S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 21 Jan 2019, 11:13

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: VAJA ARON 2017
OdgovorObjavljeno: 04 Dec 2017, 11:08 
Odsoten

Pridružen: 22 Nov 2008, 22:46
Prispevkov: 9
Kraj: Ljubljana
Pozdravljeni,
vsem, ki ste se utegnili odzvati, hvala za uspešno sodelovanje v nedeljski vaji ARON 2017. Morebitna opažanja, pripombe, predloge v zvezi z delovanjem regijske in ostalih postaj v vaji posredujte prosim na mail vodji regijske ekipe Denisu S56DE ali namestniku. Ko izdelamo poročilo o vaji, vas z njim seznanimo. Na zemljevidu http://drive.google.com/open?id=132KnSAVwEL9qtutGpGbo8IFeD57xo2E6&usp=sharing so zabeležene postaje naše regije, ki so se nam oglasile.
Ko izdelamo poročilo, ga objavimo tudi tu.

Lep pozdrav,
Denis S56DE, vodja regijske ekipe S50ALJ
Sergje S51ZJ, namestnik vodje


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: VAJA ARON 2017
OdgovorObjavljeno: 13 Dec 2017, 20:03 
Odsoten

Pridružen: 22 Mar 2013, 19:22
Prispevkov: 65
Kraj: Ljubljana
Pozdravljeni,
prilagamo poročilo o vaji ARON 2017


Vaja ARON 2017 – poročilo A50ALJ


Ekipa S50ALJ se je samoaktivirala in zbrala na lokaciji kluba S53APR ob 07:30 uri. Sodelovali so: S57PM – Mitja, S55KZ – Žiga, S51ZJ – Sergej in S56DE – Denis.

Na zemljišču ob stavbi smo postavili prenosni aluminijasti dvižni stolp za dodatno UKV anteno (2m/70cm) in agregat za rezervno napajanje, ki smo ga tudi zagnali in preverili delovanje.

Ob 08:55 smo prejeli elektronsko pošto z navodili za vajo. Takoj smo poslali Winlink sporočilo s položajem postaje in informacijo o kanalih na katerim bomo dosegljivi. Istočasno so operaterji začeli z delom na KV in UKV področju.

Z več radijskimi postajami smo bili prisotni na RPT Žagarski vrh, Krvavec, Krim, Janče in na simpeksu 145,350 na UKV področju. Na KV območju smo delovali v skladu z elaboratom za vajo ARON in na 3,605 MHz postajam iz našega območja sporočili našo delovno frekvenco – 3,628 MHz.
Podatke o aktivnih postajah, katere so sposobne za delo v izredni situaciji, smo posredovali na državno ekipo S50ARO s pomočjo Winlinka.
Med delom so se nam javile tudi postaje iz območij drugih regij. Tem postajam smo naročili, da se javijo svoji regijski postaji. Če kakšni postaji ni uspelo stopiti v kontakt s svojo regijsko postajo, ali so sporočili, da ni aktivna, smo zapisali podatke in jih posredovali na S50ARO v seznamu razpoložljivih postaj.
Prejeta poročila o vodostajih, katera so sporočale postaje z dostopom do interneta ali pridobljene osebno na kraju, smo posredovali državni ekipi S50ARO preko Winlinka.
Ves čas vaje smo preverjali status aktivnih postaj in klicali nove postaje.

Po prijetju novih navodil smo nadaljevali delo po planu.

KV zveze s korespondenti iz naše regije so potekale brez težav (javilo se jih je 6, ter nekaj iz drugih regij). Vse sodelujoče postaje so upoštevale navodila regijske postaje in v pretežnem delu sodelovale v vaji do zaključka.

Od drugih regijskih postaj nismo prejeli ponudbe ali povpraševanja za pomoč ali zahteve za posredovanje podatkov.

Na S50ARO smo posredovali podatek, da nimamo poročil o materijalni škodi ali poškodovanih osebah.

Po prejetju sporočila za konec vaje smo informacijo posredovali na vseh delovnih kanalih, na KV pa preverili prejem obvestila o zaključku vaje od vsake v vaji sodelujoče postaje.

Tehnika je večinoma delovala brez napak. Edino težavo smo imeli na začetku vaje s prenosnim računalnikom na katerem smo delali z Winlinkom. Odločil se je, da ne bo pošiljal novih sporočil. Kriv je bil antivirusni program. S hitro zamenjavo računalnika smo zadevo uredili v petih minutah.

Ocenjujemo, da smo vajo uspešno opravili, saj smo potrdili delovanje sistema zvez, tako tehnike kot dela operaterjev.

Vaja je bila podlaga za analizo dela celotne ekipe. Na tej podlagi bomo poiskali možnosti za izboljšanja, tako na strani tehnike kot operatorskega dela. V nadaljevanju podajamo naša opažanja pri delovanju sistema ARON v vaji.

Opažanja:
- Na UKV področju so se iste postaje javljale na večih kanalih (RPT) in želeli podati isto informacijo o razpoložljivosti, kar je nepotrebno povečalo promet.
- Posamezni radioamaterji niso seznanjeni z ureditvijo delovanja ARON-a po regijah. Tako je bilo veliko prometa s postajami, ki so se glede na QTH javile napačni regijski postaji.
- Na 3.605 KHz smo ob pričetku vaje pričakovali, da se bo oglasila postaja ARON državne ekipe, ki bo preverila katere regijske ekipe so QAP. Pripravili smo si prosto frekvenco (3.628 KHz)za delo naše postaje in se vrnili na 3.605, tam pa je že regijska ekipa S50AMS izvajala splošni poziv korespondentom svojega območja. Tej postaji smo se javili toliko, da smo lahko vsem, ki so bili QAP na tej frekvenci sporočili delovno frekvenco za regijo Ljubljana in tako smo ravnali še nekajkrat v teku vaje.
Vse zveze s korespondenti svoje regije na KV področju smo opravili na svoji delovni frekvenci 3.628 in ne na 3.605. Ker je kontakte s svojimi korespondenti na 3.605 vzpostavljala tudi posavska regija, po našem mnenju ni bil pravilno razumljen namen te frekvence. Pogrešali (ali preslišali) smo na tej frekvenci upravno postajo državne ekipe ARON, ki bi regijske ekipe napotila na pravilno uporabo oziroma preusmerjala postaje, ki bi se javile tu, na delovne frekvence posameznih regijskih ekip. Tako se je zgodilo, da se nam je na naši delovni frekvenci javila postaja iz prekmurske regije, od katere smo pobrali podatke in ji naročili naj poišče in se javi svoji regijski ekipi, po zaključku zveze pa je S50AMS prišla na našo delovno frekvenco in opravila zvezo s to postajo na naši frekvenci . Javilo se nam je nekaj postaj iz drugih regije. Vse smo usmerili naj poizkusijo poiskati tudi upravno postajo svoje regije, frekvenc pa jim nismo posredovali, ker jih nismo poznali. Mogoče bi bilo dobro že v načrtu vaje par besed nameniti načinu uporabe pozivne frekvence 3.605 MHz.
- Glede na vsebino nalog menimo, da je bilo nekoliko premalo časa za kvalitetno in natančno vsebinsko izvedbo vseh nalog, vsaj na našem razgibanem območju, kjer je bilo potrebno »preklicati« in kontrolirati promet na več repetitorjih.

Glede na opažanja predlagamo:
- da se širši radioamaterski skupnosti večkrat (npr. pred takšnimi vajami) posreduje izoblikovana ureditev ARON omrežja po regijah. Za posredovanje bi uporabili vse možne tiskane in elektronske medije, ki jih skupnost uporablja,
- da se oblikuje seznam delovnih frekvenc na KV 80m področju za vsako regijo,
- da se na KV področju ob večji aktivaciji ARON omrežja, na 3.605 MHz oglasi S50ARO kot upravna postaja, ki bi usmerjala nove postaje na frekvence njihovih regijskih postaj, če ostanemo pri sedanjem sistemu . Ob večji obremenitvi S50ARO bi funkcijo upravne postaje na 3.605 KHz lahko prevzela regijska postaja, ki ni na ogroženem območju ali je manj obremenjena in ima delujočo povezavo s S50ARO za pošiljanje nujnih sporočil.


Lep pozdrav,
Denis S56DE, vodja regijske ekipe S50ALJ
Sergje S51ZJ, namestnik vodje


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: VAJA ARON 2017
OdgovorObjavljeno: 13 Dec 2017, 22:31 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 10 Sep 2009, 10:07
Prispevkov: 205
Kraj: Podgrad/Lj
Hvala za porocilo!

Imam samo droben komentar glede tehnike, preko digitalij na DMR ste imeli tezave z oddajo. Upam da ste problem odkrili in odpravili, da bo v prihodnje tudi DMR uporaben. Zadevo omenjam zgolj zato, da vidimo vsi, da tudi DMR ni vsemogocen in se lahko hitro kaj zatakne.

73

_________________
73 de Deni
http://b4d.sablun.org
Member of http://www.s59dgo.org


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: VAJA ARON 2017
OdgovorObjavljeno: 14 Dec 2017, 09:08 
Odsoten

Pridružen: 22 Mar 2013, 19:22
Prispevkov: 65
Kraj: Ljubljana
Strinjam se, da je DMR uporaben.
Problem na vaji je bil pri operaterju (meni)...HI.
DMR postajo sem sposodil en dan pred vajo in se nisem naučil delati z njo. Pomotoma sem vklopil enkripcijo. En "knof" na katerega nisem bil opozorjen... Žal v času vaje nisem imel časa za iskanje napake.
Sam sem (USPEŠNO) uporabljal DMR v soboto, med zagotavljanjem pomoči za ReCO Trbovlje. Zadeva je delovala BP.
Drugi radioamaterji uporabljajo DMR že lep čas. Koliko vem, je njihovo mnenje, da je DMR zelo uporaben.
Po moje, njihovo mnenje šteje več kot moje.
Posebej je dobrodošlo mnenje nekoga, ki DMR uporablja redno (v službene namene: gasilci, reševalci, ...).

Predlagam samo, da to razpravo o tehniki preselimo na stran tehnike v tem forumu in tle pustimo prostor za obvestila EKIP ARON (prosim administratorja za pomoč, če je to praksa na tem forumu).

_________________
Denis, S56DE


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group