Povezava GPS - računalnik

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Povezava GPS - računalnik

OdgovorNapisal/-a radoruparčič » 30 Mar 2006, 11:28

Pozdrav!

Zanima me ali je kdo izmed vas, na forumu, že povezal gps sprejemnik z računalnikom (kakšen kabel, programska oprema....). GPS sprejemnik ima natančnost določanja položaja cca +/- 10 metrov. Sam bi rad z gps meril bolj natančno (+/- 1m), zato bi bilo potrebno gps sprejemnik povezati z računalnikom, sam računalnik pa potem preko GSM telefona na internet omrežje, iz katerega bi sprejemal popravke permanentnih GPS postaj, ki delujejo v Ljubljani, Bovcu Kopru, Ilirski Bistrici itd. Te GPS postaje so locirane na točno določeni poziciji in preko interneta pošiljajo popravke za izboljšanje točnosti GPS sprejemnika na terenu.
radoruparčič

Kraj: Dolenjska

gps

OdgovorNapisal/-a s55e » 30 Mar 2006, 21:26

Pozdravljen,

Večina radioamaterjev uporablja GPS naprave v navezavi z APRS-om, skoraj vsi pa imamo GPS-e povezane ali pa jih povezujemo z osebnimi računalniki. Sam uporabljam vsaj tri različne načine povezovanja (BT, RS232 in USB) - povezava se da za določene modele GPS naprav izvesti tudi prek IR-a. Izvedba je odvisna od potreb in zmožnosti opreme, ki jo poseduješ / uporabljaš. Diferencialni sprejemniki DGPS so posebna zgodba in je ne podpirajo vse GPS naprave. Kar nekaj čtiva in razlag boš našel na: http://www.drustvo-viharnik.si/gps.htm , http://www.geodetski-vestnik.com/47/4/g ... 04-413.pdf (primerno branje za začetek - morda pozna kdo drug še kaj boljšega...)

Zgodba za sebe je tudi:
- WASS - ZDA
- EGNOS - EU MTSAT -
-MSAS - Japonska
- SBAS - še ena od oznak za isto tehnologijo enega korejskega proizvajalca,
kjer preko L1 frekvence GPS sprejemnik sprejma od geostacionarnega satelita diferencialne in ostale dodatne podatke s katerimi dosega v idealnih primerih natančnost pod 2m?.

LP Jože

P.S. za ostale informacije pa kar poišči prek kratic v internetnih iskalnikih - odgovorov je kar precejšnje število!

Software: eden od primerov http://www.gpsinformation.org/ronh/ G7toWin
s55e

OdgovorNapisal/-a radoruparčič » 31 Mar 2006, 07:22

Pozdrav!

Jože hvala za zanimive povezave. Verjetno večina uporabnikov GPS uporablja za nvigacijo za približno določanje položaja na zemlji, kar pa je za potrebe (npr. pohodništva, planinarjenja, avtomobilske karte...) še vedno dovolj natančno. Sem pa s temo, ki sem jo odprl mislil vprašati, če je kdo že praktično uporabljal diferencijalne popravke iz stacionarnih GPS postaj (več na strani http://www.gu-signal.si/ ) za izboljšanje merjenja lokacije.
Večina GPS sprejemnikov je že zmožna sprejemati "popravke" iz sistema EGNOS - Evropa, WASS - Zda in druge, ki ga, po tehničnih karakteristikah proizvajalcev GPS izboljša pozicijo iz cca +/- 10m na +/- 3m. Če sprejemamo poleg signala s satelitov še dodatni signal (vsebuje informacijo popravka napake) EGNOS se približamo točnosti prikaza lokacije do treh metrov. Z uporabo popravkov iz stacionarnih GPS postaj, ki so nameščene po Sloveniji bi se, predvidevam, točnost še izboljšala (. Seveda taki GPS sprejemniki, ki imajo specialni sprejemnik in že v samem GPS aparatu možnost povezave direktno na telefon (s telefonom pa na internet GPRS, UMTS), že obstajajo, vendar so pregrešno dragi (1.000.000 in nprej) - uporabljajo se za geodetske meritve.

Torej: Ali je kdo z cenenimi GPS sprejemniki (do 150.000 sit) in z uporabo diferencialnih popravkov s stacionarnih GPS postaj že testiral točnost prikaza lokacije GPS sprejemnika oziroma, ali se sploh da na cenenih GPS sprejemnikih uporabiti te diferencialne popravke iz stacionarnih GPS postaj.
radoruparčič

gps in NTRIP

OdgovorNapisal/-a s56g » 31 Mar 2006, 10:11

hoj,

Enkrat pred časom sem se zabaval s tem na naslednji način :

Na http://igs.ifag.de/index_ntrip.htm snameš dol "GNSS Internet Radio" za platformo, ki ti je najbolj pri srcu, ga namestiš, v nastavitvah (gumb "settings") nastaviš parametre za serijsko povezavo na tvoj GPS), izbereš "oglaševalca", broadcasterja, s tvojimi podatki o registraciji (teh nikoli nisem imel in sem eksperimente delal z zastonjskimi streami) ... in se povežeš.

Če dela vse ok, bi moral tvoj gps povedati ta deluje v načinu GPS+DIFF (3D DIFF) ali kaj podobnega ... in prikazane koordinate bi morale upoštevati korekcije preko NTRIP protokola.

Zanima me, kako ti bodo poskusi uspevali :) posebej, če boš uporabljal registriran dostop do podatkov.

73 de tom*/s56g
s56g
LEA Admin

Kraj: Nova Gorica, JN65TW

gps

OdgovorNapisal/-a s55e » 01 Apr 2006, 05:28

Pozdravljen,

sem si ogledal http://www.gu-signal.si/html/pogosta_vprasanja.html, kjer pravijo da je trenutno - dokler je omrežje SIGNAL v testni fazi mogoče po predhodni prijavi in pridobitvi uporabniškega imena brezplačno ?uporabljati storitev, ki bi naj po navedbah z zgoraj omenjene spletne strani zagotavljala (nekaj) centimetersko natančnost pri statčni meritvi in naknadni obdelavi podatkov ali neposredni navezavi na eno od navedenih in že delujočih postaj. Za primer uporabe navidezne referenčne postaje (VRS) pa so še v fazi testiranja. Torej jaz bi zadevo preizkusil (in če /ko bom imel čas tudi bom) tako kot je navedeno na http://www.gu-signal.si/html/podatki_v_ ... _easu.html z uporabo mobilnega dostopa do interneta in NTRIP protokola ter dlančnika ali prenosnika + GPS naprave ( http://www.gu-signal.si/html/nastavitev ... malca.html ).

LP Jože
73, s55e

P.S. Z uporabo Garmina 2610 in WAAS ta javlja da je ob boljših pogojih sprejema in pozicij satelitov, točnost 2m ?, kar mi zadošča.
s55e

OdgovorNapisal/-a s56a » 01 Apr 2006, 09:29

V Londonu sem imel demo GPS upravljanja novejsega BMW ampak mi ni jasna uporaba v radioamaterske namene z visoko natancnostjo? K1ZZ to pojasni z navadno clovesko kurioznostjo. Kaj pravi nasa mladina?
s56a

OdgovorNapisal/-a radoruparčič » 03 Apr 2006, 07:44

Pozdrav!

Povej s56g ali si prišel do kakšnega zaključka glede točnosti pozicije GPS sprejemnika, ali je vse špilalo tako kot mora - kaj si mislil pod "platformo"?
Sam trenutno še nimam GPS sprejemnika, vendar ga nameravam v prihodnost nabaviti (mogoče kakšen nasvet iz prve roke - kateri GPS sprejemnik ima najboljši sprejem in sledenje satelitov). Ali že obstajajo izdelani kabli za povezavo GPS z računalnikom, ali si moram ta kabel sami izdelati? Če prav razumem je NTRIP nekakšen program, ki prenaša podatke z interneta na računalnik, potem pa z računalnika na GPS - si prav razlagam ali ne?
Seveda je, s55e natančnost +/-2 m za običajno uporabo več kot dovolj dobra, vendar me zelo vleče, da bi za hobi, poizkusil doseči čim boljšo natančnost. Je pa res, da precizna natančnost za redioamaterske namene ni kaj veliko uporabna, bi pa s centimetersko natančjostjo lahko že približno določil kakšno mejo na katastrskem načrtu, ali kaj podobnega.
radoruparčič

OdgovorNapisal/-a s55e » 03 Apr 2006, 19:10

Pozdrav!

"Sam trenutno še nimam GPS sprejemnika, vendar ga nameravam v prihodnost nabaviti (mogoče kakšen nasvet iz prve roke - kateri GPS sprejemnik ima najboljši sprejem in sledenje satelitov). "

- Pozdravljen, sam imam dobre izkušnje z Royaltekokm (ki ga daje v komplet 040 provider mobilne telefonije), ki je zelo občutljiv, pa še cenovno ugodno se ga da dobiti (sam sem ga prek bolhe nabavil za 15kSIT) ima pa BT - modrozobo povezavo, podpira pa tudi WAAS... imam pa tudi nekaj Garminov.

"Ali že obstajajo izdelani kabli za povezavo GPS z računalnikom, ali si moram ta kabel sami izdelati?"

- Za GPS-e, ki imajo serijski vmesnik (RS232) npr. Garmin dobiš originalne kable, ki pa niso ravno poceni - cca 12kSIT, lahko si jih tudi izdelaš sam, vendar je vsaj za Garmina težava v pridobivanju ustreznih konektorjev za napravo (GPS). Ceneje je z USB povezavo, kjer običajno uporabijo proizvajalci enega od standardnih USB konektorjev.

"Če prav razumem je NTRIP nekakšen program, ki prenaša podatke z interneta na računalnik, potem pa z računalnika na GPS - si prav razlagam ali ne?"

- Ne NTRIP je protokol, ki ga v tem primeru uporabljaš v navezavi z uporabo mobilnega dostopa do interneta in doseganjem višje točnosti (glej http://igs.ifag.de/index_ntrip.htm ), programsko opremo imaš navedeno v eni od prejšnjih povezav (g7towin)

"Seveda je, s55e natančnost +/-2 m za običajno uporabo več kot dovolj dobra, vendar me zelo vleče, da bi za hobi, poizkusil doseči čim boljšo natančnost. Je pa res, da precizna natančnost za redioamaterske namene ni kaj veliko uporabna, bi pa s centimetersko natančjostjo lahko že približno določil kakšno mejo na katastrskem načrtu, ali kaj podobnega."

To bi pa raje prepustil strokovnjakom...

LP Jože
s55e

OdgovorNapisal/-a radoruparčič » 04 Apr 2006, 07:47

Pozdrav!

S55e si se pa res lepo potrtudil za odgovore, hvala ti. Ne preostane mi nič drugega kakor, da grem v nabavo GPS-a, zadevo priključim na računalnik in se malo pozabavam z navigacijo. Ko dobim kakšno novo izkušnjo ali informacijo jo pa prav gotovo posredujem na forum.
radoruparčič

OdgovorNapisal/-a S57D » 04 Apr 2006, 08:46

Če hočeš imeti hiter, natančen in občutljiv GPS sprejemnik glej, da bo vseboval SiRF star III high performance GPS chipset http://www.globalsat.com.tw. Odlični sprejemniki firme Globalsat so npr.:

- BR-355 (RS232 PS/2 konektor)
- BU-353 (USB)
- BT-338 (Bluetooth)
- BC-337 (CF interface)
- SD-502 (SD interface)

Test GPS sprejemnikov je bil objavljen v marčevskem Monitorju. V nekaj dneh po pošti pričakujem BR-355, ki ga bom uporabljal skupaj s HP iPAQ hx4700 PDAjem in Carcomm CMPC-09 nosilcem (tega mi je včeraj dostavil DHL). Za "žično" verzijo GPSja sem se odločil zavestno, saj ga bom lahko tako napajal preko priključnega kabla, ter mi tako odpade skrb za polnjenje LiIon akumulatorja v Bluetooth verziji. Sicer pa ima vsaka verzija svoje pluse in minuse.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

iPAQ

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Apr 2006, 19:37

Pozdravljen(i)

imam nekaj izkušenj s popravljanjem in zamenjavo delov na iPAQ-ih, kjer ugotavljam da je napajanje ali priklop (ter uporaba na terenu, avtomobilu) teh naprav prek priključnega konektorja, ki štrli iz naprave (ne Cradle-a) precej tvegan in lahko kaj hitro rezultira v poškodbi konektorja / naprave. Bolje je s srajčko (Navman). Drugače se strinjam z oceno (izbire GPS-a) predhodnika... Pri meni je odločilno vlogo pri izbiri igrala cena (15kSIT za BT Royalteka RBT-1000).

Sicer pa uporabljam še:
Garmin III+
Garmin eMAP
Garmin Street pilot
in Garmin Street Pilot 2610

LP Jože

vy 73

P.S. javi se ko boš nabavil in preizkusil....
sicer pa bi te opozoril da je smiselno razmišljati o napravi, ki omogoča / podpira kartografijo. Če nimaš dlančnika ali prenosnika je GPS z digitalno karto precej bolj uporaben od...

sicer pa je ena od najboljših strani z ocenami in primerjavami GPS-ov; http://gpsinformation.net/ ...vzami si čas pred nakupom!
s55e

OdgovorNapisal/-a S57D » 08 Apr 2006, 19:01

Včeraj sem po pošti dobil GPS sprejemnik Globalsat BR-355 in danes sem že vse zmontiral v avto. Takole sedaj izgleda postavitev, avto je parkiran v garaži, zato je konektiranih manj satelitov in signali so malenkost slabši. Sedaj sem v lovu za kartami :D .

Slika

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost