S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 25 Maj 2019, 22:38

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 37 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 22 Jan 2013, 22:59 
Odsoten

Pridružen: 30 Nov 2003, 14:54
Prispevkov: 41
Kraj: Vipava, JN65XU
Najprej hvala za objavo obrazcev za oddajo in za vzorec za obdelavo osebnih podatkov... (čeprav brez odgovorov na vprašanja...)
To bo marsikomu olajšalo neprijetno dodatno delo, ki ga bomo morali opraviti v klubih...

S51AG napisal/-a:
Pozdravljeni,

ker teče debata o financah se počutim poklicanega k odgovoru:

najlepša hvala za odgovor, tako da imamo vsaj približen občutek, o čem govorimo...
S51AG napisal/-a:
... da smo zgolj s članarinami zbrali skoraj 40.000 EUR...

iz tega sklepam, da se je pobralo nekaj manj kot 1000 prispevkov članov klubov...
S51AG napisal/-a:
... Na dan 31.12.2012 je bilo na računu ZRS 20.610,54 EUR, .. ...ZRS ima tako odlično startno osnovo za poslovanje v letu 2013, z aktivnim sodelovanjem klubov pa bomo nadaljevali z uvedeno dobro poslovno prakso....

Lep pozdrav,

Anton Galun, S51AG
Zveza radioamaterjev Slovenije
podpredsednik
področje financ

Iz zgoraj napisanega se nekako kaže, da bi lahko celo preživela ideja in njen preizkus v praksi o več glavah za manjšo glavarino...

Vse čestitke in pohvale za zgledno finančno poslovanje. Želimo si lahko, da bo tako še v naprej.
Upam, pa da bo vse potrebno gradivo pravočasno poslano RK, da se bodo lahko vsi ustrezno pripravili na konferenco.

S57UUD
glede na citirane člene, bi verjetno lahko šlo skozi tudi če gotovinsko ( z UPN nalogom ) poravnate račun ZRS-ju, o tem pa drugače zagotavljate evidenco...

LP

Janez

_________________
Član Radio kluba Ajdovščina (S53AAN, S53UAN, S53N) WEB: http://lea.hamradio.si/~s53aan/


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2013, 14:55 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 11:05
Prispevkov: 271
Kraj: LJ-Podgorica-JN76HC
s52w napisal/-a:
Spoštovani!

Verjeli ali ne, meni je počasi vsega tega nakladanja dovolj. Enostavno se mi ne da ukvarjati s temi stvarmi, ker se z radioamaterstvom ukvarjam povsem iz drugih razlogov. Ko že izgleda, da je neka stvar urejena izpade, da niti približno ni. Cenim delo vseh, ki se trudijo okoli ZRS, imam pa občutek, da so rezultati ravno obratnosorazmerni s trudom, ki je vložen. Nisem se ukvarjal s številkami, koliko članarin ZRS je bilo manj pobranih za leto 2012 kot 2011, ampak prepričan sem da bo za leto 2013 »izplen« še manjši. Upam se trditi, da bi velika večina tistih, ki ima namen plačati članarino ZRS najraje videla, da dobi položnico domov. Sedaj pa nekakšni obrazci in ne vem kaj še. Sprijazniti se bo treba, da članstvu ni do tega in bi samo radi koristili usluge, ki jih imajo kot člani ZRS. Veliko pa jih je takih, ki uslug sploh ne koristijo, ampak čutijo moralno obvezo da so člani ZRS. Upam da je v interesu ZRS, da dobi tudi njihovo članarino.
Glede Zakona o varstvu osebnih podatkov, in statuta ZRS, kar je po mnenju ZRS glavni problem pri pobiranju članarine, pa samo to. Kateri člen tega zakona, ali statuta bi bil kršen, če bi PLUT Damjan – S52W iz Črnomlja sam plačal položnico za 40€ ZRS-ju zato, ker čuti moralno obvezo, da nekaj sredstev nameni uporabi QSL biroja in pravici, da je uvrščen v uradne rezultate v tekmovanjih, ki jih organizira ZRS.

Na eni strani je HQ ZRS zelo dlakocepski, na drugi pa objavi takšno neumnost kot je ta:

Osebni operater – invalid je clan radiokluba, ki je opravil izpit za amaterskega operaterja oziroma ima dovoljenje za uporabo radijske postaje in verificirano najmanj 95% invalid, ki je obvezno tudi clan Zveze društev slepih, slabovidnih Slovenije, Zveze paraplegikov Slovenije ipd.

Kakšno zvezo ima invalidnost in članstvo v Zvezi društev slepih, slabovidnih in ostalih, z ZRS? Izpade tako, kot da so vsi invalidi v nekakšnih društvih in je nemogoče, da bi kdo bil invalid brez članstva v ustreznem invalidskem društvu.

Prosim, da moje pisanje ne razumete kot kritizerstvo, ampak poizkušate stvari urediti tako, da bodo bolj življenske. Zavedam se tudi, da je statut ZRS zastarel, ampak nekaj manevrskega prostora vseeno dopušča. Vsem ali vsaj veliki večini članstva je v interesu, da ZRS v nekakšni obliki živi. Da pa lahko živi potrebuje denar….


73 Damjan S52W


:P imaš moj glas k tvojemu pisanju.

_________________
73 de Boštjan S57GB
antena je važna!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 27 Jan 2013, 20:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Apr 2003, 19:36
Prispevkov: 203
Kraj: Koper
Damjan tudi jaz se strinjam s tvojim pisanjem.

Nekateri potencirajo varstvo osebnih podatkov, ko se pa sami prijavimo na QRZCQ, QRZ.COM ali pa še kam drugam pa navedemo vse mogoče, da bi bili bolj razpoznavni v svetu, doma pa smo bolj papežki kot papež v Rimu.
Mislim, da sam ZRS ne bo nič boljši, kot si ga bomo sami naredili, kolikor bomo vanj sami prispevali. Jaz ne kritiziram, ker sam ne naredim veliko, sem pa ponosen, da sem član ZRS.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 27 Jan 2013, 20:44 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 649
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača
Citiram:
Osebni operater – invalid je clan radiokluba, ki je opravil izpit za amaterskega operaterja oziroma ima dovoljenje za uporabo radijske postaje in verificirano najmanj 95% invalid, ki je obvezno tudi clan Zveze društev slepih, slabovidnih Slovenije, Zveze paraplegikov Slovenije ipd.

Tole gre tudi meni v nos. Sem invalidsko upokojen, in zdaj se počutim, ko da družbo izkoriščam, ker sem manj kot 95 % invalid. Slišati je nekako takole: Usoda te je ob možganski kapi premalo prizadela, ti nisi za nas, kar poberi se.

In resnici na ljubo mi je do vsega skupaj vsako leto manj. Še posebej zato, ker je okolij, ki niso tako dlakocepska in na denar pogoltna, dovolj. Svoje interese sem pač preoblikoval in jih zadovoljujem drugje.
In na enak način razmišljajo tudi drugi.

Zdaj se pa sprašujem, če so to res cilji ZRS ?


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 28 Jan 2013, 11:06 
Odsoten

Pridružen: 15 Sep 2010, 19:08
Prispevkov: 9
Zadeva: Odgovor na dopis št.: 37/2013/001 z dne 08, 01. 2013Za podatke članov radioklubov, ki jih želite imeti kot evidenco nimate nobene osnove in pravice z njimi razpolagati, ker posamezniki niso in ne morejo biti člani zveze. To je zapisano v Statutu ZRS, ki je za enkrat še veljaven.
Potrebno se je spomniti zakaj smo prišli na plačevanje članarine preko radioklubov in ne tako kot je bilo pred letom 2012, ko je bil statuk kršen pa zato ni nihšče odgovarjal ( kaj je delal nadzorni odbor).
Ker je javna pooblaščenka prepovedala uporabo podatkov posameznikov smo se na 39. konferenci ZRS s sklepom št. 8 zavezali, da se članarina pobira izključno na relaciji radioklub – ZRS. Torej podatkov zveza posameznih članov ne more uporabljati (varovanje javnih podatkov).
Ustava RS v svojem 38. členu v drugem odstavku pravi:
Zbiranje, obdelovanje,namen uporabe, nadzor in varstvo tajnosti osebnih podatkov določa zakon.
Zveza pa je zveza društev torej ji je dovoljena uporaba podatkov samo društva in ne posameznika.
Podatki kot so:
- Ime in priimek, možna uporaba samo če član to dovoli
- Klicni znak, to lahko zveza uporablja
- Operatorski razred, to lahko zveza uporablja
- Točen naslov prebivališča, zveza lahko uporabi samo če član to dovoli
- Evidenčna številka, to je stvar ZRS
- Status, to je stvar radiokluba, kjer invalid plačuje članarino in ne ZRS
- Član zveze DA/NE, brez predmetno, ker posameznik po statutu ne more biti član zveze
- Old timer, tu bi morala zveza voditi bolj točno evidenco, dejansko stanje ni ustrezno
- Datum plačila članarine, to zvezo ne zanima saj posameznik plača članarino v radioklubu ta pa jo nakaže zvezi do določenega roka.
-
Vso komuniciranje poteka izključno na relaciji ZRS – radioklub in ne z posamezniki. Radioklub ob plačilu članarine samo pošlje seznam operaterjev z klicnimi znaki in statusom.
Glasilo CQ ZRS se lahko pošilja na radioklube in jih radioklub razdeli med člane. Da pa bi ZRS ne kršila varovanje javnih podatkov pa naj za revijo CQ ZRS uvede naročniški sistem
Ne pa obveznost prejemanja, takrat pa vsak naročnik da svoje podate prostovoljno. Torej naj zveza vsem, ki plačajo članarino in želijo prejemati CQ ZRS pošlje na klube enoten obrazec, ki ga član izpolni kar je osnova za pošiljanje CQ ZRS. QSL biro poteka preko klubov in je dovolj samo klicni znak. Priznanja pa posameznik prejme če ga klub predlaga tam pa so v obrazložitvi tudi vsi podatki.

Kar se pa tiče operatorjev invalidov pa odločbe klub ima z privolitvijo posameznikov in se ne uporabljajo v druge namene, ker je na odločbi invalidske komisije preveč podatkov, ki so varovanega značaja.
Kar se pa tiče članstva invalidov v posameznih društvih pa se vsak posameznik odloči ali bo član društva slepih in slabovidnih ali paraplegikov in to ne more zahtevati ZRS. Od leta 2000 pa do sedaj je bilo spremenjenih kar nekaj zakonov med njimi tudi zakon o društvih, ki določa kdo in pod kakšnimi pogoji je nekdo lahko član društva. Tudi v statutu društev je opredeljeno, da posameznik svobodno pristopi v društvo in ga v to ne more nihče prisiliti.
Ustava RS v 42. členu, drugi odstavek;
Vsakdo ima pravico, da se svobodno združuje z drugimi.

Mi v klubu imamo urejeno in tiste podatke, ki jih potrebujemo za komuniciranje z člani so člani dali z pristopno izjavo.Lep pozdrav!Predsednik radiokluba S59DSC:
Andrej Jevšnik S51JY


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 23 Feb 2013, 12:47 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Avg 2001, 01:00
Prispevkov: 414
Kraj: Kranj - JN76EF
s51hh napisal/-a:
prosim da objavite spremenjeni statut ZRS, in to v celoti, kjer bo razvidno kdo je clan ZRS.Na kateri skupscini je bila preimenovana KOTIZACIJA v CLANARINO ZRS in koliko je clanrina RK ( pravna oseba) do zveze, hvala 73,


Iz slovarja:
KOTIZACIJA: 2. publ. prispevek organizaciji za kritje skupnih izdatkov: plačati kotizacijo za članstvo v inozemskem društvu;
ČLANARINA -e ž (i) obvezni denarni prispevek članov društvu ali organizaciji: plačati, pobirati članarino; letna članarina

Iz tega sklepam, da je pomen obeh izrazov enak. V obeh primerih se denar porabi za delovanje (stroške) društva oz. kluba.
Sigurno je pa članarina bolj domač izraz.

_________________
"Vedno se pogovarjam s človekom tako, da si pridobim prijatelja in nikoli tako, da dobim sovražnika!" Medvešček Janez


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Feb 2013, 11:30 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Treba je paziti, ker naši dacarji radi uporabljajo svoj slovar. Ko vidijo besedo kotizacija, radi reči usmerijo, da gre za profitno dejavnost iz katere se plačujejo davki. Članarina je pa članarina, tukaj imajo neizmerno manj prostora za neko svoje videnje zadev. ;)

73 de S56OA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 37 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group