Motnje na Gorilniku.

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Motnje na Gorilniku.

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 23 Nov 2004, 16:51

Hmm s5 jest....
Imam postaju president lincoln in cb master. Imam anteno jagico in sigmo.Zanima me zakaj pri oddajanju dela motnje na peči.Tako sem pokvaril že gorilnik in je v popravilu.
GregaBrenkuš

Kraj: Kranj, Besnica

OdgovorNapisal/-a s55m » 23 Nov 2004, 20:15

Jan, če ti nismo všeč bi te iskreno prosil, da nas nehaš imeti za norca-e.
s55m

Kraj: KN12OR

Re: Motnje na Gorilniku.

OdgovorNapisal/-a s57ad » 23 Nov 2004, 20:34

quepasa napisal/-a:Hmm s5 jest....
Imam postaju president lincoln in cb master. Imam anteno jagico in sigmo.Zanima me zakaj pri oddajanju dela motnje na peči.Tako sem pokvaril že gorilnik in je v popravilu.

Zanimovo! jaz imam postajo kenwood in anteno dipol iz zelene žice, (ter črn plastični mikrofon). Kadar oddajam sosedu spusti zadnje kolo na biciklu, a pes Astor drugega soseda prične smrdeti...

Mirko
Uporabniški avatar
s57ad

OdgovorNapisal/-a S58Q » 23 Nov 2004, 21:15

Mirko,

moj dipol je iz modre žice in nimam teh problemov. Zamenjaj žico!!!

LP, S58Q, Darko
S58Q

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a S58F » 24 Nov 2004, 01:21

S58Q napisal/-a:Mirko,

moj dipol je iz modre žice in nimam teh problemov. Zamenjaj žico!!!

LP, S58Q, Darko

TA JE TUDI DOBRA:

MENI JE PRED CIRKA LETOM DNI MI JE MOZAK IZ NAŠE VASI REKEL DA MOJE ANTENE "POSRKAJO" VSA GSM SIGNAL V VASI --> ZATO NJEMU NE "LOVI" VEČ MOBITEL .... NI IMEL VEČ SIGNALA :lol:
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

OdgovorNapisal/-a S55DX » 24 Nov 2004, 18:14

No, da vzamem fanta malo v bran! :lol:

Že včeraj in danes ugotavljam, da mi uspe z linearjem (cca 1kW na 7 MHz) prižigati in ugašati sobni elektronski termostat od centralne kurjeve. V termostatu, ki je v plastičnem ohišju, je na koncu 5V bistabilni rele, ki očitno dobi dovolj inducirane napetosti, da preklopi.

Sumim, da je vzrok inštalacija, ki je nadometno položena po podstrehi (v PN ceveh), konci antene pa so cca 2 m nad streho. Torej je inštalacija v močnem bližnjem polju antene, med njima pa je samo salonitna streha. Verjetno bi bila rešitev (ozemljeni) kovinski inštalacijski kanali.

Preden sem povišal drog za beam, sem z linearjem prižigal TV sprejemnik. Ker imam TV v sosednji sobi, sem lahko nemoteno delal na postaji le, če sem izpulil električni kabel od TV-ja iz mreže. Drugače se mi je , ko sem preklopil na oddajo nenadoma vklopil TV in to na največjo glasnost.

Z isto konfiguracijo mi je na 28 MHz uspevalo odpirati in zapirati vratca CD playerja na glasbenem centru, da ne govorim o preobremenjenih vhodih radia ipd. Tudi računalnik je znal spuščati čudne piske. Situacija se je izboljšala šele, ko sem povišal anteno za 4 m in jo s tem oddaljil od inštalacije. Vendar tudi sedaj novi printer še kdaj pa kdaj zapiska.

Da ne govorim o tem, da so me domači in sosedje poslušali po telefonu, na kabelski in tudi glasbenih centrih. Ne vem, kako moja postaja vpliva na pse, vem pa da na sosede ne preveč dobro, zato sem v nedeljo delal v KVP z low power. Pa tudi drugače se čez dan izogibam uporabi linearja.

Postaja je za AC in DC dobro ozemljena, ne morem pa je kvalitetno ozemljiti za VF, saj imam do zemlje najmanj 5m, kar pa je ravno lambda/4 na 20m. Uporabljam samo simetrične antene, na kablih imam VF dušilke, v linear sem vgradil še dodatni mrežni (RSO) filter ..., vse to pa ne spremeni dejstva , da električni kabli potekajo praktično po zraku cca 10 m od antene.

Zato me več ne presenetijo nobeni čudni pojavi, čeprav so pri majhni moči zelo malo verjetni. :lol:

73 de Milan, S55DX 8)
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

OdgovorNapisal/-a s55m » 24 Nov 2004, 20:44

Milan, pokuril pa nisi še ničesar z 1KW.
President Lincoln ima precej manj tudi z največjo "pumpo" za CB.(uporabljen CB žargon).
Tukaj nas ima nekdo za norca mi pa smo tako prijazni, da ga jemljejo nekateri celo resno.
Če si prebral vse napisano s strani zgornjega uporabnika bos videl, da nekaj ni vredu.Ali z nami, ali z njim.
s55m

OdgovorNapisal/-a S56Y » 24 Nov 2004, 21:00

Naj še jaz vzamem fanta v bran!

Pred kakima dvema mesecema, sem na vikendu postavil triband ECO dipol. Napajal sem ga z precej dolgim RG85 kablom. Glede na to, da je bilo tega kabla precej, sem ga pustil razvitega po balkonu. a glej ga zlomka!!! Pride XYL in v dobri veri, da bo vse lepo tip top zvije kabel in ga obesi na TV anteno.

AJAJAJ... Stisnem za mikrofon in TV slika mrkne. Stisnem drugič slika zgine!

Epilog: Skurjen visokonapetostni tranzistor Gorenje TV. Caa 1000 sit škode!

Torej, meni je ratalo skurit TV z radio postajo TS120. Še komu?

LP!
S56Y

OdgovorNapisal/-a S55DX » 24 Nov 2004, 22:15

s55m napisal/-a:Milan, pokuril pa nisi še ničesar z 1KW.

Glasbeni center o katerem sem govoril je šel pred dvemi tedni v kosovni odvoz - uničen sprejemnik. Novi Sony še ne kaže nobenih simptomov, da bi bil rad tudi radioamaterski RX. :lol:

Res je, z malo močjo ni problemov, ampak kot pravi Erik : Life is too short for QRP !

73 Milan 8)
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

OdgovorNapisal/-a s55m » 24 Nov 2004, 22:24

Spet mešamo klobase in jabolka.
100W in Navit RG58 (najbrz in ne RG85) na TV anteno!

ni enako

President Lincoln 20W max ( in antena na strehi.(coax najbrž ni bil navit okoli gorilca)

RG58 je primeren le za .................pravzaprav za nič, ker je oplet večine kablov tipa RG58 tako ubogi, da je skoraj enako, če bi vozili VF kar po navadni žici.

Ob vsem skupaj se pa najraje spomnem na ljudsko modrost:
"Samo vesolje in ljudska norost sta neskončna.Za prvo še ni čisto dokazano."

In če že iščete opravičilo za avtorja tega podlistka in način, kako se da "pokvariti" gorilec peči z VF energijo, bo najbrž edini način ta, da deluje VF na krmilno elektroniko, ki do onemoglosti prižiga in ugaša gorilec dokler le ta zaradi frekvence vklopov in izklopov ne izdahne.Da! Vse je možno!!!!
Ampak ljudje božji-preberite si vse poste "kvapase" na tem forumu in potem opravičujte neopravičljivo.Moje mnenje je, da nas ima fant za norce.
s55m

OdgovorNapisal/-a S58F » 24 Nov 2004, 23:15

s55m napisal/-a:Spet mešamo klobase in jabolka.
100W in Navit RG58 (najbrz in ne RG85) na TV anteno!

RG58 je primeren le za .................pravzaprav za nič, ker je oplet večine kablov tipa RG58 tako ubogi, da je skoraj enako, če bi vozili VF kar po navadni žici.

RG58 je res samo za kako PC mrežo povezavo :lol: :lol: :o ... pred kratkim sem na 80m dipolu zamenjal stari RG8X za RG -213 ker nisem hotel po njemu več spuščat 1KW (..pa še črn je postal po vseh teh DX - HI)

GL
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

OdgovorNapisal/-a s56al » 25 Nov 2004, 08:05

Ko smo že pri RG58, operaterji s staležem to dobro vemo, "mladino" pa bo morda zanima podatek, da RG58 ni nujno enak RG58, pa tudi če imata oba kabla zadaj isti sufiks, recimo RG58C/U. Zadnje čase opažam, da se pri S5 trgovcih prodaja samo še ceneni "računalniški" RG58, ki ima nežen in redek oplet, tako da se ga niti na BNC konektor, predviden za montažo "s šraufanjem", ne da dobro pričvrstiti. Nazadnje sem po soliden RG58 z gostim opletom moral žal v tujino. Sicer pa zadnje čase namesto RG-58 raje dajem kar H-155, tudi če je na KV to v bistvu "preseravanje", ker za frekvence do 20m in 100W je tudi RG58 več kot dober, če je le pravi, t.j. solidno grajen z gostim opletom.

LP, S.
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a s55m » 25 Nov 2004, 08:15

Sandi, "ta pravega" nisem pri nas videl že dolgo dolgo......
Kakor je že Matjaž dejal dolgo tega......če se skozi oplet vidi srednja žila (izolacija srednje žile) kabel raje pustite pri miru.....
Preden pa se odločite za nakup prosite prodajalca da vam dovoli pogledati kak centimeter pod vrhnji plašč....pa ne v globino HI HI.
s55m

OdgovorNapisal/-a s56oa » 25 Nov 2004, 19:46

s55m napisal/-a:Sandi, "ta pravega" nisem pri nas videl že dolgo dolgo......
Kakor je že Matjaž dejal dolgo tega......če se skozi oplet vidi srednja žila (izolacija srednje žile) kabel raje pustite pri miru.....
Preden pa se odločite za nakup prosite prodajalca da vam dovoli pogledati kak centimeter pod vrhnji plašč....pa ne v globino HI HI.

Jaz se RG-58 izogibam in kot njegov nadomestek raje jemljem RG-59. RG-213 pa se mi zdi overkill za kratki val (razen če bi bilo reba reč speljat kakih 50 in več metrov).

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s55m » 25 Nov 2004, 21:44

RG214 je zakon.......letos smo iz FN odnesli kar zajeten kos.....malo težek ampak zlata vreden.
Aircell se dobro obnese ,pa še lahek je....
Če pa vam je všeč oblika (širina) RG58 potem vzemite RG223!!!!
s55m

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost