še vedno pravico zaničevati vse, ki smo izstopili iz ZRS, vpliva na naše delo pa nimate več. In tudi s sprejemanjem za radioamaterstvo škodljive zakonodaje nas ne boste ustavili.

LP Janez, S57J


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2007, 23:59 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2429
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Hmm, ko se je sprejemal "gradbeni" zakon, je krivec za slab zakon izpadel S51BR... Menda se sedaj nekaj dela na popravkih...

Zakaj vraga se vsi skrijete v luknje, ko je treba sprejeti za radioamateršno pomembno zakonodajo. Zakaj so takrat vsi nezainteresirani, čim pa se nekaj sprejme, pa vsi pljuvamo!

Žal je sogovornik z državo in mednarodnimi RA organizacijami le ZRS in le tam je zaenkrat mesto za lobiranje in pritiskanje! To vedo vsi, to ve tudi Rudi in ti, Janez...

Ja, vsi lahko delamo na frekvencah - dokler jih imamo, postavljamo 10-metrske stolpe - dokler vsaj te smemo! Sicer pa bo pri takšnem nadaljevanju PLC zadeve na KV "uredila" in frekvenc in stolpov itak ne bomo več potrebovali... če se ne bo nekdo zavzel zanje (ZRS?, CRK? ali neki neorganizirani posamezniki?).

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 17:02 
Odsoten

Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48
Prispevkov: 242
s55z napisal/-a:
Ja, vsi lahko delamo na frekvencah - dokler jih imamo, postavljamo 10-metrske stolpe - dokler vsaj te smemo! Sicer pa bo pri takšnem nadaljevanju PLC zadeve na KV "uredila" in frekvenc in stolpov itak ne bomo več potrebovali... če se ne bo nekdo zavzel zanje (ZRS?, CRK? ali neki neorganizirani posamezniki?).


Živ!
To je le še ena politična floskula, ki ji tudi otroci v vrtcih ne verjamejo, uporabljajo pa jo tisti, ki želijo pokazati, kako pomembni so. Slovenija je članica ITU, podpisnica CEPT itd. Država nam torej ne bo kar tako odvzela frekvenc ali spremenila pravil za njihovo uporabo. Tukaj nas veliko bolj kot »nekakšna nacionalna« organizacija ščitijo mednarodni zakoni in pravila. Kar pa zadeva postavitev anten in stolpov, mora tako ali tako vsak sam poskrbeti za pravilno in varno postavitev. Država nam pri tem samo pomaga, ko nam predpiše, kako moramo to narediti. Postavitve TV antene na balkon ne regulira noben tovrstni zakon. Če pa ta antena pade na glavo nekomu, ki hodi po ulici pod balkonom, bo za to kriv postavitelj, ravno tako kot, če bi se zrušil stolp od RTV, ki je postavljen po zelo strogih predpisih in standardih.

Pozabiti bo potrebno na privid o pomembnosti radioamaterjev v naši državi. Ob poplavi vsemogočih vrst komunikacij je radioamaterstvo zares postalo hobby zanesenjakov, za katerega nam ne bo nihče več dajal posebnih privilegijev ali kupov denarja. Ti časi so za vedno minili. In v končni fazi, denar ni glavni problem.

Podobne debate se vedno pojavijo pred konferencami ZRS, odkar imamo PR in internet, le razpravljalci so drugi. V teh debatah sodeluje promil ali dva članstva. In še ti razpravljalci ne govorijo v imenu svojih klubov, katerih predstavniki so edini, ki imajo možnost glasovanja in ukrepanja. V začetku januarja leta 2004 je na teh forumih potekala debata o popolnoma istih problemih, na konferenci pa se ni zgodilo čisto nič. Takrat so bili glavni nosilci debate primorski »Indijanci«, jaz pa sem objavil več strani dolgo razmišljanje o navedenih problemih. Ugotavljam, da je to razmišljanje tudi danes aktualno in »Up to date.« Razen nekaterih stvari, ki so bile na našo nesreče realizirane. S tem mislim predvsem na združevanje vseh operaterskih razredov. In prav zanima me, ali je preteklo dovolj časa, da bi se kdo od avtorjev ojunačil in analiziral ter ocenil rezultate tega najbolj sramotnega in uničujočega dogodka v vsej zgodovini slovenskega radioamaterstva.

Glede na pretekle izkušnje (lani se je k razpravi na celi konferenci prijavil en sam razpravljalec, pa še tega so hitro utišali, da so lahko šli na pivo) lahko z gotovostjo trdim, da se tudi na letošnji konferenci ne bo zgodilo nič pomembnega, in bo moje razmišljanje iz leta 2004 aktualno in »Up to date« tudi v januarju leta 2008. In kot takrat tudi danes dobivam sporočila in klice, v katerih hvalijo moj včerajšnji post in »bi se takoj podpisali podenj.« Na poziv naj to napišejo javno na forumu, pa tega nočejo storiti. To pa je posledica kulture, da se vsakega, ki razmišlja nekoliko drugače takoj čim bolj popljuva in oblati.

LP Janez, S57J

Sestavek, čeprav dolg pošiljam nespremenjen, kot je bil objavljen leta 2004:

Pozdrav vsem bralcem!

Čisto odločen sem že bil, da na temo ZRS ne bom več pisal, zdaj pa so indijanci spet načeli to temo in sicer ne lepo humoren način, z njim pa vseeno izražajo svoje nestrinjanje s politiko zdajšnjega UO ZRS. In tudi veliko drugih piscev izraža svoje poglede.

Vendar, ali ima vse skupaj še kak smisel, jih lahko zaustavimo? Mislim da je skoraj že prepozno. Člani sedanjega UO ZRS so si zastavili jasen cilj: z vsemi sredstvi uničiti še tisto malo aktivnosti, ki jo ZRS premore (ukinjanje telegrafije, združevanje operaterskih razredov, uničenje glasila zveze, napačna aktivnost v zvezi s Pravilnikom o vrstah zahtevnih…………objektov…. in tudi z onemogočanjem vseh, ki so za to zvezo še pripravljeni kaj narediti – Priročnik za amaterje). Seveda so predvideli, da se nas bo nekaj upiralo, ampak bomo tako ali tako v manjšini in nas lahko enostavno ignorirajo. In odlično jim uspeva!

Kaj mislijo s tem, ko govorijo, da hočejo privabiti nazaj stare člane ali pridobiti nove, jasno kaže njihov odgovor na moje pisanje, ko sem se prvi in edini javno uprl degradaciji operaterjev višjih razredov.
Zapis se nahaja na LJU BBS pod ZRS 117 Re:poziv, napisan pa je bil 24.julija 2003.
Navajam le delček:

»Mislim, da je skoraj plebiscitarno v elektronskem pogovarjanju predlagano, da telegrafija ostane sestavni del izobraževanja radioamaterjev. Kako in kdo pa je stvar pogovorov in dogovorov.

Raje daj kakšen konkreten predlog. Saj veš, da poti nazaj v zgodovino ni. In
šli bomo naprej: s teboj ali brez tebe, ampak s telegrafijo na tak ali drugačen način.

73, S51BR, Rudi«

Poudaril S57J.

In še večkrat potem v podobnem slogu do tega, da so me celo označili za lažnivca, ko sem napisal poročilo o Posvetu klubov v Ljubljani 15.11.2003.
Po tem posvetu sem tudi sklenil, da ne želim več biti član ZRS takšne, v kakršno se spreminja. Eden od razlogov je bil tudi velika nezainteresiranost predstavnikov klubov na tem posvetu. Ali pa se samo niso hoteli izpostavljati. Tako so me nekateri predstavniki tradicionalno močnih klubov (vsaj tako smo o njih nekdaj mislili) gledali, odkimavali in prikimavali, kakor že jim je bilo všeč moje govorjenje, ampak na koncu so ostali tiho in prav tako tiho in hitro po koncu posveta tudi odšli. Torej, ob taki aktivnosti in zanimanju klubov ima UO ZRS proste roke, in celo pohvaliti jih je treba, da vsaj oni nekaj delajo. Pa naj bo to za zvezo dobro ali ne. Pač ni nikogar, ki bi jih usmerjal, jim pomagal s svojimi izkušnjami ali negodovanjem nad njihovim delom. Na lastni koži pa sem tudi občutil, da niso dovzetni za kakršne koli predloge ali razmišljanja, ki se ne ujemajo popolnoma z njihovimi.

Kar nekaj ljudi me je tudi poklicalo po telefonu, kjer so mi dajali podporo, vendar se niso želeli oglasiti v javnosti. Tako je v začetku decembra 2003 tudi prišlo do Pobude klubov, nezadovoljnih s stanjem v ZRS. V telefonskih razgovorih so bili vsi, ki sem jih poklical ali pa oni mene, navdušeni nad tem, da bi naredili nekaj skupaj. Na konkreten poziv naj predlagajo kraj in datum sestanka klubov pa se jih je oglasilo manj, kot je prstov na eni roki.

V tej pobudi sem zapisal:
En od zanimivih predlogov je, da bi se poskusili zbrati posamezni klubi, ki imajo svoja stališča. Tako bi mogoče v manjši, samoorganizirani skupini izoblikovali neka skupna stališča v zvezi z aktualno problematiko ZRS.
Zaenkrat vsi vemo s čim nismo zadovoljni, zdaj pa bi bil čas, da povemo kako si predstavljamo ZRS. Na Konferenco ZRS bi lahko prišli z oblikovanimi stališči skupine klubov, ki bi tako imela večjo težo, in bi vodstvo ZRS moralo ta stališča upoštevati.
Mogoče bi poiskali tudi ljudi, ki so sposobni in bi bili pripravljeni več delati, ali mogoče celo prevzeti vodilne funkcije, če bi prišlo do nezaupnice zdajšnjemu UO.

Namen Pobude ni in ne sme postati rušenje ZRS kot organizacije ali vzpostavljanje vzporedne organizacije. Njen cilj je med sabo povezati čim več klubov, ki so zainteresirani za aktivno sodelovanje v ZRS, česar UO ZRS do sedaj ni uspel storiti. Prekiniti je potrebno prakso komunikacije UO ZRS z vsakim klubom kot posameznikom, klubi pa se med sabo ne poznamo, ne vemo kakšne predloge in stališča ima kdo.

ZRS je potrebno posodobiti in jo bolj približati članstvu. Težišče dejavnosti je v klubih, MI pridobivamo nove člane, organiziramo tečaje za operaterje, spodbujamo člane za udeleževanje v tekmovanjih, itd. Zveza samo pobira kotizacijo, zelo malo ali nič pa ne pomaga klubom pri njihovem delu.

UO ZRS se MORA v zadevah, ki so pomembne za vse članstvo (CQ, dogovarjanje z ATRP, IARU,..) posvetovati s predstavniki klubov.
Za začetek predlagam nekaj tem:
Reorganizacija ZRS
Članarina, kaj naj vsebuje
CQ ZRS, kakšen naj bo, za koliko denarja, kdo naj ga kupuje
Telegrafija in združevanje razredov

Rezultat pobude: skoraj nič.

Razen mogoče manjše vzpodbude nekaterim. Tako je že bil sestanek nekaj klubov ene regije, kot kaže pa se na podoben sestanek pripravlja še ena regija.

Pred novim letom sem bil na osebnem obisku pri Jožetu Novaku, državnem sekretarju na ministrstvu za okolje. Dotaknila sva se tudi Pravilnika o vrstah zahtevnih…………objektov in kaj ta pomeni za radioamaterje. Ugotovila sva, da je Pravilnik v neskladju z nekaterimi drugimi uredbami in da se bi v zvezi z radioamaterji še dalo kaj dodati. Tudi za obstoječe člene bi se dalo narediti obvezno razlago. Ugotovila sva tudi, da pobuda v taki smeri, ki bi jo podpisalo nekaj posameznikov, ne bi imela take veljave, kot če bi jo dala ZRS. Poznano nam je, kaj je navkljub ponujenemu sodelovanju, v zvezi s to problematiko naredil UO ZRS. Posamezniki pa smo se strinjali, da se za »taprave« radioamaterje s »tapravimi« stolpi in antenami ni nič spremenilo. Ali si lahko zamislite, da bi nekdo postavil 40 m visok stolp brez statičnih preračunov in gradbenega dovoljenja? In konec koncev, kaj se zgodi radioamaterju, čigar kos antene je padel na glavo naključnemu sprehajalcu, ki je s hojo pod (pa čeprav samo 10 m visokim) stolpom kršil nedotakljivost amaterjeve lastnine?
Za vse ostale, malo manj »taprave« pa bo tako ali tako poskrbel UO ZRS skupaj s Projektnim Vodjo. Če kaj verjamete starim pregovorom: »Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal.«

V zvezi s telegrafijo se še kar naprej pojavljajo neke prav neverjetne trditve. Nekateri se hvalijo, da so že dovolj zgodaj prešli na bolj učinkovite vrste komunikacij. Da je količina podatkov, ki jih lahko prenesemo s telegrafijo zanemarljiva. Od kdaj pa amaterji merimo količino in hitrost izmenjanih podatkov? Ali zakoni in amaterski kodeks ne opredeljujejo, za katere namene se sme uporabljati amaterska postaja? Kdo želi v amaterski zvezi izmenjati nekaj kilogramov informacij? Z internetom v nekaj sekundah ali minuti dobimo več kilogramov podatkov, ki nas zanimajo. Ampak potem vseeno porabimo uro ali več časa, da vse skupaj preberemo. Če zanemarimo, da je za vsako minuto interneta in telefona potrebno plačati, bi lahko podatki prihajali, tako hitro, kot smo jih sposobni prebrati in sprejeti.
Še stotič vprašam: s katero vrsto komunikacije je na tako ozkih frekvenčnih pasovih, kot jih imamo, možno, da istočasno oddaja toliko postaj kot v CW? Zakaj se paketni radio na KV ni uveljavil? In podobno še kar nekaj drugih vrst (Pactor, Amtor, Hell schriber…….)?
In na koncu, ali naj frazo »SILENT KEY« nadomestimo z novo: »SILENT COMPUTER«?

Nekateri E – klasniki že sprašujejo, kako bo po novem s pozivnimi znaki. »Ker zdaj, ko smo vsi A – klasniki lahko vsi izbiramo vse možne znake.« Pri tem pa se sploh ne zavedajo, da brez dodatnih usposabljanj in preverjanj znanja, ne napredujejo. Torej ne boste E – klasniki postali A – klasniki ampak bomo, če bo izdan dekret o združitvi vseh razredov operaterjev, vsi ostali postali E –klasniki.
Če si indijanec kupi mobilni telefon, mu nič ne koristi, če se ne nauči, kako ga uporabljati. Lahko se sicer najde dobra duša in mu izda Certifikat, na katerem jasno piše, da poglavar Veliki Gobec čisto zares zna uporabljati tisti nesrečni telefon. Ampak, ko mu ta telefon zazvoni (kliče ga žena - squaw), pa vseeno ne ve, kaj naj naredi, da bo zverina preklicana prenehala zvoniti in se bo on lahko pogovarjal.

In trditev, da smo se dogovorili, da bomo odpravili vsako razlikovanje. Torej bomo morali biti vsi enaki. Ali to pomeni, da si moram tudi jaz lase pobarvati na »blond«? Ali v amaterskem pogledu: vsi podreti svoje stolpe in antene, odvreči vse postaje in ostale pripomočke. Potem pa vsi kupiti enake postaje, enake antene itd. itd. In zahtevati od vseh organizatorjev tekmovanj, da se izniči vse dosedanje dosežke S5 amaterjev. Ravno tako tudi vse diplome. Vse začnemo od začetka, s popolnoma enakimi pogoji. In v naslednjih tekmovanjih bo namesto doseganja čim boljšega rezultata, najboljši tisti, ki bo najbolj enak ostalim. Saj smo se ja zmenili, da bomo odpravili vsako razlikovanje! Izstopanje v kakršnemkoli pomenu ni dovoljeno!
Ljudje, le kje nabirate take bedaste ideje?
Indijanci bi rekli: »da padeš na rit!«

Ko se je CB – jaš, oprostite, freebander drznil oglasiti in predlagati, da bi tudi on dobil radioamatersko licenco brez opravljanja izpita, so ga najbolj popljuvali ravno tisti, ki so se prej z vsem srcem zavzemali, da tudi vsi E- klasniki dobijo pravico dela na KV brez opravljanja ustreznih izpitov. Pa bi mu najbrž, temu freebanderju, lahko verjeli, da pozna delo na KV bolj, kot tisti radioamaterji, ki so do sedaj delali samo na UKV. Še posebej, če je le kanček resnice v govoricah, da že kar nekaj časa dela tudi na radioamaterskih frekvencah, uporablja pa prijateljev znak.

Večkrat se je že tudi pojavilo razdeljevanje KOTIZACIJE na mesece, tedne, nazadnje še na dneve. Čemu služi podatek, da za pravico biti član ZRS plačamo 2,2??? SIT na dan? Če ste se že lotili takih izračunov, raje definirajte, koliko časa povprečno traja amaterska zveza in potem KOTIZACIJO delite s tem časom. Tako si bo vsakdo lahko izračunal, koliko povprečnih zvez ima pravico narediti. Mogoče bo kdo celo »goljufal« in v času ene povprečne zveze naredil dve ali več podpovprečnih? Zresnite se no malo!

Vprašanja, ki jih prijatelji Indijanci zastavljate Projektnemu Vodji, se lahko izrazijo v čisto preprosti obliki. Vsakdo (ali vsaj vsak klub) naj se opredeli:

Ta vprašanja zadevajo vse slovenske radioamaterje, ne samo članstvo ZRS:
CW kot pogoj za dostop na KV DA ali NE?
Dovoliti dostop na KV vsem brez dodatnih usposabljanj in preverjanj znanja DA ali NE?

Ta vprašanja pa zadevajo samo članstvo ZRS:
Združitev glasila z drugim časopisom DA ali NE?
Če DA, kako, s katerim in v kakšni obliki?
Razdelitev KOTIZACIJE na članarino, naročnino na časopis in uporabo
QSL biroja DA ali NE?
Če DA, v kakšnem razmerju?
Ali naj se uporaba QSL biroja plača po dejanskem številu poslanih in prejetih
kartic ali naj bo cena enotna za vse, ki ŽELIJO uporabljati storitve biroja? DA ali NE?
Spremeniti STATUT ZRS

In tako po vrsti še nekaj ostalih perečih vprašanj.
Če rečete, da časopis lahko kupuje le tisti, ki to hoče, razmislite o posledicah. Vsak klub lahko kupi samo en izvod (kot včasih Radioamater) in ga potem vsak član prebira en dan. Če je nekomu kaj všeč, si bo tisto fotokopiral in shranil zase. To se je dokazano dogajalo z SCC Novicami. Ali je kdo sposoben izdajati časopis z naklado 100 izvodov?

Provokativno vprašanje:
Ali naj se v STATUT zapiše, da je vsak član dolžan napisati najmanj en članek letno za glasilo, ki mora biti najmanj 37,92 vrstic dolg? S tem bi se izognili pomanjkanju člankov, pa še manj kritik bi bilo na račun kvalitete, saj bi vsakdo lahko na lastni koži izkusil, kakšen je občutek, ko se trudi s pisanjem, potem pa doživi še pohvale ali kritike na svoj račun. Zdaj najbolj kritizirajo glasilo ravno tisti, ki nikoli nič ne napišejo vanj. Tisti, ki te naloge ne bi izpolnili, bi morali naslednje leto plačati 29,73 % višjo kotizacijo.

Ali naj se v STATUT zapiše, da je vsak klub dolžan sodelovati v aktivnostih ZRS, minimum je OBVEZNO AKTIVNO sodelovanje predstavnika kluba na Konferenci ZRS? Klub, ki ne bi izpolnil vsaj minimuma, bi skupaj z vsemi člani tega kluba za naslednje leto izgubil vse pravice, ki izhajajo iz članstva ZRS. S tem bi vzpodbudili članstvo k aktivnemu sodelovanju. Zdaj mora UO ZRS vse opraviti sam. Predlogov iz klubov je zelo malo. In to se dogaja že veliko let, ne samo zdaj.

Vemo, da je na navedene teme skoraj toliko različnih pogledov, kot je amaterjev v Sloveniji.
Samo poglejmo, kako se prepiramo, kdo je več naredil za skupno dobro in kdo ima pravico kritizirati tiste, ki so kaj naredili ne glede na to ali dobro ali slabo, namerno ali zaradi drugih razlogov. Skoraj vsakdo pozna nekoga, ki mu zaradi nekega razloga para živce.
In ni človeka v Sloveniji, ki bi se lotil nekaj narediti in na koncu ne bi bil žrtev »fovšije«, če mu je uspelo in žrtev »privoščljivosti«, če mu ni uspelo.

In prijatelji indijanci, nima smisla pozivati UO ZRS k odstopu, če nimate v rokavu skritih nekaj asov. Beri - vračev, ki bi bili pripravljeni prevzeti vodilne funkcije v ZRS. Povrhu pa bi bili še bolj kompetentni in usposobljeni opravljati funkcije bolje kot jih opravljajo zdajšnji funkcionarji.

Na tiste, ki so prenehali plačevati kotizacijo ZRS se danes gleda kot na odpadnike in skoraj izdajalce. V zaslepljeni maščevalnosti so celo ponudili možnost uporabe uslug QSL biroja tudi nečlanom ZRS. Ob plačilu večkratnika kotizacije, seveda. S tako prisilo (vidiš, da dobiš mnogo več, da je bolje zate, če plačaš kotizacijo) se gre v akcijo za vrnitev članstva v ZRS. Lahko bi postavili tudi 100 kratno kotizacijo. Učinek bi bil popolnoma enak. Nihče se še ni odločil za tak način uporabe uslug QSL biroja. Te pa so za veliko članov še vedno edini razlog za plačilo kotizacije. Kot sem že v začetku septembra napisal v članku Telgrafija, objavljenem 05.09.03 v SCC Novicah, lahko po analizi in potem približni oceni, koliko ljudi prejema QSL karte, pričakujemo v naslednjem (zdaj že tem) letu ali dveh približno 1500 - 1600 članov ZRS. In ob ogromnih naporih Projektnega Vodje, da nas čimveč izžene iz zveze, lahko pričakujemo še nižjo številko.

Potem pa se zna zgoditi, da bodo morali drugi ljudje, ki bodo izvoljeni v UO ZRS, spremeniti taktiko. Nič več preziranja odpadnikov, ampak vpeljati projekte za tazaresno pridobivanje novih ali starih članov. Postaviti jasne cilje in razmejitve, kaj nekdo s članstvom pridobi. Kot sem tudi že napisal, samo občutek pripadnosti danes ni več dovolj, še posebno, če tvojih mnenj in predlogov nihče noče niti slišati, kaj šele, da bi kaka skupina razpravljala o njih.

Dilema okrog plačila kotizacije. Počakati, da imajo konferenco, videti sklepe in se potem odločiti. Ampak na ta način imaš še manj možnosti povedati svoje mnenje. Plačaš v naprej, imaš teoretično pravico, da svoje mnenje poveš. Vendar te preglasujejo in si spet razočaran, kotizacijo si že plačal, vrnili pa ti je ne bodo. Lahko javno izstopiš, vendar tega ne bo nihče slišal. Vprašanje je, če bi kdo slišal, če bi 500 članov protestno izstopilo. Vendar pa si lahko zadovoljen sam s seboj, da si ravnal po svoji vesti in prepričanju.

Torej, prijatelji indijanci, problemov je ogromno, preveč, da bi jih lahko rešili na Konferenci, pa čeprav bi trajala teden dni. Odločitev nekaterih, da klubi s področja posameznih regij, mest ali združeni po kakem drugem ključu, poskušajo še pred konferenco izoblikovati nekaj skupnih stališč je vse pohvale vredna. Vendar še vedno mislim, dragi indijanci, da bo vaš največji problem pri prizadevanju za reorganizacijo ZRS ravno premajhno zanimanje klubov.

Haugh, govoril sem
Janez S57J, Tisti, ki je izstopil


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 17:24 
Odsoten

Pridružen: 07 Avg 2003, 14:32
Prispevkov: 42
Kraj: Grosuplje
Janez, na vas, radioamaterje, ki ne plačujete kotizacije gledajo kot na "odpadnike" samo tisti "radioamaterji", ki jim več kot ham-spirit in dobro vseh radioamaterjev pomenijo njihove funkcije, denar povezan s tem.

ZAto sem prepričan, da je skrajni čas, da radioamaterji "uvrščeni" in "neuvrščeni" stopimo skupaj in si izboljšamo okvir v katerem moramo delat (tako in drugače). Druge poti ni. Da bomo s strani "pravovernih" napadeni vemo in kaj nam mar za to. V bistvu gre samo za dobrobit slovenskih radioamaterjev....

LP
Jožko


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 18:36 
Odsoten

Pridružen: 22 Jul 2004, 20:19
Prispevkov: 298
Kraj: JN75LX, Sevno
s55z napisal/-a:
Hmm, ko se je sprejemal "gradbeni" zakon, je krivec za slab zakon izpadel S51BR... Menda se sedaj nekaj dela na popravkih...Upam, da ni resno mišljeno, da bi bil jaz kriv za tedanji zakon. Spremljal ga je Srečko J. in več se tedaj ni dalo narediti.

_________________
*****************
73, Rudi, S51BR
ex. S56SRB in S57SRB,
TX/RX: Yaesu FT 857D, Icom T7E


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 20:51 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2429
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Napisal sem "izpadel"! Sicer pa je predsednik vedno kriv po liniji poveljevanja, :D!

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 21:16 
Odsoten

Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48
Prispevkov: 242
s52jt napisal/-a:
Janez, na vas, radioamaterje, ki ne plačujete kotizacije gledajo kot na "odpadnike" samo tisti "radioamaterji", ki jim več kot ham-spirit in dobro vseh radioamaterjev pomenijo njihove funkcije, denar povezan s tem.

ZAto sem prepričan, da je skrajni čas, da radioamaterji "uvrščeni" in "neuvrščeni" stopimo skupaj in si izboljšamo okvir v katerem moramo delat (tako in drugače). Druge poti ni. Da bomo s strani "pravovernih" napadeni vemo in kaj nam mar za to. V bistvu gre samo za dobrobit slovenskih radioamaterjev....

LP
Jožko

Živ!

Čeprav nisem niti pričakoval, da bo kdo opazil glavni smisel mojega pisanja, si me, Jožko, razočaral. Od vsega zapisanega si si najbolj zapomnil neko nepomembno jamranje o tem, kako člani ZRS gledajo na tiste, ki smo izstopili.
Čisto na začetku sem napisal, da za svoje ukvarjanje z raioamaterskim hobijem ne potrebujem nobene, res prav nobene organizacije. Ne majhne, ne velike, ne enotne in ne razdrobljene. Nima me pred kom ščititi ali predstavljati. Če me kaj zanima, se malo poigram z Googlom, če bi rad komu posredoval svoje znanje lahko to kadarkoli napišem na kakem forumu, kjer se zbirajo ljubitelji enakega hobija. Postajo si moram tako ali tako sam kupiti, antene enako, ali pa jih narediti in postaviti tako, da čimmanj motim sosede. Lahko se družim z enako ali podobno mislečimi v gostilni. Skupaj lahko ustanovimo združenje ali klub ali kakršnokoli že skupnost. Ali morda poznaš še kak razlog, zaradi katerega bi potreboval nek okvir v katerem bi MORAL delati?
Kaj je dobrobit slovenskih radioamaterjev pa si več ali manj vsak razlaga po svoje.

LP Janez, S57J


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 21:17 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 609
Kraj: Ptuj, JN76WK
Spoštovani tovariši,

a se je ob vsem zapisanem mogoče že kdo vprašal, kaj pa sploh lahko pričakujemo do Zveze radioamaterjev Slovenije? Na široko poteka diskusija o statutu, nesrečnih A in E razredih in telegrafiji, bivših in sedanjih vodjih in njihovih napakah, pa slabem časopisu in še čemu. Pozablja pa se na napredek, pozablja se na razvoj. Kaj je bistvo Zveze? S čim se bomo ukvarjali v naslednjem obdobju? Kako bomo v naše vrste pridobivali podmladek? Kdo bo na svoja pleča sprejel kakšno zadolžitev? Kako se bomo financirali in kako bomo delali z roko v roki z državo? To so namreč bistvena vprašanja. In teh vprašanj se bo najprej potebno lotiti po osnovnih celicah združevanja radioamaterjev, radioklubih. Žal pa večina klubov deluje le na papirju, aktivnega članstva je izredno malo. vizionarjev in tistih, ki so gonilo razvoja skoraj nič, tistih, ki predvsem gledajo od strani in so sposobni izključno dajanja nekonstruktivnih pripomb pa vse polno. Glede na to ni nič čudnega, da je stanje v slovenskih radioamaterskih vrstah več kot žalostno. Zavedati se moramo, da za takšno stanje ni kriva zgolj Zveza in njenih par voljenih predstavnikov, za stanje so predvsem krivi tisti, ki Zvezo sestavljajo. Šele ko bo članstvo po radioklubih preseglo nivo merjenja mišic na nivoju kilovatov ali točk v kontestih in se pričelo ukvarjati s svojim primarnim poslanstvom, šele takrat bo moč pričakovati tudi delujočo Zvezo. Do takrat po bo situacija takšna kot doslej, pa naj Zvezo vodi kdorkoli od nas.

Pa lep pozdrav,

Tono


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 22:19 
Odsoten

Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48
Prispevkov: 242
S51AG napisal/-a:
Spoštovani tovariši,

a se je ob vsem zapisanem mogoče že kdo vprašal, kaj pa sploh lahko pričakujemo do Zveze radioamaterjev Slovenije? Na široko poteka diskusija o statutu, nesrečnih A in E razredih in telegrafiji, bivših in sedanjih vodjih in njihovih napakah, pa slabem časopisu in še čemu. Pozablja pa se na napredek, pozablja se na razvoj. Kaj je bistvo Zveze? S čim se bomo ukvarjali v naslednjem obdobju? Kako bomo v naše vrste pridobivali podmladek? Kdo bo na svoja pleča sprejel kakšno zadolžitev? Kako se bomo financirali in kako bomo delali z roko v roki z državo? To so namreč bistvena vprašanja. In teh vprašanj se bo najprej potebno lotiti po osnovnih celicah združevanja radioamaterjev, radioklubih. Žal pa večina klubov deluje le na papirju, aktivnega članstva je izredno malo. vizionarjev in tistih, ki so gonilo razvoja skoraj nič, tistih, ki predvsem gledajo od strani in so sposobni izključno dajanja nekonstruktivnih pripomb pa vse polno. Glede na to ni nič čudnega, da je stanje v slovenskih radioamaterskih vrstah več kot žalostno. Zavedati se moramo, da za takšno stanje ni kriva zgolj Zveza in njenih par voljenih predstavnikov, za stanje so predvsem krivi tisti, ki Zvezo sestavljajo. Šele ko bo članstvo po radioklubih preseglo nivo merjenja mišic na nivoju kilovatov ali točk v kontestih in se pričelo ukvarjati s svojim primarnim poslanstvom, šele takrat bo moč pričakovati tudi delujočo Zvezo. Do takrat po bo situacija takšna kot doslej, pa naj Zvezo vodi kdorkoli od nas.

Pa lep pozdrav,

TonoLe kakšen smisel ima še kaj pisati in razpravljati, če večina sploh ne bere, še manj pa poskuša razumeti.

»In teh vprašanj se bo najprej potrebno lotiti po osnovnih celicah združevanja radioamaterjev, radioklubih.«

Tako je bilo v prejšnjem tisočletju, sedaj ne več.

»Glede na to ni nič čudnega, da je stanje v slovenskih radioamaterskih vrstah več kot žalostno.«

V katerih radioamaterskih vrstah je stanje tako žalostno?
S5 ARG reprezentance dosegajo visoka mesta v evropskih in svetovnih tekmovanjih. Na UHF in višjih frekvencah se vzpostavljajo prve zveze med S5 in drugimi državami. Tekmovalci na teh višjih frekvencah dosegajo visoke rezultate. Tudi na KV so S5 tekmovalci redno med najvišje uvrščenimi v svetovnih tekmovanjih. Posamezni operaterji izdelujejo in postavljajo vedno večje in boljše antenske sisteme, izdelujejo si različne pripomočke in aparature, posodabljajo in nadgrajujejo opremo in znanje. In še veliko drugih uspehov in posameznih dogodkov je. Čisto zares boste morali začeti razlikovati med žalostnim stanjem v neki radioamaterski organizaciji in relativno dobrim stanjem v S5 radioamaterstvu nasploh.

LP Janez, S57J


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 23:23 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1522
Kraj: KN12OR
S57J
Citiram:
Ali morda poznaš še kak razlog, zaradi katerega bi potreboval nek okvir v katerem bi MORAL delati?


Janez, v nekaj točkah se sicer strinjam s teboj, vendar mi ni jasno, zakaj napišeš 5 A4 strani sestavka (dobro, dobro, si ga napisal leta 2004 in sedaj kopiral), če ti ni do "uokvirjanja" z nikomer? (takšen je zaključek)
Če bi ti bilo vseeno najbrž tukaj ne bi pisal ničesar. Ker, če sodim sam po sebi in karikiram, jaz vsak dan rad vozim avto, pa me ne zanima, kaj počnejo člani AMZS in kaj pišejo na forumu. Se motim?
Seveda te zanima (potrebuješ ta okvir)! In boli te tudi, ker gredo stvari na slabše. In če izstopimo še vsi ostali najbrž ne bo šlo nič boljše. Tudi jaz ne bom na amaterskem področju za nič prikrajšan, če izstopim iz ZRS. Ampak, vsaj upanje mi daje neka krovna organizacija, ki ni bila vedno tako "načeta" kot je zadnja leta.
Če zelo poenostavim - kupili smo psa (skupaj s štirimi prijatelji) a se sedaj malo slabo počuti in se grozno praska, A ga raje zapustimo eden za drugim, kot da bi mu pomagali in iz njega populili zajedalce?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 23:53 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 609
Kraj: Ptuj, JN76WK
Pozdravljen,

in če je vse tako lepo, zakaj pa potem vsespološno jamranje?

Če so klubi stvar prejšnjega tisočletja in s tem preteklosti, potem je stvar preteklosti tudi nacionalna radioamaterska organizacija. In iz tega razloga dajmo, za hudiča, ukniti že te anahronizme ali ostaline bivšega časa, pa bo mir. Bomo pač zadovoljni z relativno dobrim stanjem, pa še kak cekin bo ostal za pivo ali dve.

To, da pa se slovenska radioamaterska populacija nezadržno stara, da ni animacije in posledično priliva šolske mladine in drugega podmladka, da je založniška in publicistična dejavnost na psu, da skoraj ni koordinacije nacionalnih radioamaterskih projektov, in nenazadnje, da je radioamaterstvo v Sloveniji zaradi razprtij, elitizma, samopašnosti, predvsem pa zaradi sektašenja nekaj posameznikov postalo praktično marginalna dejavnost, ki je javnost tako rekoč ne pozna, podpirajo pa jo le redke institucije, podjetja ali posamezniki, to pa je že druga zgodba. Sicer pa, zakaj bi se ubadali z njo, zaprimo se vsak v svojo oboro in gojimo svoj narcizem, pa bo. Tistih par posameznikov in zanesenjakov, ki pa poskuša za radioklube in širšo radioamatersko skupnost še kaj narediti pa se bo že uneslo. Nekateri so že utihnili, nekateri pa še bodo.

In naj dodam še iskrico: Metzgerjev Radiopriručnik izpred več kot 20 let pozna praktično vsak radioamater s področja bivše Jugoslavije, kdo pa je v istem času "klofal" v nekem "kontestu" pa je že zdavnaj, skupaj s svojimi rezultati, pozabljen. Pomniki se namreč običajno postavljajo iz trajnih materialov. To pa točke v tekmovanju, okoli katerega so na koncu vsi akterji poskregani, nedvomno niso.

Spoštovani tovariši, slovenskim radioamaterjem v tem trenutku ne manjka nič drugega kot le ščepec skupinske zavesti in timskega duha, pa nekaj malega vizije, kaj sploh početi in kako našemu skupnemu hobiju dati nove kvalitete ter ga narediti spet popularnega vsaj približno tako, kot je bil nekoč. Vsi skupaj se moramo zavedati, da v tem trenutku krojimo poglavje radioamaterske zgodovine, dolge več kot 100 let. Na nas pa je, ali se bomo šli vrtičkarjev ter za visokim plotom ljubusumno čuvali svoje majceno ozemlje, ali pa bomo prešli zaplankanost ter se posvetili skupnim projektom, od katerih bomo vsi skupaj na koncu imeli veliko. Brez združevanja sil pa žal ne bo šlo, pa naj bo to v radioklubih ali Zvezi. Seveda pa bodo glavnino posla spet morali opraviti posamezniki, ki si nase upajo prevzeti obveznosti in dogovornost, teh pa očitno ni ravno veliko. Zakaj je temu tako pa je itak jasno, kaj ne?

Sicer pa lahko vse zapisano strnem v samo dve latinski besedi: Viribus Unitis!

Lep pozdrav,

Tono, S51AG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2007, 15:26 
Odsoten

Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48
Prispevkov: 242
S51AG napisal/-a:
Pozdravljen,

in če je vse tako lepo, zakaj pa potem vsespološno jamranje?

Če so klubi stvar prejšnjega tisočletja in s tem preteklosti, potem je stvar preteklosti tudi nacionalna radioamaterska organizacija. In iz tega razloga dajmo, za hudiča, ukniti že te anahronizme ali ostaline bivšega časa, pa bo mir. Bomo pač zadovoljni z relativno dobrim stanjem, pa še kak cekin bo ostal za pivo ali dve.

Lep pozdrav,

Tono, S51AG


Točno tako, Tono! Če bi malo prelistal tale forum, bi na njem našel na novo odprto temo, namenjeno iskanju nove oblike organiziranosti.

»da je radioamaterstvo v Sloveniji zaradi razprtij, elitizma, samopašnosti, predvsem pa zaradi sektašenja nekaj posameznikov postalo praktično marginalna dejavnost, »


Izraz sektaštvo izvira iz prejšnjega tisočletja. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi:

sektašiti -im nedov. (a a) nav. slabš. zastopati
skrajna, doktrinarna stališča v svoji skupini,
organizaciji, zlasti politični: nikoli ni sektašil; v
nekaterih organizacijah so sektašili

Bivši komunisti so ta izraz uporabljali med drugo svetovno vojno in prva leta po njej. Z njim so označili in diskreditirali vse, ki so si drznili razmišljati drugače, kot je bilo uradno zapovedano (nemalokrat so jih tudi fizično eliminirali).

Ti pa danes s tem izrazom označuješ in diskreditiraš vse nas, ki smo si drznili karkoli narediti na področju radioamaterstva izven zapovedanih in edino dovoljenih okvirov ZRS. Najbolj vas tišči in boli, ker si ne morete prilastiti rezultatov našega dela. Ali nas boš poskušal tudi fizično eliminirati?

Tudi kolektivizem in socializem
»Projekti v skupno dobro morajo imeti izključno prednost pred individualnimi ali tistimi, ki so namenjeni le manjšemu krogu ljudi. «
sta utvari iz prejšnjega tisočletja.

Kljub vsemu ti, Tono iskreno želim čimveč uspeha pri realizaciji tvojega idealističnega (utopističnega) plana, hkrati pa sem prepričan, da je ta plan tudi zagotovilo, da se bo v januarju leta 2008 na teh forumih razpravljalo o istih vprašanjih in problemih, kot danes.

Ker na Grosupljem ni srednjih šol, se morajo naši otroci voziti v glavnem v Ljubljano. S tem pa se jim življenje postavi na glavo, saj morajo vstajati povprečno dve uri prej, domov pa pridejo dve uri kasneje. Osebno sem doživel več primerov, ko so zelo sposobni, delavni in perspektivni osnovnošolski taborniki, radioamaterji (ki smo jih z veliko dela pripeljali do izpita C klase) nekaj tednov po začetku srednje šole redno hodili popoldne spat za uro ali dve. Ali je potrebno poudariti, da je bilo v trenutku konec z vsemi izvenšolskimi dejavnostmi? V današnjih časih pa so otroci še bolj obremenjeni z rezultati, raznimi preverjanji in točkovanji, ki jim omogočajo ali onemogočajo nadaljevanje izobraževanja na želenih šolah. Zato jih vi nikar še dodatno ne obremenjujte!

Torej gospodje, (tudi izraz tovariš je in prejšnjega tisočletja, negativen predznak pa je dobil zaradi skupine ljudi, ki ga je zlorabila) skrajni čas je, da tudi vi prestopite v novo tisočletje.
Nasvidenje v januarju leta 2008, Janez S57J
QRT


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2007, 16:52 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 609
Kraj: Ptuj, JN76WK
Pozdravljen Janez,

v tej temi se oglašam zadnjič, ker očitno ne pišem dovolj razumljivo, pa tudi ni mi do tega, da bi mlatil prazno slamo ter se po nepotrebnem izpostavljal. Lahko le rečem, da me je tvoj komentar globoko začudil, dejstvo, da si mi po ovinkih dobesedno prilepil etiketo zakrnjenega komunista in človeka, katerega ideje in dejanja spadajo v prejšnje tisočletje pa je, milo rečeno, neokusno. Podtikanje prilaščanja rezultatov tujega dela ter celo fizične eliminacije pa je že krepko čez mejo nivoja razgovora. Sicer pa, nekateri pač dajemo potrebam skupnosti močno prednost pred individualnimi potrebami. Kot vedno pa bodo tudi v tem primeru dejanja posameznikov pokazala, kdo ima prav in kdo ne. In to še pred letom 2008.

Pa lep pozdrav,

Tono, S51AG


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 60 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group