S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 25 Jun 2018, 16:56

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Problem z monitorjem.
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2017, 11:54 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 300
Kraj: velenje
Na svoji računalniški mizi imam tri ldc monitorje. Vse ok a eden mi , ko delam na 7mhz ugasne in se ponovno zažene . Pač odvisno od moči z katero odajam. Ne govirm o 1kW , ampak nekaj 10 W naprej. Problem je v stikalu za vklop , ki deluje na principu Soft Touch. In ga aktivira že par 10W moči. Premikal sem ga ze po celi mizi, na kable dan feritne prstane.. a nič. V hecu sem dal na stikalo za vklop tudi aluminjasto folijo in stvar se je malo popravila ... Kaj še lahko storim ?


73!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z monitorjem.
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2017, 12:24 
Odsoten

Pridružen: 17 Nov 2001, 01:00
Prispevkov: 57
Kraj: Orehovski Vrh - G. RADGONA
Kako si kaj z ozemljitvami? Imaš vse "škatle" (postaje, računalnike, ant.tunerje..., vse kar je kovinskega), ozemljene v eni točki, ki je speljana na zunanjo ozemljitev, strelovod...? Nekje v okolici monitorja, mora bit HF polje, ki inducira napetost na stikalu.
Mislim, da imaš to urejeno.
S51VC


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z monitorjem.
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2017, 14:03 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 300
Kraj: velenje
Ozemljitev je ok ! Se bo potrebno sprijazniti , da ni vedno pametno kupiti monitorja v lildu :)
Sicer monitor ni slab 22 col dela lepo a v navodilih nič ni pisalo da ni za hame :)


lepe preznike !


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z monitorjem.
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2017, 14:48 
Odsoten

Pridružen: 12 Apr 2013, 09:27
Prispevkov: 24
Kraj: JN65UM
Če je kaj v podporo imam jaz Samsung LCD z isto težavo. Isto ima "mehko" kapacitivno tipko za vklop/izklop. S tem da se občasno izklopi tudi ko nimam nobenega radija na oddaji.

Nazadnje sem obupal in ekran zamenjal z drugim prebivalcem hiše za LCD ki ima mehansko tipko za napajanje.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z monitorjem.
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2018, 08:09 
Odsoten

Pridružen: 10 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 405
Kraj: Golisce
HNY vsem!
Glede ugašanja monitorja - kot so ti že povedali imaš RF v šeku. Ta se ponavadi prišverca po zunanjem
delu koaxialnega opleta. Kaj lahko še poskusiš, če še tega nisi do sedaj?
1. Ali ima antenna pravilno skonstruiran Choke balun? - Predlagam feritni tokovni, po principu SpajderBeama! (Pri tem je treba paziti, da je jedro frekvenčno ustrezno - od - do ... MHz)
2. Če imaš slab koax ga zamenjaj z boljšim, ki ima dvojni oplet. (RG-213 je slab, RG-58 še slabši).
3. Ozemljitev mora biti kvalitetna, ampak bi si upal trditi, da imaš težavo drugje. Ali 1. ali 2. točka.
Verjetno 1. - Brez baluna ali s takim, ki ne atenuira dovolj dobro. Na Youtjubu pravi nemec, da mora biti vsaj -20dB dušenja in da tudi komercialno izdelani, jaz temu pravim ''made by garažne firme'', niso vsi OK.

Veliko uspeha, Aleksander, S57S


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z monitorjem.
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2018, 09:10 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2339
Kraj: jn76gh
Poleg vsega naštetega velja dobra ozemljitev postaje in ostalih aparatur, da se odvečna energija odvaja tja kamor želimo.

GL HNY
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z monitorjem.
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2018, 17:33 
Odsoten

Pridružen: 04 Nov 2012, 14:57
Prispevkov: 206
Ja, dobra ozemljitev, ampak če naprave ne bodo pravilno ozemljene, od dobre ozemljitve ne bo nobene koristi......

_________________
73, Iztok


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z monitorjem.
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2018, 06:44 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 55
Zdravo,
jaz imam podoben problem z razliko, da so to nočne lučke... V spalnici imam dve nočni lučki na dotik. Delujeta tako, da ob prvem dotiku malo svetita, ob drugem malo bolj, ob tretjem najbol in ob četrtem ugasneta. Zanimivo pa je, da se samo ob uporabi telegrafije prižigata in ugašata na način kot bi se jih dotikal enkrat, dvakrat, trikrat, štirikrat itd. v ritmu telegrafije (kot bi bili duhovi v bajt :).
To deluje z anteno double bazooka, hexbeamom in CP6 ne glede na to ali je priklopljena antena na kabel H155 ali RG58. Najbolj zanimivo je, da se to dogaja tudi, ko uporabljam to postajco http://shop.qrp-labs.com/qcx in to anteno verzijo antene https://www.sotabeams.co.uk/pico-tuner- ... tuner-kit/ Ta pico tuner pa napajam z 20 cm H155 kablom, zato mislim, da se te motnje ne pojavljajo zaradi kabla ali ozemljitev, ampak zaradi izsevalne energije antene, katere te naprave ne razumejo najbolje in mislijo, da se jih dotikamo.

LP, B


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group