Nakup prve postaje - prosim za nasvete

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

OdgovorNapisal/-a s57vt » 15 Nov 2006, 16:10

Dragi Dragan,

popolnoma verjamem tvojemu dobronamernemu nasvetu, mori pa me dejstvo, da nova FT-817 stane skoraj 700 €, toliko denarja pa zal nimam in ga tudi ne bi mogel hitro nabrati ... :( Malo manj me moti dejstvo, da gre pravzaprav za QRP postajo (5 W), vem pa, da se da ta "problem" z dobro anteno itd. precej dobro preseci.

Sicer sem kar lep cas ostal po tecaju ze zadnjic, verjetno pa bom tudi danes se malo postopal naokoli in ce bos tam, te pocukam za rokav, pa bova kaksno rekla, OK? ;)
VY 73, GL ES MNI DX! :)
Na bandih od 12. XII. 2006

Icom ID-52E
Yaesu FT-60E × 2
Retevis RT3S DMR
Quansheng UV-K5(8)
Baofeng UV-5R
Uporabniški avatar
s57vt

Kraj: Ljubljana - JN76fa, 300 m ASL

OdgovorNapisal/-a s55o » 15 Nov 2006, 16:18

Z druge roke se da marsikaj kupiti za malo denarja!
sicer je malo riziko, ampak se velikokrat zelo splača!

poglej malo pa malih oglasih tukaj na lea...
pa na (če znaš It):
http://www.arifidenza.it/Forumom/default.asp

Če ne pa na nemškem ebayu
www.ebay.de

in še mnogo mnogo drugih...

se da dobit kako icom 706 ali podobno postajo (ft100d) že za 400 eur, če maš malo sreče!
lp
Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76hc

OdgovorNapisal/-a s57vt » 29 Nov 2006, 15:18

Evo, alea iacta est. :) Za UKV lokal bom pri Mega-Kom nabavil Yaesu FT-60R (http://www.rigpix.com/yaesu/ft60r.htm; 2 m & 70 cm dual-band), za KV pa sem ze kupil rabljen trap dipol, na samo postajo bo pa treba se malo pocakat (in nasparat). :P Bom pa verjetno kupil kaj rabljenega tam do 100 jurjev, ceprav moram priznat, da me nekoliko mika tudi FT-857D, ki je pri Mega-Kom 650 € (in je pravzaprav kopija popularne FT-817ND, le da ni QRP - ima tistih standardnih 100 W :)) ali pa celo FT-897D za 760 € ... :oops: :D

Icom ID-52E
Yaesu FT-60E × 2
Retevis RT3S DMR
Quansheng UV-K5(8)
Baofeng UV-5R
Uporabniški avatar
s57vt

OdgovorNapisal/-a s56oa » 29 Nov 2006, 21:03

Tine, ti kar lepo počasi vstopi v radioamaterske vode. Ni treba, da nakupiš vse super duper reči že na začetku in te nato radioamaterstvo mine v treh mesecih, ker si že vse sprobal. :lol:
Večina nas je itak začela na kakem voki tokiju za 2m, potem pa počasi naprej. Je pa res, da danes lahko za relativno male denarce dobiš že postajo, ki pokriva večino radioamaterskih frekvenčnih področij, npr. FT-857. V starih cajtih smo morali za isto funkcionalnost nabavit ene 7 postaj in še prej seveda prodat hišo. :)

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s57vt » 29 Nov 2006, 21:24

Hehe, ne skrbi, Ognjen, nikamor se mi ful ne mudi (ceprav mogoce rahlo tako izgleda :P). Tudi sam bom zacel z 2 m vokitokijem, ki ga lahko stalno vlacim s sabo, ceprav sem danes na lastni kozi prvic obcutil, kako zelo ugasa UKV, ko sem iz kluba poskusil narediti nekaj poskusnih QSO-jev, pa kooomaj prisel do dveh (TNX to S56ZAB & S50AL :wink:). :-? No ja, za kaksen lokalni ragchewing bo kdaj ze prisel prav tudi HH. :)

Za KV postajo bo pa definitivno treba malo pocakat, da ne bo treba - kot pravis tudi sam - prodat avta ali hise ... :D

Icom ID-52E
Yaesu FT-60E × 2
Retevis RT3S DMR
Quansheng UV-K5(8)
Baofeng UV-5R
Uporabniški avatar
s57vt

OdgovorNapisal/-a s55o » 30 Nov 2006, 13:52

No še moje mnjenje:

Navdušen QRPjaš me je poklical in se potožil, naj poskušam Tineta spraviti na pravo pot. Pripravil me je do tega, da napišem spodnje mnenje: (čeprav še vedno ne vem, zakaj ga ni napisal sam!)

Jaz kot začetnik ne bi šel na 5W postajo, kajti delo qrp je za začetek skoraj preveč komplicirano in ni ravno za začetnika, razen če ni navdušenec za CW.

Jaz bi ti priporočal vzet raje 100W postajo kot 5w. Z 100W boš tudi s slabšo anteno doklical kak DX, če pa se boš matral z 5W, bo lahko hitro volja padla in bodo prišle frustracije...(pismo on 59++++ mene pa ne slisi => iz antene pa ven 100mW ERP !! ).

Tako da ti polagam na srce, da raje razmisli o 100w postaji, če že nimaš veliko denarja, se da dobit marsikajkšno rabljeno 706ko ali 847 za dobre denarje... (če rabiš multiband), če ne pa dobiš že kar v redu KV postaje za ta denar, če malo poiščeš.

tudi po italiji se dobijo malo slabše postaje in starejše za zelo normalne denarje...ne bo ravno zadnji krik mode, bo pa delala tam kjer rabiš in dovolj dobro. Poleg tega pa je operator bolj važen kot vrsta postaje!

Sedaj je na tebi ali boš se odločil za multiband avtoradio ( postaja v velikosti avtoradia, multiband, ki je kompromis, tako da ne moreš pričakovat preveč na RX strani) in bo marsikdaj pokalo, ali pa vzameš kakšno starejšo KV postajo.

Moja prva postaja je bil ft-100d. Z njim sem delal 50W na 6m in 100 ali 25W na 2m (med tekmovanji). Sedaj imam 746 in z multiband dipoli velikokrat tudi 100W ni dovolj, da se prebiješ do sogovornika! Rabljena 746ka, ki je odlična multiband postaja se dobi že za 800-1000 eur!

Tako da poslušaj mojega prijatelčka QRPjaša in poišči si postajo s 100W!

Mislim, da lahko tudi Jure s57xx s svojimi ogromnimi QRP izkušnjami vse 100% potrdi! (včasih jim pravim mazohisti, a prav fenomenalno jih je videt, kaj uspejo mojstri s svojimi 5W ali manj narediti!)

lp
Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

OdgovorNapisal/-a s57vt » 30 Nov 2006, 16:23

MNI TNX tudi tebi, Bostjan! :) Zagotavljam ti, da te ne rabi "skrbeti", ker QRP postaje za zacetek gotovo ne nameravam kupiti. Kupil bom pac nekaj s tistimi "klasicnimi" 100 W. Za to, da bi imel KV + UKV stacjon, mi niti ne gre, kajti za UKV bom itak nabavil FT-60. Rabim pac "klasicno" KV postajo (vsaj za 3,5, 7, 14 in 21 MHz). Je pa hecno, da je v S53AJK cel kup clanov, ki imajo ravno QRP Yaesu FT-817 in me kar pridno prepricujejo, da bi si jo omislil tudi sam (kajne, S55Z, S57LX in se kdo? :lol:). Vceraj smo se nasmejali ob ideji, da bi znotraj kluba ustanovili posebno FT-817 Fan Club sekcijo. :D

Si pa na Bolhi ravno ogledujem en zanimiv oglas za FT-707 (http://www.bolha.com/oglas1687937), ki je sicer kar star (verjetno cez 15 let), ampak menda funkcionalen in ima vse, kar rabim, celo WARC bande (ki pa jih moj trap dipol sploh ne "vlece"). Predvsem je pa cena privlacna ... ;)

Nekdo pa prodaja tudi IC-706, ki je pa ze 110 jurjev, je pa res, da ima tudi UKV (celo na fotki je na zaslonu "znamenita" frekvenca 162.700 :D), pa v bistvu ni "bazna" postaja, je bolj "bicikel" za v avto. :P

Kaj menite? ;)

Icom ID-52E
Yaesu FT-60E × 2
Retevis RT3S DMR
Quansheng UV-K5(8)
Baofeng UV-5R
Uporabniški avatar
s57vt

OdgovorNapisal/-a s55z » 30 Nov 2006, 17:18

706 je fajn, ampak takoj rabiš še 25-amperski usmernik :D ... Sem ljubitelj velikih gajb, ampak FT817 mi je tako prijetna postajica, ker me spominja na mojega starega FT290R izpred 20 let. Obesiš na ramo, se povzpneš na prvi hrib, ki vidi malce dlje od sosedove strehe, že po poti čvekaš s kolegi po repetitorju, kje se boste srečali, na vrhu preklopiš na SSB ali CW, odklofaš nekaj sosednjih držav kar iz roke in gumi štrudlom, spokaš in se vesel vrneš v dolino.

Evo iz lastnih izkušenj...

Nikar pa samo FM, ker je res dolgcajt - tudi kakšnega starega FT290 se še najde (All mode, 2m, 3W).... 8)
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s57ln » 30 Nov 2006, 17:30

TineVucko napisal/-a:Je pa hecno, da je v S53AJK cel kup clanov, ki imajo ravno QRP Yaesu FT-817 in me kar pridno prepricujejo, da bi si jo omislil tudi sam (kajne, S55Z, S57LX in se kdo? :lol:).

No, to se sliši, kot da na vse pretege navijamo za 817. Resnica pa je takšna, da četudi si večina ljudi, ko naredijo izpit in dobijo klicni znak, želi imeti KV postajo, pa za to nimajo prav veliko denarja. FT-817 je v takih primerih razmeroma dober kompromis, ker dobiš vse pomembne bande, 5 W (kar ni veliko, je pa bolje kot nič) in portable delu prijazno postajo za relativno ugodno ceno.

Če bi tečajnikom že takoj priporočili kako 100 W postajo, bi jih ob pogledu na ceno kap. :wink: Če si takšen izdatek lahko privoščiš, pa seveda nikar ne šparaj pri moči.
73, Andrej
s57ln
LEA Admin

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57vt » 30 Nov 2006, 18:08

s57ln napisal/-a:Resnica pa je takšna, da četudi si večina ljudi, ko naredijo izpit in dobijo klicni znak, želi imeti KV postajo, pa za to nimajo prav veliko denarja. FT-817 je v takih primerih razmeroma dober kompromis, ker dobiš vse pomembne bande, 5 W (kar ni veliko, je pa bolje kot nič) in portable delu prijazno postajo za relativno ugodno ceno.

S tem se popolnoma strinjam. No, pa saj to "navijanje" za 817 je blo bolj kot hec misljeno, ne kaj za slabo vzet. :) Res je, kar se kompromisa tice, je 817 super, je pa korak naprej 857, ki je cca. 130 € drazja, pa ima ze tistih 100 W pa nekaj vecja je.

Ja, bomo videli ... Odlociti se je res tezko ... :P

Icom ID-52E
Yaesu FT-60E × 2
Retevis RT3S DMR
Quansheng UV-K5(8)
Baofeng UV-5R
Uporabniški avatar
s57vt

OdgovorNapisal/-a s55z » 30 Nov 2006, 18:42

Ja, in potem smo že tam. Zakaj ne kar FT897, ki celo zgleda kot prava postaja, ne pa kot avtoradio. In kasneje si lahko omisliš napajalni modul za vgradnjo v postajo in paket akumulatorjev za vgradnjo in si takoj lahko tudi portable. Pa menda je po podatkih celo nekaj boljša od 857... in se lahko hecaš z dokupovanjem filtrov in stabilnih VXOjev in ATUja, in ...

Kaj ti hočem reči... če si na tesnem z denarjem je bolje spraviti nekaj tolarjev več skupaj in kupiti tisto, kar bi sicer vzel v dveh ali več kosih, kar bi konec koncev prišlo dražje in seveda slabše.

Primer: Kupiš vokita 2m/70cm. OK, lepo. Ampak si brez SSB/CW in adijo heci z maratoni, e-sporadiki, tropo zvezami ... itd. In kupiš zraven še eno poceni KV (sicer 100W postajo) z ne najboljšim sprejemnikom - saj veš, malo denarja, malo muzike (ok, tudi FT817 ni ne vem kaj, pa vseeno precej modernejši z DSP filtri in možnostjo dogradnje mehanskih) - in ki ga noben resen LOG program ne pozna, če sploh ima CAT (CI/V) sistem upravljanja. In si nekje na 160 KSIT - za kar dobiš novo FT817, ki jo tako kot FM voki toki nosiš s sabo z vgrajenim paketom akumulatorskih baterij!

In v cilju tehničnega izpopolnjevanja in napredka ( :D ) si izdelaš v lastno veselje in zadovoljstvo 100W HF PA za drobiž, za UKV itak potem potrebuješ par 100W (neki na lampe - saj ja hočemo zmagat, HI)...

OK, karikiram, upam pa, da sem bil dovolj nazoren in je jasno, kaj sem hotel povedati ...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s51sk » 30 Nov 2006, 20:39

Sam imam še vedno postajo FT-707 in lahko povem, da je to bila in je še vedno (vsaj zame) dobra postaja. Slabost je bila ta, da si moral dokupiti 20A napajalnik. Z njo sem brez večjih težav naredil preko 200 DXCC. Pripomniti pa moram, da sem diplomiral na njej delo v SPLIT načinu. Zunanjega VFO seveda nimam. Na CW to sicer res ni težko, saj so DX-si delali 1-2 up, kar sem relativno hitro nastavil na RIT-u. Težava pa se je pojavila na SSB (10 - 20 UP), za kar sem moral za TX na roko šraufat. Na koncu sem se že tako sfriziral, da zunanjega VFO-ja sploh nisem rabil. Toliko samo za INFO če se boš odločil kupiti to postajo.
Uporabniški avatar
s51sk

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a s55o » 30 Nov 2006, 21:19

Ponovni pozdrav!

Tine, kot vidim, se boš pravilno odločil. Preveri malo možnosti multiband postaje, je pa 100% res, da boš, če kupiš samo KV postajo (po predhodnem posvetovanju in ogledov testov in vsega) boš na začetku prikrajšan na delu vhf/uhf. Bo pa ta postaja lahko imela odlične specifikacije za delo na KV in sedaj je potrebno vedeti, kaj ti pričakuješ od nje!

Tako da za začetek boš itak potreboval: Postajo, DOBER!!! usmernik (če šparaš na usmerniku, boš imel več slabosti kot koristi - kolliko ljudem šumi ali postaja ne dela pravilno, ker niso kupili ali naredili dobrega usmernika!), slušalke in Antene (slaba antena ne pripomore k izboljšanju signala, čeprav nekateri hami raje kot da izboljšajo antene gredo v QRO delo in si mislijo, da so nevem kaj naredili sedaj, ko jih vsi slisijo :) )

Ponovimo vajo še enkrat (da ne bo s55m jezen) - avtoradiji in druga šara niso za na hrib oz naj se primerno nastavijo, da ne špricas po celi dolini šentflorjanski! (velja najbolj za VHF/UHF načine dela). Vsako postajo se da nastaviti tako, da povzročaš minimalne motnje sosedom! vendar moreš biti obziren in vsaj pred tekmovanji preveriti tehniko. So pa tekmovanja na teh podrocjih posebno doživetje in predvsem je druženje in klapa na njih ful fajn! Moreš pa bit bol agilen in hodit okoli :) ali pa imeti Jeepa!

jaz bi kot multiband postajo še vedno predlagal ali 746 ali ts2k in za začetno postajo je to super bazna postaja - čeprav se ne more primerjati s ft1k in 756proIII, (pa malo starejše modele ts-870 in podobno) je vseeno zmožna odličnega dela.

Z druge roke sedaj pa tako:(z malo sreče dobiš tudi najnižje cene)

706 v dobiš z druge roke od 350-700 eur (čeprav nova stane malenkost več)
746 gredo od 800-1200
746pro 1000+
ts2k - 1200+
yaesu ft1k MP 1300+

Toliko o tem.....vedi pa, da večina vrhunskih tekmovalcev prisega na yaesu serie 1000 (mp, MK V, D, ).

Čakam še koga od bolj izkušenih hamov kot jaz, da sporočijo kaj oni svetujejo...

ft-60 imam sam. Zadeva deluje, antena je bolj tko tko...se jo splača zamenjat, se pa lepo obnaša v težkih situacijah (hude motnje in to) ...na Trstelju poleg televizijskega stolpa vseeno še sprejema nanos! ). Enostavna, trdna in ok postaja za FM delo......

no upam, da sem dovolj naložil!

lp
Boštjan
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

OdgovorNapisal/-a s57vt » 30 Nov 2006, 21:59

Se enkrat hvala, Bostjan & Co.! Zelo informativno!

Ja, mogoce sem pozabil povedat se eno stvar. V hamovstvo se nisem vrgel zaradi nevemkaksne tekmovalnosti in zelje po velikih dosezkih. Rad bi pac delal kaksne lepe zveze (tudi DX-e), a bolj v smislu nabiranja novih poznanstev in QSL kartic. Tekmovanja me po pravici povedano niti ne vlecejo prevec (vem, nekaterim se bo to verjetno zdelo nerazumljivo) in dvomim, da se jih bom kdaj resno udelezeval. Bom pa verjetno vedno z veseljem poklofal kak CQ in druge stvari, ki jih bom slisal.

Glede rocnih postaj - walkie-talkiejev opazam pri radioamaterjih nekaksno zanimivo ambivalenco. Po eni strani jih (skoraj) vsi posimfajo takoj, ko jih omenis, po drugi strani ima (skoraj) vsak vsaj eno in nazadnje je noce nihce prodati - ceprav jo ima in ceprav jo simfa! :D Ocitno so te postaje znamenje nekaksne "neresnosti", ampak bi jo vseeno rad imel, ker veliko hodim naokoli (hribi, sprehodi, pohodi itd.) in mi bo vedno v veselje "skakat" po lokatorjih, pocvekati na kaksnem repetitorju oz. pac narediti kaksen lokalen QSO. :)

Anteno za KV imam celo ze kupljeno, ker je prav na tem forumu nekdo prodajal Ecov trap-dipol, ki sem ga potem tudi kupil. Za zacetek bo dober. S KV-postajo bo pa itak verjetno treba se nekaj casa pocakat, seveda predvsem zaradi tega, da se nabere nekaj denarja. :P Se pa ne sekiram toliko, ker je nekaj opreme vendarle tudi v S53AJK in na Slivnici, tako da bom od zacetka za klofanje koristil klubske "privilegije". :wink: :)

Icom ID-52E
Yaesu FT-60E × 2
Retevis RT3S DMR
Quansheng UV-K5(8)
Baofeng UV-5R
Uporabniški avatar
s57vt

OdgovorNapisal/-a s52w » 30 Nov 2006, 22:00

s55o napisal/-a:Čakam še koga od bolj izkušenih hamov kot jaz, da sporočijo kaj oni svetujejo...
Boštjan

Izkušeni hami priporočamo rabljeno postajo z vgrajenim dobrim CW filtrom, ki ga po potrebi lahko odmonitiraš in prodaš izkušenemu za mali denar :P

73 Damjan S52W
s52w

Kraj: Črnomelj

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov