S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 16 Okt 2021, 03:57

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 29 Dec 2009, 21:30 
Odsoten

Pridružen: 18 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 64
Kraj: JN76hd
FINANCIRANJE ZRS (Imaš boljši predlog ?)

ZRS je potreba večine Slovenskih radioamaterjev in ni kaprica nekaj posameznikov.
Sedanje osnovno financiranje skupnega interesa sloni na plačilu kotizacije članov radioklubov, ki so »prisilno« solidarni do neplačnikov in do nečlanov. Ti so prepričani, da je neplačevanje skupnega interesa njihova »ustavna« pravica. Predlog financiranja v osnutku ZRDej, ki predvideva urejeno pravično in enakopravno financiranje ZRS, je zaradi gornjega potrebno razložiti in pojasniti. Po osnutku ZRDej se ZRS financira na osnovi letnega programa, ki ga sprejme konferenca ZRS (tako kot do sedaj) za vse radioamaterje in se odrazi v finančnem načrtu. Načrt predvideva za normalno delovanje in izvajanje programa organizacije v sedanjem obsegu (povzeto iz programa 2008, 2009) okoli 100.000 € letno. (Dajatev za radioamaterja člana bi bila cca 40 €, za nečlana cca 25 € letno, odvisno od sprejetega programa in finančnega načrta).

Finančni načrt po ZRDej bi bil pravičen in transparenten do vseh radioamaterjev. Sestavljen je iz dveh osnovnih delov prihodkov, ki sta temelj za delovanje ZRS in sicer:

1. Obvezni prispevek za skupni iteres, ki znaša cca 3/4 osnovnega prihodka in je garancija za obstoj ZRS, plačali bi ga vsi radioamaterji, z veljavnim radioamaterskim radijskim dovoljenjem - NRRD. (vse kar je v tabeli našteto pod skupni interes).

2. Klubska članarina članov radioklubov za ZRS, ki je drugi del cca 1/4 osnovnega prihodka in jo plačajo radioamaterji člani in ostali člani radioklubov (lovci na lisico, konstruktorji itd.) za dejavnosti, ki jih ZRS izvaja samo za njih (CQ ZRS, akcije in priznanja, prireditve itd. samo za člane ZRS).

V tabeli s komentarji »ugibava«, da je vseh radioamaterjev v Sloveniji cca 3000.


Ostali viri so spremenljivka (razen proračunskih sredstev za izvajanje javnih pooblastil, ki bodo eventuelno izpogajana) in na njih ni mogoče temeljiti finančnega načrta, so pa dobrodošli in potrebni, saj bogatijo program ZRS in njegovo realizacijo v tekočem letu.
Z vsesplošnim zavzemanjem za obstoj ZRS in istočasnim nasprotovanjem nekaterih osnutku ZRDej, ki bi zakonsko uredil ta del finančne problematike (brez tega je to na tak način nemogoče), se podaljšuje agonija in ohranja nepravičnost pri plačevanju skupnega interesa. UO ZRS ne bo v stanju sestaviti finančnega načrta na osnovi programa za naslednje leto, ki bi ga bili člani pripravljeni plačati! Pri obstoječem številu članov in načinu plačevanja, bo kotizacija za programe ZRS v zdajšnjem obsegu nekje med 60 € in 70 € na člana. Stroške lahko zmanjšamo s krčenjem programov. Ukinitev sekretatja in prostora pa je verjetno začetek konca ZRS kot jo poznamo.
Pa še to: frekvenčnina, ki jo pogosto omenjate in primerjate s prispevkom, je dajatev, ki jo sedaj radioamaterji ne plačamo. Pobere jo država (APEK). Kako in zakaj jo porabi piše v ZEKom-u. Skupni interes in plačilo prispevka zanj pa je stvar radioamaterjev (imetnikov NRRD). Konferenca ZRS, torej mi sami, skladno s sprejetimi programi določamo višino in porabo sredstev skupnega interesa.

S53RM, S51RM


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 29 Dec 2009, 23:18 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2004, 23:24
Prispevkov: 355
Treba se bo sprijazniti z realnostjo! Vsi moramo nekaj krčiti, zategovati pas, mnogi komaj preživijo!

Ali ne bi bilo pošteno do vseh radioamaterjev, da nam najprej postrežete z dejanskim stanjem, ne pa z neko fikcijo pa jamranjem, da če ne bo denarja, pa ne bo tega pa tega. Pač ne bo, ohranilo pa se bo tisto, kar se more in mora. Pa ne začet spet s tistim ponarodelim, kako smo pomembni! Le za koga?

73 in srečno 2010 vsem, Jurij, s57x


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 00:11 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2007, 17:11
Prispevkov: 420
Kraj: Koper - Capodistria
Family RM!

A vama še ni jasno, da s prisilo ne bo nič? Še ne nameravata odnehat? Bolj ko bosta silila, slabše bo, več bo možnosti da ZR(K)S razpade. Tudi AMZS je član mednarodnih organizacij, pa zato ne zahteva plačila od nečlanov AMZS. ZRS je PROSTOVOLJNA organizacija in kdor noče bit član, mu tega ni potrebno. Pozabite na to, da boste izdajali dovoljenja in licence za katere je zadolžena država in jih lahko samo država tudi odvzame. Seveda pred sodiščem in z dokaznim postopkom, ki temu sledi. Vidva bi pa rada "preki sud". Socijalizem je že davno preminil in vidva, očitno, tega ne razumeta.

Skupni interes?
Ha, to je že malo zgodovina. Nikjer po svetu niso repetitorji last zveze. Zakaj bi zveza financirala nekaj česar ni potrebno? Financirajo naj se iz privat žepov, tako kot večina repetitorjev že sedaj. (sponzorji) Kdor hoče naj ga postavi. Zveza naj samo koordinira frekvence, da ne bi prišlo do kolizije med repetitorji.
ARG? Naj ga financirajo sponzorji in zainteresirani za to.
QSL biro? Plačujejo naj ga tisti, ki ga uporabljajo. (sponzorji)
Pokali in diplome? Tudi za DXCC moraš plačeti prispevek, da ti jo izdajo, pa naj bo še za take zadeve. (sponzorji)

Kar dejansko rabimo je zveza, ki nas bo zastopala pred in PROTI državi, ki bo izposlovala pri zavarovalnicah NIŽJE premije za zavarovanje opreme posameznikov, ki bo pomagala članom pri uveljavitvi pravice do antene in še kaj bi se našlo. To bi z veseljem plačal vsak.
No ja IARU je nujno zlo, ki ga moramo člani financirati. Ampak samo člani ZRS, saj se ga plačuje po številu ČLANOV.

Pa še za konec bi vama postavil eno vprašanje.
Kaj je ZRS v zadnjih 20 (dvajsetih) letih naredil za člane?

_________________
ISF (imejte se fantastično)
Samo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 00:14 
S53RM napisal/-a:
.... plačajo radioamaterji člani in ostali člani radioklubov (lovci na lisico, konstruktorji itd.) za dejavnosti, ki jih ZRS izvaja samo za njih ...


Kolikor sem iz zaupnih virov obveščen potem Vas za konstruktorje boli ...... . To ni moja beseda ampak tvoja dragi S53RM. V mojem prejšnejem prispevku so jo moderatorji spremenili v nekaj kar se lažje prebere, ker so smatrali, da jo bodo ljudje, ki to berejo težko absorbirali. Pri tem pa ni nihče pomislil, da se dotični Matjaž pred njo ni mogel tako elegantno ubraniti.

Četudi boš še 20x razmišljal, in četudi bi v vsem povedanem tokrat imel prav, bodo ljudje na koncu le videli, da za to vrstno razmišljanje nisi kompetenten. In ne krivi zdaj mene, diskreditiral si se sam. In to ne zgolj z eno samo besedo, še zdaleč ne. Diskreditiral si se z načinom razmišljanja, ki pove, da je človek, ki mu je organizacija od teh cca 100.000€ letno v vseh teh letih namenila le en ****** pogled, dolga leta peljal razvoj slovenskega amaterstva in popolnoma zastonj vzdrževal vsaj tretjino slovenskega packet omrežja, kar zate še zdaleč ne velja. G Sine moral se boš odločiti ali v tem poslu nastopaš kot radioamater ali kot trgovec. Oboje ne bo šlo.
Torej bodi pošten do sebe in drugih in nehaj razmišljati namesto njih. Razmišljaj zase in spusti že enkrat tatovo ročko.


Na vrh
  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 07:45 
Odsoten

Pridružen: 07 Jun 2006, 07:52
Prispevkov: 110
Kraj: KOPER
Projekcija je očitno narejena na osnovi ugibanj o številu radioamaterjev ki naj bi plačali dajatve zvezi.
Porazdelitev sredstev je narejena po sistemu ki je uporabljen v prejšnjem obdobju in ne upošteva trenutnega položaja ZRS-a in tega da ZRD-ej še ni sprejet, oziroma želi upravičiti sprejetje zakona z finančne plati.
Neprepričljivo :(

_________________
ŽARKO


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 08:31 
Odsoten

Pridružen: 18 Jun 2006, 23:23
Prispevkov: 452
Kraj: Ljubljana
S55SR napisal/-a:
...
No ja IARU je nujno zlo, ki ga moramo člani financirati.
...


Mislim, da si s tem vse povedal.

Pa lep dan želim & srečnega pa zdravega.

73

S56ZDB, Darko


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 09:06 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2007, 17:11
Prispevkov: 420
Kraj: Koper - Capodistria
Ja, Darko, če bosta samo dva člana, bo zveza dveh članov plačevala IARU samo znesek za dva člana, ne pa za ostalih 1500, ki niso člani zveze.
Plačuje se po številu članov zveze.
Pa še to je na prostovoljni bazi.
Toliko, da ne bo nesporazumov.

_________________
ISF (imejte se fantastično)
Samo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 09:47 
Odsoten

Pridružen: 18 Jun 2006, 23:23
Prispevkov: 452
Kraj: Ljubljana
Poglej, če nekdo za IARU reče, da je "nujno zlo" je s tem povedal vse za naprej in za nazaj.

73

S56ZDB, Darko

P.S. Vsaka primerjava z ZRS se, kakopak, izpostavlja sama po sebi.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 10:22 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2007, 17:11
Prispevkov: 420
Kraj: Koper - Capodistria
ZRS ni nujno zlo, je pa zlo v taki obliki kot jo hočete narediti. Tudi IARU je samo ČE HOČEMO.

_________________
ISF (imejte se fantastično)
Samo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 10:44 
Odsoten

Pridružen: 18 Jun 2006, 23:23
Prispevkov: 452
Kraj: Ljubljana
Čedalje bolj sem prepričan, da sta (vsaj v Sloveniji) med najbolj glasnimi kritiki ZRSa (kakršnega koli) pač tisti, ki ga nočejo, ne v takšni in ne v drugačni obliki. Argumentov za mojo trditev je izjemno veliko:

- od očitkov, da je nastala v "svinčenih časih",
- do tega, da naj bi bila zgolj "koordinacija radioklubov" (enemu mojemu prijatelju, ki je v precejšnji meri botroval temu, da so "nasprotniki" dobili krila, denimo že sama besedna zveza "ZRS" ali "Zveza Radioamaterjev Slovenije" gre izjemno teško iz ust),
- do tega, da naj se razformira in naredi novo nekaj (kaj, to Bog sveti zna, ali pa niti on ne, zagotovo pa tega ne vedo "predlagatelji"),
- do tega, da naj postane "centralni radioklub" (šele tedaj bi sama ZRS s tem zabila nož v hrbet vsem ustanoviteljem, radioklubom, saj bi za marsikoga postali v luči močno izpostavljenega individualizma povsem odveč),
- do tega, da naj je financira kdorkoli drug (donatorji, sponzorji, v "tržni usmeritvi"-odjemalci storitev, država ali EU skozi razpise, itn) RAZEN samih radioamaterjev, pa čeprav je ravno članski prispevek edini zanesljiv vir prihodkov in kot tak edini na podlagi katerega lahko ZRS dejansko načrtuje obstoj,

Zamerim pomanjkanje pozitivnega razmišljanja med tistimi radioamaterji, ki so že kje kakšno funkcijo dali skozi. Ali pa pomanjkanje glasu. Ker zdaj je res nujno, da se oglasijo tisti, ki vedo kaj je to organizacija, delovanje organizacije, načrtovanje, izvajanje, spremljanje, poročanje. Take reči, konkretne.. Ne bla-bla.

73

S56ZDB, Darko

P.S. Za Novo Leto nam vsem želim več poguma in več kreativnosti, ter iskrene želje, da bi "naš voz" premikali naprej, ne pa ga nenehno zavirali ali tebi-ni-meni-nič ovirali.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 21:00 
Odsoten

Pridružen: 14 Mar 2004, 08:48
Prispevkov: 242
Pozdravljeni!

Fantje, zdaj pa vas čisto zares ne razumem več. Gospoda v enakomernih časovnih presledkih mečeta pasje bombice, ki jih vi veselo komentirate in zgubljate čas. Medtem pa sta onadva že pred časom poslala ZRD-ej zmazek na ministrsvo.

KONEC je iluzij o neki novi delovni skupini, kateri je bilo že na prvem sestanku rečeno: naj kar govorijo kar hočejo, mi bomo delali po svoje naprej. Nobenega sestanka ne bo več.

KONEC je iluzij o tem, da bodo predstavniki klubov na konferenci odločali o ZRD-ej. Takrat bo prepozno.

ZRD-ej zdaj že obdelujejo državni uradniki, vi pa še kar naprej berete pravljice RM družine in se zanašate na to, da bo nekdo drug namesto vas preprečil ZRD-ej.

Vsi posamezniki in skupine moramo takoj v čimvečjem številu poslati pisma na odgovorna ministrstva in jim pojasniti, da je predlog zakona, ki so ga dobili od ZRS le želja nekaterih posameznikov. Enako moramo čimprej v čimvečjem številu z enakimi piosmi zasuti politične stranke in poslance v parlamentu, pa še koga. Drugače je konec radioamaterstva v Sloveniji zelo blizu.

Srečno, zdravo in uspehov polno leto 2010 vam želim vsem skupaj.

LP Janez, S57J


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 21:07 
Odsoten

Pridružen: 18 Jun 2006, 23:23
Prispevkov: 452
Kraj: Ljubljana
Janez, ali za katerokoli izmed svojih navedb imaš kakšen dokaz ali kaj približno podobnega dokazu?

Zamisli, namreč, naslednji scenarij. Da na "pristojnem minisrstvu" dobijo eno ali več pisem z podobno vsebino, kot si je omenil (protest, itn.), hkrati pa, da sploh nimajo pred seboj kakršnega koli osnutka ZRDej na katerega bi se ta protest nanašal..

73

S56ZDB, Darko


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 21:37 
Odsoten

Pridružen: 06 Feb 2002, 01:00
Prispevkov: 184
Kraj: Ljubljana
To bi bila zanimiva situacija, ki pa ne bi metala čudne luči na tiste, ki bi takšna pisma poslali, ampak na tiste, ki vodijo ZRS.

Verjetno pa vsak, ki prebira tole na tem portalu vidi, da ljudje niso proti zvezi kot organizaciji, ampak proti načinu razmišljanja in delu tistih, ki ZRS vodijo in bi jo radi vodili v takšni obliki kot je sedaj še naprej.

lp, Jože.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 21:45 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Mar 2005, 15:01
Prispevkov: 289
S55SR napisal/-a:

Kar dejansko rabimo je zveza, ki nas bo zastopala pred in PROTI državi, ki bo izposlovala pri zavarovalnicah NIŽJE premije za zavarovanje opreme posameznikov, ki bo pomagala članom pri uveljavitvi pravice do antene in še kaj bi se našlo. To bi z veseljem plačal vsak.

Naj na tem mestu še enkrat opomnim, ZDB je črno na belem povedal, da nov osnutek zakona, ki so si ga spomnili spisat, to nikoli ne bo podpiral in kot tak tudi ni bil zasnovan, čeprav so ga kot takega hoteli "prodajat" :wink:
viewtopic.php?f=9&t=8479&p=37482&hilit=pravica+antene#p37482
Mimogrede, ZDB še do danes, ko mineva okrogla 2 meseca, ni uspel napisati, katera od njegovih dveh trditev je pravilna.
In to naj bi bil polprecednik ZRSa, kredibilen, vreden zaupanja, vzor itd????
Vsaka asociacija na spodnjo slikico je zgolj naključna :wink:
Slika
LP in vesele praznike!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 3
OdgovorObjavljeno: 31 Dec 2009, 18:04 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
Vsega tega ne bom komentiral. Sprašujem pa se, ali bodo zagovorniki ZRDej morali nabaviti vodne topove, ali pa nasprotniki neprobojne jopiče... :roll: :cry:

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group