FT920 Glavni VFO "KNOF"

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

FT920 Glavni VFO "KNOF"

OdgovorNapisal/-a S51VC » 25 Jul 2005, 11:38

Pozdrav.
Imam FT920. Dela mi dobro, samo z leti je glavni VFO knof postal malo trd za obračanje. Mislim, da bi bila potrebna kakšna kapljica olja, vendar...
Nisem še razdiral oz. odvil gornjega pokrova postaje, da bi videl, kako je z dostopom do vrtilnega mehanizma. Na internetu sem sicer iskal servisno dokumentacijo, pa je nisem našel.
Zato sprašujem FT-XXX uporabnike, če morda vedo oz. imajo kakšno informacijo kako se tej stvari streže. Prosil bi tudi, če ima kdo servisno dokumentacijo za FT-920 v el. obliki.
Hvala za odgovor.
LP de S51VC
S51VC

Kraj: Orehovski Vrh - G. RADGONA

schematic

OdgovorNapisal/-a s55e » 25 Jul 2005, 19:15

Pozdravljen

sicer ne vem ali je to kar iščeš...
http://www.mods.dk/view.php?ListManuals=yaesu
http://www.mods.dk/downloadmanual.php?F ... ematic.pdf

ime filea se bojda spreminja (zaradi download robotov)...

vendar običajno v servisnih ni navodil kako popraviti encoder... sam sem ga pred tednom namazal s posebno silikonsko mastjo (za RTTY). Bil je mehanski na FT290R I. Po mazanju dela kjer drsi kroglica in osovine sem spral - očistil tekalno kontaktno površino s Ciklotinom. Moram pa pripomniti da Yaesu nima ravno pretirano kvalitetnih enkoderjev (če pogledam še mojega na FT767).

LPJ
s55e

OdgovorNapisal/-a s55z » 25 Jul 2005, 23:35

Eh, FT767 je še posebna cvetka. V rokah sem imel že razno razne YAESU postaje, pa tako slabega VFOja še nisem videl. Moj kar nekaj opleta, nima nikakršnega upora in že sama teža gumba ga zavrti. Gumb je itak pritrjen neposredno na rotary encoder, brez vsakega prenosa ali kakšnega drugačnega upora.... Ko ga zavrtiš izgleda ko ruleta, :D!

Staremu FT290R sem odstranil kroglico, ki je sicer nemarno grdo škrtala, ko sem vrtil VFO, za upor sem pa podložil malo tanjši filc pod gumb, kar je povzročalo dovolj upora, da je VFO lepo tekel. To bi naredil tudi na FT767, če bi gumb dovolil, da ga snamem, hi.

Sicer pa vprašaj Janeza - S53V, ki ima takšno postajo (FT920), pa tudi večkrat jo je že odprl. Morda ti bo dal kakšen nasvet...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

enkoder

OdgovorNapisal/-a s55e » 26 Jul 2005, 04:02

Pozdrav,

inbus vijaki za pritrditev gumba (na ft767GX) so pod gumo (tisto s piramidicami kot je na obročkih objektivov fotoaparata, preden smo jih digitalizirali :D ), ki je navlečena prek plastične osnove gumba (no ja v sredini je še nekaj kovine (medenine) pa kovinska utež z zadnje strani.

Če rabiš fotografijo (digitalizirano) sporoči!

LPJ
s55e

OdgovorNapisal/-a S51VC » 27 Jul 2005, 10:35

HI all.
Hvala za odgovore.
Mislim, da ima FT1000MP iste gumbe, pa bom pogledal tja.
Ko je bila postaja nova, se je gumb sam zavrtel še skoraj en obrat, zdaj pa se v momentu ustavi.
Bom postajo odprl in vsaj videl te "Japončke" ki tam že toliko časa neumorno delajo...HI.
Mogoče pa Janez S53V bere ta forum in bo mogoče vedel kaj več.
LP de S51VC
S51VC

OdgovorNapisal/-a S51VC » 01 Avg 2005, 08:47

HI.
Stvar sem uredil. Pod gumo, ki je potegnjena na VFO gumb, se nahaja imbus vijak. Gumb sem snel in na os kapnil nekaj olja.
Gumb se obrača kot nov.
Hvala vsem za pomoč.
lp de S51VC
S51VC

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost