izpit

O radioamaterstvu v S5 in po svetu

Moderatorji: S57D, s55o

OdgovorNapisal/-a Gost » 18 Avg 2001, 16:25

Imel bi eno vprasanjce...upam da se ne bom prevec osmesil pred tukajsnjimi "strokovnjaki." Ker rad hodim v hribe in me po malem zanima tudi radioamaterstvo,bi rad imel dovoljenje za uporabo postaje, vendar sem skepticen, da bi sploh naredil osnovni operaterski izpit, se pravi tretjo klaso ko sem gledal izpitna vprasanja na ZRS strani.Zanima me samo ali so za tretjo klaso predvidena vsa vprasanja ki so tam opisana, ali je stvar kaj "lazja?"
Hvala za morebiten odgovor. Lep pozdrav
Gost
 

OdgovorNapisal/-a s51bw » 18 Avg 2001, 19:14

Ce si gledal izpitna vprasanja v HTML na URL http://lea.hamradio.si/izpiti/vp/vp.html-l2, potem so to vsa vprasanja - za III razred jih kar nekaj ne pride v postev. Katera natancno, pa najdes v knjigi, oziroma v PostScript verziji le-te (seznam je nekje na zadnjih straneh).

Sicer pa zadeva ni tako tezka, kot izgleda na prvi pogled. Izpitne pole so sestavljene tako, da niso pretezke. 30 vprasanj je s podrocja operaterstva, 20 pa iz tehnike. Pravilno moras odgovoriti na 34 vprasanj.

Ze nekaj let sem clan raznih izpitnih komisij in v glavnem kandidati nimajo tezav doseci 34 pravilnih odgovorov. Ce te zadeva vsaj malo zanima in ce si preberes Prirocnik za radioamaterje (http://www.zrs.org/prirocnik/prirocnik.html) ter izpitna vprasanja, bo zagotovo slo. Sploh pa, ce se udelezis kaksnega tecaja v radioklubu.

Lep pozdrav

Andrej
Uporabniški avatar
s51bw
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 17 Maj 2001, 01:00
Kraj: Space

OdgovorNapisal/-a Gost » 18 Avg 2001, 21:33

Najlepsa hvala za tako hiter in vzpodbuden odgovor.Zagotovo se bom lotil zadeve! Pozdrav

Primoz
Gost
 

OdgovorNapisal/-a Gost » 22 Avg 2001, 08:34

Tudi sam bi zastavil nekaj zacetniških vprašanj.

Radioamaterstvo me zanima že od mladih nog, vendar bolj tehnicna kot pa tekmovalna plat.
Predvsem me zanimajo digitalne radijske komunikacije. Ker sam potrebujem radijske valove bolj za eksperimentiranje, se mi tukaj odpira par vprašanj:
1. Ce sem prav razumel izpit (razred 3) ne vsebuje znanja telegrafije, zadostuje pa za dejavnost v okviru Packet Radia.
2. Koliko stane izpit za ta razred in koliko znaša letna clanarina v ZRS?
3. Koliko casa velja "licenca" in ali jo je potrebno obnavljati.
4. Ce želim kasneje polagati izpit za višji razred je dovolj samo preizkus iz sprejema in oddaje Morzejevih znakov ali je potrebno ponovno polagati tudi teorijo.
5. Je potrebno za omenjeno "licenco" aktivno sodelovanje v ZRS, oziroma v kakšnem primeru lahko zapade.
6. Obstaja možnost narocila starih CQ ZRS magazinov (tistih, ki niso dostopni v PDF obliki) in kje se lahko narocim na omenjeno publikacijo.

Za odgovore se že v naprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Damjan
Gost
 

OdgovorNapisal/-a s51bw » 22 Avg 2001, 19:07

On 2001-08-22 09:34, S5???? wrote:

>1. Ce sem prav razumel izpit (razred 3) ne vsebuje znanja telegrafije, zadostuje pa za dejavnost v okviru Packet Radia.

Da, tocno.

>2. Koliko stane izpit za ta razred in koliko znasa letna clanarina v ZRS?

Za tocne informacije vprasaj na ZRS, zrs-hq@hamradio.si. Mislim pa, da je cena izpita okoli 3500 SIT.

Clanarina za ZRS je fiksna (tudi te ne vem, verjetno okoli 5000 SIT/leto), zraven pa moras pristeti se clanarino klubu, ki pa je odvisna od tega, v katerem klubu si clan. Clan ZRS si lahko le tako, da si clan radiokluba, saj je ZRS zveza klubov in ne posameznikov.

Ce se prav spomnim, sem placal letos okoli 7000 SIT clanarine (klub+ZRS).

Narocnina na CQ ZRS je vkljucena v clanarino ZRS.

>3. Koliko casa velja "licenca" in ali jo je potrebno obnavljati.

10 let. Po tem jo obnovis.

>4. Ce ?elim kasneje polagati izpit za visji razred je dovolj samo preizkus iz sprejema in oddaje Morzejevih znakov ali je potrebno ponovno polagati tudi teorijo.

Vse skupaj.

Se informacija: sistem se bo predvidoma do konca leta se poenostavil. Bosta samo dva razreda I in II (z in brez telegrafije). Za prvi razred bo potrebno sprejemati le 30 znakov na minuto, ce se ne motim (ali pa 25?).

Tisti, ki imajo sedaj II, bodo dobili I razred, III pa postane drugi. S tem da bo z novim drugim moc delati na obmocjih 50MHz in visje (kot sedaj s III), I pa bo imel vse.

>5. Je potrebno za omenjeno "licenco" aktivno sodelovanje v ZRS, oziroma v kaksnem primeru lahko zapade.

Clanstvo v klubu in v ZRS ni obvezno. Radioamaterske radijske frekvence lahko uporabljas, ce imas licenco. Licenca verjetno zapade, ce je ne obnovis.

Je pa res, da ZRS podpira nas packet radio in vsako leto nameni nekaj denarja za material, ki nam prav pride za gradnjo omrezja. Vecino stroskov seveda se vedno nosimo vzdrzevalci sami. Zaradi podpore ZRS se mi zdi fer, da si clan, ce uporabljsa skupna sredstva, kot na primer packet radio omrezje.

>6. Obstaja mo?nost narocila starih CQ ZRS magazinov (tistih, ki niso dostopni v PDF obliki) in kje se lahko narocim na omenjeno publikacijo.

Mislim, da jih ni kaj prida na zalogi.

>Za odgovore se ?e v naprej lepo zahvaljujem.

Skoda, da kdo iz ZRS ne bere tega foruma in ti da tocnejse odgovore.

Lep pozdrav

Andrej


<font size=-1>[ This Message was edited by: s51bw on 2001-08-22 20:33 ]</font>

<font size=-1>[ This Message was edited by: s51bw on 2001-08-22 20:35 ]</font>
Uporabniški avatar
s51bw
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 17 Maj 2001, 01:00
Kraj: Space

OdgovorNapisal/-a s56al » 15 Sep 2001, 19:59

Tehnicne prispevke iz preteklih stevilk glasila CQ ZRS na temo packet radio in vse kar je s tem povezano je Radioklub MS s podporo PHARE izdal v obliki lepo pripravljene publikacije. To je dobra alternativa za stare stevlke CQ ZRS, v kolikor Te zanima pretezno packet.

73 de S56AL

P.S.: Mislim, da ima g. Grabensek nek e-mail naslov, s katerega se obcasno javlja. Mogoce bi kazalo vsa vprasanja s tega foruma, za odgovore na katera je pristojna predvsem ZRS, preposlati kar na njegov naslov :smile:
s56al
 
Prispevkov: 798
Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a s56a » 19 Sep 2001, 21:12

Search ne deluje dobro ker nic ne odkrije pod
Grabensek ali S59AR. Bo treba vprasati v
soboto, kako napreduje ZRS na Internetu :smile:

On 2001-09-15 20:59, s56al wrote:
Tehnicne prispevke iz preteklih stevilk glasila CQ ZRS na temo packet radio in vse kar je s tem povezano je Radioklub MS s podporo PHARE izdal v obliki lepo pripravljene publikacije. To je dobra alternativa za stare stevlke CQ ZRS, v kolikor Te zanima pretezno packet.

73 de S56AL

P.S.: Mislim, da ima g. Grabensek nek e-mail naslov, s katerega se obcasno javlja. Mogoce bi kazalo vsa vprasanja s tega foruma, za odgovore na katera je pristojna predvsem ZRS, preposlati kar na njegov naslov :smile:
s56a
 

OdgovorNapisal/-a s51qn » 13 Nov 2001, 21:26

Tudi jaz bi imel nekaj pripomb na zahtevnost izpita za operaterja II.razreda.
Torej, po nekaj letih smo se tudi v DRM-ju zopet lotili tečaja. In ugotovili, da bi za obvladovanje snovi, predvsem tehnike, bodoči HAMLET moral končati vsaj neko srednjo elektrotehnično ąolo. Osnovni problem pa je v tem, da so kandidati ąe osnovnoąolci, kar je pravzaprav tudi idealna starost za začetnike. Teľava pa nastopi takoj, ko se začnemo pogovarjati o tehniki. Namreč ti fantje (in dekleta) ąe nič ne vejo o fiziki, elektriki in podobnih rečeh, za izpite pa morajo obvladati polno reči, vključno s kupom blok shem. Sedaj nastopi problem, kako vse to predstaviti v kratkem času, saj nihče noče hoditi na tečaj za radioamaterja kakąni dve leti. Namreč, kolikor se jaz spomnim iz mojih srednjeąolskih let, traja samo učenje raznoraznih vezav R ter računanje Ujev in I jev i Pjev na njih kakąne 3 mesece - in to intenzivno, konec koncev. Tu pa je potrebno te mladeniče naučiti to + telegrafije + prometa + ...
Sedaj nastopi argument, da se tehnike itak ne zahteva toliko, da se da naučiti vpraąanja na pamet itd. OK, to gre, samo... v čem je potem smisel tako obseľne snovi? Mar ne bi bilo bolje, da bi tehniko (ne promet) oklestili na čiste osnove, kogar pa zadeva podrobneje zanima, bo pa sam naąel interes? Toliko za eno malo koąčico...
Konec koncev ątevilo novih HAMLET-ov ne naraąča z neskončno hitrostjo...

P.S.
QSP ąe nikoli nisem ne uporabil ne sliąal na bandih

73 Tomaľ, S51QN
s51qn
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 13 Nov 2001, 01:00

OdgovorNapisal/-a s51bw » 14 Nov 2001, 09:28

Tehnika je taksna zaradi tega, da je skladna s CEPT TR61-02, oziroma da zadostuje pogojem za HARMONIZED AMATEUR RADIO EXAMINATION CERTIFICATE (HAREC). Ce smo zeleli skladnost, smo morali zaobjeti vse, kar je bilo v njihovem kazalu, ki je bilo zelo natancno.
HAREC omogoca, da se slovenski izpit prizna tudi v tujini, oziroma v drzavah, ki imajo CEPT TR61-02.

Za osnovnosolce je snov pretezka. Manjka nam zacetniski (NOVICE) razred, ki bi bil narejen prav za ta primer - minimalno zahtevano znanje tehnike itd. O tem se menda nekaj razmislja. Ideja je ta, da bi reformirali razrede tako, da bi I. in II. postala A, III pa B razred. Poleg tega bi imeli se zacetniski - NOVICE, ki pa ne bi omogocal CEPTa, bi ga pa lahko zato po svoje naredili.

73

Andrej
Uporabniški avatar
s51bw
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 17 Maj 2001, 01:00
Kraj: Space

OdgovorNapisal/-a s51qn » 15 Nov 2001, 09:46

To je torej to.
Uvedba NOVICE razreda je s tega stališča verjetno smiselna.
Kot rečeno, sedajle imam dva tečajnika, ki sta v 8. razredu. Sicer sta odprte glave, pa vendar se bojim, da bi bila celotna snov zanju prezahtevna.
Verjetno pa drži, da 14 letnik CEPT dovoljenja niti ne potrebuje, saj je malo verjetnosti, da bo delal iz tujine.
Še nekaj je. Poznam nekaj ljudi, ki imajo II. razred, pa se ne lotijo izpitov za I. razred, ker niso iz foha. Tudi za nekoga, ki je npr. po izobrazbi ekonomist, so izpiti za I. razred izredno zahtevni. V vprašanjih se pojavljajo teme, ki se predavajo v 3. letniku FER...
Pa je tak HAM lahko zelo dober operater s potrjenimi 150+ državami, vendar nikoli ne bo imel I. razreda (razen seveda, če se ne bosta razreda združila).

Toliko, da ne bom predolg. Ideja je bila le to, da sprožim vprašanje na to temo, ker se mi zdi, da široke debate še ni bilo.
Aha, še to. Mislim, da sem že zadnjič napisal, pa vseeno. Namreč, ne vidim smisla postavljati zahtevnih vsebin, če se nato na izpitu pogleda skozi prste. Sem za to, da se snov skrči na razumno mero, vendar se potem to od tečajnikov dosledno zahteva. Namreč, če se na izpitih gleda skozi prste, potem vse skupaj izgubi tudi na kredibilnosti, tega pa nočemo, a ne?

73 Tomaž, S51QN
s51qn
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 13 Nov 2001, 01:00

OdgovorNapisal/-a s53mv » 17 Nov 2001, 19:46

Tehnika na izpitih? Cudno vprasanje. Kolikor jaz opazam reci, je polozaj danes precej drugacen. Mularija v osnovni soli ima vsak svoj GSM telefon. In mulci dobro vejo, kako se z njim koga priklice. In kako se preko njega ucinkovito zmenijo. Nase radioamatersko radio-operaterstvo je za njih nekaj skrajno prezivelega, da o znanju Morzejeve telegrafije niti ne govorimo. Pac pa mulce se vedno zanima tehnika. Tehnika seveda izpeljana na pameten (razumljiv) nacin. Zal tega nase sole (osnovne, srednje in fakultete) ne znajo narediti....tam je treba vsako se tako enostavno stvar na smrt skomplicirati z matematiko. Prav tu je danes mesto radioamaterstva: predstaviti tehniko otrokom (in vsem ljudem) na lahek in razumljiv nacin. Mogoce nasa izpitna vprasanja niso najboljse izbrana, ampak se jih da se vedno popraviti. Nekaj tega je bilo ze narejeno in moram pisce nasih vprasanj pohvaliti, ko so v vprasanja dodali sodobne teme, kar brontozavrom nikakor ni vsec! Brontosi so namrec prepricani, da se jim v zivljenju ne bo treba nikoli vec uciti in vsako novotarijo skusajo zato v kali zatrteti. Jaz se se vedno ucim naprej (letos naprimer voziti letalo...) in tako nameravam nadaljevati celo zivljenje. Jaz vsekakor ostajam na strani mulcev in bom vedno poskusal razlagati tehniko na enostaven nacin. Ce se silne radioamaterske organizacije niso v stanju prilagoditi spremembam v svetu, bojo pac izumrle kot brontozavri pred mnogimi leti. Jaz ne mislim narediti takega konca, pac pa ostajam z mulci in s tehniko, ki si jo mulci zelijo! Matjaz
s53mv
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 28 Maj 2001, 01:00

OdgovorNapisal/-a s56al » 19 Nov 2001, 12:10

>Še nekaj je. Poznam nekaj ljudi, ki imajo
>II. razred, pa se ne lotijo izpitov za I. razred, ker niso iz foha...
>...Pa je tak HAM lahko zelo dober operater
>s potrjenimi 150+ državami...

Nobena juha se ne poje tako vroca, kot se skuha. To se hitro vidi, ko se natancno pogleda pravilnik o opravljanju izpitov. Ze Andrej je v 2. prispevku te teme navedel, da je kriterij za opravljen izpit 70% pravilno odgovorjenih vprasanj.
Za I. razred je to 42 pravilnih odgovorov na 60 zastavljenih vprasanj. Ker je s podrocja tehnike 40% vprasanj, s podrocja predpisov pa 60% in pod predpostavko, da HAM s 150+ potrjenimi drzavami dobro pozna predpise in na vsa vprasanja s podrocja predpisov odgovori pravilno, mu je potem potrebno pravilno odgovoriti le na 1/4 vprasanj s podrocja tehnike. Vsako vprasanje ima 4 mozne odgovore. Od stirih moznih je pri vecini vprasanj en odgovor postavljen tako, da je tudi laiku jasno, da se je avtor z njim salil in ga je mogoce takoj izlociti (sam sem se med pripravo na izpit pri nekaterih taksnih odgovorih s nekajkrat do solz nasmejal :smile:, berejo se kot Alan Ford :smile:). Ostanejo torej trije mozni odgovori. Verjetnost, da bo kandidat pravilno obkrozi 1/4 odgovorov s podrocja tehnike je tudi ob popolni odsotnosti znanja in nakljucnem obkrozanju zelo velika. Ze kandidat z minimalnim poznavanjem tehnike pa mora imeti zares smolo, da bo narobe obkrozil vec kot 75% odgovorov s podrocja tehnike.
Da se da snov s podrocja predpisov hitro obvladati in na vprasanja odgovoriti brez napak, sem se preprical lani, ko sem opravljal izpit za I. razred. Ceprav sem nikakrsen operater (20 QSO letno :smile:), ceprav sem ze v letih in ucenje na pamet ni vec moja vrlina (pravzaprav nikoli niti ni bila), sem se na izpit pripravljal na dopustu ca. 10 dni vsak dan po 1 uro ter opravil pisni preizkus brez napak.

73 es 72 de S56AL



<font size=-1>[ To sporočilo je spremenil: s56al dne 2001-11-20 08:13 ]</font>
s56al
 
Prispevkov: 798
Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a S57OKW » 08 Feb 2002, 20:01

hehe, tomaz [s51qn], na ta forum ti hodis?

btw: jes sem eden izmed osmosolcev, ki jih tomaz uci za izpit. :smile:

anze
Uporabniški avatar
S57OKW
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 08 Feb 2002, 01:00
Kraj: JN76JD

OdgovorNapisal/-a s51bw » 08 Feb 2002, 21:03

Anze daj napisi se kaksno tvoje mnenje na to temo. Glede na to, da si iz mlajse generacije bi bilo zanimivo...

73

Andrej
Uporabniški avatar
s51bw
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 17 Maj 2001, 01:00
Kraj: Space

OdgovorNapisal/-a S57NRC » 08 Feb 2002, 21:50

Živ

Popolnoma se strinjam, da bi bilo potrebno ustanoviti še en razred NOVICE in vsaj malo olajšati zahteve pri tehniki in telegrafiji.

Saj radioamaterji niso le, ljudje ki so elktrotehniki, računalničarji in drugi podobni poklici, ki se izobražujejo v tej smeri.

Veliko ljudi, vsaj predvsem tisti, ki jih jaz slišim, na 2 m in 70 cm, so večinoma mlajši, slepi in tudi ljudje, ki imajo druge težave in jim je to okno v svet.

Moram pa priznati, da na drugih območjih še nisem delal, zaradi pomankanja tehnike in časa.

Mislim, da je vsaj za nekaj ljudi v našem hobiju, to popolnoma nedoumljivo, kako poteka tok po žicah ali kako šele postaja deluje.

Mislim, da so radiamaterji večinoma ljudje, ki se hočejo pogovarjati še s kakšnim drugim tehničnim sredstvom, kot pa telefonom ali internetom, koder gledajo na uro, koliko bodo pa danes porabili denarja.

Že sama oprema za radioamaterja je za začetnika kar prijeten zalogaj, da zadevo usposobimo, kupimo anteno, postajo, ustrezne kable, napajalnik ..... sta več delavskih plač, kaj šele, da bi se spustil v čare elktrotehnike ali česa drugega..

Sam sem eden izmed tistih, ki je naredil izpit, zato ker se mi je ponudila priložnost, o elktriki nimam pojma, delal sem poklicno šolo iz popolnoma druge smeri.

Ko sem končal z izpitom sem si v najkrajšem času kupil postajo, za ketro sem kmalu ugotovil, da ni vredna niti pol k..., brez ustrezne antene.

Ko sem si kupil anteno, sem ugotovil, da potrebujem še kabel, ko pa sem vse privlekel domov, pa konektorjem nisem mogel spraviti na kabel.....

Da ne omenjam, da se šele sedaj po nekaj letih tega hobija že eno leto odločam za nakup SWR metra, katerega sem ugotovil v tem hobiju resnično potrebuješ, vendar zaradi finančne stiske še ne gre...

no v glavnem hobi sem moral zaradi službe, dati za nekaj let na stran, sedaj pa ko bi rad ponovno začel delati pa imam zopet začetniške probleme, Kako postaviti anteno v bloku, ne da bi sosedje noreli...

Popolnoma se strinjam z S53MV, da se je treba stalno izobraževati in, da bi bilo dobro, da se organizacija ZRS malo preoblikuje, da bo bolj dostopna drugim. Če ne zaradi drugega, več članov več denarja ... hi

Tudi sam se skušam, čim več naučiti (šole, tečaji), ker sem ugotovil, da drugače ne gre..., vendar pri vseh drugih zadevah (otrok, žena, služba, šola, in še kup finančnih omejitev, le stežka najdem čas še za ta hobi.

Ko pa ga pa ugotovljam, kaj se moram še naučiti in kaj mi manjka.

Na tem Forumu, sem ravno zaradi tega začel postavljati popolnoma začetniška vprašanja, ker drugje te tehnike, razen v radioamaterskem priročniku ali shemah za antene in packet, ki jih vlečem iz interneta nisem videl. Ko pa jih dobim na računalnik, dostikrat nimam pojma za kaj gre, ker ne znam nemško (NAUČI SE!!).

je pa res, da te je včasih sram napisati kakšno vprašanje v ta forum, posebej če imaš znak, ker je ponavadi to vprašanj bilo na testu ali že kje drugje razloženo, pa jo kljub temu ne razumeš...

Hvala tistim, ki boste prebrali do konca, upam, da nisem zašel iz teme.
73
Miha
S57NRC
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 13 Avg 2001, 01:00
Kraj: Ljubljana JN76GB

Naslednja

Vrni se na Radioamaterstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov