S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 24 Feb 2020, 03:54

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 3 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Razmislek 4
OdgovorObjavljeno: 12 Jan 2010, 17:59 
Odsoten

Pridružen: 18 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 60
Kraj: JN76hd
RADIOKLUB in njegov družbeni položaj.

Zakon o društvih določa, da lahko ustanovi društvo skupina treh občanov v RS, da je znana odgovorna oseba društva in predložiti morajo pravila društva (statut) in kar je še potrebno pri registraciji. (ZDru-1)
Po tej logiki lahko trije občani RS, ljubitelji radija ali česa podobnega, ustanovijo »radioklub«. Upravnega organa na občini pri registraciji društva ne zanima ali so to radioamaterji ali kdo drug. Predložiti je potrebno le ime in priimek odgovorne osebe društva in pravila (statut) društva. Na osnovi naštetega upravni organ po ugotovitvi skladnosti z ZDru-1 izda odločbo o registraciji. Družbeni položaj takega radiokluba je »skupina občanov«.
Omenjeni radioklub na osnovi registracijske odločbe poda vlogo na državno agencijo APEK za pridobitev društvenega radioamaterskega radijskega dovoljenja in klicnega znaka. APEK zaradi pomanjkljive zakonodaje in evidenc lahko odločbo tudi izda.
Na osnovi registracijske odločbe in odločbe agencije, sprejmemo tak radioklub v ZRS in »zakonita« zmešnjava med radioamaterji je popolna.
Ob taki zakonodaji je organizirana dejavnost ZRS nemogoča in zato družbeno nepomembna.

ZRDej - RADIOKLUB in njegov družbeni položaj.

V osnutku ZRDej je osnova organiziranosti radioklub, ki je jasno določeno društvo s statusom društva v javnem interesu. Upravni organ ob registraciji takega radiokluba, mora preveriti, če ustreza določilom ZRDej. Tak radioklub pridobi status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe ter zaščite in reševanja.
Radioklub, kot ga opredeljuje osnutek ZRDej, tako pridobi pravico na kolektivno radioamatersko radijsko dovoljenje in klicni znak, ter ostale pristojnosti iz tega zakona. Tako je tudi družbeni status organizacije ZRS pregleden in določen.

Zakaj poseben status radioamaterski dejavnosti?

Radioamaterji smo v družbeni sredini prepoznani po dveh značilnostih in sicer:
• da smo povzročitelji radijskih motenj. Ta ugotovitev je neprijetna in večkrat krivična za radioamaterje in radioamatersko dejavnost, vendar je realnost družbenega vsakdana.
• da smo s svojo tehniko in organiziranostjo zmeraj pripravljeni priskočili na pomoč pri zagotavljanju radioamaterskih radijskih zvez za obveščanje in sporočanje iz kraja nesreče za potrebe državnih organov in civilne družbe. To smo radioamaterji mnogokrat dokazli v daljni in bližnji preteklosti ob naravnih in drugih nesrečah in nevarnostih po celem svetu.

Zadnja značilnost, poleg radioamaterskih izobraževalnih programov, opredeljuje poseben status organizirane radioamaterske dejavnosti, ki jo civilna družba in politika razumeta in podpirata. Status radioklubov in posledično stanje organizirane radioamaterske dejavnosti v naši družbi je odvisno predvsem od tega. Svojo usposobljenost sami organizirano periodično preverjamo z vajami ARON. S hamspiritom smo zavezani, da s svojimi radijskimi postajami v okviru možnosti in sposobnosti pomagamo pri naravnih in drugih nesrečah in pri ogroženosti imetja.
Te ugotovitve nimajo neposrednega vpliva na radioamaterske aktivnosti, ki jih poznamo in razumemo velikokrat samo radioamaterji (DX delo, EME, tekmovanja vseh vrst, SOTA, »sončna aktivnost«, IOTA, itd.).
Te probleme in dileme smo poskusili urediti v osnutku predloga ZRDej. (10. člen)

S51RM, S53RM


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 4
OdgovorObjavljeno: 12 Jan 2010, 18:44 
Odsoten

Pridružen: 28 Okt 2004, 21:07
Prispevkov: 673
Kako je vse idilično – praznično.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Razmislek 4
OdgovorObjavljeno: 13 Jan 2010, 02:37 
S53RM napisal/-a:
Radioamaterji smo v družbeni sredini prepoznani po dveh značilnostih in sicer:

No nekateri pa so poznani po tem, da jih boli "junak" za druge in po tem, da se do smrti ne bodo spustili s tatove ročke.


Na vrh
  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 3 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group