S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 07 Okt 2022, 01:42

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 16 Maj 2022, 20:43 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 504
Kraj: Črnomelj
Pozdravljeni,

Imam problem z FT 991A. Ko grem z njim na CW oddajo, se po nekaj relacijah ugasne za cca 15-30 sec. Nato se ponovno prižge in dela do naslednjič ko grem na oddajo. Uporabljam ga v kombinaciji z N1MM in DigiMaster CW vmesnikom. Do pred kratkim je bilo vse OK, sedaj pa se mu nekaj dogaja. Nastavitve N1MM in CW vmesnika nisem nič spreminjal. VF skoraj zagotovo ni kriv, ker se isto dogaja s 5W. V kombinaciji s TS590 je vse BP pri 100W in ni opaziti nobenega VF.
Preden naredim reset, me zanima, če ima kdo kakšno idejo ali namig kaj je narobe pri meni.

TNX, 73 Damjan S52W


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 17 Maj 2022, 11:01 
Odsoten

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:41
Prispevkov: 136
Zdravo Damjan,

poglej kaj se dogaja z zunanjim napajalnikom, mogoče preveč pade napetost.

Vy 73,

Sandi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 17 Maj 2022, 11:10 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2016, 20:49
Prispevkov: 274
Kraj: Poljčane, JN76SH
Hoj!

Tako kot pravi Sandi, preveri napajalnik, prav tako preveri pine na konektorju napajalnega kabla. Meni se je podobna reč zgodila na IC-7300, na koncu sem ugotovil, da so bili pini na prej omenjenem konektorju preveč ohlapni. Pri obremenitvi nekaj watov je zadeva umrla in se nato spet prižgala nazaj. Glede na to, da pri tebi zadeva umre za 15 do 30 sekund pa gre mogoče lahko tudi za kaj čisto drugega. Mogoče firmware?

_________________
73 ES GL DE Robi, S58Y.
Ex. YT3DK, S52DK.
Član radiokluba "Študent" S59DXX


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 18 Maj 2022, 12:05 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 504
Kraj: Črnomelj
Hvala za namiga. Bom v naslednjih dneh zamenjal PS in malo več uporabljal FT991. Nerodno je to, ker ni nekega vzorca, kdaj se začne napaka pojavljati. Vsekakor pa se pojavi takrat, ko je najmanj treba :) :evil: .

73 Damjan S52W


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 20 Maj 2022, 10:17 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2412
Kraj: jn76gh
Kot so že zgoraj napisali 90% je, da je problem v napajanju ali kablih napajanja. Ko to izločiš in če žal ne bo to to, potem pa bo treba kirurški poseg v notranjost napajanja v sami postaji. Lahko so tudi kaki slabi elementi ali mrzli loti, ampak dej po vrsti.
lp

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 22 Maj 2022, 07:02 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 504
Kraj: Črnomelj
Vsi trije ste imeli prav – MNI TNX. Krivo je bilo napajanje. Sicer ne sam PS, niti konektorja, ampak slab stik pri varovalkah v napajalnem kablu. Sedaj moj FT991A žari v polnem sjaju :P , ampak tekmovanja bom vseeno delal s TS 590 8) .

TNX, 73 Damjan S52W


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 31 Maj 2022, 12:45 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 504
Kraj: Črnomelj
s52w napisal/-a:
, ampak tekmovanja bom vseeno delal s TS 590 8) .


Kljub temu sem prvi dan WPX oddelal z FT991A, ker sem izmeril PWR nekaj manj kot 100W, na TS590 pa cca 50W. Ker pa FT991A in TS590 nista primerljiva RTXa za tekmovanja, mi je prijazni član BCC-ja odstopil svoj TS590, ki naj bi zagotovo dal 100W. Po tekmovanju pa presenečenje, ko sem preveril PWR na izposojenem TS 590. Enak PWR kot pri mojem, tako da sem več kot polovico tekmovanja oddelal z cca 50W in se čudil zakaj težko dokličem korespodente. Krivec pa je bil enak kot pri težavah z FT991A, napajalni kabel. Ko sem malo premaknil varovalke na kablu je bilo vse OK. Izgleda, da je bil tam slab stik in je tam prihajalo do padca napetosti.
Še dobro, da sem se že v štartu lotil WPXa bolj turistično….

73 Damjan S52W


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 31 Maj 2022, 13:20 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1558
Kraj: KN12OR
Stavim za gajbo piva, da bi korespondente enako hitro priklical s 100W, kakor si jih s 50W. To je samo psiholoski efekt. Tisti 3dB so v tekmovalnem kaosu nepomembni. Bolj je vazen trenutek. Sam sem se igral nekaj casa s 100mW. In slo je presenetljivo dobro.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 01 Jun 2022, 09:19 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2016, 20:49
Prispevkov: 274
Kraj: Poljčane, JN76SH
Potem, ko si odkril napako, sta obe TS-590 dali ven 100W?

_________________
73 ES GL DE Robi, S58Y.
Ex. YT3DK, S52DK.
Član radiokluba "Študent" S59DXX


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem FT991A
OdgovorObjavljeno: 01 Jun 2022, 12:21 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 504
Kraj: Črnomelj
S58Y napisal/-a:
Potem, ko si odkril napako, sta obe TS-590 dali ven 100W?


Približno enako dajeta, za točne meritve pa bo treba obe izmeriti na kakšen "resen" PWR meter.

73 Damjan S52W


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group