53. konferenca ZRS

Vse v zvezi z zvezo

Moderatorji: s55o, S57BBA

Re: 53. konferenca ZRS

OdgovorNapisal/-a S56CT » 16 Maj 2024, 20:09

s57fj napisal/-a:
S57NAZ napisal/-a:Hm, nekako je videti, kot bi mi nekdo oporekal neplačilo članarine ZRS

Nikakor ne. Mogoče je bilo narobe razumljivo, ker sem te omenil v začetku komentarja. Mišljeno je bilo samo kot replika na tvoj komentar"juhu ... zapisnik je tu....."
Jaz sem tisti. ki jo letos nisem plačal in vse kaže, da je ne bom nikoli več. Čemu?!
Namreč zame plačilo članarine ni samo plačilo zneska in je končana zgodba. Da neka organizacija- klub deluje je potrebno mnogo več kot samo plačilo. Potem pa ni več znesek ene runde kot je omenil Boštjan, ampak je v letu hitro čez znesek ene delavske plače.
In ravno zato me je zmotil odgovor glede uporabe repetitorjev.
Da imamo delujoče repetitorje so zaslužni klubi, kajti oni skrbijo za njih in tudi zagotovijo finančna sredstva. Tudi za ogromno dmr repetiorjev so zaslužni klubi s svojimi operativnim članstvom. Na enem od sestankov za Aron na Vranskem je bilo omenjeno, da CZS zagotovi določena sredstva zvezi za ta namen. To se pravi, da, če določeni člani nebi sprejeli zadolžitve in naloge CZS, nebi bilo tega denarja in posledično ne bi bilo repetitorjev. Zato mi je to žalitiev do aktivnih članov ko nekdo reče, da pač ne morejo oporekati, ker ni njihova last.
Tudi, če mogoče v papirjih tako ne piše, so neposredni lastniki.
Ure katere člani namenijo za njihovo delovanje so narejene v okviru kluba, tako, da si ne more nekdo lastiti zasluge samo kot posameznik. V klubih nekateri prispevajo ogromno svojega časa in sredstev, pa si ne lastijo lastnine kluba kot svojo last.
Žal postaja tudi pri Slovencih močna želja po individualizmu, želja po odločanju in zgleda da hrepenijo po lasti skupnega dobrega.
Vse te organizacije so rastle v želji, da se zgradi nekaj kar bo zraslo v nekaj večjega, kar si posameznik težko ustvari in ima skupno večjo uporabnost in korist.

73 s57fj

Prosim za pojasnilo zapisanega, ker ne razumem kaj si želel povedati z mojo žalitvijo aktivnih članov?
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/
S56CT
S5 RPT Manager

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a s57fj » 17 Maj 2024, 09:21

Prosim za pojasnilo zapisanega, ker ne razumem kaj si želel povedati z mojo žalitvijo aktivnih članov?[/quote]
Citirano iz zapisnika:
Igor Stanko, S59WT je v imenu Radio kluba Hinko Košir Velenje izpostavil nepoštene prakse
nekaterih radioamaterjev, ki ne plačujejo članarine ZRS, koristijo pa npr. infrastrukturo ZRS kot so
repetitorji in dodeljevanje ID številk za DMR.
Tilen Cestnik, S56CT, je kot RPT manager pojasnil, da niso vsi repetitorji v lasti ZRS. Ravno tako
dodeljevanje ID številk ni v domeni ali lasti ZRS, ampak prostovoljci ZRS samo administrirajo
sisteme, ki so mednarodno dogovorjeni in odprti za vse.
Povedal je tudi, da se repetitorji, ki so v lasti ZRS, povečini financirajo iz sredstev URSZR in ne
članarin vplačanih na ZRS ter morajo biti dosegljivi vsem radioamaterjem.
konec citata.

Da repetitirji po Sloveniji delujejo ne financira po večini samo URSZR, ampak vsi aktivisti z svojim prostovoljnim delom kateri čas pač ni pretvorjen v finance.(ostalo navedeno v textu na katerega si citiral)
Moje mnenje je, da s tem, ko se odgovori na način, češ, da ne morejo odločati o temu kaj je nekomu dostopno kar tudi sami financirajo je nesprejemljivo.

73 s57fj
s57fj

OdgovorNapisal/-a s52aa » 17 Maj 2024, 11:59

s57fj napisal/-a:Moje mnenje je, da s tem, ko se odgovori na način, češ, da ne morejo odločati o temu kaj je nekomu dostopno kar tudi sami financirajo je nesprejemljivo.

Bi rekel, da je Tilen hotel povedati takole. Lahko se odločimo drugače, ampak pri tem se najverjetneje zgodi, da bo treba vračati pridobljena sredstva. To odgovornost pa ne vem kdo bi hotel prevzeti.

- Po drugi strani pa je zelo zanimivo, da vsakič, ko ZRS začne aktivno uveljavljati pravico, da neko storitev nudi samo za svoje člane, tam kjer se to enostavno da rešiti, da to postane velik problem tudi med samim članstvom.

s57fj napisal/-a:Ure katere člani namenijo za njihovo delovanje so narejene v okviru kluba

Lahko tako zapišeš, lahko pa zapišeš tudi, da so te ure narejene v okviru ZRS.

- Glede članov ki nočejo biti člani klubov pa takole. V preteklosti sta bila ustanovljena in propadla vsaj dva radiokluba, ki sta bila namenjena temu, da se tja včlanijo RA, ki nočejo biti člani nikjer drugje. Kar mnogo pove o tem kakšen je dejanski interes glede tega.
s52aa
LEA Admin

Kraj: Prelog, JN76HD

OdgovorNapisal/-a s57fj » 19 Maj 2024, 09:37

Lahko tako zapišeš, lahko pa zapišeš tudi, da so te ure narejene v okviru ZRS.

Kaj jaz govorim kot ravno to. Da repetitorje večinima financirarajo člani s svojim delom v okviru klubov in posredno ZRS. Če pogledamo drugače, bi morali za vzdrževanje zunanjemu izvajalcu plačati uro dela od min 25 € + ddv, za delo na višini nad 100 €+ddv, kilometrina za uporaba svojega vozila za službene namene je trenutno 0,468€/km, glede na to, da so repetitorji na večino težje dostopnih terenih je kilometrina še višja, tako, da znesek kateri je prostovoljno ustvarjen, čeprav ni računan je bistveno večji kot je beležen po bilancah kaj je kdo prispeval.

Glede članov ki nočejo biti člani klubov pa takole. V preteklosti sta bila ustanovljena in propadla vsaj dva radiokluba, ki sta bila namenjena temu, da se tja včlanijo RA, ki nočejo biti člani nikjer drugje. Kar mnogo pove o tem kakšen je dejanski interes glede tega.

Zakaj je to propadlo ne vem in nimam informacij, da bi lahko sodil. Vem pa, da za delovanje nekega kluba je potrebno min 350€ letno tako, da klub brez aktivnih članov ne more delovati. Imeti klub samo zato, da zadostuje birokraciji pa za moje pojme ni smiselno.

73s57fj
s57fj

Prejšnja

Vrni se na ZRS - Zveza Radioamaterjev Slovenije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov