Napisal/-a s57uud » 02 Mar 2004, 23:43
Hooj !
1. Baker mora biti čist !! Kako to narediti ? Milion mojstrov milion trikov !
- Najbolje mehansko ! radirke in podobne stvari puščajo na površini snovi, ke ne spadajo ravno pod "Baker mora biti čist !!" Včasih so gospodinje v ta namen uporabljale gobico iz železnih ostružkov, danes se te gobice še dobijo, ampak tudi gospodije niso kar tako,.. zanje so se iznašli nekakšno zeleno oziroma vinsko rdečo ostro plastićno "krpo" debeline cca 1 cm. (Če bo stvar nejasna bom dal gor fotografijo). Jaz, ki sem po naravi len in se mi s to krpo ne da drsati, sem jo narezal na cca 8 cm velike kroge z luknjo na sredini. Skozi luknjo sem potem pretaknil M10 vijak in si tako naredil pripomoček, ki sem ga potem vpnem v stbrni vrtalni stroj.
2. Baker mora ostati čist tudi med spajkanjem!!!(ne sme oksidirati!) Milion mojstrov milion trikov !
- najlepše se to naredi tako, da se na ploščico nanese snov, ki preprečuje dostop zraka(in s tem kisika). To je lahko premaz kolofonije, stearin(oba sta poleg tega da preprečujeta dostop kisiku, agresivna), ali pa tudi kaj drugega. (o tem drugem več kasneje.)
3. temperatura na površini bakra mora biti ravno pravšnja, to je tolikšna da se spajka razlije. (različne spajke imajo različne temperature taljenja!!) Razliti se mora po čim večji površini - to pa pomeni, da mora biti temperatura na čim večji površini čim bolj enaka. Konice spajkal, ki imajo lastnost šila torej ne pridejo v poštev, saj ustvarjajo veliko temperaturo le v eni točki. Ker je potrebno segreti čim večjo površino istočasno je zaželjeno imeti konico z veliko površino. Površina bakra pa je seveda še veliko večja. Tako imamo velik toplotni odvod. To dejstvo je tudi potrebno upoštevati pri izbiri konice.
4. In še zadnja misel,... če bi snov, ki preprečuje oksidacijo, prenašalo toploto po površini bakra bi to bilo idealno.... Milion mojstrov milion trikov !
- pa saj to je čisto enostavno ! Navadno motorno olje je tisto, ki z lahkoto prenaša temperature pri spajkanju, odlično oprijemlje površino in s tem ne spusti zraven kisika, ni agresivno in je dober temperaturni prevodnik - prenaša toploto po površini.
5. Manj spretni naj pri tem znižajo temperaturo spajkalnika, tisti malo spretnejši bodo dovolj hitri, da se stvar ne bo pregrela.... Mojstri mojstrov, pa bodo na ta način spajkali tudi po staniolu (Aluminij !!) in tanjših delih aluminijaste pločevine.
Me prav zanima, kaj boste povedali, ko bodo prvi preizkusi mimo.
S57UUD, Darko
P.S.: Če kdo misli, da je v spajkanju začetnik, naj ne špara ! Kupi naj si dober (najboljši) spajkalnik. Tako mu bo lažje. Trditev, saj zame, ki samo malo spajkam je tudi to dobro ne drži. Slabo spajkalo si lahko "privošči" tisti, ki to veščino obvlada !