Vremenska postaja in povezava na splet, kako?

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Vremenska postaja in povezava na splet, kako?

OdgovorNapisal/-a S56AEC » 09 Apr 2008, 19:29

Pozdravljeni potrebujem nasvet
Imam vremensko postajo WS2300, ker živim v 11 nadstropju, bi bili podatki na betonski terasi-strehi čisto mimo. Naš bodoči domek pri Ribnici na Dolenjskem, pa nima niti telefona. Ws postajo bom povezal na računalnik, na katerega bo shranjevala podatke. Na računalnik bi priklopil kak star GSM + predplačniška kartica,(nekaj se jih valja doma) ki bi mi z kakim programčkom parkrat na dan (2-3 krat ) pošiljal podatke na server. Ima kdo kakšno idejo ..? Kaj pa da bi jaz pokical ta GSM in potem nekako prebral podatke iz *.txt datoteke, morda bi bilo to še bolj enostavno..

lp edi
Ni ga še bilo in nikoli več ga ne bo. Pa vendar je, ta trenutek
S56AEC

Kraj: Domžale - Kot pri Ribnici

OdgovorNapisal/-a S56CT » 09 Apr 2008, 19:57

Pozdravljen,

Najbolj enostavno bo, da na PC priklopiš 2m postajo na frekvenci 144.800 Mhz. Odčitane podatke vremenske postaje bo PC po prednastavljenem času prek VHF postaje poslal v APRS omrežje. APRS omrežje ima v S5 na večih lokacijah prehode v internet, tako boš lahko brez posebnih stroškov in težav odčital podatke s spletne strani z običajnim internetnim brskalnikom. Podajam primer za Branetovo, S57C-6 vremensko postajo: http://www.db0anf.de/app/aprs/stations/weather-S57C-6

Potrebuješ torej PC in vremensko kar že imaš, 2m radijsko postajo z napajalnikom in anteno ter ustreznim vmesnikom za priklop na PC. Da bo zadeva delovala potrebuješ še nekaj programja. Malo pobrskaj pod temo Packet omrežje na forumu, kjer so zadeve podrobneje opisane.

V kratkem bo na voljo tudi vmesnik, ki bo podatke z vremenske odčital brez PC-ja in jih posredoval prek radijske postaje v APRS omrežje ter internet kar bo marsikomu privarčevalo strošek porabe električne energije in nevšečnosti, ki jih povzročajo PC-ji.
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/
S56CT
S5 RPT Manager

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a S56AEC » 09 Apr 2008, 20:13

Hvala za info :D
Če je kak vremenar radioamater v bližini mojih lokacij in bi bil pripravljen zadeve malce pokazat, bom zelo vesel. Ko se bom preselil za stalno na novo lokacijo, bom priklopil internet in potem težav s povezavo WS postaje ne bo več problem, do takrat pa iščem nekaj cenovno naj primernejšega.
Lp edi
S56AEC

OdgovorNapisal/-a S53RI » 09 Apr 2008, 22:44

Juh Edi!

Najbolje bo, da narediš tako kot ti je svetoval Tilen. Pri Ribnici sploh ne bo problem, saj je na Travni gori APRS rx/tx s55yri-11 in te bo pobral kot za šalo...Malo poglej na krtina.com ali pa na zevs forum.Tam boš našel vse kar te zanima za priklop vremenske na net. Za Aprs pa potrebuješ še kak program za krmiljemje vremenske postaje ( npr;Wswin ).pa Uiview Aprs program in stvar mora delati. Sam imam wmr928 vremensko ampak sem trenuto odklopil, ker ne prenašam brnenja ventilatorjev na pc-ju,pa še pri porabi se pozna. Zunaj se dobi že meteo hub katerega lahkom priklopiš na net, nanj priklopiš vremensko in pa usb ključek na kateremu je program...Meni je bolj všeč naša aprs varianta...

73,gl
Andrej S53RI
S53RI

Kraj: Domžale JN76HD

OdgovorNapisal/-a S57D » 10 Apr 2008, 07:23

Najbolj razširjen PC program za APRS je UIview, ki mu za prenašanje vremenskih podatkov dodaš UIweather add on. Tudi jaz imam WS2300, podatke moje vremenske postaje pa si lahko ogledaš na http://www.db0anf.de/hamweb/aprsdb/show ... -6/shactwx . O vremenskih postajah je na tem forumu govora v temi "Vremenske postaje" viewtopic.php?t=4076&postdays=0&postorder=asc&start=0

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a S56AEC » 10 Apr 2008, 18:18

Andrej in Miloš hvala obema za odgovor, če vaju lahko kak dan zmotim bom vesel, če si bom lahko ogledal delovanje te povezave. Brnenje ventilatorjev je v sobi zoprno, zato nameravam za WS uporabiti star prenosnik. Sicer pa na objektu trenutno ni nikogar in ga šer kako leto ne bo tako, da mi je zaenkrat vseeno.
Travna gora mi bo morda problem, ker sem ravno pod njo. Mimo nas hodijo domačini ob nedeljah gor na sprehod (jaz še nisem bil :( , bo treba it pogledat kako in kaj..)
Ali je kateri od teh programov sposoben pošiljati tudi temperaturne podatke iz 1wire ?
Lp edi
S56AEC

OdgovorNapisal/-a S53RI » 10 Apr 2008, 23:05

Ko boš šel naslednjič v Ribnico vzemi s seboj kako vokico in jo nastavi 144.800.Če boš pa v Sodražici pa poglej na hrib in boš videl antene...Tam smo mi...Torej će si pod hribom nič ne de.Še kako bo delalo in boš lahko v Ljubljani spremljal temperaturo na tvoji novi lokaciji. Jaz razmišljam, da na antenski stolp namestim eno vremensko..Daje me čas in ne gre nikamor...Nisem še nič vprašal Sandija S54S kako je z njegovim vmesnikom, če je že dovršen. Ta njegov vmesnik je "živ" saj vremenske podatke besedno izgovori..

73,gl, in lepo raziskovanje aprs in vremenske

S53RI
Andrej
S53RI

Kraj: Domžale JN76HD

OdgovorNapisal/-a S57D » 11 Apr 2008, 07:26

Jaz trenutno uporabljam starejši PC in ADSL povezavo na internet. PC je seveda prižgan 24/7, še dobro, da ima tihe ventilatorje. :D

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

Re: Vremenska postaja in povezava na splet, kako?

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 09 Jan 2009, 15:54

Mene pa zanima naslednje, upam da mi bo kdo dal koristen odgovor...
A moram imeti zraven vremenske postaje, da pošiljam wx data preko APRS omrežja tudi GPS tracker?
Sliši se mogoče butasto...ampak postaja se ne bo premikala nikamor, ko jo enkrat spravim v pogon. Zato ne vidim smisla gps-a.
Nabavil sem si pač wx postajico in bi zadradi dobrega občutka raje pošiljal podatke na net preko 144.800 kot pa internetne linije....
Mimogrede, kaj vse še potrebujem, spljoh nimam pojma, vem samo, da se to da naredit
:(
LP, Uroš
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a S53PJ » 09 Jan 2009, 18:10

Mislim ,da rabis tole http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radi ... _aprs.html
jaz imam to narejeno že dobrega pol leta in mi dela UFB .
To je razvil S54S .Vsi ki imamo ta vmesnik imamo v programu UIView svoj znak napisan v polju ob ikoni na beli podlagi ,kdor pa ima WX in PC pa ima svoj znak napisan na rumeno podlago ,toliko za info.
Če nisi vešč lotanja ti lahko tudi pomagam. :lol:
73 de Jože
(051)302208
joze.pekolj@gmail.com
S53PJ

Kraj: Podgozd nad Ig-om JN75GW 535m NMV

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 09 Jan 2009, 19:08

Jože, kako postajo imaš to priklopljeno na APRS?
Verjetno ni vseeno, kaka je postaja, govorijo vse isti "jezik"?
Ta vmesnik lahko zlotam tudi sam, če začnem vadit še danes, bom do 2016 mogoče že gotov 8) . Torej podobno kot nikoli.
Zalotam še kaki PL konektor (najboljše grejo z lot-lampo) ali 3.5 mm jack banano, ostalo je enako nuli.
Ne se mi smejat, ampak tu sem totalni elmer, zaenkrat mi je uspelo celo povezat zunanje senzorje s bazno postajo :wink:
Navodila so bukova, zgleda da bom moral še malo po cdju pobrskat...
Objavljam dalje !
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 10 Jan 2009, 00:12

še nekaj, postaja se priklopi z usb kablom...
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a S53PJ » 14 Jan 2009, 07:15

Kolikor jaz vem .....to pri tebi z vmesnikom ne bo delovalo ker omenjen vmesnik komunicira preko RS232 samo z Conradovo WS2300 . :(
73 de Jože
(051)302208
joze.pekolj@gmail.com
S53PJ

Kraj: Podgozd nad Ig-om JN75GW 535m NMV

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov