Hvala vsem za odgovore in ideje!
s55m: Projekt je kar zanimiv, vendar bo kar precej drag, če želiš ,da bo stvar delovala tudi pri 250km/h . To za seboj potegne zrcala z "radomi", ki pa gotovo ne bodo poceni.
Ideja je, da ostane antena na stolpu tudi v malo močnejši burji, vsekakor pa ni zahteva da bi tudi povezava delovala v nekih ekstremnih pogojih, ker takrat tudi mi ne bomo aktivni... Če bi nam kakšen stric šenkal zrcala z radomi, se vsekakor ne bi branili...

vsaj enega! Se mi pa zdi, da takega strica ne bo in se bomo morali znajti s cenejšo varianto...
s55m: Ne vem, kaj se vam je zameril PSK? A gre prepočasi?
Nič se ni zameril. Le razpravljali smo o raznih možnostih in nekako se mi zdi, da sta obe zadevi cenovno precej blizu... Hkrati smo se pa malo razvadili z grafično (pre)bogatimi in nasičenimi web stranmi... Pa tudi kot amateju z "računalniškim backgroundom" mi spajkalnik ni preveč blizu...
S56RGA: Za anteno uporabi lonce za 2.4G ali parabolo.
Take lonce kot so za naše PR omrežje od EMO Celje z dodatki? A kdo ve če se še kje kaj podobnega stakne... Tisto je bla baje posebna HAM serija
S56RGA: No zmontiral sem še 12 linkov za potrebe firme od Alvariona vendar se cena giblje okrog 2.000€
To je samo malenkost višje od našega proračuna za ta projekt
Hvala za ostale ideje! Zanimivo!
s57ezb; Bivsi prezident je pred kratkim prodajal celo postrojenje;poglej po forumu.
73
Kateri od bivših prezidentov? Njegov znak bi prav prišel pri iskanju! TNX
s51fu: Priporocam, da za izvedbo povprasas se Stojana S51WI,
saj sta skoraj soseda:
S Stojanom smo se že nekaj pogovarjali o teh povezavah pred časom... Ni nam pa še uspelo dobit enga flaškona vina, da bi šli na obisk tudi na njihovo lokacijo na Javornik...

Verjetno bi bil zdaj pravi čas...
s51fu: meni pa prosim povej, na kateri hribcek mislis to postaviti.
Ne vem če boš imel kaj koristi od tega... Ja, na najvišji "hribček" nad Ajd.
S57BI: Pa je uporaba usmerjenih anten za ta namen in te frekvence legalna?
lp, Jože.
Kot vem uporaba usmerjenih anten in za te frekvence ni nikjer prepovedana (če kdo ve drugače naj prosim sporoči). Je pa vprašljiva oz. nelegalna uporaba raznoraznih ojačevalnikov... Vsekakor je veliko bolj sprejemljiva in logična rešitev dve dobro usmerjeni anteni, kot pa to, kar so naredili "sosedovi mulci" : ojačevalec na palčko pa gremo veselo srfat po internetu ( in hkrati svinjat okolico...

)
s55m: Vse je legalno, dokler te ne ujamejo
Ja žal to prevečkrat drži tudi pri uporabi klasičnih radioamaterskih pripomočkov... Toda to je že druga, že zguljena zgodba...
s56oa: Del WLAN spektra, kakor se mi zdi vpada na HAM band.
Če se reč namesti na fiksni radijski kanal znotraj HAM banda, a bi reč bila legalna ali pa je potem navskriž s kakšno interno radioamatersko razdelitvijo?
Govorimo recimo o WLAN mreži, ki bi izključno bila uporabljana za radioamaterske namene, recimo za povezavo radioamaterskih lokacij za Echolink, APRS, ..., torej ne zato, da bi si sosedje delili en ADSL priključek ali kaj podobnega.
73 de S56OA - Ognjen
Ja res je. WLAN dela od 2412 - 2462MHz, kar delno sovpada s HAM spektrom, ki pa po tabelci na strani
www.s56g.net nima neke interne razdelitve... Tam je dovoljena moč za op. A 300W! Zdi se mi, da bi lahko WLAN prav tako spadal pod digitalne radioamaterske komunikacije!?
Ja, tudi naša WLAN mreža bi se uporabljala izkjučno za radioaamterske namene...
Upam, da nisem bil predolg in sem hkrati vsem odgovoril... Hvala vsem za sodelovanje in še vedno dobrodošle nove ideje...
73 de S57MJC Janez