Izredne razmere na prizadetih območjih

Vse v zvezi z zvezo

Moderatorji: s55o, S57BBA

Izredne razmere na prizadetih območjih

OdgovorNapisal/-a S52RZ » 20 Sep 2007, 21:10

Zdravo!

Že nekaj dni je od katastrofalne vremenske ujme, ki je zajela veliki del Slovenije in hudo prizadela ljudi, njihovo premoženje in infrastrukturo na širšem območju. Na tem forumu nisem nič konkretnega zasledil o teh izrednih razmerah. Prav bi bilo, da bi se kdo oglasil, mogoče sporočil potrebe po naši pomoči, mogoče koordiniral. Seveda zastavlja se mi veliko vprašanj, ali se je pri tem sprožil ARON, ali so se vključili radioamaterji po planih civilne zaščite, ali individualno. Mislim, da so nastopile razmere, ko tudi radioamaterji lahko pomagamo. Morda pa teče vse gladko organizirano, morda. S strani našega kluba ni glasu.

Danes ti jutri jaz - Bodimo solidarni!

GL 73 de Zdravko S52RZ
Uporabniški avatar
S52RZ

Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a S56CT » 21 Sep 2007, 10:01

Pozdravljeni!

ARON-a zaenkrat ni sprožil še nihče. Fantje v Ljubljani so dežurali na nekaterih 2m repetitorjih vendar iz Železnikov, čeprav tam so radioamaterji ni bilo klicev.
Sam sem včeraj kontaktiral Republiški štab CZ, prav tako danes. Potrebe po zvezeah ne potrebujejo. V odrezane kraje se je že prebila vojska, ki ima komunikacijo z Železniki.
Izvedel sem, da je Marjan Tolar, znaka žal ne vem, ponudil radioamatersko pomoč na Regijskem centru za obveščanje Kranj. Z njim sem bil v kontaktu in sva še vedno na zvezi, če bodo za potrebe štaba potrebovalipomoč radioamaterjev, ga pokličem.
Drugače sem tudi sam preko echolink prehoda v Cerknem, ki je deloval in še vedno deluje okrog polnoči klical, če je kdo na sprejemu, vendar ni bilo odziva.

P.S.: Čisto posredno so mi na ušesa prišli očitki ZRS-u, da ni sprožila ARON-a. ARON lahko sproži vsak radioamater in pri tem ne rabi ZRS.
Na Celjskem npr. so radioamaterji sprožili ARON in zagotavljali komunikacije do polnoči.
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/
S56CT
S5 RPT Manager

Kraj: Sevnica

Pozdravljeni

OdgovorNapisal/-a S57PM » 22 Sep 2007, 10:30

Predvidoma v ponedeljek bom šel v Železnike, mogoče tudi na katero drugo poplavljeno lokacijo, ni še 100% potrjeno, saj grem službeno. Namen imam s seboj vzeti postajo in če bo vse po sreči bom aktiven na 3.5MHz in na ECHO linku.
73 de Mitja S57PM
S57PM

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S57NAZ » 01 Okt 2007, 15:11

Zadeva je po tolikih dnevih že malce bolj pregledna.

1. V Železnikih je bilo v času začetka naravne nesreče večja zmeda, kar je popolnoma razumljivo. V zelo kratkem času je bil organiziran štab Civilne zaščite, delovati so začeli občinski možje in žene, tako, da je prišlo do hitrega ukrepanja in vodenja za odpravo posledic neurja. Ker so imeli vsi obilico dela in veliko skrbi, je težko ugibati kdo je bil toliko priseben, da bi takoj vklopil amatersko radijsko postajo in sprožil kodeks ARON, saj so ljudje v glavnem morali paziti na lastna življenja in lastnino, kar jo je še po prvem valu ostalo. Da so bili člani vlade na kraju samem ob nastopu naravne nesreče, je tudi ena prednost, da je takoj stekla tako organizacija kot pomoč, kar se je poznalo še naslednje dni. Tako, da bi bilo kakršno koli vmešavanje in "mešanje" s katerekoli strani, odveč, predvsem pa bi verjetno kvarilo samo organizacijo, ker je vprašanje kako bi bili sinhronizirani tako štab CZ, kot občina in klicoči. Ti slednji niso imeli nikakršnega vpogleda v stanje oz. organizacijo. Da je takrat vsak najbolj pomemeben na katerega nekdo naleti je tudi že znano, tako, da nekdo, ki ne vidi saj del celote, nikakor ni zmožen presojati, kdo je najbolj in najhitreje potreben pomoči. Verjetno bi v prvem delu radioamaterji lahko obveščali javnost, za kakšno naravno nesrečo gre v Železnikih, vendar so zelo hitro zaradi prej omenjene prisotnosti funkionarjev, tudi to vlogo prevzeli mediji. Žal. Da me ne bi kdo narobe zastopil, nesreča je prišla iznenada, silovito, ljudje so morali najprej reševati sebe in lastnino in verjetno se ni nihče takoj spomnil, da bi sprožil kodeks ARON. Glede na hitro ukrepanje, pa kasneje niti ni bilo potrebno. V štabu CZ in na občini pa ni nobene že pripravljene radioamaterske postaje katera bi se lahko takoj vključila v funkcijo kodeksa ARON.

2. Glede učinkovitosti organizacije in hitre pomoči, je zdaj rahlo vprašanje, tudi, če bi se Aron takoj sprožil. Potrebno je razumeti, da smo v Centru za obveščanje v Kranju bili skoraj dva dni popolnoma zasuti s klici za pomoč, koordinacijo prenosa obvestil do štaba CZ in drugih služb, tako, da je bilo pri nas več kot noro. Poleg tega tudi nimamo amaterske radijske postaje. Pa pošteno povedano je bil obseg dela v hipu tako povečan, da vprašanje tudi, če bi imeli amatersko radijsko postajo, ali bi sploh imeli čas odgovarjati na klice. Amaterska radijska postaja namenjena delu v našem ReCO še vedno pridno čepi pri meni doma. Kajti ustanovljeno sekcijo v centru in centru namenjeno radioamatersko opremo, tudi za packet radio, predhodni vodja tudi sam radioamater ni pustil vgraditi v center. Tako, da tudi sproženi ARON v pristojnem območju verjetno ne bi dal tiste pomoči, za kar je zamišljen. Da bi informacije pritekale na x mesta in od tam mešale štrene vpeljani koordinaciji si je kar težko zamišljati.

Ker ne vem kako je z radioamaterstvom v Železnikih, ne morem reči ničesar. Mogoče bodo čez čas sami fantje kaj razložili, drugače pa za mene velja: bilo je noro in zelo težko, zato je potrebno razumeti, da ni bila prva skrb skočiti k radijski postaji in obveščati kogarkoli, ampak reševati svoja življenja in svojo lastnino, kolikor se je v takih trenutkih sploh dalo. Ker je bil medijski del hitro in učinkovito pokrit, pa je bila verjetno večja skrb kako pomagati pomoči potrebnim, šele nato se je verjetno kdo spomnil, da mu pa voda le ni odnesla radioamaterske opreme. Potrebno je tudi vedeti, da dva ali tri dni v Železnikih ni bilo elektrike, zato še ena težava več.
Uporabniški avatar
S57NAZ

Kraj: Kranj - JN76EF

OdgovorNapisal/-a s55s » 01 Okt 2007, 15:39

Smrketa je zakon!
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko
Uporabniški avatar
s55s

Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK

OdgovorNapisal/-a S57D » 01 Okt 2007, 18:55

s55s napisal/-a:Smrketa je zakon!

Nikakor ne morem ugotoviti smisel tvojega komentarja. Ali lahko zame, neumneža, dodaš razlago ali pa vsaj kakšen podnapis???

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a s57sxs » 01 Okt 2007, 19:24

Verjetno leti na avantar S57NAZ
Everyone has to believe in something... I believe I'll have another beer
Uporabniški avatar
s57sxs

Kraj: Tolmin jn66ue