WLAN in meritve anten

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

WLAN in meritve anten

OdgovorNapisal/-a S55WT » 02 Mar 2006, 21:41

Nisem točno vedel, kam bi postavil ta moj članek, vendar mi ni dalo miru in sem ga nekam moral. Naslov sicer ustreza, ali pa tudi ne.
Prebijte se skozi vsebino, če je kaj uporabnega uporabite, komentarji so pa dobrodošli. Link: http://lea.hamradio.si/~s55wt/SWR%20mosticek.html

73 de S55WT,
Janko

Imel sem pa velike težave z mojo domače stranjo pri Siolu. 10MB sem že zdavnaj prekoračil in sem moral nekaj pobrisati ven, tako da mi sedaj iz osnovne strani ne dela več vse. Mogoče pa dobim prostor na katerem drugem strežniku.
Zadnjič spremenil S55WT, dne 06 Mar 2006, 19:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
S55WT

Kraj: Radenci JN86AP

OdgovorNapisal/-a s56a » 03 Mar 2006, 00:35

Neverjetna sirokopasovnost - CONGRATS! Za WLAN je uporaben TX od modema v beacon mode. Tako sem jaz uglasil moj dipol v BY nerjaveci posodi. Antena pozneje preverjena z Network Stumbler programom.

Jutri startam z GS35B pod visoko napetostjo na 50/144 MHz po YU1AW. I/O kroga pasivno uglasena z 50 in 1800 Omov upora ter prastara BC 25 in 100 pF spremenljiva kondenzatorja.
s56a

OdgovorNapisal/-a S55WT » 03 Mar 2006, 11:07

Mario,

TNX za čestitke, še boljše bo, ko bo kdo mostiček izdelal in dobil vsaj podobne rezultate.
Mostiček je uporaben z vsakim izvorom VF energije, če le ima izhodni nivo nekje med 10 in 25dBm, v celotnem frekvenčnem območju, kot je zapisano. Jaz ga pač uporabljam skupaj s spektralnim analizatorjem, ki je dovolj kvaliteten za to. Za 2,4GHz, pa je pač uporabljen posebaj izdelan VCO. Tak bi lahko bil za katero koli frekvenco. Lahko bi bil DDS ali pa YIG generator, ki se ga da na Ebayu dobiti za okrog 100 Euro.
Projekt še ni končan, v glavi imam še nekaj idej, če bo čas in volja, bodo še kaki dodatki.
Prvo bi si rad napravil preklopnik k mojemu osciloskopu, da bi postal dvokanalen. Če ima kdo kak načrt, včasih se je kaj našlo, bi ga prosil, da mi ga posreduje, drugače bom moral sam nekaj...

Jaz imam GS35b "prekuhano" in počasi pripravljeno za polno obremenitev, danes zvečer roma na JN86AO, če bo kdo na bandu se lahko slišimo.

73, Janko

Skoraj bi pozabil, tak mostiček sem uporabljal, ko sem izdelal kable za povezavo štirih jagic za 70 cm. Odločil sem se, da ne bom uporabil klasičnega delilnika moči in zraven drage N konektorje, ampak sem antene povezal z 75 ohmskimi koaksialnimi kabli, točne dolžine, ki pa sem jo določil s pomočjo takega merilnega mostička, ne pa s pomočjo klasičnega metra in v lanski tekmovalni sezoni se je sistem pokazal kot dober. O SWRu nebi govoril, ker mi kazalca na merilniku itak ni premaknilo.
Uporabniški avatar
S55WT

OdgovorNapisal/-a s56a » 03 Mar 2006, 13:20

Ugibam, da so Yagi bile narejene za 28 Omov in potem 4 skupaj zvezane z 75 Oma (2n+1) x L/4 kabli? Upam, da imas ustrezno anti-staticno zascito po SM5BSZ/S53WW priporocilih s SLOVHF.net?
s56a

OdgovorNapisal/-a S55WT » 03 Mar 2006, 14:05

Ne, bile so čisto navadne Tonne z 50E izhodom. Z pravilno vezavo lahko uporabiš 50E koaksialni kabel, gre pa tudi z 75E kablom. Meni je bilo to bolj ugodno in pa našel sem Elradov kabel, ki ima zunanje dimenzije take kot RG213, le žila je tanjša, tako da dobi impedanco 75E. Na koncu sem dal na kabel 50E N-konektor, tako da sem ga lahko priklopil na anteno. Druge spoje sem enostavno zalotal skupaj v kabelski dozi, v obliki črke T.
Če se mi bo dalo, bom enkrat napisal nekaj na to temo, če je klubski kolega S51XK pisal o delilnikih moči in kako se izdelajo, zakaj še nebi jaz, če prav je to pač izvedeno z kabli, namesto reskanja, vrtanja, žaganja......

73, Janko
Uporabniški avatar
S55WT

OdgovorNapisal/-a 9a3li » 21 Mar 2006, 07:46

Hoj !

O 2g4 antenama, SWR mjerenjima i ostalom pogledati na :
http://pe2er.nl/
http://pe2er.nl/wifiswr/index.htm
itd ..

73 !

Darko
9a3li

OdgovorNapisal/-a S55WT » 21 Mar 2006, 09:37

Darko,

tudi jaz sem prvo probal z PE2ER merilnim mostičkom. Slika: http://lea.hamradio.si/~s55wt/Slike/SWR ... 0slab1.JPG . Najde se jo v mojem članku, na strani, navedeni zgoraj. V članku se vidi, da sem dobil zelo dobre rezultate meritev, vendar na žalost tudi zelo napačne, skratka neuporabne.
Najde se pa na teh straneh tudi marsikaj uporabnega.

LP, Janko
Uporabniški avatar
S55WT

OdgovorNapisal/-a s56a » 21 Mar 2006, 10:18

S55WT> Če se mi bo dalo, bom enkrat napisal nekaj na to temo, če je klubski kolega S51XK pisal o delilnikih moči in kako se izdelajo, zakaj še nebi jaz, če prav je to pač izvedeno z kabli, namesto reskanja, vrtanja, žaganja......

Prebral odgovor z veliko zamudo ampak zadnji stavek je znacilen za sedanji trend v radioamaterstvu. Elektronika se kupi in nekaj malega doda z mehankarijo. Spajkanje samo izjemoma!

Vceraj sem koncal GS35B "klimatizacijo" z dvignjenim fingerstock podnozjem za G1 in teflonskim dimnikom okrog lampe. Danes bom malo podkuril z 10 W in skrbno opazoval toploto izhodnega zraka!

S53MV je pri izdelavi uporovnega mosticka posebaj povdaril uporabo dva enaka BNC prikljucka za anteno in umetno breme. PE2ER pa to nadomestil z 50 Omov in paralelnim kondenzatorjem za uglasevanje. Rezultati in napake po pricakovanju...
s56a

OdgovorNapisal/-a S55WT » 21 Mar 2006, 11:13

Mario, to z konektorjem bi lahko bilo. V mojih rezultatih se je točno videlo, da gre za neko vrsto kompenzacije, preko neke kapacitivnosti, ki ima pri frekvencah nad 1,5GHz zelo velik vpliv. Pri drugem mostičku, ki ga opisujem v članku, gre za popolno simetrijo.
Mogoče bom poizkusil še v tej smeri in napravil uporovni mostiček, ki bo imel zunanji zaključni upor in bo izdelan čim bolj simetrično.

Moja GS35b je med tekmovanjem dajala nekje 900W v anteno. Izhodni zrak se mi je zdel dokaj hladen, tako na roko nekje med 40 in 50 stopinjami. Sicer pri meni potuje skozi 60cm dolgo aluminjasto cev, verjetno se nekaj ohladi že na tej poti.
Slika v akciji:
http://lea.hamradio.si/~s55wt/Slike/Sij_gs35b.JPG

73, Janko
Uporabniški avatar
S55WT

Re: WLAN in meritve anten

OdgovorNapisal/-a s55m » 21 Mar 2006, 20:37

S55WT napisal/-a:Nisem točno vedel, kam bi postavil ta moj članek, vendar mi ni dalo miru in sem ga nekam moral. Naslov sicer ustreza, ali pa tudi ne.
Prebijte se skozi vsebino, če je kaj uporabnega uporabite, komentarji so pa dobrodošli. Link: http://lea.hamradio.si/~s55wt/SWR%20mosticek.html

73 de S55WT,
Janko

Imel sem pa velike težave z mojo domače stranjo pri Siolu. 10MB sem že zdavnaj prekoračil in sem moral nekaj pobrisati ven, tako da mi sedaj iz osnovne strani ne dela več vse. Mogoče pa dobim prostor na katerem drugem strežniku.

Janko, za kakršne koli članke s slikami v veliki rezoluciji, ki imajo tehnično vsebino je postavljen strežnik http://www.s5tech.net .
uradno je prejemnik donacije radio Klub Jadran S59CST skrbnik za vsebino pa S57UUD. Strežnik se nahaja na 100Mb povezavi in ima čez 100Gb diskovnih polj.
Obrni se na Dareta in vse bo objavljeno, sicer pa lahko slike naložiš tja gor in tako razbremeniš svoj free-web.

73

Adi
s55m

Kraj: KN12OR

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov