WLAN projekt...

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

WLAN projekt...

OdgovorNapisal/-a S57MJC » 20 Feb 2006, 15:01

Pozdravljeni!

Čeprav to ni glih čisto radioamaterski problem, je pa za radioamaterske namene...

Razmišlajli smo o povezavi postojanke na hribu na internet... Preizkusili že komercialne GSM ponudnike - zadeva se ne obnese... Najbolj logična ideja je WLAN povezava...
Torej ideja:
Na obe točki, ki sta cca 6.5 km narazen, v vidni liniji ( razen ene platane :o ), se zmontira WLAN routerja z ustreznimi usmerjenimi antenami in poveže v mrežo na obeh straneh.
Predelal sem že kar nekaj teorije in dokumentacije o ruterjih in antenah... Zanima pa me konkretno če je že kdo kaj takega (ali podobnega) sprobal v praksi in mu deluje?
Izvedba:
1. Antene - čim ceneje + zdržati morajo ekstremne vremenske pogoje ( burja do cca 250km/h, sneg, ...) Tovarniške ali samogradnja? Ojačanje?
2. WLAN router da bi imel čimvečjo izhodno moč...
3. Ojačevalci?
4. razno?

Hvala že vnaprej za odgovore...

73 de S57MJC
Član Radio kluba Ajdovščina (S53AAN, S53UAN, S53N) WEB: http://lea.hamradio.si/~s53aan/
S57MJC

Kraj: Vipava, JN65XU

OdgovorNapisal/-a s55m » 20 Feb 2006, 17:30

Najboljša parabola je tista, na kateri se pečejo klobase..

Morda je res dobra vendar ima čuden f/D :lol:

Projekt je kar zanimiv, vendar bo kar precej drag, če želiš ,da bo stvar delovala tudi pri 250km/h :) . To za seboj potegne zrcala z "radomi", ki pa gotovo ne bodo poceni.
Ne vem, kaj se vam je zameril PSK? A gre prepočasi?
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a S56RGA » 20 Feb 2006, 17:54

Za anteno uporabi lonce za 2.4G ali parabolo.
Poišči WLAN module kateri so samostojni (kartice za vgradnjo in ruterji niso primerni) - imajo ethernet priključek ter eno ali dve anteni.
Modulu odstraniš original antene, ga vgradiš v vodotesno ohišje in ga zmontiraš kar na anteno, da je kabel čim krajši.
Zadeva ni komplicirana je pa potrebno pazit pri izbiri WLAN kart.
Slabe izkušnje imam z Belkinom.
Preizkusil sem še Linksysa kateri dela BP.

No zmontiral sem še 12 linkov za potrebe firme od Alvariona vendar se cena giblje okrog 2.000€

Ko bo vse skupaj sestavljeno ti svetujem da pri nastavitvah ne presežeš 1Mbps, čeprav bo na karticah lahko pisalo da podpirajo 54 ali 125mbps.
S56RGA

Kraj: Koper, JN65UM

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 20 Feb 2006, 18:11

Bivsi prezident je pred kratkim prodajal celo postrojenje;poglej po forumu.
73
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

OdgovorNapisal/-a s51fu » 20 Feb 2006, 21:54

Priporocam, da za izvedbo povprasas se Stojana S51WI,
saj sta skoraj soseda:
meni pa prosim povej, na kateri hribcek mislis to postaviti.
gl, DD+
Uporabniški avatar
s51fu

Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a S57BI » 20 Feb 2006, 22:33

Pa je uporaba usmerjenih anten za ta namen in te frekvence legalna?

lp, Jože.
S57BI

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s55m » 21 Feb 2006, 08:47

S57BI napisal/-a:Pa je uporaba usmerjenih anten za ta namen in te frekvence legalna?

lp, Jože.

Vse je legalno, dokler te ne ujamejo Slika
s55m

OdgovorNapisal/-a s56oa » 21 Feb 2006, 10:43

Del WLAN spektra, kakor se mi zdi vpada na HAM band.
Če se reč namesti na fiksni radijski kanal znotraj HAM banda, a bi reč bila legalna ali pa je potem navskriž s kakšno interno radioamatersko razdelitvijo? :roll:
Govorimo recimo o WLAN mreži, ki bi izključno bila uporabljana za radioamaterske namene, recimo za povezavo radioamaterskih lokacij za Echolink, APRS, ..., torej ne zato, da bi si sosedje delili en ADSL priključek ali kaj podobnega.

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a S57MJC » 22 Feb 2006, 10:13

Hvala vsem za odgovore in ideje!

s55m: Projekt je kar zanimiv, vendar bo kar precej drag, če želiš ,da bo stvar delovala tudi pri 250km/h . To za seboj potegne zrcala z "radomi", ki pa gotovo ne bodo poceni.

Ideja je, da ostane antena na stolpu tudi v malo močnejši burji, vsekakor pa ni zahteva da bi tudi povezava delovala v nekih ekstremnih pogojih, ker takrat tudi mi ne bomo aktivni... Če bi nam kakšen stric šenkal zrcala z radomi, se vsekakor ne bi branili... :) vsaj enega! Se mi pa zdi, da takega strica ne bo in se bomo morali znajti s cenejšo varianto... :(
s55m: Ne vem, kaj se vam je zameril PSK? A gre prepočasi?

Nič se ni zameril. Le razpravljali smo o raznih možnostih in nekako se mi zdi, da sta obe zadevi cenovno precej blizu... Hkrati smo se pa malo razvadili z grafično (pre)bogatimi in nasičenimi web stranmi... Pa tudi kot amateju z "računalniškim backgroundom" mi spajkalnik ni preveč blizu...

S56RGA: Za anteno uporabi lonce za 2.4G ali parabolo.

Take lonce kot so za naše PR omrežje od EMO Celje z dodatki? A kdo ve če se še kje kaj podobnega stakne... Tisto je bla baje posebna HAM serija :)
S56RGA: No zmontiral sem še 12 linkov za potrebe firme od Alvariona vendar se cena giblje okrog 2.000€

To je samo malenkost višje od našega proračuna za ta projekt :D
Hvala za ostale ideje! Zanimivo!

s57ezb; Bivsi prezident je pred kratkim prodajal celo postrojenje;poglej po forumu.
73

Kateri od bivših prezidentov? Njegov znak bi prav prišel pri iskanju! TNX

s51fu: Priporocam, da za izvedbo povprasas se Stojana S51WI,
saj sta skoraj soseda:

S Stojanom smo se že nekaj pogovarjali o teh povezavah pred časom... Ni nam pa še uspelo dobit enga flaškona vina, da bi šli na obisk tudi na njihovo lokacijo na Javornik... :oops: Verjetno bi bil zdaj pravi čas...
s51fu: meni pa prosim povej, na kateri hribcek mislis to postaviti.

Ne vem če boš imel kaj koristi od tega... Ja, na najvišji "hribček" nad Ajd.

S57BI: Pa je uporaba usmerjenih anten za ta namen in te frekvence legalna?

lp, Jože.

Kot vem uporaba usmerjenih anten in za te frekvence ni nikjer prepovedana (če kdo ve drugače naj prosim sporoči). Je pa vprašljiva oz. nelegalna uporaba raznoraznih ojačevalnikov... Vsekakor je veliko bolj sprejemljiva in logična rešitev dve dobro usmerjeni anteni, kot pa to, kar so naredili "sosedovi mulci" : ojačevalec na palčko pa gremo veselo srfat po internetu ( in hkrati svinjat okolico... :evil: )

s55m: Vse je legalno, dokler te ne ujamejo

Ja žal to prevečkrat drži tudi pri uporabi klasičnih radioamaterskih pripomočkov... Toda to je že druga, že zguljena zgodba... 8)

s56oa: Del WLAN spektra, kakor se mi zdi vpada na HAM band.
Če se reč namesti na fiksni radijski kanal znotraj HAM banda, a bi reč bila legalna ali pa je potem navskriž s kakšno interno radioamatersko razdelitvijo?
Govorimo recimo o WLAN mreži, ki bi izključno bila uporabljana za radioamaterske namene, recimo za povezavo radioamaterskih lokacij za Echolink, APRS, ..., torej ne zato, da bi si sosedje delili en ADSL priključek ali kaj podobnega.

73 de S56OA - Ognjen

Ja res je. WLAN dela od 2412 - 2462MHz, kar delno sovpada s HAM spektrom, ki pa po tabelci na strani www.s56g.net nima neke interne razdelitve... Tam je dovoljena moč za op. A 300W! Zdi se mi, da bi lahko WLAN prav tako spadal pod digitalne radioamaterske komunikacije!?
Ja, tudi naša WLAN mreža bi se uporabljala izkjučno za radioaamterske namene...

Upam, da nisem bil predolg in sem hkrati vsem odgovoril... Hvala vsem za sodelovanje in še vedno dobrodošle nove ideje... :)

73 de S57MJC Janez
Član Radio kluba Ajdovščina (S53AAN, S53UAN, S53N) WEB: http://lea.hamradio.si/~s53aan/
S57MJC

OdgovorNapisal/-a s55o » 22 Feb 2006, 12:30

Za začetek

s51br imel nekaj izkušenj s tem. http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?t=3308&start=0

Pa tudi s51kq naš atv manager http://lea.hamradio.si/~s51kq/

Vso srečo pri gradnji!
lp
Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a s56a » 22 Feb 2006, 14:31

S56RGA: Za anteno uporabi lonce za 2.4G ali parabolo.

S57MJC: Take lonce kot so za naše PR omrežje od EMO Celje z dodatki? A kdo ve če se še kje kaj podobnega stakne... Tisto je bla baje posebna HAM serija

Jaz sem v Intersparu kupil najcenejso kitajsko nerjaveco posodo 16 x 7 cm, zvrtal tri luknje za zenski N konektor, prispajkal 2 x 17 cm CuL zice in vse skupaj uglasil z reflektormetrom. Ojacanje je boljse od vertikalke v okrogli skatli za kavo.

Zdaj imam nekoliko vec tezav z vodovodnimi zadevami za 2 m GS35B QRO. Elektronika itak ni vec problem na GHz.
s56a

OdgovorNapisal/-a S57MJC » 23 Feb 2006, 01:43

s55o napisal/-a:Za začetek

s51br imel nekaj izkušenj s tem. http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?t=3308&start=0

Pa tudi s51kq naš atv manager http://lea.hamradio.si/~s51kq/

Vso srečo pri gradnji!
lp
Boštjan

Boštjan hvala za info. Strani od S51KQ sem že kar nekaj predelal.
Za temo od S51BR pa nisem vedel kljub pregledovanju dolge zgodovine na forumu... Lahko da je kriv malo zakamufliran naslov, ki ne nakazuje neposredno na WLAN... TNX
ps. če bi vedel za tisto temo, ne bi odpral še ene podobne... :oops: se je pa tudi ta lepo razvila... :)

S56A hvala za ideje... Tudi škatle za kavo so posrečena zadeva, čeprav mi vse skupaj deluje nekam hecno... :)

73 de S57MJC Janez
S57MJC

OdgovorNapisal/-a s55m » 23 Feb 2006, 07:54

Na 1.3 GHz se obnesejo tudi "konzerve" Mobipaketov (tiste ta visoke) . Malo vrtaš, malo barvaš, na vitroplastu olupiš baker v velikosti prednje odprtine, po robu priciniš in že "špila".

Me pa včasih malo čudno gledeajo, ko hodim z metrom po trgovini in merim lonce in konzerve :o
s55m

OdgovorNapisal/-a S57DX » 23 Feb 2006, 18:42

Se mi zdi, da bi za to frekvenco in razdaljo zadovoljivo delala že kakšna malo več elementna yagica ali loop. Sam sem izdelal 5 el. loop (ki je prava igračka), ki dobro dela na kakšen kilometer. Če bi bilo pa malo več elementov, sem pa prepričan, da bi šlo tudi na 6,5 km. In tako majhna antena se da lepo zapreti v plastično cev in tako eliminirati vremenske vplive. Če te ideja zanima, se mi javi na s57dx@siol.net pa ti pošljem kakšno fotko.

73 de Slavc S57DX
73 de S57DX
S57DX

Kraj: VRHNIKA

Antene 2,5

OdgovorNapisal/-a Gost » 23 Feb 2006, 19:44

Lep pozdrav,

Če je to S59UAN projekt, vam z veseljem podarim 23 db komercialno rešetkasto parabolo, narejeno za ta namen. 500 km/h burje ne bo zdržala, zato pa jo lahko postavite v dolini. Na hribu
bo ustrezala Trivalova v cev zaprta Yagi antena.
Če je optična vidljivost zagotovljena, ne bo potrebe po dodatnih ojačitvah.
V kolikor pa ste ljubitelji doma narejene tehnike, kar je vsekakor pohvalno, pa ponudbo umikam in se opravičujem.

Hobi zaradi službe ne sme trpet!

Miro S58T
Gost

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost