LPD frekvence in dovoljenje v 9A za LPD?

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

LPD frekvence in dovoljenje v 9A za LPD?

OdgovorNapisal/-a S54Y » 04 Avg 2005, 22:54

Lep pozdrav!

Sicer pogosto ne sitnarim tukaj po forumu (razen kadar me ne "prime".HI) :lol: , ampak trenutno sem naletel na en "micken" problem (sicer Lejciko sem obrnil od glave do pet, a zeljenih informacij zal nisem zasledil):

Drugi teden imam namen iti v 9A (Punat (Krk), preko RK) na dopust z enim prijateljem, ki pa zal ni HAM. Seveda sem dobil idejo, da bi z seboj vzel dve rocni UKW postaji in delal na LPD podrocju (kar zanj nebi bilo prepovedano), a tukaj se je zalomilo.

-Prvi problem je, da ne vem, kje tocno se LPD "band" nahaja (vem, da nekje na 433MHz), torej zanima me podatek od-do tocne frekvence.

-Drugi problem pa je, da sem komaj pred nekaj min. ugotovil, da morda LPD v 9A sploh ni dovoljen. Seveda sem sel informacijo preverit kar iz prve roke, tako da sem "prevohal" ves HRS forum, a ocitno tamkaj za besedici "LPD" ali "PMR" se slisali niso. Torej zanima me, kako je tukaj dejansko na stvari, ali je LPD v 9A dovoljen, ali prepovedan?

Sicer vem, da bi v tem primeru obe postaji z 0.5W na low power "malce" presegli dovoljeno moc na LPD, a sem pripravljen malce stisnit "zobe" in iti v ilegalo. sicer pa lepa beseda lepo mesto najde, tako da bi v tem primeru verjetno prenekateri 9A HAM pogledal skozi prste, ali pac?

73

PS: Za informacije bi bil zelo hvalezen, ali pa vsaj za podatek, kje naj doticne informacije sploh iscem (glede dovolenja, ker sicer nadaljno iskanje nima smisla, saj bom moral obe "igraci" pustit doma), bi pa zelel, ce je mozno do 11.8., ker takrat "odrinem".
73 de S54Y (Andrej) ex S56ZWH

- ko zagrmi, je pametno, ali potegnit kabl iz vticnice, ali pa ogreti spajkalnik (ehh slednje je zanimivejse)..... HI!
S54Y

Kraj: JN76TL

OdgovorNapisal/-a S54Y » 05 Avg 2005, 00:44

Podatke sem nasel kar sam (po dveh urah muke za muhastim PCjem in se bolj tecnim ADSLom, ki ima ocitno en "nahod"), in morda bodo vendarle komu pomagali......

No glede na to, da mi zadeva ni in ni dala miru, sem se spravil nad Hrvasko agencijo za telekomunikacije in med vsemi moznimi uredbami, dokumenti,.......itd, nasel na strani http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1997/1318.htm naslednjo uredbo, v kateri pa je omenjen ti. LPD in iz katere je razvidno, da ima LPD frekvenco: 433.050-434.790 MHz in moc 10 mW (no ja, upam da znajo sosedje zelo mocno mizati na obe ocesi HI (ali pa brez)).

V glavo mi le ne gre, ali so glede na ta dokument te naprave dovoljene ali ne (zal sem ze generacija, kateri se o hrvascini bore malo sanja); saj mi ne gre v glavo stavek: "O VRSTAMA RADIJSKIH POSTAJA ZA KOJE SE NE IZDAJE DOZVOLA" !? Ali lahko negdo malce pogleda zgoraj omenjeni dokument in mi pojasni kako je z tem (ali pa vsaj pojasni ta stavek?)?

73

PS: No Hrvate bi moral pohvalit vsaj z te strani, da ne komplicirajo tako, kot nas APEK in ne "dolgovezijo" tja v 3 dni, kot nasi. Vcasih, priznam, da me malce vtrga, zato sem se nekoc spravil brat S5 zakon o telekomunikacijah in pravilnik o gradnjah...... Enkrat in nikoli vec! :-?

PPS: Sicer se mi poraja se eno vprasanje (bolj povezano z zemljepisom in ULji), ampak to bom pa ze poiskal na klubski "specijalki", ki visi na steni ob peci..... :lol:
73 de S54Y (Andrej) ex S56ZWH

- ko zagrmi, je pametno, ali potegnit kabl iz vticnice, ali pa ogreti spajkalnik (ehh slednje je zanimivejse)..... HI!
S54Y

Kraj: JN76TL

OdgovorNapisal/-a s56al » 05 Avg 2005, 06:32

Pozdravljen,

S HAM vokitokijem ne boš prekršil predpisa samo glede moči temveč tudi glede drugih določb (recimo, da mora imeti LPD fiksno prigrajeno anteno, ki ni snemljiva ipd.).

Kaj pa PMR446? Je na Hrvaškem dovoljen? Tam boš s HAM postajo vsaj z močjo v okviru dovoljenega, čeprav boš predpis še vedno kršil. Na PMR obsegu imaš na voljo 8 kanalov, prvi se začne na 446.006,25 kHz in vsak naslednji 12,5kHz višje. Dovoljena moč je 0,5W ERP, to je efektivne izsevane moči. Lani in predlani sem v Dalmaciji in v Kvarnerju na teh frekvencah slišal kar nekaj aktivnosti v raznih jezikih in pretežno otroških glasov, tako da predvidevam, da je šlo za turiste.

Najboljša možna rešitev za v prihodnje bi bila, da tudi prijatelj opravi izpit za radioamaterja.

LP, Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a s56al » 05 Avg 2005, 06:38

S56ZWH napisal/-a:...saj mi ne gre v glavo stavek: "O VRSTAMA RADIJSKIH POSTAJA ZA KOJE SE NE IZDAJE DOZVOLA"

Ta stavek se glasi enako kot v slovenskih predpisih in po mojem razumevanju pomeni, da se za uporabo teh radijskih postaj dovoljenje ne izdaja, ker ga za uporabo ne potrebuješ. Enako velja tudi recimo za satelitske telefone, ki tudi spadajo v kategorijo radijskih postaj, za katere se dovoljenje ne izdaja.

LP, Sandi
s56al

OdgovorNapisal/-a s55z » 05 Avg 2005, 06:44

S56ZWH napisal/-a:O VRSTAMA RADIJSKIH POSTAJA ZA KOJE SE [b]NE IZDAJE DOZVOLA

Hojla Andrej,

Tu gre za "radijske postaje", ki se uporabljajo za npr. telekomande, pa brezžično identifikacijo (npr. RFID na 13MHz), pa brezžične slušalke, itd. Za te stvari ne potrebuješ radijskega dovoljenje, morajo pa upoštevati omenjene moči in dosege. Torej tudi ne izdajajo dovoljenj, ker niso potrebna! Delaš brez dovoljenja....

Tu notri sicer nisem našel t.i. LPD ali PMR (446MHz) postaj, saj so frekvence pod "e) 433.050-434.790 MHz (10 mW)" namenjene raznim telekomandam (npr. odpiranje vrat).

Ker pa so Hrvatje precej pedantni imajo najbrž za to posebno uredbo...
Zadnjič spremenil s55z, dne 05 Avg 2005, 07:17, skupaj popravljeno 1 krat.
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s56al » 05 Avg 2005, 06:57

Kot je videti s spletne spletne strani Evropskega urada za radiokomunikacije (ERO)

http://www.ero.dk/documentation/docs/im ... docid=1548

je uporaba PMR446 na Hrvaškem dovoljena.

LP, Sandi
s56al

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost