S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 23 Okt 2021, 15:16

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 

Ali je prav, da v akciji Jamboree On The Air radioamaterstvo približamo otrokom in jih s tem vabimo v svoje vrste?
Glasovanje se je zaključilo dne 22 Nov 2006, 14:54
Da 95%  95%  [ 38 ]
Ne 5%  5%  [ 2 ]
Skupaj glasov : 40
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: OVIRANJE JAMBOREE ZVEZ!
OdgovorObjavljeno: 23 Okt 2006, 14:54 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
To smo letos doživeli skavtje oziroma pri nas taborniki. Prej tega ni bilo, sedaj pa to je v stilu oddajanja telegrafskega signala, neprestanega žvižganja ali žvižganja pesmi točno na frekvenci. Verjetno je to pogojeno z Germany-kontestom, ker se tudi ti tekmovalci obnašajo dokaj nesramno. Postavijo se čisto poleg in se delajo, da ničesar ne slišijo.
Seveda od takšnih zvez otroci nimajo nič. Prosim za vaše mnenje.

73! de S51DU- Dubi

Sumim, da je za to kriva prelahko pridobljena licenca za delo :( !


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 23 Okt 2006, 15:30 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1522
Kraj: KN12OR
Dubi, zdi se mi, kot da si padel z neba na band. To se dogaja nam vsem in ni povezano, ne z mladino in ne z taborniki. Na zgornje anketno vprašanje pa je odgovor najbrž jasen. In najverjetneje ni povezano z prelahko dobljenimi licencami ampak z vse večjo ljudsko nasilnostjo in brezbrižnostjo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 23 Okt 2006, 16:52 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Jul 2006, 12:50
Prispevkov: 366
Kraj: JN75GX
Točno tako !

Pri nas je postalo moderno, da se posluša nekoga na frekvenci in se ga nato moti pri delu....

To je pač stvar osebne kulture in starševske roke.

Nekateri pač svoje frustracije zelo radi izživljajo tako, da so lahko skriti zadaj in seveda kurijo W in kW ....

"Machoistično", ni kaj !

Uživajte fantje, da bi vam čimveč končnih stopenj skurilo :evil:

_________________
S51U ( ex: S5041U, S52FB, YT3FB, YU3AXR )


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 23 Okt 2006, 18:24 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Avg 2003, 17:13
Prispevkov: 493
Kraj: Golo 670m asl
Zaradi podobnih pripetljajev ne delam več novih držav tam kjer je gneča in živčnost... Me mnogo bolj veseli ujet' ribo v samotnem morju.

_________________
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 23 Okt 2006, 18:53 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1208
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Jaz s svojo 10W QRP postajo ponavadi iščem "luknjo v vodi", da lahko naredim kakšno zvezo. :D

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Okt 2006, 05:46 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 11:05
Prispevkov: 271
Kraj: LJ-Podgorica-JN76HC
prodaja radioamaterske opreme ob predložitvi veljavne licence in osebnega dokumenta bi mogoče lahko rešilo problem čeprav je "stiskačev"že toliko in so že toliko razpaseni da bi bila edina rešitev da se jih nekako odkrije in kaznuje kar pa je zelo težko!mislim da je tu le sama morala in kultura človeka!!!vemo pa tudi da so med "stiskači" tudi radioamaterji ki so kakorkoli izgubili stik z realnostjo in sedaj motijo nas ostale ki uporabljamo frekvence kot je dovoljeno in kulturno!!!bodo morali pač razčistiti v svoji glavi kako in kaj!!!

_________________
73 de Boštjan S57GB
antena je važna!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Okt 2006, 19:33 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2005, 21:25
Prispevkov: 245
Kraj: VRHNIKA
Namerno motenje je prisotno že leta! Je pa tudi res, da ga toliko do sedaj ni bilo. To lahko povezujemo z dejstvom, da je na bandih veliko novodošlih operaterjev (inflacija kategorij). Očitno nekateri ne morejo iz svoje kože. Ko kakšnega DX-a ne morejo priklicati, jim spustijo živci in hočejo preprečiti tudi vsem ostalim. Sigurno je to odraz stanja družbe, pač pomanjkanje vzgoje. Pa ne samo doma, tudi vzgoje v klubih. V starih časih smo pač imeli neko sito, ki je pogojevalo, da je vsak moral vložiti precej truda, da je naredil izpit, v nadaljevanju pa je bil deležen temeljite vzgoje v klubu. Tega sedaj ni več, razen v redkih klubih.
Niti slučajno pa ne trdim, da motnje povzročajo samo novodošli operaterji. Med njimi bi našli tudi kakšnega starega.... Ki mu pač živci popuščajo. Ampak bi se vsak tak moral zamisliti nad sabo! Če ti nekaj gre tako zelo na živce, potem je najbolje pritisniti tipko OFF.
S problemom motenj se srečujem prav v vsakem tekmovanju. Nekaterim je to postala vzporedna aktivnost. Dostikrat kakšnemu povem, da on se bo sigurno naveličal, jaz bom pa vseeno oddelal tekmovanje do konca! In ne boste verjeli, včasih celo pomaga.
Problem motenj je že star. Se je pa v zadnjih letih to pač malo bolj izrazilo. Kar spomnimo se, kaj je počel Nino na 14195? In ni prav nič pomagalo. Izobražen človek, kot je Nino (dr. medicine) se je spustil na tako nizek nivo, da ga je imela poln kufer cela Evropa, pa še kdo! Kaj človeka lahko pripelje tako daleč? Vprašanje. Osebno menim, da vsak, ki se spusti na tak nivo, pravzaprav nikoli ni bil pravi ham in sigurno tudi nikoli ne bo.
Drugače pa naj vas potolažim. Namerne motnje so bile tudi v preteklosti, mogoče jih je bilo samo malo manj. Iz osebnih izkušenj se spomnim, kako me je pred desetletjem vztrajno motil nekdo od naših. Trajalo je dve leti in to v vsakem tekmovanju. Sem mu povedal, da se bo naveličal, in se je res. Pa saj je nesmiselno, da si je človek vzel toliko časa (vsaj nekaj ur) prav v vsakem contest terminu! Ali ne bi bilo možno tega časa uporabiti precej bolj koristno? Očitno mu je po dveh letih le "kapnilo", saj ni s tem dosegel prav nič. Jaz sem še naprej vsak ctest oddelal do konca, neglede na motnje. Seveda so te namerne motnje bile posledica nekega dogodka, ko se moje mnenje ni skladalo z mnenjem eminentnih S5 tekmovalcev. In me ne bo nikoli noben prepričal, da temu ni tako. Tudi signal motilca je bil prav lokalne narave, torej verjetno nekdo od blizu. Ampak življenje gre naprej. Še danes ne vem, kdo je bil. Lahko sumim, ampak vedel ne bom nikoli.
V enem letošnjih ctestov na telegrafiji se je spravil name nekdo, s katerim sem potem tudi lepo podebatiral. Izjavil je, da me moti samo zato, ker sem imel močan signal in mu gre to na živce???!!! Pa še, da ropotamo s temi tekmovanji skoraj vsak vikend! In to mu gre tako zelo na živce, da nam to želi preprečiti. No, seveda ti razlogi ne držijo. Če gredo komu tekmovanja na živce, naj se pač preko vikenda preseli na WARC bande, kjer bo imel svoj mir.
Edina taktika, ki se obnese 100 % je, da motilca čimbolj ignoriraš oziroma ne odgovarjaš na provokacije. In če nič ne pomaga, je pač potrebno zamenjati frekvenco. Imel sem primer, ko je tak motilec pač izbral drugo žrtev...Vsekakor pa ni vredno izgubljati živcev!
Je pa jasno to skrajno nefer in skregano z osnovnimi principi radioamaterstva.
Ampak če pogledamo malo bolj široko, se to dogaja prav povsod. Postali smo nestrpni, netolerantni in agresivni. In to na vseh ravneh. Od parlamenta navzdol... Kar poglejte na cesti. Vsak misli, da ima prav, vsak nori, izsiljuje, in posiljuje vse ostale. Tudi zato je toliko nesreč. Frustracije pač! In na bandu ni nič drugače!
Pa lahko povem še to, da me takšni motilci, jaz jim pravim mali idiotki, ne bodo odvrnili od meni najljubšega udejstvovanja v tekmovanjih. In ne bodo me prikrajšali za veselje, ki mi ga daje ta čudoviti hobi že krepko preko trideset let.
Tisti naši, ki to počnete, pa se zamislite. Ali ni škoda vsake minute za tako nekoristno opravilo. Ta čas se da veliko bolj koristno porabiti, pa čeprav namesto tega raje odpeljete psa na sprehod!
Torej, klofarji, ne sekirajte se! Veselo klofajte dalje in uživajte!

Pa lep pozdrav od odbitega contesterja!

_________________
73 de S57DX


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Okt 2006, 20:33 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 656
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača
S57DX, v vsem imaš popolnoma prav. Sam sem pred mnogo leti, poiskal nekoga, ki je konstantno nekaj tednov pritiskal na R1 (Vsaj 15 let že nisem bil na R1). Sedel sem v avto, vzel 4 el yagi anteno in se šel lov na lisico.
Ko sem nepridiprava končno zalotil prav pri dejanju, sem mirno zagrabil njegovo vokico - končala je v zidu! Še danes nisem prepričan, čigav šok je bil večji, moj ali njegov.
Vzel sem kos papirja napisal izjavo, da mu škodo v celoti povrnem takoj, ko bo javno izpovedal kaj se je zgodilo in zakaj.
V tem času so se IC2 kloni precej pocenili. Ne povem kdo je bil, še vedno ima možnost, da se izpove sam.
In še danes mi je hudo in istočasno mi ni žal za storjeno dejanje.

S57UUD, Darko.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Okt 2006, 21:38 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1522
Kraj: KN12OR
Prijatelj Darko, jaz obsojam njegovo dejanje, enako pa tudi tvoje.
Ravno razvratna družba brez nikakršnih moralnih vrednot, kjer kraljujeta denar in nasilen odnos nas je pripeljala tako nizko. Ne samo na področju radioamaterstva temveč na vseh področjih življenja.
Poglejte POP TV BAR-Generacijo in videli boste, kako visoko je IQ povprečnega Slovenskega državljana in kakšne so vrednote današnje mladine. Vsi polemizirajo o seksu na TV, kar je popolnoma neškodljivo v primerjavi z kletvicami, prekomernim pitjem alkohola in nasilnim vedenjem do imovine in ljudi teh istih akterjev).
Po vsem tem boste z nasmeškom spremljali vsako piskanje in motenje na RA frekvencah in uživali v hobiju dalje.
Edina prava stvar je popolna ignoranca. Trdim tako kot Slavc, da je to edina stvar, ki deluje. Med delom sploh ne omenjajte QRM-a in tega, da vas nekdo moti. Raje korespondenta vljudno prosite naj vam še 5 krat ponovi, če je treba. Prej ali slej bo odnehal!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Okt 2006, 12:44 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
V skoraj nas vseh radoamaterjih je nekaj: zelo pozitivno predstavljamo našo dejavnost, skušamo prepričati soljudi, da se odločijo zanjo, predvsem mlade.
Nisem padel z neba, na njem sem 28 let, na JOTA 15 in kontestih tudi, tako da so mi vse te dogodivščine glede motenj znane. Ampak mi res ni jasno zakaj jih je potrebno delati, ko so prisotni otroci, na akcjii, ki je namenjena njim. Zaradi tega prihaja verjetno do nasprotnega učinka. Zadeva se jim glede razumljivosti zdi pretežka, odločitev, da bi postali radiooperatorji, je skoraj minimalna. Nam, ki to že smo, pripisujejo nadnaravne lastnosti. V veliko tolažbo nam je, da se nam nekateri hami radi odzovejo in znajo z otroki pokramljati.
JOTA obstoja 49 let. Ne vem ali je Germany kontest nastal prej. Obojni organizatorji bodo morali razmisliti o težavah, ki nastajajo in morda spremeniti termine.
Potem pa če bo še kdo motil, mu obljubim, da mu bo pes brado lizal! :lol:

73! de S51DU-Dubi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: motnje
OdgovorObjavljeno: 14 Nov 2006, 21:16 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 510
Kraj: Novo mesto
Fantje

Radio frekvenčni spekter je (na srečo), zelo širok in na njem se marsikaj
dogaja, kar je zabavno in zelo kratkočasno prisluhniti.
Zakaj tako trmasto vztrajati na teh ozkih-majčkenih otočkih radioama-
terskih frekvenc, kjer se, kot vidite, dogaja toliko neprijetnosti...?!!
Jaz sem odletel še malo drugam.....in ni mi žal !!

73

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group