Pozdravljeni
Prejem sem revijo CQ za kar se zahvaljujem predvsem piscem člankov in pa ZRS, da jo razpošilja med člane.
Me je pa v tej številki nekaj zmotilo oziroma mi ni razumljivo. Upam, da bo kdo navedel razlog, zakaj je tako.
Namreč imamo člane z več zvrsti razredov. Nekako naj bi obstajali 4. Se pravi:
- N
- N - CW
- A in
- A - CW, kar nekako potrjuje tudi pozdravni zapis predsednika ZRS v zadnji CQ reviji (Letnik XXXVI - 1 - 2026), da ima razred A - CW kar 51,5 % članov.
Zdaj pa vprašanje. Zakaj niso tako označeni razredi v AKOS članstvu radioamaterjev v Sloveniji. Tam namreč obstajata samo 2 vrsti: N in A. O N - CW in A - CW ni tam ne duha ne sluha.
Enaka razdelitev kot je zapisano na začetku, se pravi 4. razredi je navedeno tudi v novi aplikaciji za vodenje evidence članov, ki jo je izdelal, in ponudil v uporabo vsem radioklubom Ognjen Antonič - S56OA.
Pohvalno za aplikacijo, ki je enostavna za vodenje in pregled članstva in plačila članarin v radioklubih ter dodatne funkcije. Hvala Ognjen!
Vseeno me pa zanima, kako to, da AKOS nima pri članih zapisanih vseh štirih razredov. Veliko je članov, ki imajo A - CW razred, pa so v AKOS zapisani le z A razredom.
Je mogoče preveč dela z dodajanjem CW zapisa ali na AKOS ne priznavajo A - CW in N - CW razreda, oziroma nimajo podatka kdo spada v A - CW in N - CW razred.
Mogoče še nekaj, vendar ne bi rad odpiral kakšnih pretiranih razprav ali celo česa hujšega.
Namreč v trditvi da Revija CQ ni namenjena samo članom ZRS, ampak s tem glasilom predstavljamo tako sebe in svojo dejavnost tudi širši javnosti.
Se pa spominjam polemike že od včasih. Kdo pa razen članov ZRS še prejema Revijo CQ, da bi ta imela res predstavitev v javnosti, kar bi bilo odlično. Že nekaj let nazaj je bilo ugotovljeno,
da se revija ne pošilja niti v tujino tistim, ki so nam pošiljali svojo revijo, kaj šele, da bi jo prejemali nečlani ZRS pa vendar licencirani radioamaterji. Zato bi bilo res verjetno smotrno, da bi
revija izhajala v digitalni obliki na spletni strani ZRS. S tem pa bi se lahko prihranilo nekaj denarcev, zanimiva in kvalitetna revija pa bi resnično dosegla širši krog ljudi, saj je v njen vedno
nekaj poučnih in zanimivih tem. Pa tiste zadeve ki zanimajo koga, bi si lahko shranil v svoj računalnik ali pa na papir.
To ni kritika, ampak predlog za razmislek, kako našo kvalitetno in poučno revijo na preprost način razširiti med ljudi, ki bi mogoče v naše vrste pritegnilo še kakšnega bodočega radioamaterja
v različne zvrsti, katere uspešno gojimo in negujemo.